Стотици мигранти от Турция поеха към България и Гърция

Двете страни са засилили охраната на границите си
Обновена: 28 фев 2020 13:54 | 28 фев 2020 13:46, Елка Василева
352

Снимка: БГНЕС

Стотици мигранти тръгнаха днес през Северозападна Турция към границите с България и Гърция. Това съобщиха турски медии, след като високопоставен представител на властите съобщи, че Анкара вече няма да спира сирийските бежанци по пътя им към Европа.

Снощи Турция обяви, че 33 нейни военни са убити при въздушен удар от сирийските правителствени сили в северозападната провинция Идлиб.

След това представител на властите съобщи пред Ройтерс, че турската полиция, брегова охрана и граничари са получили заповед да не възпрепятстват бежанците, които са поели по суша и по море към Европа, в очакване на още бежанци от Идлиб.

Турски медии съобщиха, че около 300 мигранти, включително жени и деца, са се насочили към границата между България и Гърция в провинция Одрин около полунощ. Сред тях са сирийци, иранци, иракчани, пакистанци и мароканци, предаде БНР.

Още по темата

Мигранти са се събрали и на западното турско крайбрежие в провинция Чанаккале, като имат за цел да достигнат о-в Лесбос с лодка.

Турската телевизия НТВ показа кадри на вървящи през полето хора с раници и съобщи, че бежанците се опитали да преминат в България през „Капитан Андреево-Капъкуле“, но не са били пуснати в страната, отбелязва Ройтерс.

Българския премиер Бойко Борисов заяви, че е разпоредил максимално засилване на охраната по границата ни с Турция, като там е прехвърлена жандармерия.

Гърция е засилила в максимална степен охраната на границите си по суша и море, съобщават гръцки правителствени източници, цитирани от електронното издание на гръцкия вестник "Катимерини".

Мерките са взети заради динамичните процеси в Сирия и решението на Турция да "отвори вратите" за бежанския поток към Европа.

Потокът бежанци към Гърция се координира от турската разузнавателна служба МИТ, твърди в съобщение в Тwitter базираният в Швеция турски журналист Абдуллах Бозкурт, цитиран от електронното издание на кипърския вестник "Филелефтерос".

Според журналиста бежанците са извеждани от центровете за настаняване, качвани на автобуси през нощта и превозвани към граничните райони с Гърция.

Бозкурт публикува и снимка, на която твърди, че се вижда автобус, който извежда бежанци от център за настаняване в окръг Айдън в Западна Турция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
2
 
18
 
! Отговори
ОПГ, ама мигранти преди 4 години
Спецпрокурорите на И.Г. са сериозно обезпокоени: по принцип мигрантите са ОПГ, но няма как да ги прберат в ареста на спецпрокуратурата - да са 20-30души ***-дойди, ама да ти се изтърсят стотина души, може и сградата да превземат. Докато кажат "Аллах акбар!" и ще прегазят охраната като луди коне квартален ***.
260
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КЪМ ФАКУЛТЕТО И СТОЛИПИНОВО.
259
3
 
17
 
! Отговори
Рекет преди 4 години
Динко и Перата ги чакат със свинските опашки.Сега е момента да направат пари.
258
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДА ИДВАТ.Чакаме ги.
257
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе другаре народа у нас го е ударил на живот. Хотели и курорти пращят по шевовете. Ексурзиантите в чужбина не се спират (сега малко покрай ковида се кротват но е временно)Кола под наем е трудно да резервираш за 1 месец напред. Е сега има едни 10-20% икономически пасивно население които хленчат че няма как, но това е норманлно и за страни като Германия.
256
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТЕЗИ СКИТАЩИ ХОРА, ПРОГОНЕНИ ОТ КУРШУМИ И СНАРЯДИ СА СЕ ОБЪРКАЛИ МНОГО, НЯМА ЛИ КОЙ ДА ИМ КАЖЕ НА НЕЩАСТНИЦИТЕ, ЧЕ ЕВРОПА Е В РУИНИ, РАЗБИТА, СРУТЕНА. ТЕ ТРЯБВА ДА ПОЕМАТ НЕЗАБАВНО КЪМ БОГАТИЯТ И СОЦИАЛНО ЗАЩИТЕН ИЗТОК, КЪМ БОГАТА И СОЦИАЛНА ЕВРАЗИЯ.
255
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
рускините ще имат клиени по околовръсното
254
3
 
18
 
! Отговори
Алекс2 преди 4 години
Грех ми на душата ама скоро властта ще бъде у този дето няма да се колебае да издаде заповед за стрелба по "бежанците" ! Въпросът е кой ще храни гладните чав ета на африканската *** !
253
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те, мигрантите, никога не са спирали!!!Просто Tиквун и ЕС-посолството заповядаха да не се пише и предава по кypBeнckите БГ телевизии вече!!!!!!Само президент Радев!
252
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те, мигрантите, никога не са спирали!!!Просто Tиквун и ЕС-посолството заповядаха да не се пише и предава по кypBeнckите БГ телевизии вече!!!!!!Само президент Радва!
251
3
 
32
 
! Отговори
ББ преди 4 години
никои нищо не гради...аз дадох..аз...,всичко изградено в Родината ни е с нашите пари от данъци...крадат безбожно,управляват ни хора без морал и ценности...безбожници и лъжат хората...от 30 години,обслужват чужди държави и корпорации...за къщи и апартаменти...това е тъжната истина...200 лева пенсия а си работил 50 години..плащал данъци...социални...и сега не можеш да си позволиш доктор...умираш в болки,унизен,предаден...фашизъм в 21 век в ЕС...финансиран с парите на евроданакоплатците..
250
8
 
18
 
! Отговори
su преди 4 години
Да идват да градят пътища и инфраструктура, че тука стана като Кандахар.
249
4
 
12
 
! Отговори
ББ преди 4 години
лъжи,заплахи,манипулации с цел схеми за крадене на пари...то велики стени...то самолети,просто ви крадат и манипулират,...децата ви бягат от домовете ви камо ли чужди да доидат тук,превърнаха Родината ни в *** и ние им го позволихме...загрижени сте за интересите на империи като Русия и Турция,а за дома на децата ви кога? Анатема
248
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Do 274 Путин бил бомбардирал, а американците като бомбардираха Рака загинаха 11 хиляди мирни жители и градът е разрушен до основи като Дрезден едно време. А Ердоган трябваше да разоръжи есктремистките мюсюлмански групировки като ал кайда в Идлиб - вместо това той им дава танкове, артилерия и зенитни ракети и неговите войници се бият в редовете на мюсюлманските екстремисти
247
3
 
33
 
! Отговори
добре дошли преди 4 години
меркел, новогерманците пристигат!
246
2
 
31
 
! Отговори
Ленин преди 4 години
Домашни любимци на фрау рибентроп
245
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политиката на Путин да бомбандира безогледно жилищни квартали, училища и болници ще напълни Европа с бежанци а покрай сирийците ще се промъкнат още толкова иранци, авганистанци и пакистанци. Да благодарим на другаря Путин за спасяването на другря Асад и за дестабилизирането едновременно с това на Европа.
244
2
 
16
 
! Отговори
тиква преди 4 години
да заповядат при нас в сливен тук имаме голям квартал за тях надежда
243
3
 
13
 
! Отговори
панчо преди 4 години
следваща спирка настаняване в столипиново
242
8
 
16
 
! Отговори
комунист преди 4 години
Всичко иде от САЩ