България спира строежа на АЕЦ Белене?

Financial Times твърди, че страната ни няма 4 млрд. евро. за градежа
7 авг 2009 14:37,
256
България спира строежа на АЕЦ Белене?
Площадката на Белене. Снимка: Булфото

 

Проектът за строеж на атомната електроцентрала в Белене е пред провал, твърди немското издание на авторитетния вестник Financial Times.

Така стратегическият партньор на страната ни в изграждането на централата – RWE, няма да успее да реализира бизнес плановете си.

Според информация на вестника българското правителство няма да успее да осигури необходимото финансиране, което е в размер на минимум 4 млрд. евро. Така проектът, от който RWE притежава 49 на сто, няма да бъде реализиран.

Вестникът твърди, че през следващата седмица вероятно ще бъде оповестено окончателното спиране на проекта за изграждане на два реактора с мощност 1000 мегавата, определян като стратегически приоритет от предишното правителство.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
0
 
0
 
! Отговори
Веселин преди 14 години
Не забравяй обаче ,че атмосферата не е изолирана идеално сякаш в Дюаров съд ,а отдава топлина в космическото пространство ;)
215
0
 
0
 
! Отговори
mind twist преди 14 години
До 212: Съгласен съм. Незнам дали има значение, това че топлината се трансферира в околната среда. Това в глобален мащаб ако имаме голям брой такива източници на енергия, биха довели до значително пренасяне на топлина в атмосверата. Глобалната температура не е температурата на цялата маса на земята, а на нейната повърхност - тогава ще имаме повишаване на температурата на повърхността. Очаквам коментари :)
214
0
 
0
 
! Отговори
Веселин преди 14 години
ДА съгласен съм,но теърдението ,че с подгряването на дори и всички можем да влияем на температурата е смешно,погледни картата на света и ще осъзнаеш колко жалки мравчици сме и ,че и да се нааакаме няма да можем да промениме тези фактори като средна температура .Тези процеси са естествени и са се случвали и преди просто земята преминава през различни цикли и това са неща свързани със космоса.
213
0
 
0
 
! Отговори
Пътник преди 14 години
До 207"Аз предлагам да затворим ТЕЦ Марица и да построим АЕЦ Белене. И да повишим енергийната ефективност" То именно американското лоби в ТЕЦ Марица Изток натиска за спиране на Белене
212
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ти за екзотермични и ендотермични реакции чувал ли си, а за термална конвекция!Не!Да така си имислех!Айде разкажи тогава как водата като се загрява в недрата и след това се превръща в пара под високо налягане и задвижва турбината, при положение че превръщането на водата в пара е ендотермична реакция, загрява планетата!!!!
211
0
 
0
 
! Отговори
mind twist преди 14 години
Чао "!!!", яка дискусия :)
210
0
 
0
 
! Отговори
!!! преди 14 години
Аре треа си бегам! Успех на всички, яка дискусия стана, надявам се, че всеки е научил по нещо.
209
0
 
0
 
! Отговори
mind twist преди 14 години
До 206: Така е, според мен нашите зелени, са шайка безработници които пафтак ит ядат гъби.
208
0
 
0
 
! Отговори
!!! преди 14 години
точно тая логика на "капка в морето" е докарала Земята до това полжение в момента - стотици хиляди кв км обезлесени площи, популациите на риба са докарани до колапс, натровени езера, Големия боклучен остров в Тихия Океан, кисилинните дъждове, подпочвените води изчезват, Holocene extinction event. Човека ти говори за ВСИЧКИ АЕЦи, ВСИЧКИ ТЕЦове, ВСИЧКИ автомобили и т.н. Ти си въртиш латерната там...
207
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз предлагам да затворим ТЕЦ Марица и да построим АЕЦ Белене. И да повишим енергийната ефективност.
206
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Нещо не мога да си спомня зелени платени демонстранти да са протестирали против ТЕЦ Марица. Който освен че "допринася за глобалното затопляне щото подгрява вода", причинява и радиационно замърсяване за разлика от АЕЦ Козлодуй.
205
0
 
0
 
! Отговори
mind twist преди 14 години
До: ВеселинЕдин АЕЦ - да. Всички АЕЦ-ове, заедно с ТЕЦ-ове, и други подобни -ове, допринасят. Получава се натрупване. Абе какво обяснявам, след като не искате да знаете, а искате АЕЦ та АЕЦ.
204
0
 
0
 
! Отговори
!!! преди 14 години
до 197Ти въобще разбра ли какво искам да ти кажа? Не ставаше въобще дума за проблемите на геотермалната енергия, а че ако ползваме само Геотермална енергия, ТЕЦове, петрол и АЕЦи отделената топлина от ползването им (знаеш на какъв принцип действат) ще е достаъчна да увеличи средната температура на Земята с над 1 градус до 2100. Това е отделно от Парниковия ефект.
203
0
 
0
 
! Отговори
Веселин преди 14 години
Не е геоинженерство,кибернетика е.
202
0
 
0
 
! Отговори
Веселин преди 14 години
А пореден път се унижавам да ти отговоря ,но не мога да се сдържа.Чувал ли си лафа капка в морето ,е толкова се променя глобалната температура от някяква си централка кяото е една капчица с нейните 1000 мегавата които не отиват за затопляне на водата около нея да речем ,че някъде към 5 % от тази мощност не се използва и отива за затопляне на водата което е наистина по-малко от капка в морето на фона на цялата планета.
201
0
 
0
 
! Отговори
mind twist преди 14 години
До: Веселинок за инж. , надявам се не е по гео-инженерство.
200
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Има вече построени спокойно, в Япония, в Канада, във Франция, а да и първия работещ такъв света е в Русия - BN-300, който отдавна е изведен от експлотация и е заместен с BN-600!
199
0
 
0
 
! Отговори
Б-г преди 14 години
Уникалната ви тъпота с !!! няма граници. опрочетете малко икономика и чдрена енергетика.:))) Централата ни е нужна страшно много и ще ни е нужна все повече. Не ние строинм 100 централи. Мъчим се да имаме поне една работеща. Старата се е изплатила само от Турция няколко пъти.
198
0
 
0
 
! Отговори
mind twist преди 14 години
До: 192Абе гъбо, прочети коментарите ми по-долу. Никъде не съм писал вредни емисии. Вредят като подпомагат повишаването на глобалната температура, като загряват водата, за да въртят парните турбини. Що не прочетеш малко, лесно с плюе.
197
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Геотермална енргия!?!?Ъъ, и ти си също невежа.Всъщност проблема с геотермалната енергия е че земните недра се охлаждат в точките където се вкарва студената вода която извлича топлината от тях(надявам се че си учил физика и химия!) по-бързо отколкото трябва.Айде отивай да четеш!