България обмисля да купи употребявани F-16 от САЩ

Ако това стане факт, те ще бъдат на разположение на родните ВВС през 2015 г.
479
България обмисля да купи употребявани F-16 от САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

България обмисля отново да закупи от САЩ употребявани американски изтребители F-16.

Среща на тази тема е била проведена във Вашингтон между българския министър на отбраната Аню Ангелов и главния секретар на американските военновъздушни сили Майкъл Донли, съобщава специализираният сайт F-16.net.

Преди около четири години българското правителство също обмисляше подобна сделка.

През миналия месец министър Ангелов неофициално съобщи за началото на проект на военното министерство за снабдяване с нови многоцелеви изтребители.

Ръководството на българските Военновъздушни сили се очаква да състави до края на 2010 г. примерна визия за ролята на ВВС, както и за възможностите за развитие на базата на наличните правителствени ресурси, отблезязва изданието.

През 2011 г. министерството планира да направи пазарно проучване и да разгледа оферти от производители на военно оборудване.

Търгът за доставка и самият договор може да бъдат факт най-рано до края на 2012 г. , което означава, че първите доставки на изтребителите могат да се очакват през 2015 г.

Според Ангелов дългият период за осъществяване на плановете за покупка не би трябвало да буди притеснения, като се има предвид, че в момента България разполага с 16 изтребителя МиГ-29.

Тези машини, които наскоро бяха модернизирани, ще могат да се използват до 2030 г. През 2012 г. обаче се предвижда да спре употребата на изтребителите МиГ-21.

Предстои Министерство на отбраната да подпише договор за поддръжка на МиГ-29, който беше забавен за известно време поради липса на финансиране, отбелязва изданието.

Още новини от икономика и политика
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


479
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
451
0
 
0
 
! Отговори
Hristo преди 13 години
Всъщност, МиГ-овете, които ни предлат в чисто техническо отношение са много по-добри от F-16. Това не го твърдя аз, а летци и технически персонал.Но щом толкова ви притеснява Русия, СААБ ни предложиха 20 изтребителя на цената на 10те F-16... защо не вземем тях?
450
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Христо, руснаците няма да се натискат да продават в НАТО-вска държава на ниски цени, а тяхните почти догониха американските. А руската попара за модернизацията и ремонта на нашите МиГ-29 (които бяха купени с долари между другото) още я сърбаме - опънаха парите и почти нищо не направиха.......
449
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стига сте мрънкали за тия умрели мигове! Миговете и Ф-16 са реликви от една друга епоха и военна доктрина когато война се печелеше с масовост а не с технологии. Това са самолети, които отдавна са си изживели живота. Сега трябва да се купуват машини с оглед на новите реалности и начини за водене на война. Аз съм за Грипен понеже са създадени специално с идеята да се използват от такива малки и слаби държави със ненападателна военна доктрина при условие, че силата и броя няма да са на наша страна
448
0
 
4
 
! Отговори
Joker преди 13 години
СПОКОЙНО!!! Взимат ги за лунапарка, тези самолети за друго не стават.
447
1
 
0
 
! Отговори
кистоник преди 13 години
защо й са на българия фантомите. нали сме членки на нато или пък сме в приятелски отнощения със сащ или става въпрос за облаги.както искайте, така тълкувайге!
446
2
 
1
 
! Отговори
Hristo преди 13 години
Любопитно... руснаците ни предлагат 30 МиГ-а за цената на 10те F-16, които американците ни предлагат, но ние естествено ще вземем F-16 ... До това води политиката...
445
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ф-16:)))))))))))))))))))))))))Абе тия майтап си правят:)) На кило желязо ли ще ни ги продават. Да вземат и някой американски танк от втората световна:)Няма да се учудя, ако някое стажантче-журналистче е объркало в превода нещо. Другият вариант е от куртоазия нашия да е казал "да, да, интересуваме се", да не обиди домакина:)) Иначе не виждам защо ще купуваме бойни самолети от 70-те години. Ако някой ни нападне, така или иначе те ще са безполезни...
444
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Самолетите сами по себе си не значат нищо! Без система от модерни радари, от комуникации, без пари за подготовка на летците, без да има достъчен брои учебни боеприпаси и мишени и съвременен полигон - все си имаме едни скъпи хвърчила за показ! Трябват и инструктори с опит, защото нашите с такъв вече са о.з... докато не се осигурят тези неща, без значение Ф или МиГ с какъв номер ще дойдат - ще имаме ВВС само на хартия и тенекия..
443
0
 
0
 
! Отговори
do su 37 преди 13 години
може сикорски да е поляк ама е бил в един курс с тупулев микоян и илиюшин там подобни легендарния курс за авиоинженири послед куср са били 1917.ама ко да праим ше гледаме и по добре да няма война.
442
1
 
3
 
! Отговори
черно слънце преди 13 години
Новата юдея явно е изпята песен ,икономиката им катастрофира и сега алчните господари на пиндостан (евреите) вече като не могат да си пробутват лъжливата им деМОНОкрацийка ще пробутват ненужните си тенекии на такива като нашите *** -министри повечето с джудейаска кръвчица,а обуселият ни народ за пореден път ще плати масрафа на мошетата.
441
0
 
4
 
! Отговори
марти преди 13 години
Абе като сте тръгнали да купувате от Щатите разни работи,то поне ги питайте АКЪЛ дали продават,па вземете и си купете!!!
440
0
 
2
 
! Отговори
Х преди 13 години
"Сливи за смет"!Може да се използва като слоган на българскияя "гений"Все по-интересно става. Но краят може да трагичен. Жестоко "мирен"
439
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ако са от някой самолетоносач сигурно ще са доста прогнили...ако пък са участвали в бойни действия пилотската кабина сигурно ще се е пропила с миризма на ако и повръщано горко на тези дето ще ги карат в бг
438
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ха..ха..готин виц. Целта на Боко е да ни направи колкото се може по-големи длъжници на САЩ, сигурно ЦРУ са се досетили, че зимата има голяма вероятност да му бием шута и сега ни заробват с огромни суми за *** и неефективни самолети.
437
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БББ отива на театър в ЦРУ. Точно на входа стоят две горили и надпис: "Забранено за агенти на ЦРУ". БББ се стъписал и замръзнал на място. Единят от охраната се усмихнал, потупал го по гърба и казал: "Влизайте, влизайте, това за колегите на хонорар не важи" :)
436
1
 
15
 
! Отговори
Дея преди 13 години
нали според ББ имаме общи интереси със САЩ-тогава защо не ни ги подарят,а ще ни ги ПРОДАВАТ? Пари за българите няма,но за американските *** ще се намерят!?
435
0
 
6
 
! Отговори
гацо преди 13 години
преди малко гледах интервю на др.ген.Ангелов по тв.останах с впечатление че няма никакви познания за самолети.хич не му е ясно за какво става въпрос.въпроса не е само менаджерски.защото един тип самолети се закупува да служи 25-30год.Ф16скоро може да бъде забравен и да се вижда само в музеите.
434
0
 
8
 
! Отговори
комад преди 13 години
Поредната глупост на това правителсто F 16 Този самолет няма живи врасници Как нямат срама нагли. Пак гушнаха някой лев .Като ще дават н парите на данъкоплатците поне да вземат нещо хубаво че като ги лепнем после да има с какво да се оправдават. Ангелов поне разбира от самолети и ракети нека да не се дъни така
433
0
 
6
 
! Отговори
nakato преди 13 години
Що са ни самолети, аз като гледам тия *** и хварчила са готови да купят от САЩ на същите цени, па може и по скъпо, нали ще са нови ...
432
0
 
8
 
! Отговори
Иво преди 13 години
Тези луди ли са? колко излиза един Ф-16? Едва ли е по-евтин от един миг-29, модернизиран. Хем по-скъп излиза американския самолет, хем е много по-калпав от 29-ката. Трябва да си пълен ***, за да предпочетеш тези боклузи и то втора ръка.