Доплащане за здраве ще има, може да е и 30%

Борисова чака Дянков да остойности медицинските услуги
29 сеп 2010 10:23,
278
Доплащане за здраве ще има, може да е и 30%
Снимка: БГНЕС

Най-вероятно ще има доплащане в болниците, но все още не е ясен точният процент. Това стана ясно от думите на здравния министър Анна-Мария Борисова по bTV тази сутрин.

"Изказването на премиера Бойко Борисов, че на този етап няма да се въвежда допълнително 20% заплащане за лечение е напълно коректно, защото към момента няма остойностяване на медицинските услуги", обясни тя.

Борисова каза, че още миналата година е трябвало да има консултативен съвет към Министерството на финансите, който е трябвало да направи това остойностяване, но това не се е случило.

"Така че кой е казал, че доплащането ще е 20%, може да е 30%. Ние не знаем процента", заяви тя.

При допълнителното заплащане ставало дума за доброволен здравноосигурителен фонд, за който в момента се обсъжда дали да се  въведе и в България, каквато била практиката в другите страни.

Пациентът, който участва в този фонд, ще играе и ролята на контрольор.

"Сумата на месец е не повече от 5 лв., може да се плащат и 2,50, но ако не му се покриват разходите за лечение, ще се доплаща", каза още здравният министър.

По думите й с подобен фонд всеки ще си направи сметката дали е нужно да влиза в болница.

"Днес всички доплащат нерегламентирано или полурегламентирано и навсякъде по света основният пакет е недофинансиран", допълни още Борисов.

Според нея, когато има социалнослаб пациент, който не може да си плати, разходите ще се поемат от държавния фонд, но ще се проверява дали наистина е социалнослаб.

Още по темата

"Ние живеем по-кратко, отколкото в Европа. Разходите за здравеопазване у нас са по-малко за глава от населението. Чрез доброволното здравно осигуряване ще променим нещата, така че да се изравним с Европа", заяви Борисова.

Тя беше категорична, че когато се прави реформа, се засягат нечии интереси и по тази причина има искане за оставка.

"Няма никакъв проблем с моята оставка, излизам от студиото, написвам я и я подавам, но какво ще стане с реформата?", коментира още Анна-Мария Борисова искането на СДС тя да се оттегли от поста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
8
 
3
 
! Отговори
Стан преди 13 години
Еййй, гледайте какво значи медиите да са платени от червената централа. Жената казала, че предстои да се говори, да се мисли, да се правят сметки, тия веднага писаха, че с 30% щяло да се доплаща. И народа започна да подскача. Хубаво каза онзи резаняк Осман Октай, че и Тошо Тошев и останалите журналистически *** са били в кръга на Мултигруп и са дирижирали прехода с платените си публикации. Хора, спрете да вярвате на медиите и ще ви се отворят очите.
44
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТУКА ИМА,ТУКА НЕМАЦИГЪНСКА ИГРА!
43
2
 
13
 
! Отговори
Rado преди 13 години
Наистина тия гербави комунисти и *** им атакисти за година и половина разсипаха всичко, до което се докоснаха. По-зле за съжаление се оказаха и от тройната коалиция.
42
0
 
16
 
! Отговори
как ще ги стигнем ? преди 13 години
"Чрез доброволното здравно осигуряване ще променим нещата, така че да се изравним с Европа", заяви Борисова. Да се изравним с Европа - чудесно, но преди да се изравним чрез доброволното здравно осигуряване, не трябва ли да се изравним по доходи ????Много сме далеч от Европа ....
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
много ми е интересно бай *** дали ще си доплаща в болницата,като той дори няма осигуровка ?пак всичко на наш гръб се прави,тея *** трябва им отрежат клона и ще има пари за всички коректни данъкоплатци.1 плаща,10 се лекуват - няма как да стане
40
3
 
14
 
! Отговори
БГ преди 13 години
Ще има, няма да има?!?! ***!
39
1
 
15
 
! Отговори
galq преди 13 години
тази ужасна несигурност е плашеща...какво ни чака с тези незнаещи какво правят некадърници...ТОВА Е ГЕНОЦИД!!! и не да ни вадите данни за прираста, господа управляващи...просто не изтребвайте народа...
38
1
 
16
 
! Отговори
хаха преди 13 години
Ейй,тия от ГЕРБ ме кефат,Като ми ел ошо настроението просто прочитам нещо за пооредните им безумия и ми става весело,хаха.Продължва играта на *** ми -дойдди ми..Боко казва че няма да има доплащане и веднагас се явява няко йда птвърди като в случая,да няма даи *** доплащане 20 %,а ще е 30 %,хахаха..А платените гербери сега ще почнат да викат "Слава"
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За какъв х*й е тоя посредник здравната каса като ще си плащаме сами ?
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
bravo na boiko nqma da ima 20% dopla6tane 6te ima 30% e tova e politika ta na gerb
35
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Значи, аз плащам здравни осигуровки. После плащам акцизи(акциза е данък върху вредна за здравето стока и по предназначение е за покриване на потрошеното здраве на ползващият стоката, например - цигарите). После плащам за преглед на личният лекар. Накрая, искат и да си доплащам за лечението?!? WTF?!?
34
1
 
11
 
! Отговори
Цистернаджия преди 13 години
Много си е хубаво бабето.Ами то жабето е хванато от магистралата, защо трябва и от здравеопазване да разбира, тя си разбира от магистрални занаяти ...
33
0
 
10
 
! Отговори
Малее преди 13 години
Само така! напълно подкрепям! Искам здравната вноска да стане 15 процента и доплащането/плащането/ 100 процента:)Така ще се разбере що е то грижа за човека и има ли почва то у нас:)
32
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А в България 96% от хората живеят на ръбъ на оцеляването
31
0
 
21
 
! Отговори
Свети Герберий преди 13 години
ГЕРБерско реално политическо изречение: "НЯМА ДА ЩЕ СЕ ПЛАЩА".
30
2
 
20
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 13 години
В последните дни Цветанов му скъсха рейтинга по тъпотия, вчера Тотю дето искал да настнява *** по българкси смейства, днеска тоя кукндрел...
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тя щом взе да спори с Бойко,знчи да си ходи!С вожда не може да се спори!
28
0
 
19
 
! Отговори
Ясен преди 13 години
Парите не стигат защото *** не плащат ние им плащаме ,а стават все повече!!!!
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще отпада за всеки човек след погребението му, ама от следващият месец.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не. Значи да се осигориш още веднъж.