Вноска "Пенсия" скача с 3% от 2011

1% от тях ще отива във фонд "Безработица", договориха правителство и синдикати
5 окт 2010 19:33,
283
Вноска "Пенсия" скача с 3% от 2011
Снимка: БГНЕС

Осигурителната вноска да се повиши с 3%, се договориха правителството и синдикатите.

2% от тях ще отидат за фонд "Пенсии" и 1% - за фонд "Безработица". Ще се криминализира укриването на осигурителни вноски. Ежегодно ще се повишават минималните осигурителни доходи.

Нарастването на вноската за пенсии с 3% са предложили синдикатите на днешното заседание на тристранния съвет за сътрудничество. Това съобщи по-рано днес Божидар Данев, председател на БСК.

Ако предложението на синдикалните организации бъде прието, пенсионната вноска ще се увеличи от 16 на 19%. Божидар Данев определи тази идея като луда, подобно и на другото предложение всички средства, които се получават при внасяне на здравни осигуровки - 2 млрд. и 600 млн. лева - да бъдат налети в нереформираната здравна система.

Ако тази промяна бъде одобрена, тя ще влезе в сила догодина.

"Непрекъснато мачкаме икономиката, за да наливаме пари в нереформирани системи, коментира още Данев, определяйки позицията на правителството като паника, която отстъпва пред уличния натиск.

Вторична рецесия е прогнозата на председателя на БСК, ако се приемат днешните предложения. Данев добави, че в здравеопазването само за администрация се отделят 40 млн. лева, а броят им е 5000.

На заседанието днес е присъствал и премиерът Борисов.

„От днес нататък ще направим така, че парите за здраве ще отиват за здраве”, каза министър-председателят Бойко Борисов, който отиде заедно с министъра на финансите Симеон Дянков на извънредния Национален съвет на Българския лекарски съюз.

Още по темата
„Днес ще си говорим истината”, каза Бойко Борисов на лекарите. Той цитира стенограми от предните управляващи за това как се е вдигнала здравната осигуровка от 6 на 8% . От нея става ясно, че разликата до 8% е била резултат на стремежа парите да отидат в частни осигурителни, застрахователни дружества.

Той каза още, че ще изтегли зам. финансовия министър Владислав Горанов от надзорния съвет на НЗОК и тя ще бъде публично дружество. След като чуха тези думи, лекарите ръкопляскаха.

Председателят на БЛС Цветан Райчинов каза, че парите, които те са поискали от правителството, са 205 млн. лева. Обещани са им 190 млн. лева до края на годината. Стана ясно, че лекарите са доволни от това.

Парите за здраве при 8% вноска са 2 млрд. 604 млн. Част от тези пари ще бъдат дадени за здравна карта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
1
 
20
 
! Отговори
икономист преди 13 години
Проблемът с пенсионната система е много тежък и ще става все по-тежък. Имаме тежка демографска криза, сива икономика, нереформирана пенсионна система, в която внасяш цял живот, без да знаеш какво ще получиш и разбира се черешката на тортата - *** и некадърен премиер и кабинет, който да *** пейзажа още повече. Повишаването на вноските не е решение. Едно от решенията е изкарване на сивата икономика на светло, въвеждане на индивидуални пенсионни сметки за всеки работещ и т.н.
209
0
 
15
 
! Отговори
Смях преди 13 години
Това мнение подкрепя тезата че Боко нищо не може...Опс обърках се може да позира пред камерите и да се прави на мъж но само пред избрани журналисти и на неудобните въпроси да реагира като сърдита мишка хем хапе хем се чуди как се скрие.... Да ви го и във НАРЦИСА смотан...
208
0
 
1
 
! Отговори
САШЕ преди 13 години
Абе Саше ти си много ***.
207
5
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
ДО друг българинКАКЪВ ТИ Е ПРОБЛЕМА,БЕ ЧОВЕК. КАТО ИСКАШ НЕ ПЛАЩАЙ ОСИГУРОВКИ. САМ СИ ПЛАЩАЙ ЛЕЧЕНИЕТО, ИНВЕСТИРАЙ ИТРУПАЙ ПАРИ ЗА СТАРОСТ. ЩОМ Е ЗАКОННО. А ЗА ПОЛИТИКАТА ГЛАСУВАЙ ЗА КОГОТО ИСКАШ. ДОГОДИНА ИДВАТ ИЗБОРИ. КЕФ ТИ СЕРГЕЙ,КЕФ ТИ *** ,КЕФ ТИ СИНИ,ЧЕРВЕНИ И ДА НЕ ЗАБРАВИМ ЯНЕ. А БОЙКО ТИ КАЗА . ТОЛКОВА МОГА. ИЗЛИЗАЙ НА ПРОТЕСТ КАКТО ПРЕЗ 1997Г. ИЛИ ГЛАСУВАЙ ПРОТИВ НЕГО. НО НЕ МРЪНКАЙ.
206
0
 
1
 
! Отговори
Смях преди 13 години
Аз лично нямам нищо против 4лв за 1 евро дори ми е супер изгоден... Но се замисли как ще се отрази на най бедните и на фирмите който оперират само на нашия пазар... А мнението на някой умник беше ЛЕВА да поскъпва ?????
205
0
 
16
 
! Отговори
Бореца преди 13 години
Такова смотано правителство и управление не сме имали последните 20 години,управници които не знаят какво говорят сутринта, на обяд друго вечерта друго!нали нямаше да вдигнат данъците и осигуровките а накрая какво излезе хайде осигуровките нагоре,после наред са преките данъци, после ДДС и най-накрая да остави народа да си отиде тихо и полека за няколко години но този народ това търси да го управляват дилетанти и смешници,циркаджии и палячовци, но какво да се направи глас народен глас божи!Охххх!
204
0
 
14
 
! Отговори
за наша сметка преди 13 години
ха ха , най доброто доказателсво за провала на тиквите!
203
2
 
6
 
! Отговори
еййййййййййй преди 13 години
ейййй,стига рева ее,нали имаш метро,тангенти,южна дъга магистрали,ся кво искаш да се върне тройната ламя и да те язди,и всяка година да дига заплати и пенсии с по 10%,ееее,неблагодарник си,а знаеш ли вожда колко е уморен,кой ще му плаща здравето,а?кой?
202
0
 
5
 
! Отговори
друг българин преди 13 години
Той Българчето не е глупаво момчето,а е гербпромит.Оперирали ли са му мозъка в централата на ГЕРБ и са му вкари вътре снимка на вожда Боцанко,както и речи на същия левент.
201
0
 
13
 
! Отговори
Станишев преди 13 години
Липсвам ли ви?
200
0
 
11
 
! Отговори
Гърбав Батман преди 13 години
Абе ГЕРБАДЖИЯ *** ти имаш ли си идея колко е средната заплата във България и колко във Германия имаш ли си идея от счетоводство и как ще се отразят тези нови 3% на бизнеса.... Те такива *** като теб на държавна службичка ни докараха този *** и крадливата му шайка ! Изхарчи резерва изхарчи резерва и на здравната каса...Изьхарчи всичко що можеше Боко Крилати и сега реши преди да вземе заема от СБ да ни свали още 100 кожи от гърба...
199
0
 
6
 
! Отговори
еххх преди 13 години
за 2009 и 2010 инфлация сборна около 15%,ся още 3.с колко ни пада дохода?даже не са замразени,а падат на минусссс,аре чао,еххх как гласувахме под строй,оня с порциите ги дигаже всяка година с 10%,еххх мизерия беше при ламята
198
0
 
10
 
! Отговори
друг българин преди 13 години
Тез ги приказвай на партийното събрание на ГЕРБ умнико.Тука всички те знаем колко си гебопромит.Аре чиба от тука гербероне.
197
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Супер!40 години ще плащам за нещо което не се знае дали ще получа, ако го получа какво ще е и колко ще го ползвам...
196
2
 
2
 
! Отговори
икономист преди 13 години
И сега кво?Ни за тва ли сме във валутен борд,че да не поскъпне лева?Ха ха ха!Верно си смешен.Алоооо другарю Смях ми сега реалния курс е 4 лева за 1 юро бе.Я сметни от как влезе еврото през 2001г кполко е инфлацията в еврозоната и колко в БГ.Аз ще ти кажа приблизително.Значи в еврозоната е около 60% но в БГ е 100-120 а може би дори 150%.Сметките сега са прости двойно по-голяма инфлация умножи курса по 2 и получаваш верния отговор.
195
0
 
16
 
! Отговори
Смях преди 13 години
" Ще се криминализира укриването на осигурителни вноски" Това ме притеснява ПОЛИЦЕЙЩИНА и МУТРАГЕНСКИ изпълнения на наш гръб, аз ще бачкам за да хрантутя онези дебелогъзи хрантутци във парламента а те ще се чудят как да ме натоварят със още данъци???? Господа от ГРОБ моля напуснете парламента да не ви помагаме че ни писна яко от вас......
194
4
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
НЯКОЙ БЕШЕ КАЗАЛ,ЧЕ ВСИЧКИ СИ ПРИЛИЧАМЕ В РАДОСТТА А ВСЕКИ ИЗЖИВЯВА ПО РАЗЛИЧЕН НАЧИН НЕЩАСТИЕТО. АМИ КРИЗА Е. АМА НАИСТИНА ГОЛЯМА КРИЗА. ЩЕ ОЦЕЛЕЯТ НАЦИИТЕ КОИТО БАЧКАТ КАЧЕСТВЕНО И НА ДОБРА ЦЕНА.КАТО ГЕРМАНЦИ ,КИТАЙЦИ.НАЦИИ, КОИТО НИ МРЪНКАТ .ОТКЪДЕ ГЕРМАНЦИТЕ ВЗЕМАТ ГОЛЕМИ ПЕНСИИ. ОТ ОСИГУРОВКИ ОТ ГОЛЕМИТЕ СИ ЗАПЛАТИ,КОЙТО ИДВАТ ОТ БАЧКАНЕ И ДИСЦИПЛИНА. А НЕ ОТ РЕВ И СЪЛЗИ, КОЛКО БИЛО ТЕЖКО.ЕДНО ВРЕМЕ НА ДЯДО ТИ С ВОЛОВЕТЕ ДА НЕ МУ Е БИЛО ПО ЛЕКО. ПЛАКАЛНИЦИ.
193
0
 
2
 
! Отговори
.......... преди 13 години
na6ta darajva moji da stane nai mo6nata v evropa we kavali prosto eta neznaqt kakvo da pravqt predpo4itat da kradat i gi e strah da napravqt novi raztarstva6ti promeni to si li4i samo dreboliii trqq da sa smenqt ve4e trqbva da doide nqkoi deto nqma ni6to ob6to sas balagria samo taka 6a opraim
192
0
 
1
 
! Отговори
Смях преди 13 години
Ако лева поскъпне спрямо еврото което абсурдно поради простата причина че сме във борд ИЗНОСА ще спре....
191
0
 
16
 
! Отговори
уууууууууууу преди 13 години
Дошли на власт с приказни обещания за повишаване на жизнения стандарт и намаляване на осигурителната тежест те вдигаха осигурителните вноски,харчеха от фискалния резерв натрупан с лишения от българския народ и хулеха предшествениците си които им го бяха оставили.Когато имаше проблем Станишев бе виновен,а понякога и кризата.Радваха ни,че не сме толкова зле колкото гърците,които ,,мизеруваха,, със средна заплата от 1400 евро.Ех Боко,Боко,кой те избра Боко???