Стотици мигранти от Турция поеха към България и Гърция

Двете страни са засилили охраната на границите си
Обновена: 28 фев 2020 13:54 | 28 фев 2020 13:46, Елка Василева
352

Снимка: БГНЕС

Стотици мигранти тръгнаха днес през Северозападна Турция към границите с България и Гърция. Това съобщиха турски медии, след като високопоставен представител на властите съобщи, че Анкара вече няма да спира сирийските бежанци по пътя им към Европа.

Снощи Турция обяви, че 33 нейни военни са убити при въздушен удар от сирийските правителствени сили в северозападната провинция Идлиб.

След това представител на властите съобщи пред Ройтерс, че турската полиция, брегова охрана и граничари са получили заповед да не възпрепятстват бежанците, които са поели по суша и по море към Европа, в очакване на още бежанци от Идлиб.

Турски медии съобщиха, че около 300 мигранти, включително жени и деца, са се насочили към границата между България и Гърция в провинция Одрин около полунощ. Сред тях са сирийци, иранци, иракчани, пакистанци и мароканци, предаде БНР.

Още по темата

Мигранти са се събрали и на западното турско крайбрежие в провинция Чанаккале, като имат за цел да достигнат о-в Лесбос с лодка.

Турската телевизия НТВ показа кадри на вървящи през полето хора с раници и съобщи, че бежанците се опитали да преминат в България през „Капитан Андреево-Капъкуле“, но не са били пуснати в страната, отбелязва Ройтерс.

Българския премиер Бойко Борисов заяви, че е разпоредил максимално засилване на охраната по границата ни с Турция, като там е прехвърлена жандармерия.

Гърция е засилила в максимална степен охраната на границите си по суша и море, съобщават гръцки правителствени източници, цитирани от електронното издание на гръцкия вестник "Катимерини".

Мерките са взети заради динамичните процеси в Сирия и решението на Турция да "отвори вратите" за бежанския поток към Европа.

Потокът бежанци към Гърция се координира от турската разузнавателна служба МИТ, твърди в съобщение в Тwitter базираният в Швеция турски журналист Абдуллах Бозкурт, цитиран от електронното издание на кипърския вестник "Филелефтерос".

Според журналиста бежанците са извеждани от центровете за настаняване, качвани на автобуси през нощта и превозвани към граничните райони с Гърция.

Бозкурт публикува и снимка, на която твърди, че се вижда автобус, който извежда бежанци от център за настаняване в окръг Айдън в Западна Турция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИДИЛ в бг.Да.ги посрещнем и приемем без паника като корона вирус
240
2
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
щом са стотици а не милиони значи няма притеснениябих подложил информациятаили кадри под съмнение но е възможно това да става организирано от турция ердоган леко изпуска кранчето за да плаши европа която ще мрънка пред америка за да може америка да удари рамо на турция в сириятова е възможен сценарий
239
3
 
19
 
! Отговори
ХХL преди 4 години
Жалко за Европа напълнихме се с маимюни
238
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Червеният полумесец да транспортира "бежанците'' към хотелите в Саудитска Арабия и ОАЕ.Няма само олигарси и престъпници да се настаняват там.Богатите арабски държави да си прибере събратята,а не да ги пробутват към европейските държави където не са желани.
237
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
идеално, да са му честити новите комшии на бай балгар чорбаджи рушветчийски. може да се оправя с връзки ако иска
236
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега има епидемия от коронавирус и това е достатъчно сериозна причина да откажем да премаме в този момент каквито и да е емигранти
235
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стотици ТЕРОРИСТИ от Турция поеха към България и Гърция
234
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой създаде Ислямска държава? Кой запали Афганистан, Ирак, Сирия, Либия? Кой призна Ерусалим за еврейски и насъска мюсюлманите? Кой извърши атентат над високопоставен ирански генерал с ясната цел да започне война и да дестабилизира Европа и света? Кой раздаваше кyрабийки на майдана за да сее раздор между европейци и руснаци? Кой насъска англичаните да излязат от ЕС? Кой разпали "арабска пролет"? Кой иска да унищожи Китай и да създаде глобална икономическа криза? САЩ = ТЕРОРИСТ 1 на 21 век.
233
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво търсят турски воиски на сирийска територия и подкрепят и въоръжават терористите на Ал Кайда ?
232
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ФактИма избягали в Русия,дори деца на видни иракчани са дадени от иракците на Русия и там са ги осиновили,за да ги спасят от войната и смъртта!
231
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТе от Европа му казаха на Ердоган да не влиза в Сирия,самите сирийци също казаха,че се страхуват най-много от турците и не искат турци да влизат в държавата им,дори предпочитат местните кюрди пред турците.
230
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой продължава ли да симпатизира на Ердоган? Това е най - подмолното и мръсно същество което се е докопвало да върховната власт в страната си.Какво общо има Русия с Ердо и неговите гадни игрички. Може би това, че той лелееше да се набута в Сирия едва ли не освободител, но не му се твори парашута.Европа не се разкрещя на Русия както той очакваше защото тя сега там върши мръсната работа.И сега- отмъстителният Ердо си го връща - по -голяма гадост от това здраве му кажи. Няма накъде повече
229
3
 
20
 
! Отговори
АВЕ БЪЛГАРИ ???? преди 4 години
КЪДЕ СА ИМ ЖЕНИТЕ НА ТИЯ ,,мигранти'' ???САМО ДОБРЕ ОБУЧЕНИ ИНВЕЙДЪРИ .....КАРАкачана да си запази един патрон в цевта........ последния!!!!
228
14
 
8
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
До Анонимен 242 Русия била извикана от Сирия... Айде де !И Русия само това чака. Отдавна не са воювали и ги сърбят ръчичките.. Никой няма рабата в Сирия. Да се оправят сами.
227
34
 
8
 
! Отговори
Паулу куелю преди 4 години
Приемайте бежанците от Африка и Азия и им давайте бели българки за жени, за да се оправи икономиката и да спасим държавата, само така има шанс да живне малко тая умряла територия
226
1
 
33
 
! Отговори
кьонефе преди 4 години
Нали имаме ограда?
225
16
 
9
 
! Отговори
Факт преди 4 години
До 242 : Моля , не се ядосвай ,другарю ! Фактите са такива - няма избягали сирийци в Русия !!! Сирийците също като нас не възприемат бомбите на Русия за освободителни !А пък защо, ти сам си отговори.
224
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тримата тенори - пардом -диктатори, путин ердоган и асад са виновни за мигрантите. Нали ислямска държава е разгромена, според путин и асад, защо не се проведат избори в Сирия за нов президент. ЗАЩО??? зашото путин не иска.
223
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защо запада храни търтей защо хора живещи повече от година на социяли не бъдат експолсирани за тяхните държави
222
5
 
22
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Всичките са избрани с цел(няма един пълен или възрастен) ...