Вноска "Пенсия" скача с 3% от 2011

1% от тях ще отива във фонд "Безработица", договориха правителство и синдикати
5 окт 2010 19:33,
283
Вноска "Пенсия" скача с 3% от 2011
Снимка: БГНЕС

Осигурителната вноска да се повиши с 3%, се договориха правителството и синдикатите.

2% от тях ще отидат за фонд "Пенсии" и 1% - за фонд "Безработица". Ще се криминализира укриването на осигурителни вноски. Ежегодно ще се повишават минималните осигурителни доходи.

Нарастването на вноската за пенсии с 3% са предложили синдикатите на днешното заседание на тристранния съвет за сътрудничество. Това съобщи по-рано днес Божидар Данев, председател на БСК.

Ако предложението на синдикалните организации бъде прието, пенсионната вноска ще се увеличи от 16 на 19%. Божидар Данев определи тази идея като луда, подобно и на другото предложение всички средства, които се получават при внасяне на здравни осигуровки - 2 млрд. и 600 млн. лева - да бъдат налети в нереформираната здравна система.

Ако тази промяна бъде одобрена, тя ще влезе в сила догодина.

"Непрекъснато мачкаме икономиката, за да наливаме пари в нереформирани системи, коментира още Данев, определяйки позицията на правителството като паника, която отстъпва пред уличния натиск.

Вторична рецесия е прогнозата на председателя на БСК, ако се приемат днешните предложения. Данев добави, че в здравеопазването само за администрация се отделят 40 млн. лева, а броят им е 5000.

На заседанието днес е присъствал и премиерът Борисов.

„От днес нататък ще направим така, че парите за здраве ще отиват за здраве”, каза министър-председателят Бойко Борисов, който отиде заедно с министъра на финансите Симеон Дянков на извънредния Национален съвет на Българския лекарски съюз.

Още по темата
„Днес ще си говорим истината”, каза Бойко Борисов на лекарите. Той цитира стенограми от предните управляващи за това как се е вдигнала здравната осигуровка от 6 на 8% . От нея става ясно, че разликата до 8% е била резултат на стремежа парите да отидат в частни осигурителни, застрахователни дружества.

Той каза още, че ще изтегли зам. финансовия министър Владислав Горанов от надзорния съвет на НЗОК и тя ще бъде публично дружество. След като чуха тези думи, лекарите ръкопляскаха.

Председателят на БЛС Цветан Райчинов каза, че парите, които те са поискали от правителството, са 205 млн. лева. Обещани са им 190 млн. лева до края на годината. Стана ясно, че лекарите са доволни от това.

Парите за здраве при 8% вноска са 2 млрд. 604 млн. Част от тези пари ще бъдат дадени за здравна карта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хора,всеки ден все по-лошо става е*аси майката
169
1
 
18
 
! Отговори
NM преди 13 години
Тези хора от космоса ли идват, не виждате ли че всички тънем в мизерно съществуване, нека първо имаме средства да нахраним и облечем децата си, а след това поставяйте искания за по-високи проценти, просто разберете бе тикви не се издържа повече
168
0
 
10
 
! Отговори
Калин преди 13 години
Дянков не каза кои данъци са най ниски - налозите на олигархията :).. у бг ако не сте разбрали вилнее олигархичен модел!
167
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези от бизнеса ,ако мсилете че не можете да плащате на работниците ,освободете ги и работете вие ,колкото повече работници имате значи толкова повече произведени блага ,така ч е не ги разправяйте вие тези че нямате печалба
166
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А колко ще са жертвите на инфлацията?Не казваш нали?Не ги и смяташ защото те не ти правят впечатление.Явно си от по-заможните и за теб бедните трябва да идат в кофата.Но ако беше малко в час с търговията щеше да видиш ,че има такава инфлация за която говориш.
165
2
 
11
 
! Отговори
БГ преди 13 години
Няма ли в БЪЛГАРИЯ политическа партия която да яхне протеста на хората и да ни изведе на ПРТЕСТИ.На някой стиска ли му.САМО ДА НЕ Е ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ И СИНДИКАТИТЕ.
164
1
 
15
 
! Отговори
Венелин преди 13 години
А *** Дянков седнал да се хвали, че данъците у нас били най-ниски - 10%!Какво значение има, че данъка е 10%, като осигуровките са 40%?!
163
0
 
9
 
! Отговори
Калин преди 13 години
пари за по високи заплати ще има когато се намали разходната част на бюджета, но не с орязване и прочие шменти капели и искане на пари за реформи - що то това няма да е реформа, а чрез преструктуриране на няколко възлови публични сектора - образование и здравеопазване - социални дейности - местна власт!Реформа не се с пари това не са реформи а социален грабеж!А тези на снимката Митревата и Тотю *** да кажат как се разпореждат с парите ни, докога с рекет ще събират пари за преразпределение ?
162
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не сме единнино ако бяхме и всички работодатели не внесат осигуровки умишлено за 3 месеца ми е много интересно какво ще направи Дянков????
161
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
те това правителство му давам още 1-2 месеца и са аут от политикатаизчерпаха се,а Тиквата се издуха тотално
160
3
 
7
 
! Отговори
Рара преди 13 години
Трябва да се вдигне минималната работна заплата, а не процента на осигуровките.Валутния борд трябва да се отмени, защото вече се авява вреден за икономиката ни.Правителството /без Дянков/трябва да пусне малко инфлация за да се завърти колелото иначе ще вегетираме още 4-5 години и ще ни е виновна световната криза и глобалното затопляне.
159
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до никои Капитан планета е бита карта ! Бизнеса не му вярва ,работниците не му вярват ,държавните служители не работят от страх да не объркат нечии интереси ...и тн и тн .....Дори *** и кебапчетата няма да вървят вече
158
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ХАХАХ УВЕЛИЧИЛИ ОСИГУРОВКАТАЧЕ ТО ОСТАНА ЛИ КОЙ ДА ПЛАЩА ?АЗ НАПРИМЕР СЪМ СПРЯЛ ДА Я ПЛАЩАМ ПОНЕ 10 ГОДИНИ. НЕ ИСКАМ ПЕНСИЯ!СЪС СПЕСТЕНИТЕ ПАРИ МОГА ДА ПОСТРОЯ ЕДИН ГАРАЖ И ДА ГО ДАВАМ ПОД НАЕМ ЗА 300 КИНТА НА МЕСЕЦ - ТОВА МИ Е ПЕНСИЯТАВСИЧКО ОСТАНАЛО НЯМА ЗНАЧЕНИЕ
157
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аз ще излезна да протестирам не срещу осигуровката от 3% ,а искам по голяма заплата от 300 лева
156
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С това аз приемам ,че правителството казва:''Смърт за бизнеса и неговите съкратени работници!''и''Нашето правителство гледа какво ще каже МВФ и ЕС а народа кучета го яли..''Това е факта с който ще запомня ГРЕБ!
155
1
 
16
 
! Отговори
никой преди 13 години
Въпрос до всички-защо Бойко намали осгурителните вноски с 2%? Предизборно се врече на бизнеса да ги намали с 5%.Аргумента му беше да се запазат работни места.Знаеше ли ,че осигурителната система е продънена?Знаеше!Питам ви-кой финансира изборната му кампания?Кой ще му финансира и битката за президенската кампания?
154
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Страхотно. Още проценти. Сякаш не си плащам на частно като ми се наложи да ходя на лекар, защото дори отношението е гадно като отида на държавно!!!!!!!!
153
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ВДИГНЕТЕ МИНИМЛАНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА 400ЛВ ,ТОВА ЩЕ Е НАЙ ИЗГОДНО ЗА РАБОТОДАТЕЛИТЕ ,ВМЕСТО 3% ОСИГУРОВКА НА 300ЛВ В ПОВЕЧЕ ,ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА ДАВАТ ПО 100 ЛЕВА ГОРНИЦА ВЪРХУ ЗАПЛАТАТА ,А ТОГАВА Д А ВИДИМ КОЙ Щ Е СКАЧА ,МАЙ САМО БИЗНЕСА?
152
0
 
7
 
! Отговори
работодател преди 13 години
като съм на светло - какво от това ? плащам абсолютно всички данъци и осигуровки и накрая остава една сума която е някаква мижава печалбичка ....изтегляики тази печалбичка веднага ми вземат данък дивидент - тоест на чисти пари с платени всички данъци като ги тегля - хоп още един данък ....е как няма да има сива икономика ...ама какво обяснявам аз след нова година съм решил да затварям фирмичката и това е - спирам да се мъча
151
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кой не скача е гербе'р,кой не скача е гербе'р,кой не скача е гербе'р.....