ГЕРБ върна окончателно платения бакалавър във ВУЗ-а

Важи за кандидатствали, участвали в класирането, но неприети
29 юли 2010 12:47,
84
ГЕРБ върна окончателно платения бакалавър във ВУЗ-а
Снимка: БГНЕС

Ще има и платено обучение в образователно-квалификационна степен "бакалавър", реши парламентът, който прие на второ четене промени в Закона за висшето образование.

Измененията са внесени от ГЕРБерката Галина Банковска и група народни представители.

Депутатите гласуваха висшите училища да имат право да извършват обучение срещу заплащане в образователно-квалификационна степен "бакалавър" и "магистър" по специалности, които са получили при програмната акредитация оценка "много добра".

Изискването е висшите училища да имат също оценка добра или много добра при институционална акредитация.

Броят на студентите платено обучение не може да надхвърля 5% от определения капацитет на съответното професионално направление или капацитет на съответната специалност от регулираните професии.

За учебната 2010–2011 обучението ще се извършва по решение на Академичния съвет на съответното висше училище, в рамките на съответния свободен капацитет, за тези, които са кандидатствали във висшето училище, участвали са в класирането, но не са приети за редовни студенти.

Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
do35 преди 13 години
Nie munchovzite ot getata te koregirame.Ne visshI ,a visshe obrazovanie.Vie ste rezultat ot takova masovizirane'
83
0
 
0
 
! Отговори
tapa.. преди 13 години
I na studentite v panicata bruknahte tapa.i , na pensionerite i bulgarskite maiki, vreme e da si hodite sus vashite 70 hilqdi ohraneni oligofre.i , jalni vi mai.a ima gospod gospoda i shte vi vrushta za vsichko prichineno na bulgarskiq narod. Dano se zadavite v lakomiqta i alchnostta si, nagli dolni komunisti, vie ne ste tuk da pravite reformi i da razkarate chervenite bokluci tuk ste da pazite statukvoto, sajelqvam che ne glasuvah za Sinqta Koaliciq. Bog da pazi bulgaria.
82
0
 
1
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
Проблема е,че тази година приема е 100,догодина 50 на 55 по догодина 20 на 85.Затова реват ,че университетите не могат да съберат за държ.поръчка студенти и догодинка ще я съкратят.Но после ще кажат,че имат капацитет за повече студенти и ще увеличат бройките за платеното.Елементарно е и вече е практикувано у нас.
81
0
 
2
 
! Отговори
noname преди 13 години
WORLD RANK UNIVERSITY Място777 Sofia University Saint Kliment Ohridski 1816 New Bulgarian University 2380 American University in Bulgaria 2409 Technical University of Sofia 3088 Plovdiv University * 3173 South-West University Neofit Rilski 3204 University of National and World Economy 4107 University of Chemical Technology and Metallurgy Sofia webometrics.info/rank_by_country.asp?country=bg
80
1
 
2
 
! Отговори
edi koi si преди 13 години
Браво на такива тапаци като Даниел,където сигурно въобще не им се учи или си мислят, че университетите в България са пълна трагедия, така е на кой не му се учи или поне не му се занимава с нищо така ще говори,аз си уча в НБУ, даже магистър,и съм си ***,пък нека говорят за НБУ, че не се учи, работил съм по специалността,която уча и знам,че общувам с доста интелигентни хора, който са били доста напред в областа, която преподават, всеки *** може да говори каквото си поиска,браво на злобарчетата
79
1
 
1
 
! Отговори
noname преди 13 години
Сега сме 2010.Пресметнете управляващите ни последните 10 години кога са завършили...., а колко ли са компетентни след като сме най-зле в Европа.Закона го разбирам така - ако приема е от 100 човека , приемат 100 и още 5 платено, т. е. 105, какъв е проблемът тогава?
78
0
 
2
 
! Отговори
555 преди 13 години
Ей, хора, дайте да спрем да се занимаваме с Даниел, с този "нарцис", с това недоразумение на настоящата студентска младеж!! Е Буго,още малко ако продължи да пише и аз да чета ще се попикая от смях ( въпреки, че е много тъжно )!!! Ако този е представителната извадка на студентите, тежко и горко на България.
77
1
 
5
 
! Отговори
учен преди 13 години
Лобисти - не повече от 5%. Не пускат на държавните ВУЗ за да има платено и неконтролирано обучение в Нов български университет (от там е министъра) и този в Перник (от там е президента)
76
0
 
4
 
! Отговори
Гражданиннъ Х преди 13 години
Това е пълен цирк. Като гледам каква демографска криза се задава, по-скоро ВУЗ-овете трябва да плащат на студентите. Скоро заявиха, че за 60 % от децата българският език не е майчин. С други думи 60 % са *** и турци(много малка част от тях).Освен това много малко университети могат да предложат сигурна реализация на завършилите студенти. Така, че по-скоро ученето на висше си е пълна загуба на време за 80 % от студентите.
75
4
 
0
 
! Отговори
Даниел преди 13 години
Най-после да влезе и да се изкаже тук един умен човек,става дума за кит кат 2.Бургаския е номер едно.И от там излизе елита на БГ.Който го е зъвършел все едно че има 2 виши.тъй злобарите и особено тези дето са зъвършили преди 20 год до млъкнат щото им знаем как са вземали дипломи.
74
2
 
0
 
! Отговори
Даниел преди 13 години
77-ми я ми кажи кой университет се завършил и ще ти кажа става ли или с дипломата си можеш да си забършеш ***.
73
3
 
1
 
! Отговори
kit_kat _2 преди 13 години
Това , което пишете за Бургаския свободен университет са злобни пълни глупости ! Да таксите са високи , но не смятам , че обучението не е на ниво ! Който иска да учи и на Луната да иде , пак ще си учи . Познавам доста специалисти излезли оттам , който са на ключови позиции . Смятам , че висшето образование отдавна трябваше да е платено и да има добре организирана програма за стипендии, за отличници и за хора , който не могат да си позволят високите такси . Така е по света, а у нас не е така.
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Даниелчо, мамин сладък, аз съм завършил преди 11 години с развивания на теми. В момента следва второ висше - бая тестове дават, не е лъжа. Ама си има причина - ако дадат на някого половин тема, едва ли ще завърши, щото трябва да го скъсат и заради незнание, и заради невъзможност да си представи мисълта последователно, а и заради правописните грешки. Имаш 4.80 викаш, а? Чаткаш ги нещата. Ама то с бързане не се бърка "вАпрос" с "вЪпрос", нито "сАм" със "сЪм".
71
0
 
1
 
! Отговори
коко преди 13 години
Много правилно са решили.То и до сега им пишеха дипломите срещу парички,сега ще има официална такса.Пък и който не може да влезе иначе - с пари.При нас в момента имаме възможност ако всички имат мерак и пари да докараме 100% висшисти.А реално -нве могат да четат,пишат и говорят.
70
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Световните университети, в който се плаща са се доказали, от тях са излезли не малко квалифицирани кадри, а от Бургаския свободен излизат ***, който си плащат за да могат да се докопат до мечтаната от цялото семейство диплома за висше образование, защото са живи завалии горките и ако не са им парите благодарение, на които им дават един формален скалъпен тест няма да влязат никъде. Много е далеч Бург. свободен от Харвард и др.подобни, че да го сравняваш с него моето момче!
69
0
 
5
 
! Отговори
# преди 13 години
А бе ти в ред ли си въобще? В НБУ приемат с диплома 3.33, че и по-малко. Тестовете са за *** хора. И тези *** като ги решат си мислят, че са "върха".На съседа при кандидатстване за работа, като са разбрали, че е завършил НБУ са му поискали и дипломата за средно. Естествено той не отиде на интервю, защото дипломата му за средно е 3.33.
68
0
 
1
 
! Отговори
do35 преди 13 години
Kolkoto poveche,tolkova po dobre,no ne i ako e kupeno.Taka,che visshe,ama ne kupeno.Ne iskam BG da se palni s plateni nekadarnizi-visshisti,a tochno tova she stasne. Lekari,advokati,injineri s kupeni diplomi,s kupeni postove.Zaradi takiva stranata ni otiva nadolu.SASTEZANIE NA UMSTVEN BAGAJ-tova trqbva na mladite,za da q ima prosperirasha BG,no qvno misleneto ne e na moda.
67
5
 
1
 
! Отговори
Даниел преди 13 години
До 66-на тестове е мн по -трудно ама няма как да знаете като сти завършили едно време.Дадат ви една тема,точиш лукуми и все ще изкараш едно 3.Докато тук работите са сериозни.Опукват ти теста и то представи си за време и пишеш.При темата ви оценяват субективно а тук само фактите говорят.Но какво да ти обеснявам взимй теста и да те видим какъв си вишист.И пак да повторя-плаща се зе елитни университети.Там дето пари ниискат е най-лесно.
66
0
 
2
 
! Отговори
sa60 преди 13 години
Пич, ти си живото доказателство, че нивото на българското образование е трагично. Само с а), б), в) не се получват работите. Ако беше написал поне една тема през живота си, може би сега щеше да допуснеш само 60% от правописните си грешки. Тъжно, много тъжно!
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Моля те ,престани да се излагаш.Така хората си създават впечатление за университета,което може да не е вярно.А за това което си написал - безхаберието ти върви в комплекс със злобата и простотията...