Напредъкът ни бил впечатляващ, вярва си Станишев

Таймс публикува интервю с премиера на "най-корумпираната държава в Европа"
23 дек 2008 10:01,
166
Напредъкът ни бил впечатляващ, вярва си Станишев
Автор: Александър Михайлов

Лидерът на най-корумпираната държава в Европа призова за страната му да не се съди със същите високи стандарти, установени в другите членки на Европейския съюз, пише в днешния си брой британският  "Таймс“.

"Не е справедливо да се очаква от България да е постигнала равнището на Швеция след само две години като член на Евросъюза. Винаги съм искал от международните експерти да оценяват и сравняват България с България.

Не България с Холандия или Швеция с техните исторически традиции, демокрация и пазарна икономика, а България отпреди пет години с днешна България", добавя премиерът.

Напредъкът ни е впечатляващ", казва още министър-председателят.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу смята, че България е била приета в ЕС прибързано, за да бъде избягнато връщането й към зоната на влияние на Русия, и отбеляза, че ЕС няма да толерира второкласни държави, пише още "Таймс".

Барозу изрази надежда, че през следващите няколко месеца ще получи доказателства, че реформите в съдебната система и в полицията дават резултат.

Станишев пък се стреми да убеди Брюксел да деблокира над 500 милиона евро помощи, които бяха замразени заради опасения от корупция.

В България се увеличават призивите, включително в средите на партията на Станишев, да се търси повече финансова подкрепа от Русия, която предлага изгодни енергийни сделки чрез "Газпром".

42-годишният Станишев, който се е дипломирал в Лондон в The School of Economics и е председател на Българската социалистическа партия, изтъква, че Брюксел не оценява справедливо напредъка на България в борбата с корупцията.

„Амбицията на правителството е да ускори реформите. Има натоварен график за реформи - законодателни промени, организационни мерки, смени на служители и всичко останало - който малко правителства в Европа биха могли да спазват“, допълва той.

Вестникът напомня, че България изгуби 220 млн. евро помощи, защото ЕС изгуби доверие в агенциите за разпределение на тези фондове.

Решението бе взето, защото директорът на Агенцията за пътища е предоставил договор на стойност 50 милиона евро на своя брат.

Станишев замени ключови хора във вътрешното министерство в опит да пречупи вътрешната корупция, но има твърде малко съдебни дела за корупция на високо равнище и нито един осъден мафиот въпреки 150-те гангстерски убийства.

Станишев убеждава "Таймс", че в Брюксел се изкривяват правилата за някои страни, за да могат те да останат в еврозоната.

Той има предвид, че на България трябва да се даде повече време да реши проблема с корупцията, дори ако това означава да се облекчат строгите финансови предпазни мерки, коментира изданието.

Отговорът на Барозу обаче беше неумолим:

"Нужни са ни конкретни и убедителни резултати в съдебната реформа, борбата срещу корупцията на високо равнище и борбата срещу организираната престъпност“.

Dnes.bg припомня, че в средата на октомври, пред американският всекидневник New York Times Станишев обеща, че ще дари благотворително всички пари, използвани в политическата кампания на БСП, за чийто произход има някакво съмнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
Liktor преди 15 години
Извини ме ,4е вземам отно6ение ,но у нас жилищата за 5 години ли се изплащат ?При какви условия и лихви ?Съгласен съм ,4е трябва да си помогне6 сам,за да ти помогне и Господ !Но не само за пенсионерите е мащеха държавата ни !А за инвалидите какво е направила ?За тежко болните ?За сираците - децата от Могилино - да се правим,4е ги няма ли ?За бездомниците и безпризорните деца - дето не се водят в регистрите ,4е изоб6то съществуват ?Да се направим отново ,4е ги няма и в действителност ли ,щом на книга не съществуват ?А ду6евно болните или лудите както им казваме ?Те живот си живеят,нали ?Живеят като скотове !Ходил ли си поне веднъж да види6 как те живеят и при какви условия ?Не ,не може държавата да абдикира от тези си задължения !Не може и не бива да си заравя главата в пясъка !А какво ще ми каже6 за осъдени бандити ?Маргините,Топлото - списъка е дълъг,не ми се изброява ...Там какво свър6и държавата и управляващите ?Европа го каза в прав текст - стига ви толкова ,махайте се !
84
0
 
0
 
! Отговори
до обективния преди 15 години
тая пързалка с червената линия, ватмана и кучетата я пробутвай на някой друг, но вече няма на кого, в цял свят ти се смеят на простотиите. не стига, че си ***, ами и очевидно не може да четеш - главна характеристика на бившата номенклатура, но какво да се прави. на всяко действие има и противодействие.
83
0
 
0
 
! Отговори
tosunbey преди 15 години
e tuk ne minavat lujite.na vsi4ki im e yasno za kvo ide re4...
82
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не мога да не подкрепя обективен. Тия приказки с 200 евро заплата , с мизерстващото население за мен вече не са актуални.В момента мизерстващи и които наистина заслужават помощ и то спешна са пенсионерите, които са работили цял живот за да живеят сега достойно.Всичко друго са глупости, като получаваш 200 евро или такова ти е интелектуалното и професионално ниво, или такава ти е инициативността и амбицията. Със сигурност има голямо развитие в сравнение с преди години. Много точно беше това с магазините, препълнени са, това че пазаруват само шефове на фипми, укриващи данъци са пълни глупости. Просто започва да се оформя средна класа.Преди години колко нови коли, като изключим мутренските лимузини, виждахте по улиците. Сега е пълно със средна класа коли - нови фиатове, рена, пежа, опели, то е очевадно. Тва пак сигурно са мутри или крадци които ги карат.Ами процента на собственост на жилищата - къде в Европа хората притежават толкова недвижима собственост и жилища? Във Франция млади семейства ги изплащат за десетки години. Обаче е по-лесно да хлениш колко си беден и да чакаш държавата д те оправи, отколкото сам да поемеш инициатива и да се вземеш в ръце. И не мога да приема критиките към правителство, управляващи, и т.н. че са виновни за всичко. Напротив, виновни сме само и само ние.Искам да питам честно от всичките по-долу кой спазва правилата и законите, дори и в най-елементарните им проявления:- Кой дава мигач винаги като шофира- Кой не минава никога на червено- Кой когато има възможност за открадне нещо от службата не го прави- Кой се декларира на истинската заплата, която получава- Кой не си изхвърля фаса или чашката кафе на улицатаАко има един единствен човек, което много ме съмнява, тогава да критикува управляващите. Защото те са наше отражение. Каквото правим ние в ежедневието, това правят и те в по-големи мащаби. Така чевместо да плюете най-добре е да се земисли всеки върху себе си.
81
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
TOS NE6TASNIK SI VIARVA SAN KAK MOJE DA IZLEZE I PRED EVROPA DA KAJE 4E ES MU BIL VINOVEN BUKLUKA E STANI6EV
80
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
Празнословието на Станишев е ЛИПСА НА МОРАЛ И СЪВЕСТ... - ВСЕ ЕДНО МАСОВ УБИЕЦ ДА ЗАПАЛИ СВЕЩ В ЦЪРКВА И НИЕ ДА МУ ПРОСТИМ..., НО ДОРИ И ТОВА ЩЕ НАПРАВИМ..., АКО СИ ТРЪГНАТ ВЕДНАГА...!!!По Конституция България е ПАРЛАМЕНТАРНА РЕПУБЛИКА И СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА...Какво направи ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ и в часност СТАНИШЕВ, за народа си?Синдикатите бяха честни и обявиха, че;- "Жизненият минимум" е 180лв.(като за концлагерист...) Всеки, който получава доход под този минимум, е ОБРЕЧЕН НА ГЛАДНА СМЪРТ!!!- "Социалния минимум" е 471лв. Всеки, който получава по-малко за труда си, е ОБРЕЧЕН НА НАСИЛСТВЕНА ОБЩЕСТВЕНА ИЗОЛАЦИЯ!!!- "Издръжката на едно дете" е 290лв. Дете, което не е осигурено с тази минимална издръжка, е ЛИШЕНО ОТ ОБРАЗОВАНИЕ И Е ПРИНУДЕНО НАСИЛСТВЕНО ДА ПРОСИ И ПРОСТИТУИРА....!!!Е И..., какво от това, ЗА ДА ПОПРАВИ ОБЩЕСТВЕНОТО ЗЛО..., ПРАВИТЕЛСТВОТО НАПРАВИ ЛИ ЧРЕЗ БЮДЖЕТА;1. Минималната пенсия за труд - 471лв. и от там нагоре според личните коефициенти...?2. Минимална работна заплата от 760лв. и от там нагоре, според образованието и квалификацията...?...Отговора е НЕ!!! С което СЕ узакони ПРАВИТЕЛСТВЕНАТА политика на ГЕНОЦИД СРЯМО БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ...,И АКО ПРЕМИЕРА НА ТОВА КАЗВА ВПЕЧАТЛЯВАЩ НАПРЕДЪК...,НЕКА МУ ПРИПОМНИМ ЗА ИДВАЩИЯ СЪД...:...КОНСТИТУЦИЯТА ИМА ПРЯКО ДЕЙСТВИЕ...Чл. 29. (1) Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение...... Чл.31(7) Не се погасяват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за престъпления против мира И ЧОВЕЧЕСТВОТО.Чл. 108.(2) Министър-председателят ръководи и координира общата политика на правителството И НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НЕЯ....
79
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 15 години
Титанът на модерната социалистическа мисъл да се пазари като ***!!!
78
0
 
0
 
! Отговори
Radost преди 15 години
Абе, надут поплювко, това кой колко пари получава как точно променя фактите, че управляващите са нагли мафиоти и крадливи предатели?! Повечето хора, които познавам, работят много и изкарват добри пари, но не им харесва как ги управляват, не ги кефят мръсните улици, безконтролната престъпност, корумпираните продажници. Не ни кефи, че продават девствената природа на България! Ако Ботев, Левски и другите достойни българи си бяха гледали само в собствената чиния, ти нямаше сега да пишеш с тези букви и щеше да си ***! Не можеш да видиш по-далече от носа, не всичко на този свят е пари!!!
77
0
 
0
 
! Отговори
Liktor преди 15 години
Обективно погледнато - за Виденов си прав !!!!Само ще добавя ,4е и Стани6ев не пада по-долу !!!Лице нямаме пред света ,обективен !
76
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Напредък има само в безочието МУ.
75
0
 
0
 
! Отговори
обективен преди 15 години
Драги 71, детенце, никакъв психиатър не си ти... Говори по темата и не си публикувай телефона тук, че мама ще спре да ти го плаща.
74
0
 
0
 
! Отговори
обективен преди 15 години
Виденов не е свършил нищо хубаво. Останалите няма да ги коментирам, тъй като трябва да отделя прекалено много от ценното си време, отличавайки положителните и отрицателните черти на управлението им.
73
0
 
0
 
! Отговори
avo преди 15 години
Много от пазаруващите имат фирми и не плащат данъци , др. работят за такива или чуждестранни фирми .България внася стоки за милиарди а изнася за милиони ,тъй като заводите са унищожени . Парите са от туризъм и от работещите в чужбина българи. Това ще доведе до още по-голямо обедняване на населението .
72
0
 
0
 
! Отговори
20 mlrd преди 15 години
за последните 10 г. 20 млрд от държавната хазна са отишли за обучение на около 8000 души персонал... Както и да се погледне, цифрите будят подозрение, но е факт и че никой нито от управляващите, нито от опозицията коментира този случай и не задава никакви въпроси относно тези 20 млрд ! А това мълчание само по себе си поражда всякакви въпроси, а именно къде точно са отишли тези пари ?
71
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз,работя като психиатър.Моля те позвъни ми и си запази час, че може да си загубиш работата,ако не вземеш мерки на време.089 6331224
70
0
 
0
 
! Отговори
Liktor преди 15 години
Кажи ми като си обективен ,кой Премиер направи най-много за тази държава ?Виденов ,Костов /днес има рожден ден !/,Кобурготски или Стани6ев ?Ама обективно !!!
69
0
 
0
 
! Отговори
boristodorov56 преди 15 години
НОВА КОНСТИТУЦИЯ!НОВА ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА!НОВА - АНГЛОСАНСОНСКА - СЪДЕБНА СИСТЕМА.ПОЛИЦИЯТА - ВЪН ОТ МВР! ПЪЛНА И БЕЗУСЛОВНА ЛУСТРАЦИЯ НА *** И ЕНИЧАРИТЕ ОТ дс!КОНСТИТУЦИОННО УСТАНОВЕНО ПРАВО ЗА ПРИТЕЖАВАНЕ НА ОРЪЖИЕ ОТ ГРАЖДАНИТЕ. ТОВА СА ИСКАНИЯТА НА 14 ЯНУАРИ 2 009 . ЧАСЪТ И МЯСТОТО СЕ ЗНАЯТ!
68
0
 
0
 
! Отговори
обективен преди 15 години
Работя юрист-консулт за няколко чуждестранни корпорации с инвестиции в България. 63, щом взимаш 200 евро на месец значи си бил декласиран на доста интервюта за работа, проблемът е в теб... Нямаш качества. Съжалявам те, но не бих желал аз да ти помогна. Справяй се сам! Научи се... викай неволята ако трябва.60. - Така е, никой не отрича грешките на правителството, но не можем да оневиняваме и себе си.66 Антонина засегна един много добър въпрос. Всички ревете, а сте през ден пияни по кръчмите, нали? Заведенията стават все повече и все по-пълни, това сте вие прасета. Напивайте се, псувайте политиците и забравяйте колко неосъществени сте...
67
0
 
0
 
! Отговори
до нина преди 15 години
нинче, за дългове и заеми чувала ли си мойто дете? поглеждала ли си как изглеждат пощенските кутии на всички входове всеки месец?
66
0
 
0
 
! Отговори
Антонина преди 15 години
Ще бъда много благодарна на тези,които се опитат да ми обяснят следното явление.Всички знаем,че БГ е зле в икономическо отношение.Много хора работят за супер-ниски заплати.В моето семейство,баща ми получава най-високата заплата и тя е 450 лв.Интересното ,обаче е това,че като че ли около мен аз не забелязвам чак толкова бедни хора.Дори напротив.Като ходих в МЕТРО,на 90% от хората,количките им се огъваха със стока.Гаджето ми работи в една от големите вериги за бяла техника-да не ви казвам за какви обороти става дума.Разходих се до МОЛ-а да видя какво става там-ами буквално се потресох от парите,които един куп народ тръшкаше за парцали.Не може една блузка с размерите на бърсалката ми за маса да струва 80-90 лв,колко е моят аванс.Та много ви моля,обяснети ми откъде идват тези доходи и как така се получава,че хем сме супер-бедни,хем около мен всичко живо тръшка пари,като за световно,облечено е по първа моде,никой не си спира колата,а ресторантите за резервирани за НГ още от септември месец,като в моя град най-малкия куверт е 50 лева.