Всеки десети готов да се пазари за гласа си

Анализатори предричат фалшив вот за парламент, различен от избора на гласоподавателите
24 ное 2008 16:11,
38
Всеки десети готов да се пазари за гласа си
Снимка: БГНЕС

10 % от българските граждани с право на глас нямат нищо против да продадат вота си, стана ясно от анализ на неправителствената организация "Трансперанси – интернешънъл".

След края на последните местни избори същият процент гласоподаватели са дали утвърдителен отговор и на въпроса, че на тях и на техни близки са предлагани пари.

Коалиция от 9 неправителствени организации днес представи проект на Обществен договор за произвеждането на свободни и демократични избори в България, който цели да ангажира политическите партии с предлагането на мерки срещу купуването на гласове и с провеждането на предизборна кампания, чрез стандартите за прозрачност и отчетност.

Документът предвижда приемането на законови, административни и организационни мерки, които включват:

- създаване на регионални центрове за преброяване на бюлетините;

- мерки, които квалифицират купуването и продаването на гласове като престъпление;

- създаване на публичен регистър на дарителите;

- създаване на постоянно действаща изборна администрация.

Доц. Георги Лозанов изрази мнение, че при следващите избори има голяма опасност от фалшив вот, т.е. различен от вота на избирателите.

Юлияна Николова, директор на Европейския институт, призова това да не е краткосрочен проект и изказа съмнението, че купуването на гласове не минава и без помощта на медиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
не съм ромка ни турк преди 15 години
Не виждам нищо унизително в това, ако ми платят да гласувам.Нямам никакви приходи, едва свързвам дето се казва двата края.Така, че ако ми предложат пари, ще гласувам за кой да е.
16
0
 
0
 
! Отговори
Едни Българин преди 15 години
Чакам оферти !
15
0
 
0
 
! Отговори
tan4etonet преди 15 години
Добре де,ама какво с тия,дето бяха засичани със скритите камери да купуват гласове от минали избори?Бяха ли закопчани или...
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
На всеки който гласува,трябва да му бъде платено.Значи хората ще гласуват за да се устроят депутатите и техните семейства,а за тех ,какво остава?Вместо да въвеждат задължително гласуване,да въведат задължително плащане.
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ами до сега винаги са намирали начин да разберат дали си гласувал за този който ти е платил. Било със снимка със GSM, било - дават ти попълнена предварително бюлетина, а ти на излизане им връщаш празната, дадена ти от комисията. А за доста от ***.лите дадената дума значи много , колкото и да е чудно, и тя е достатъчна.А и най-вече управляващите не си дават зор законово наистина да спрат купуването - ами, че то те купуват най-дейно.
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ami principno nie winagi si prodawame wota - na tozi kojto ni obeshtae poweche, hehehe. Prosto nyakoi hora reshawat , che parite sa im nujni poweche ot samite obeshtaniya, pyk te obeshtaniyata ne se gudbyat taka ili inache.
11
0
 
0
 
! Отговори
malen4o преди 15 години
дават кинти гласуваме, без това няма какво друго да усетим които и да е!
10
0
 
0
 
! Отговори
vseki 9-ti.... преди 15 години
.....sloja na vseki 10-ti!BULGARIS NE SE PRODAVA....!!!
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
10% 300 000 *** she vkarata pak niakoi selski tarikat i mutra svinar .....da si grajdanin na strana trbva da si zaslujil a ne da ti se dava darom samo shtoto e toplo o moje da se ebyt akto muhi.Tva sa hora bez dyrjava kyrleji ....shto ne si otidat po rodnite mesta,nadiavam se sledvashtoto pravitelstvo da sloji krai na tazi zigania i svinshtina
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Как става това с купуването на гласове? Какво ми пречи да взема парите, а после да гласувам за другиго? Как ще разберат?
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
новина топ1 след конгреса,нещо много ми говори,за корупцията на комунизма.
6
0
 
0
 
! Отговори
X преди 15 години
По евтино и невидимо е купуването на фирмата-преброител - тя е една и от години е абонирана с броенето на избори, вероятно 1. Изборът трябва да е съобразен с генералната линия на Партията2. Да се плати дължимия хонорар, което в случая на държавна фирма може да означава и издръжка на банда некадърници с възлагане на държавни поръчки.Едно просто решение е всеки секционен протокол да се публикува на независим сървър от самата секционна комисия. Нека държавните преброители си броят, но да могат и всички останали да си направят сметката само тогава нещата ще са обективни. Може протоколите да се публикуват като XML, за да може всеки ученик да ги сумира.
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
*** за 10%, турците също 10%...Май само *** си признават:)Не ги е страх от закона!
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
*** ***, ***, но и те се сетиха, че с едното кюфте не върви. Сега ще започнат да искат и значително повече за гласа си. Ако имаше хора на място до сега да бяха хванали всички престъпници които предлагат да купят гласовете им. Вече може и пенсионерите да се включат към групата, че с тези смешни пари които им даде Масларова като добавка са го закъсали, а тя нека кичи перлите на врата си.
3
0
 
0
 
! Отговори
edna преди 15 години
продажници
2
0
 
0
 
! Отговори
DANTES преди 15 години
Тези 10 % са само ***, заради които всеки път вкарваме ДПС вътре!
1
0
 
0
 
! Отговори
chiva преди 15 години
това е унизително.