Война пушачи–непушачи в Народното събрание

Един от редките случаи, в които депутати дебатират по убеждения
16 апр 2010 11:28,
207
Война пушачи–непушачи в Народното събрание
Снимка: БГНЕС

Член 67, ал. (2), от основния закон на България: "Народните представители действат въз основа на Конституцията и законите в съответствие със своята съвест и убеждения".

Всеки път, когато депутатите гласуват с чужда карта или защото така е решил техният лидер – вървят по диагонала на конституцията. Това се случва почти всеки ден. Затова днешният дебат – по Закона за здравето, направи впечатление.

Обсъжда се дали, след като със закон беше забранено тютюнопушенето в заведенията, пак със закон да се позволи, но с известни ограничения.

В малките кръчми (под 100 квадрата) кръчмарят ще решава да позволи ли да се пуши или не. В големите трябва да има обособени помещения и за пушачите, и за непушачите. Собствениците ще бъдат задължени да осигурят вентилация.

Единствено групата на ДПС ще гласува партийно – срещу отмяната на забраната за пушене на обществени места. Във всички други партии има вътрешни противоречия, които ще се отразят и на подкрепата на самия закон.

Командира вече е в кавички, стана ясно от изказване на Иван Костов от Синята коалиция. Той обясни, че има сериозни вътрешни противоречия в групата по отношение на тютюнопушенето. Самият Костов е категорично против завой на 180 градуса, който да отмени вече гласуваната пълна забрана.

Неговият съпартиец Асен Агов обаче, подчертавайки „как се разби митът за Командира Костов”, заяви, че ще подкрепи новия закон. „Абсолютно цивилизовано е да се съобразяваме всеки с всеки. Аз се съобразявам с хората, които не искат да се пуши в нашата стая”, заяви Агов. От друга страна – аргументът, че държавата не му осигурява всички услуги, заради които си плаща данъци, – го кара да мисли, че не може да му се забрани да пуши в заведенията.

Още по темата

„Това не е въпрос между държавата и гражданите. Това е спор между нас, непушачите, и вас, пушачите,”, контрира Командира. Според Костов в този спор нетолерантните са пушачите, защото навреждат на здравето на хората. Лидерът на ДСБ призова да бъдем европейци и да забраним категорично пушенето на обществени места.

Станислав Станилов от „Атака” обаче е убеден, че ако се приеме предложението на Костов – то просто няма да бъде спазено. Абсолютна забрана била възможна, но не сега.

Емил Димитров от ГЕРБ също не се съгласи с Костов. Според него балансът е в това да се обозначи къде се пуши и къде не, за да знаят непушачите в кои заведения да ходят.

Тъмносиният Иван Иванов обаче попита Димитров дали позицията му по този закон не е „конфликт на интереси”. Причината е, че бизнесът на Димитров е бил дистрибуция на цигари.

„Във вестника пише „бил е”. Преди да вляза в парламента, съм напуснал тези фирми. Всичко това е написано в декларацията ми за конфликт на интереси”, увери Димитров.

Той беше категоричен, че между първо и второ четене ще бъдат предложени много големи санкции за ресторантьорите, които не се съобразят със закона. По този начин ще се гарантират правата и на непушачите, твърди депутатът от ГЕРБ.

По средата на дискусията група младежи от сдружението „България без дим”, които присъстваха на балкона в пленарната зала, се изправиха, свалиха якетата си и останаха по блузи с надпис срещу тютюнопушенето. Последва плахо депутатско ръкопляскане и отстраняване на „нарушителите” от квесторите в залата. Дебатът продължи.

Според любителя на лулата Андрей Пантев от БСП – дискусията е станала по-гореща от приемането на България в НАТО. По думите му преди хората, които не пушели, демонстрирали характер – нещата обаче се променили. „Сега пушачи са онези, които имат характер, които не се влияят от тази разюздена антитютюнева пропаганда. Пушачи, гласувайте за закона и си пушете вкъщи”, призова Пантев.

По-рано Рамадан Аталай от ДПС опита да предложи законът да се разгледа през лятото, за да се види дали евентуална пълна забрана ще проработи.

Изказването му обаче продължи по-дълго, заради което председателстващият Лъчезар Иванов посочи часовника. „Ще ви помоля да не ме прекъсвате, с това не ставате по-умен”, сопна се Аталай.

В крайна сметка депутатите гласуваха да продължат дискусията и да гласуват закона следващата сряда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Станала е подмяна на вота - непушачи са гласували за пушачи, защото не са знаели че са такива.Трябва да се въведе закон, в предизборната кампания кандидатите пушачи да са снимани с цигара
92
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Само да посмеят да отменят забраната! Жална им майка тогава.
91
2
 
5
 
! Отговори
Joker преди 14 години
Интересно ми е защо не се погрижат за здравето на нацията ами измислят всякакви тъпотии за да отложат забраната. Кое е по - изгодно за държавата? Налагането на солени глоби на заведения в които се пуши или прибирането на акциза от цигарите? То е ясно, че ще се наложат няколко глоби и край. Ама акциза.....си е постоянен cash flow.
90
1
 
1
 
! Отговори
До 83 преди 14 години
"Раждайки се човек не работи с компютър, това означава , че писането на глупости в нета е придобит навик по късно, откъдето следва , че интернет не е жизнено важен, иначе природата би ни го дала още при раждане."Ъъъъ, само на мен ли ми звучи "малоумно" или може за го пробваме с тока и колите?
89
1
 
5
 
! Отговори
Ели преди 14 години
Ей писма ми вече от тези пушачи да си гълтат никотина някъде другаде а не във всяко заведение.Мразя да ми миришат дрехите на цигари а и не искам да им гълтам гадния пушек.Ще се докаже,че наистина не сме нормална държава ако депутатите отменят вече гласуваната забрана.
88
1
 
7
 
! Отговори
много бивш пушач преди 14 години
пожелавам на всички настоящи пушачи да станат бивши пушачи !
87
4
 
3
 
! Отговори
Nobody преди 14 години
Антоне, сори, че все на теб попадам, не е лично, да знаеш :)))Ти мислиш ли, че собствениците на заведения са зелки? И мислиш ли, че ако някой от тях му излизаха сметките, нямаше да забрани пушенето в заведението си?Истината е друга. Каквото и да ми говорят, както и да ми го говорят, 70 и повече процента от активното население са пушачи. Да отваряш ресторант за непушачи е все едно в Индия да отвориш ресторант с телешко, щото, видиш ли, има шанс да го напълниш с малкия процент хора, за които кравата не е свещено животно.Разбирам ги и от ГЕРБ - и тяхната не е лесна. Не може да сваляш звезди, лампи и крушки как след 1-2 години тука всичко ще цъфти и ще връзва и в същия тоя момент с лека ръка да се лишиш от чудовищно голям приход в бюджета. При това - за да угодиш на брой хора, който определено не е мнозинство. Абе, куца работа отсекъде....
86
3
 
5
 
! Отговори
Антон преди 14 години
и към теб и към Илиян. Я ми посочи кои са тези ресторанти, в които не се пуши ? Май се броят на пръстите на едната ръка. Дискотека за непушачи вече съм виждал и мога да ти кажа, че посетителите изобщо не бяха по-малко отколкото преди. Разликата беше, че можеше да се диша вътре. Все при нас нещо е неприложимо, никой нямало да го спазва. Ние ли сме най-неконтролируемите в целия свят ?
85
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
хора, какво правим с работещите в такива заведения, 8 часа на дим, айде непушачите могат да решат да не влизат, ами работещите, не върви да кажете ами да напуснат, тогава можеш да кажеш на всеки работещ да напусне ако нещо не го кефи
84
2
 
7
 
! Отговори
КуКу (бивш пушач) преди 14 години
.. лично съм почнал цигарите като опит да поддържам на по-големите (родители да речем... гордея се с тях, че вече и те са бивши пушачи)...пожелавам на всички зрели хора пушачи, които са като коне с капаци, децата им също ей така като мене да пропушат, като уж се опитват да бъдат като тях...така и не разбрахте, че децата ни просто се опитват да са като големите.а големите, те са всъшност големия проблем -- оглупели до няма и къде,тотално изкривени ценности и морал....
83
2
 
3
 
! Отговори
bakalova преди 14 години
za edna godina IZPUSVAME po edna strahotna ekskurziya do VIENA-PRAGA ,da re4em
82
4
 
6
 
! Отговори
муткуров преди 14 години
нали иска т демокрация... е ви на.... избора е наш които иска влиза в заведение за пушачи които не иска не влиза....а нв зали за спорт, в автобуси ... да е забрзнено както и сега...
81
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Раждайки се човек не е с цигара в уста, това означава , че пушенето е придобит навик по късно, откъдето следва , че пушенето не е жизнено важно, иначе природата би ни го дала още при раждане.
80
3
 
3
 
! Отговори
Nobody преди 14 години
Да излезе Дянков и да каже простата истина, че без приходите от акциза на цигарите ще трябва да се вдигне двойно здравната вноска, щото просто друг вариант няма да има и да се спре с тоя панаир.
79
4
 
6
 
! Отговори
не вървите преди 14 години
Това с дискриминацията вече не върви,хиляда пъти ви се каза,че това е все едно да изляза аз с автомат на улицата и да го насоча спокойно срещу хора,а щом някой ми го отнеме,аз да крещя,че ме дикриминират!
78
8
 
3
 
! Отговори
Илиян преди 14 години
Продължавам да се чудя какво им пречи на непушачите, че в някой заведения се пуши? Нали има такива в който не се пуши? Много ще ми е интересно да видя дискотека за непушачи. Никой не е задърпал насила някой непушач в заведение в което се пуши, нали? Като се въведе забрана да е забранено пушенето навсякъде, то пушачите не стават ли дискриминирани? Стига с тоя *** спор който ни противопоставя едни срещу други и ни затваря очите за по-сериозните проблеми...
77
2
 
8
 
! Отговори
заклет непушач преди 14 години
Мит е,че нямало бивши пушачи.Виж,за това,че ставали върли непушачи е истина и това има своето просто обяснение.Когато спреш цигарите,ама наистина ги спреш,тогава се изчистваш и започваш отстрани да виждаш реалността на пушенето и колко е отблъскващо.Тогава,щом го намираш за ужасно нехигиенично и нездравословно е съвсем нормално да се опиташ да повлияеш на действащите пушачи,защото си бил един от тях,а не си бил винаги заклет непушач.Надявам се повече пушачи да се вслушат в думите ми...
76
3
 
9
 
! Отговори
Антон преди 14 години
А пушачите нека се замислят как тровят децата и внуците си вкъщи. Нека поне да не тровят децата на останалите извън дома си.
75
2
 
9
 
! Отговори
Антон преди 14 години
Забрана за пушене на обществени места трябва да има. Повечето от пушачите, които познавам не обичат докато хапват в някой ресторант на съседната маса да се дими като в лисичарник(с дим се изкарват лисице от дупките им, за да ги заловят кучетата), а какво остава за непушачите ? Който иска да пуши нека да има стая за пушене в заведенията или да излиза навън.
74
1
 
1
 
! Отговори
Диди преди 14 години
Благодаря!