Розоберът подрани с месец, реколтата обаче е добра

Розовите градини намаляват, на младите не им се занимава
9 май 2024 10:43, Анисия Иванова
5
Розоберът подрани с месец, реколтата обаче е добра
Снимка: БГНЕС

"Кампанията започна месец по-рано. Това е особеното тази година. Засега нещата вървят добре като качество на цвета, като количество. Но никой не си спомня през април да е започвал розобер", каза Веселина Ралчева, биопроизводител на етерично-маслени култури.

"Никой не очакваше това да се случи през април, да съвпадне с толкова дълги празници, които са сложни за организация на толкова много хора и берачи, но се справяме засега", обясни тя пред БНР.

Проблемът с работната ръка се задълбочава с всяка следваща година, но подранилата кампания сега е помогнала, защото са били наети хора преди да заминат за друга сезонна работа в чужбина, посочи биопроизводителят и критикува сегашният режим на сключване на еднодневни договори с работниците, който административно усложнява работата на розопроизводителите.

Цената е прилична за розопроизводителите, които стават все по-малко. На младите поколения вече не им се занимава, коментира Веселина Ралчева.

За последните 2 години розовите градини са намалели с около 15%, уточни тя.

Механизмите за контрол не работят, предупреди обаче Ралчева относно последващата преработка на розовия цвят и гарантирането на произхода на продуктите. По думите ѝ, "става дума за неголям регион от България", но органите, които следва да упражняват контрола, "са заети с нещо друго и не стигат до розовата кампания".

Няма проблем с реализацията на биологичното розово масло, но стагнацията в световен мащаб е факт, стана ясно от думите на Ралчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: кампанияценирозобер
Още от Страната
Населението в София гони 2 милиона, повече хора в още 46 града
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимна преди 1 седмица
Младите не им се занимава, защото заплащането не ги мотивира. За нощното ставане парите за розоберачите трябва да са повече и тогава работници ще има.
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Малко спомен от ония отминали времена- как младите бяхме ангажирани в розобера- ние още не сме завършили 9 клас- изпращат ни на розобер в село Сърневец до Стара загора- Това е чест каза директорът на Техникума и ни натовариха на влака, после на кароцерията на камион и в ето ни в селото- после по квартири, ставане в 1.30ч, по камиони, ето ни на розите, до към 8ч, а после вързвахме лозя, на обяд полуживи ни замъкват на обяд в ТКЗС, на вечеря ако се събудиш и така месец и половина- беше ад!
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
При Сопот бяха цъфнали преди две седмици. При Казанлък, малко по-късно.
2
3
 
6
 
! Отговори
от БАН преди 1 седмица
Млядите не са длъжни да де занимават с нищо освен с чупене на стойки, дроги и тик тоци. Само, че и ние не сме длъжни да теглим заеми да плащаме бъдещите социални пенсии на настоящите лентяи.
1
8
 
3
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 1 седмица
Младите не са и длъжни да се занимават :) Всеки си има личен изобр. Спрете с долните опити за манипулация!