Желева не е нарушила закона. Точка!

Пише правосъдното ни министерство
15 яну 2010 09:15,
364
Желева не е нарушила закона. Точка!
Снимка: БГНЕС

Румяна Желева не е нарушила законодателството на Република България по отношение на несъвместимост и конфликт на интереси.

Това е заключението на българския зам.-министър на правосъдието Жанета Петрова, цитирано от NewEurope.

За периода, през който е била член на Европейския парламент, Румяна Желева не е била в положение на несъвместимост спрямо положението на народен представител по националното законодателство в нарушение на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, четем в становището й.

В документа, който можете да прочетете тук, пише още:

Като член на ЕП, Румяна Желева не е била длъжна да подава декларация по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, но въпреки това е оповестила имущественото си състояние.

Преди два дни справка на Dnes.bg показа, че докато Желева е била евродепутат (20 май 2007 г. до 21 юли 2009 г. – бел.ред.), е била и управител на регистрираното в Бургас дружество „Глобал консулт" ЕООД.

Още по темата
Според Търговския регистър едва на 9 април 2009 г. Желева е продала акциите си на Ивета Колева и Светослав Донев. Цената на сделката е общо 5000 лева, колкото е минималният капитал по това време.

На общо събрание на фирмата същия ден Желева е освободена от длъжността управител, а двамата нови съдружници преименуват компанията на „Ауто Спа" ООД.

Според европейското законодателство представител на страната в Европарламента няма право да участва в управителните или контролните органи на търговски дружества.

Двете длъжности (евродепутат и собственик на фирма – бел.ред.) са несъвместими и тя е укрила този факт в декларацията си за конфликт на интереси.

Очаква се днес премиерът Бойко Борисов да обяви официално съдържанието на документа, изготвен у нас, но може да се окаже, че нанесените политически щети вече са твърде големи, за да бъде одобрена кандидатурата на Желева, коментира NewEurope.

Освен това оставал и въпросът с показаната от нея некомпетентност според голяма част от изслушалите я депутати от Европейския парламент по ресора, за който тя кандидатства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
273
0
 
0
 
! Отговори
az преди 14 години
tva ni zvuchi kato donos i kompromat
272
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Румяна Желева не е нарушила законодателството на Република България по отношение на несъвместимост и конфликт на интереси...Според европейското законодателство представител на страната в Европарламента няма право да участва в управителните или контролните органи на търговски дружества.Двете длъжности (евродепутат и собственик на фирма бел.ред.) са несъвместими и тя е укрила този факт в декларацията си за конфликт на интереси." -Т.е. българското законодателство не е в синхрон с европейското..
271
0
 
0
 
! Отговори
just a secretary преди 14 години
Edno ne6to mi e stranno: kato sum kandidatstvala za rabota v razli4ni ofisi, i to za administrativna dlujnost, bez rukovodni funkcii, sa mi skusvali **** ot testove po angliiski, za da mi precenqt nivoto - pismeno i govorimo, ta pitam az tazi g-ja Jeleva kak taka stana VUN6EN ministur s tezi si ezikovi poznaniq, angliiskiq i po nepisano pravilo v slu4aq trqbva da i e kato materen?!?!?!?!
270
0
 
0
 
! Отговори
до Мустафа преди 14 години
Трябва им време да се научат?Колко?Според теб на Министъра на транспорта 5 (ПЕТ) месеца са му малко да научи, че БДЖ не е една, а две фирми. От години при това!На Румито колко време и трябва като министър да научи къде е Египет? И да разбере, че пиратите са в Аденския залив, където ,докато тя е министър, има два случая с отвлечени българи?Божо от години дърпа котката за опашката...За другите - същото. А нали бяха специалисти с главно С...
269
0
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 14 години
До 267 Как така ? Та тя е доста нагла, след подобен провал да не си подава оставката...... Външен министър да не знае къде се намират отвлечените български моряци е СКАНДАЛНО
268
0
 
0
 
! Отговори
зъбатия преди 14 години
Те тия от "старите европейски държави" като видят нещо по умно от тях, почват да се тресът от яд и страх и да му търсят цаката...хи...
267
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Проблема и е че не притежава вродената наглост на социопатистите от БСП и рибаялите от НДСВ!
266
0
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 14 години
Абе как така да няма опит ? От колко години е депутат в ЕП ? Който няма опит не му е мястото в българското правителство ! ББ заяви, че има експерти а не неопитни хора !
265
0
 
0
 
! Отговори
Абе преди 14 години
Всъщност една от големиете и издънки там е била че като са я питали как се реагирало в кризистна ситуация еди си къде тя казала че щяла да да отиде на място и да прецени.Това че са я питали европейци не е е гаранция че няма *** и сред тях.
264
0
 
0
 
! Отговори
D преди 14 години
A VIE KATO TOLLKOVA MNOGO Q PLUETE 4E SE E IZLOJILA VI PITAM: AKO VAS NEKOI PO4NE TAKA DA VI NAPADA, NEKOI BULGARIN DA VI PLIUE TAKA SAS ZLOBA PRED CQLA EVROPA KAK 6TE SE PO4USTVATE!!! TQ JENATA SI LI4I 4E SE PRITESNI! A TOVA 4E NQMA OPIT E NORMALNO - NIKOI NE SE E RODIL NAU4EN I OPITA IDVA S PRAKTIKATA! BI TRQBVALO BULGARITE SA SE PODKREPQME BEZUSLOVNO!!! EVALA NA BOIKO ZA KOETO
263
0
 
0
 
! Отговори
зъбатия преди 14 години
И аз твърдо съм зад Желева,просто ме кефи тази мадама...
262
0
 
0
 
! Отговори
МУСТАФА преди 14 години
До 258: Нямат опит. Трябва им време за да се научат. Дори при преместване от една служба в друга е необходим поне 6 месечен срок за да се чуят петлите.
261
0
 
0
 
! Отговори
slavii преди 14 години
Според българското правосъдие Румито не е закононарушителка ама според европейското !? дали ще е ...
260
0
 
0
 
! Отговори
до 259 преди 14 години
И аз се просълзих
259
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Чиста , като сълза.
258
0
 
0
 
! Отговори
до МУСТАФА преди 14 години
Заради грешка при избора на един кадър ....Румито, Цецка, Фидоска, Любо Мозъка, Министъра на транспорта (който през януари каза, че не знаел, че БДЖ са всъщност две фирми), Маниака, Божо Историко ( който направи също скандал с ЕС и Боко го заплаши с изгонване ) ....Тези са само от водещите фигури.А хората се оплакват и по места...
257
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
По-сериозният проблем е в излагацията на изслушването, а не документите. Да получиш 1.5 точки от 5 възможни е меко казано катастрофа.Случаен човек от улицата може би щеше да се представи по-добре.А тя е и министър на външните работи и не знае неща, които и влизат в задълженията
256
0
 
0
 
! Отговори
МУСТАФА преди 14 години
Знам, че за всички е трудно, но ако се подведете, шанса България да запази суверенитета си в сегашни граници след приемането на Турция в Европейския съюз е равен на 00. Играта е изцяло на ДПС останалите политически партии са марионетки, целите им са свързани само с пари
255
0
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 14 години
ПРОБЛЕМА НЕ Е ФИРМАТА НА ЖЕЛЕВА, А НЕЙНАТА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ. Как има хора които още не са го разбрали ? Ако Желева се бе представила блестящо на дали щеше да се коментира въпроса с тази фирма.
254
0
 
0
 
! Отговори
МУСТАФА преди 14 години
Заради грешка при избора на един кадър не бива да се упреква цялото правителство. В ход е кампания за дискредитация на цялото сегашно управление. Сценария е режисиран от ДПС, БСП, НДСВ, към него се включи и Яне. Костов също преговаря и отправя гладни обещания, В помощ са магистратите, Асоциацията на търговските банки, Синдикатите, Индустриалните капиталци са 50 на 50%. Кулминацията се очаква в средата на март, като се предвиждат протести в стил 1990 год.