Дълго време кабинетът ни заблуждаваше, че сме №1

Лидерът на СДС анализира икономическата криза у нас
19 май 2010 14:25,
80
Дълго време кабинетът ни заблуждаваше, че сме №1
Снимка: БГНЕС

"Дълго време правителството ни уверяваше, че сме номер едно в ЕС по някои икономически показатели, а не е така и анализът на класацията за конкурентоспособност на икономиките показва, че не е така".

Това заяви Мартин Димитров, шеф на парламентарната комисия по икономическа политика, на дискусия в Института по изследване на демокрацията.

България е на 53-то място по конкурентоспособност на икономиката, или с 15 позиции по-назад от 2009 г. Това са данните, изнесени в Годишника на световната конкурентоспособност 2010, поясни той.

"Резултатите на икономиките, включени в годишника, се следят внимателно от международните инвеститори, което прави данните за 2010 г. още по-важни, предвид продължаващата криза в България", подчерта Огнян Шентов, председател на Центъра за изследване на демокрацията.

Според изследването икономическата криза се е отразила в България на всички сектори в икономиката: търговия, инвестиции, заетост, финанси, производителност, реформи в социалната сфера, каза още Шентов.

Индексът за 2010 г. показва, че дефицитът по текущата сметка е свит в резултат на кризата, което отразява спада на чуждите инвестиции и потиснато вътрешно търсене, а не подобрена конкурентна позиция, показват още резултатите от изследването.

"Като основни предизвикателства на преден план излизат дефицитът в консолидирания бюджет, намаляването растежа на БВП, безработицата, продължаващото изтичане на мозъци, намаляването на търговията и капитализацията на фондовата борса, подчерта Шентов.

Той допълни, че пречки пред бизнеса продължават да бъдат нелоялната конкуренция, сивата икономика и корупция, както и качеството на човешките ресурси.

Според Мартин Димитров пък голяма част от проблемите идват от недомислие в законите. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
4
 
3
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 13 години
"АБЕ ТИ СИ МЪЛЧИ" - Точно това е маниерът на Костов - никаква опозиция, никакво различно мнение. Това ако не е диктатура, здраве му кажи, а ти че си с нисък капацитет на всички е ясно, само на теб май не. И затова не го съзнаваш, защото си свикнал с тъпотията. Дишай дълбоко и стой където си, далеч от БГ. Тук има достатъчно *** и колкото по-малко, толкова по-добре.
56
3
 
3
 
! Отговори
ДПС и БСП=Първанов и преди 13 години
Христова препоръка: ето, ти оздравя; недей греши вече, за да те не сполети нещо по-лошо! (Йоан 5:14).
55
7
 
5
 
! Отговори
нас преди 13 години
тоя мартин е пълен *** единствената им цел да упрекват и да мърморят така е да не ги забравят и да се чуват че да не им пада рейтинга штот ако въобште не вземат отношение по ништо -и тези които са гласували за тях също ще се отдрапнат от тях затова че неги представят ----това е самата истина
54
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В икономиката вече едва ли можеш да определиш някой като ляв и десен..по скоро едните некадърни,а другите са способни,не знам кой откъде е произлязъл,но знам какво беше отношението на западните политици и печат по времето на Костов,определящи България като образец за развитие и какво е отношението към тези които управляват след него..и едва ли някой и ме е платил за написаното
53
8
 
3
 
! Отговори
бб преди 13 години
Вуйчо Ваньо президент
52
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз също, скромно се определям като интелигентен човек или поне над средното ниво, но...това не означава, че някога ще подкрепя отново Костов. Той е един прикрит комунист, който управляваше точно с комунистически и тоталитарни средства, когато беше на власт. Краде много, но и хитро хвърли вината на своите подчинени и едва ли не- той хрисимия, а те са го излъгали, че са честни. Тези елементарни сценарии не минават. Далече си от БГ и може би затова не си наясно с някои факти. Иначе те подкрепям.
51
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
МАРТИНЧО -ТИСЛЪНЧАСА ОТ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ!В СОФИЯ Е *** СТУД !кой прави законите тези 20г. СДС е постоянно в парламентаДЯНКОВ Е ВИНОВЕН И ОСОБЕНО ББВИЕ СПЯХТЕ ЗИМЕН СЪНСЪБУДИХТЕ СЕ И ЩО ДА ВИДИТЕ-БЪЛГАРИЯ Е ЗЛЕ!СТИГА ВЕЧЕВТИЯ *** СМЕ 20 ГОДИНИ И НЕ БЕЗ ВАШЕТО СЪДЕЙСТВИЕПОНЕ ЗАМЪЛЧЕТЕ И ТИ И КОСТОВ И СТАНИШЕВ И ПЪРВАНОВНЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА МЛАДА НЕВЕСТА ВЧЕРА ДОВЕДЕНА
50
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На Малтинчо и Костов 8% праг за влизане в народното събрание.
49
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе ти си мълчи,обръщам се към умните хора,тъпанарите не ме интересуват..
48
5
 
7
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 13 години
За твое сведение, един интелигентен човек не би самоизтъквал това си качество, просто защото от интелект ще остави на другите да го преценят, че е такъв. Защо да е лошо това за БГ, ти явно не се определяш като българин, какво ти пука? Стой си все такъв "ентелегентен" далеч от БГ и не ни занимавай с "ентелегентността" ти.
47
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лошото е че в Бългърия интелегентните хора са 4-5 %,другите изчезнахме навреме в в чужбина и при тази ситуация Димитров и Костов едва ли ще дойдат на власт ,тъй като простотията напредва с бързи темпове сред населението...Е нищо де,избирайте си мутри ,бивши царе и *** да ви управляват и драскайте срещу 10 лева против Костов,Димитров и всеки който може да направи нещо за тази държава,всичко ви се пише на *** !!
46
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мартинеее, криза е! Не само при нас! Да, няма универсални мерки, никъде по света! Реагира се спрямо икономическата обстановка и конкретния пазар. А тези общи неща, които говориш са процеси, които се зародиха в БГ през последните 15г. Но и света се глобализира и ако ми предлагат работа в Германия, какво ми пречи да отида там, при по-добри условия. И тук вече няма нищо общо политиката а това, че сме обвързани и ще продължаваме да се обвъзрваме с Европа. И да, кризата засяга всички сектори.
45
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя ***, заедно с др.Костов...да си седнат на з..те..с техните 5% и да си мълчат. Все едно те ако бяха на власт щяха да направят нещо по-добро. Аз помня много добре как Костов и СДС управляваха 4г. така че да ме откажат от синята идея.
44
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всичко е вярно,което го е казал %35, не трябваше само да говори за полови сношения!!!
43
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Боко идеално припокрива образа на бай ви ***, на 100 процента.
42
2
 
6
 
! Отговори
rumniki преди 13 години
Нищо чудно, с влизането на Бг. в ЕС, се надуха заплати, и за да зебогатее по бърже, поскъпна производството, и при твърдият валутен борд, стоките на България са скьпи неконкурентноспособни, с което износа намалява и фалити на фирми се увеличава.
41
6
 
5
 
! Отговори
иво преди 13 години
Всеки има право на мнение.Но обективно. Но само не пишете глупости , като номер 35. Да , точно като теб. По времето на Коисто, бях уволнен. Бях в бюрото на труда и получвах мизерна помощ и останах с мизерна пенсия. А ти пострада ли или ПАРТИЯТА ти е над всичко,а? И когато един икономист, който може като В.Сидеров да ближе подметките на Борисов и да не слиза от екраните на простуитуиращите телевизии , ти казва неща, които не разбираш, спри, огледай се и... помисли, независимо дали го харесваш
40
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не лъжат, бе Марто.Номер едно сме в Европа, ама по бедност и по всички отрицателни и негативни показатели.Не лъжат хората.Истина е.
39
14
 
4
 
! Отговори
мен преди 13 години
Какво ви е виновен пак Костов,че изправи на крака една порутена икономика ли ,без здравна система,без банкова система с предприятия които имаха задължения милиони,с полиция ,съд и държавна администрация останала от *** ,с хора в собствената му партия внедрени от ДС ,с вестници и телевизия и хора като Тошо Тошев и сегашния министър Божидар димитров,на които бяха дадени телевизии и вестници да го охулват и въпреки това е си остане като най успешния премиер,пък вие мишоци,ще го крититувате
38
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да,много правилно си го казал,точно така! Освен всички други,най- много Костов е виновен,защото като имаше пълно мнозинство,човека си траеше и нехаеше за думите, с които поведе мнозинството от хората!!! НИКАКВИ ОПРАВДАНИЯ, НЕ МОГАТ ДА МУ СЕ ПРОСТЯТ!!!