Вноска "Пенсия" скача с 3% от 2011

1% от тях ще отива във фонд "Безработица", договориха правителство и синдикати
5 окт 2010 19:33,
283
Вноска "Пенсия" скача с 3% от 2011
Снимка: БГНЕС

Осигурителната вноска да се повиши с 3%, се договориха правителството и синдикатите.

2% от тях ще отидат за фонд "Пенсии" и 1% - за фонд "Безработица". Ще се криминализира укриването на осигурителни вноски. Ежегодно ще се повишават минималните осигурителни доходи.

Нарастването на вноската за пенсии с 3% са предложили синдикатите на днешното заседание на тристранния съвет за сътрудничество. Това съобщи по-рано днес Божидар Данев, председател на БСК.

Ако предложението на синдикалните организации бъде прието, пенсионната вноска ще се увеличи от 16 на 19%. Божидар Данев определи тази идея като луда, подобно и на другото предложение всички средства, които се получават при внасяне на здравни осигуровки - 2 млрд. и 600 млн. лева - да бъдат налети в нереформираната здравна система.

Ако тази промяна бъде одобрена, тя ще влезе в сила догодина.

"Непрекъснато мачкаме икономиката, за да наливаме пари в нереформирани системи, коментира още Данев, определяйки позицията на правителството като паника, която отстъпва пред уличния натиск.

Вторична рецесия е прогнозата на председателя на БСК, ако се приемат днешните предложения. Данев добави, че в здравеопазването само за администрация се отделят 40 млн. лева, а броят им е 5000.

На заседанието днес е присъствал и премиерът Борисов.

„От днес нататък ще направим така, че парите за здраве ще отиват за здраве”, каза министър-председателят Бойко Борисов, който отиде заедно с министъра на финансите Симеон Дянков на извънредния Национален съвет на Българския лекарски съюз.

Още по темата
„Днес ще си говорим истината”, каза Бойко Борисов на лекарите. Той цитира стенограми от предните управляващи за това как се е вдигнала здравната осигуровка от 6 на 8% . От нея става ясно, че разликата до 8% е била резултат на стремежа парите да отидат в частни осигурителни, застрахователни дружества.

Той каза още, че ще изтегли зам. финансовия министър Владислав Горанов от надзорния съвет на НЗОК и тя ще бъде публично дружество. След като чуха тези думи, лекарите ръкопляскаха.

Председателят на БЛС Цветан Райчинов каза, че парите, които те са поискали от правителството, са 205 млн. лева. Обещани са им 190 млн. лева до края на годината. Стана ясно, че лекарите са доволни от това.

Парите за здраве при 8% вноска са 2 млрд. 604 млн. Част от тези пари ще бъдат дадени за здравна карта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хора, разберете, че ТРЯБВА ДА ИМА ОТВЕТ! Не знам протест ли ще е, бойкот ли ще е, подписки ли ще са, НЕЩО ТРЯБВА ДА ИМА, за да покажем, че не желаем да бъдем роби на пенсионната система!
189
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Истината е ,че ГЕРБ тича на място ,но народа изостава щото не може да тича с темпото на ГЕРБ.Какво се промени?Какво изпълниха?Как и защо бързо ослепяха?Ми просто е!Протежета са и те както и всички досега на комунистите.Никога не са падали реално от власт а само са отстъпвали място на лакеите,охраната и тн техни слуги!
188
0
 
10
 
! Отговори
Бивш Гербер преди 13 години
Тези ГЕРБАВИТЕ направо се оляха.....БОЙКОООООООООО във час ли си бреееее.Уж сме на дъното на кризата и сега закопахте бизнеса със още 3 стъпки по близо до фалита....Аз няма да плащам вече осигуровки на работниците си ще им ги давам на ръка писна ми да ви хрантутя шайка разбойници.....
187
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
от една година не плащам нищо заради *** -просто ме хвана яд - аз да бачкам а те да получават пари и само да мрънкат и да крадат ...и знаете ли - вчера от спестените пари си купи 42 инчова плазмичка и сега съм и пуснал един кабел от компа и след 10 мин си пускам един готин филм - колко *** съм бил да издържам циганорите .....
186
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бедните при свободен курс ще обеднеят още.Грешиш ако мислиш ,че ще са добре.
185
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това добре ако не те топнат и не дойде инспекция по труда.А и ако не им внасяш осигуровки изначи си в сивия сектор .Това значи че ти не си сключил трудови договори с тях.Ти работиш за себе си ок,но аз не искам мойте осигуровки да отиват за теб и твойте работници.Нека има индивидуални партиди и всеки да си внася а не в общ кюп и после ние които внасяме да излизаме балъци.
184
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
заплатите нито ще се вдигат,нито износа е голям
183
4
 
2
 
! Отговори
До 177 от Рара преди 13 години
В момента според статистиката ни се крепим на големия износ, и ако левът стане свободен ще се обменя на по висок курс и заплатите като се вдигнат това ще доведе до по-голямо вътрешно потребление според мен, което ще стимулира икономиката ни от което ще имат полза всички и бедни и богати.Не искам да има жертви на инфлацията както се изразяваш ти.
182
0
 
16
 
! Отговори
до 186 преди 13 години
И аз гласувах за Герб и накрая знаеш ли какво стана-останах без работа, с две деца.С две думи,сам се нае*ах.Ще има да вземат втори път,въобще няма да отида даже!!!
181
0
 
0
 
! Отговори
sole преди 13 години
bravo na 180 i 182
180
1
 
20
 
! Отговори
Бачкатор преди 13 години
Хехе, добро утро. От няколко месеца, работниците ми /осем човека/ решиха, че не искат пенсионни и здравни осигуровки. Вместо да им давам 600 лева и да плащам 500 осигуровки и данъци, сега момчетата си получават 1100 лева на ръка. Елементарни сметки показват, че за 20 години стаж, те ще имат спестени пари /само от осигуровки/ с които да имат търговски имот и рента от 1600 лева на месец. Просто не се дават пари за *** и полицаи. А вие - плащайте. Ваш избор.
179
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 186направо не знам дали ГЕРБ да не си ходят... Въпреки, че гласувах за тях, забелязвам, че не правят това, което обещаха... Ето нали знаеш намаляват после увеличават промяна няма факт!Казват ти че ще ти ударят топките .Ти се приготвяш и като го отменят ти казват видя ли колко сме великодушни?Е, а *** и пак гласувай...
178
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Наистина става по-зле с всеки изминал ден. Има два варианта - по-лесният е всички продажни душици да напуснат България и да я оставят на ***. По-трудният е ДА СЕ ПРОТЕСТИРА ДО ДУПКА, ДА СЕ ПОКАЖЕ НАРОДНА ВОЛЯ! Цялата българска конституция се гради върху думите "Цялата държавна власт ПРОИЗТИЧА ОТ НАРОДА".... Ако народът е заспали и разединени овце, резултатът е това. Ако народът се организира и показва недоволството си ОТКРИТО резултатите няма да закъснеят!
177
1
 
12
 
! Отговори
Пуууу преди 13 години
Гражданската скача,данъците скачат,цената на горивота скача,цените на продуктите от първа необходимост скачат....Заплатите -надолу,е докога ще сме най-големите балъци на Европа?
176
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тотю е на няколко ракии по подразбиране.
175
0
 
5
 
! Отговори
До 182 преди 13 години
Виж линка на 184 и там ще прочетеш кога и дали ще получаваш свестни пенсии някога си!
174
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трябва да има ЕФЕКТИВЕН протест! Тотю да си ходи, Дянков да си ходи... направо не знам дали ГЕРБ да не си ходят... Въпреки, че гласувах за тях, забелязвам, че не правят това, което обещаха...
173
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Tотю изглежда като след 3 ракии.....желая му в наи скоро време да се нареди на опашката за безработни - да го видя тогава .....сега е силен защото неговите осигуровки се плащат от нашите данъци
172
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сега и осигурителните прагове като вдигнат както всяка година и *** плащай....
171
1
 
26
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
ВСИЧКИТЕ 100% ОТ МОИТЕ ДОПЪЛНИТЕЛНИ 3% ОТИВАТ ВЪВ ФОНД "***" ! ДА НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВА НЯКОЙ, Ч АКО ДОЖИВЕЕ ПЕНСИЯ СЛЕД 60 ГОДИНИ ЩЕ ВЗЕМА НЕЩО - ВСИЧКО СЕ ХАРЧИ И ИЗЯЖДА НА МОМЕНТА. А И СЛЕД 60 ГОДИНИ *** ЩЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ НАС.. ЧАКАЙ *** ДА ТЕ ХРАНИ !