Али Юзеиров: Всичко започва от София

Интервю на Dnes.bg с лидера на Мюсюлмандемократичния съюз
2 окт 2009 11:01,
290
Али Юзеиров: Всичко започва от София
Али Юзеиров. Снимка: БГНЕС

26.09.2009. На тази дата беше учредена политическата партия Мюсюлмандемократичен съюз. Този ден ще остане в историята на мюсюлманите в България като последния зимен ден от 130-годишна зима. На 26.09.09 се появи първата пролетна птица, която предвещава идващата пролет. Дори и пролетта да не дойде веднага и първата птица да не оцелее, след нея ще дойдат други по-многобройни и силни.

Това са думи на Юзеир Юзеиров, публикувани в сайта на "Българския червен полумесец" – предишната организация на братята от Славяново, която предизвика скандал преди три месеца.

Али Юзеиров, лидерът на Мюсюлмандемократичния съюз, потвърди в интервю за Dnes.bg, че брат му е автор на "пролетното“ виртуално послание.

Мобилният телефон на Юзеир Юзеиров обаче е изключен. Затова потърсих за разговор Али като възможно най-компетентния тълкувател на "пролетните метафори":

- Какво символизираше паметникът в Славяново?

- Ние през цялото време повтаряхме, че никога не сме акцентирали, че този паметник е на незнайния турски войн, но никой явно не поиска да ни чуе. Този паметник беше за всички загинали за тези земи. Било то мюсюлмани, било то християни. Без да се разделят. За всички, които не са почетени по някакъв начин.

- В сайта на Българския червен полумесец брат ви Юзеир пише: Този ден (26.09.2009) ще остане в историята на мюсюлманите в България като последния зимен ден от 130-годишна зима. Какво е станало преди 130 години, г-н Юзеиров, защо е започнала толкова дълга зима?

- Не знам, питайте него, аз не мога да гадая какво е имал предвид. Преди 130 години нито съм бил жив, нито пък знам как са живели.

- ...на 26.09.09 се появи първата пролетна птица, която предвещава идващата пролет. Да използваме метафората на вашия брат все пак – как си представяте пролетта, която предстои?

- Ами в буквалния смисъл, когато видим първия щъркел, се радваме, че пролетта идва.

- После Юзеир пише: Дори и пролетта да не дойде веднага и първата птица да не оцелее, след нея ще дойдат други по-многобройни и силни. Къде са силните птици, г-н Юзеиров?

- Нямам идея, питайте го него.

Лидерът на Мюсюлмандемократичния съюз заяви още, че подписите за регистрацията на партията "са събрани вече над 80%“:

- И знаете ли кое е най-хубавото? Хората правят подписки и просто ни докарват декларациите. Ние не ходим почти никъде. Хората се обединяват в определено населено място, подписват 50 декларации или 70, и ни ги доставят.

- А къде извън Славяново разчитате на подкрепа?

- Ние неслучайно заявихме, че няма да направим регионална партия. И затова при 2800 гласа спряхме да записваме в района имена и подписи. И затова казахме, че другите ще ги направим от цялата страна.

- Откъде?

- От Гоцеделчевско, Мадан, Рудозем, отвсякъде. Да не говоря за Разград, Силистра и т.н.

- А поддръжници в София имате ли? Ще правите ли свой партиен клуб в столицата?

- Най-вероятно, като внесем документите, след като излезе решението, ще поискаме да ни се даде някакъв офис в София. Или ще си наемем. Ние ще си решим вече.

- Но имате ли достатъчно симпатизанти в столицата?

- Дори и да нямаме... всичко започва от София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
0
 
2
 
! Отговори
ьу преди 14 години
Шефката на групата съветници от ДПС в Кърджали Бахар Палова предаде интересите на 100 000 човека за 150 хляба на ден. Тя накара хората си да забравят, че преди два месеца са искали чист въздух и гарантирано здраве за децата на града и околните села. Днес тя вече обича ОЦК, защото Валентин Захариев й плаща за доставки на хляб, а съветниците просто спят и не знаят какво са гласували - 24rodopi.com
191
0
 
2
 
! Отговори
az преди 14 години
kakvi sa tiq sme6nici i te li iskat da si igraqt na partiq.... to v sofiq v parlamenta stana kato decka gradina.....koito ne e re6il toi ne si e napravil partiq....i sega selqcite ot mohamedanski proizhod iskat da stavat veliki koi i za kakvo gi podtikva se mal4i i ne se kazva na masata narod i 4e gorkite mohamedani sa manipolirani ot 6epa hora TAKA E ama dano se osetq ako ne sega pone po kusno ama po dobre ot nikoga....
190
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 14 години
Това просто е едно "хвалене", че говорат с ислямски организации които им помагат. Една провокация която трябва внимателно да се проучи от службите и да се прекъсне в самите корени. Тоя използва класическа ислямска пропаганда, която внушава на мюсюлманите че има несправедивост от страна на "безверника" и след това призовава за "ДЖИХАТ" или борва срещу безверника. Това дето тези брятя правят е просто успешна стъпка от техната стратегия за ДЖИХАТ и ислямизация.
189
0
 
2
 
! Отговори
анти 2 преди 14 години
Съмнявам се, дали таква полемика ще се разрази , ако ставаше дума за руски или съветски паметник. Както виждате настроеният са различни към руснаци и турци. Паметник на Незнайния български воин е похвално, независимо какви са имената. Но паметник на турския воин.... Има ли такъв в Гърция?
188
0
 
2
 
! Отговори
Енесай преди 14 години
Да! Прав си! Излама не е турска вяра, тя е вяра не само за турците а за всички хора, дори и за българите.
187
0
 
2
 
! Отговори
Хан преди 14 години
Оставете тая омраза. От дълго време учим заедно, работим заедно. Вече свадбите се правят между турци-българи, българи-***.Само няколко души не искат да признаят това и искат да продължат омразата.
186
0
 
2
 
! Отговори
mitko преди 14 години
eiiii,yanichari dolni,ne vili omrazna,ta vie ste balgari.......osaznaite se....zashto si prodavate za 5lv na tyrcitite....kakva religia izpoviadvate.? isliama nee tyrska religia...ot edno i sashto miasto proizhojdat badete malko kompetentni,chetete malko.....v kakvo viarvate.znaeteli da prevedete molitvite koito ste naychili naizyst?????? ne....tova e fanatizam
185
0
 
2
 
! Отговори
БГ преди 14 години
Ти народите с монархическите династии ли ги отъждестваваш? Защото ако е така днешните турци би трябвало да се наричат българи.
184
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Какъв поробител ти го казваш. Османско е взело днешните български земи не от българите а от Шишмановци които са кумани (друг турски род)
183
0
 
2
 
! Отговори
belle преди 14 години
Дали немците могат да построят паметник на някой "добряк" от Гестапо или СС в Израел, помагал на евреите, за да видим реакцията на евреите? Тук за една улица , наречена "Богдан Филов" протестираха остро ервеите, а ние търпим паметници на поробител.
182
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Заради такива като юзерови в България все повече хора смятат, че добрия турчин е само мъртвия турчин. Ако така ще я караме....
181
0
 
2
 
! Отговори
Nasty преди 14 години
Щастие,здраве,късмет,уважение и любов треа да има иначе.....лошо:)Другото ще си го купим
180
0
 
2
 
! Отговори
belle преди 14 години
Бай Колю, тези хора- руснаците- са си оставили костите тук, за да се казваш Колю, а не Хасан
179
0
 
2
 
! Отговори
pinko преди 14 години
Много тарикат в тая държава бре! Що си не eбeш майката бе *** насрaн!
178
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
neudoben vapros li ti zadadoh skapa?
177
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
za nego ne znam, no ti 100% nyama da go napravish ! shte si izvadish meditsinsko che si dyustaban:)
176
0
 
2
 
! Отговори
sensans преди 14 години
А ТИ ще се сражаваш ли за България?...Ето тва е проблема ''турчин'',всичко друго е ''бошлаф''работа.
175
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
kaji koe e tova selo (ako ne si gledate prasetata po balkonite), da znaem kade sa razvratenite i dali naistina sa turtsi :)
174
0
 
2
 
! Отговори
зъбатия преди 14 години
Добре ше си взема бележка ОН психото, а зъбите са ми добре - остри са и ГОЛЕМИ...хи ха...
173
0
 
2
 
! Отговори
РРР преди 14 години
Ако нещата не се политизираха толкова ,Всичко щеше да е наред!Защо по селата Българи и Турци живеят врата до врата и цел живот си помагат...Защото са много далеч от политиката