Али Юзеиров: Всичко започва от София

Интервю на Dnes.bg с лидера на Мюсюлмандемократичния съюз
2 окт 2009 11:01,
290
Али Юзеиров: Всичко започва от София
Али Юзеиров. Снимка: БГНЕС

26.09.2009. На тази дата беше учредена политическата партия Мюсюлмандемократичен съюз. Този ден ще остане в историята на мюсюлманите в България като последния зимен ден от 130-годишна зима. На 26.09.09 се появи първата пролетна птица, която предвещава идващата пролет. Дори и пролетта да не дойде веднага и първата птица да не оцелее, след нея ще дойдат други по-многобройни и силни.

Това са думи на Юзеир Юзеиров, публикувани в сайта на "Българския червен полумесец" – предишната организация на братята от Славяново, която предизвика скандал преди три месеца.

Али Юзеиров, лидерът на Мюсюлмандемократичния съюз, потвърди в интервю за Dnes.bg, че брат му е автор на "пролетното“ виртуално послание.

Мобилният телефон на Юзеир Юзеиров обаче е изключен. Затова потърсих за разговор Али като възможно най-компетентния тълкувател на "пролетните метафори":

- Какво символизираше паметникът в Славяново?

- Ние през цялото време повтаряхме, че никога не сме акцентирали, че този паметник е на незнайния турски войн, но никой явно не поиска да ни чуе. Този паметник беше за всички загинали за тези земи. Било то мюсюлмани, било то християни. Без да се разделят. За всички, които не са почетени по някакъв начин.

- В сайта на Българския червен полумесец брат ви Юзеир пише: Този ден (26.09.2009) ще остане в историята на мюсюлманите в България като последния зимен ден от 130-годишна зима. Какво е станало преди 130 години, г-н Юзеиров, защо е започнала толкова дълга зима?

- Не знам, питайте него, аз не мога да гадая какво е имал предвид. Преди 130 години нито съм бил жив, нито пък знам как са живели.

- ...на 26.09.09 се появи първата пролетна птица, която предвещава идващата пролет. Да използваме метафората на вашия брат все пак – как си представяте пролетта, която предстои?

- Ами в буквалния смисъл, когато видим първия щъркел, се радваме, че пролетта идва.

- После Юзеир пише: Дори и пролетта да не дойде веднага и първата птица да не оцелее, след нея ще дойдат други по-многобройни и силни. Къде са силните птици, г-н Юзеиров?

- Нямам идея, питайте го него.

Лидерът на Мюсюлмандемократичния съюз заяви още, че подписите за регистрацията на партията "са събрани вече над 80%“:

- И знаете ли кое е най-хубавото? Хората правят подписки и просто ни докарват декларациите. Ние не ходим почти никъде. Хората се обединяват в определено населено място, подписват 50 декларации или 70, и ни ги доставят.

- А къде извън Славяново разчитате на подкрепа?

- Ние неслучайно заявихме, че няма да направим регионална партия. И затова при 2800 гласа спряхме да записваме в района имена и подписи. И затова казахме, че другите ще ги направим от цялата страна.

- Откъде?

- От Гоцеделчевско, Мадан, Рудозем, отвсякъде. Да не говоря за Разград, Силистра и т.н.

- А поддръжници в София имате ли? Ще правите ли свой партиен клуб в столицата?

- Най-вероятно, като внесем документите, след като излезе решението, ще поискаме да ни се даде някакъв офис в София. Или ще си наемем. Ние ще си решим вече.

- Но имате ли достатъчно симпатизанти в столицата?

- Дори и да нямаме... всичко започва от София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
0
 
2
 
! Отговори
KORG преди 14 години
Смешното е, че тия нашите дори не са турци. Тамошните турци им викат "*** ченгене". Подигравателно "гялме". Лично съм разговарял с техен капацитет, когато работих в Анкара. Турците са си отишли от тези земи, още в края на руско- турската война. Остават турчеещите се. Точно тия, които са дошли с катуните си, заедно с османлиите. ПОвечето от тях са с неясен произход -чергари, ***, номади. И тия нашите сега приели един ислям, сложили си едни имена, купили си корана и няколко картички на Истанбул и карта на Турция и викат през девет дерета, всички да ги чуят "Турчин съм!". А това, че -амнайсе поколения вече се раждат и умират НЕ в Турция, това трябва да е някакъв дребен факт. Но аз мога да бъда съгласен с тях. Всеки има право да се нарича такъв, какъвто си иска. Щом не му увира главата и иска да е турчин, моля. Обаче да се вземат мерки относно емигрантите в България. Или да им се помогне да се екстрадират в "майчината" си родина, или ако ще остават, да им се отнемат правата за участие в политическия живто, като се оставят на едно здравно и социално осигуряване само. Нека се смесваме, нека живеят 100 етноса в България, не пречи даже напротив. Но да се запази суверенитета на България, както във всяка уважаваща себе си държава. Щом искаш да си турчин - бъди, македонес -бъди си, грък - бъди си. Като ти се живее аутсайдер, кой те спира?! Както се казва, "Просто, брат ми, сам си праиш проблема".
211
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
не мюслимански
210
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
сайта турски ли е ?
209
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
модаааа, ко ще кажеш за 200
208
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 14 години
Да отидат в Кюрдистан да си играят на пролет!
207
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
аве вие сте извън пътя. Толкова сте зле горките, че ви се чудя ... чурки лапате ли ?
206
0
 
2
 
! Отговори
Б.Борисов преди 14 години
Това момче трябва да стои с разсъжденията и делата си много по-почетно място отколкото Васил ЛЕВСКИ на времето.. Юзеиров има прекрасен ум и разсъдък и дано бугарите да не го затрият както не са пожалили собствения си събрат от как ги има..ЗАКЛАХА НАРОДА КАКТО ТУРЧИН НЕ Е КЛАЛ...Гео Милев..
205
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
predi 130 godini e godinata na osvobojdenieto na Bulgaria ot gadnoto tursko robstvo, razbira se metaforata e plus minus nqkolko meseca za da e po krugli4ko 4isloto na tezi fanatici. Jalko 4e v stranata ni sa ostaveni hora , koito ne sa bulgari no ne sa i turci, te sa ni4ii, za tova se prevrushtat vuv bolni i izvrateni fanatici, koito si mislqt 4e shte promenqt sveta, istoriqta i shte stanat geroi. Kato ne sa bulgari da si hvashtat 4ukalata i da si hodqt na nivata da se molqt na koito bog iskat
204
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
до 196 :Е аз кво да направя ? То и в щатите няма улица кръстена на българи, *** от това някак си аз не се чувствам зле.
203
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
еничаредна *** ще ми напрвиш ЛИ ? че ме мързи да ти строша тъпата тиква в следващия тротоар ?
202
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До 175 и 178: Не те интересува от кое село съм - ясно, но 1 ще ти кажа: Националистка съм и не съм глупачка да подхождам просташки с хора които са наистина човечни към мен. М/у турците има много добри хора, но за съжаление повечето, дори 99% от тях са за ***. В едно съм сигурна обаче : Бог е един, защото ако се порежа потича червена кръв, при тях също. При теб зелена ли е бе ***?........Неудобен въпрос ли ти зададох?
201
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
200
0
 
2
 
! Отговори
поздрав до всички преди 14 години
(+ * *** ****** ********** *************** ********************
199
0
 
2
 
! Отговори
еничар преди 14 години
198
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
еничари ти да го духаш, та *** в замотания *** нещастен!
197
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе б.. я да го духат турците и *** !Ч
196
0
 
2
 
! Отговори
еничар преди 14 години
В България няма улици кръстени на загиналите за България турци, как мислят българите да искат турците да защитаваме България и защо да го защитаваме, когата цяло поколение е възпитано против турците. Горе в един коментар на ТУРЧИН четох, че дядо му е инвалид заради война за България, а има толкова много сложени минуси, защо ?????????????????????
195
0
 
2
 
! Отговори
hodja преди 14 години
Ostavete minaloto,vajno e sega!Eto naprimer G-20.Koi sa vatre,koi ne?Koi sa na 'ti' s Obama i Putin i koi si stoyat v ka6ti?Koi igrayat vajna rolya v svetovnata politika i koi si mislyat 4e sa v tsentara na sveta.Koi darjavi pe4elyat ot turizm,kolko(ranglista)
194
0
 
2
 
! Отговори
Читател преди 14 години
Тези баш *** нямат спирка!Запознатсъм със случая и смятам,че всичко е мн.преувеличено.Да им се даде да си региспират пратията,тогава ще излязат и поръчителите.Такъв кем им прави държавата,като са напърва страница последните дни и на техните идеолози.
193
0
 
2
 
! Отговори
slavi преди 14 години
mi 6tom ne varvqt rabotite 6te stane uni "anonimen"