Премиерът: Вдигаме осигуровките, за да запушим дупката в бюджета

МС оттегли внесените промени в Кодекса за социално осигуряване
Обновена: 6 окт 2010 15:14 | 6 окт 2010 15:14,
266
Премиерът: Вдигаме осигуровките, за да запушим дупката в бюджета
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет е взел решение да оттегли внесените промени в Кодекса за социално осигуряване от парламента.

Вчера премиерът Бойко Борисов пое ангажимент пред синдикатите за увеличаване на осигурителната вноска с 3%, което ще наложи нови промени в кодекса.

Затова настоящите текстове ще бъдат изтеглени от парламента и ще бъдат внесени след допълнението.

Промените в Кодекса за социално осигуряване, които ще бъдат изтеглени, са свързани с увеличаването на стажа и възрастта за пенсиониране.

„Нищо не ме кара на най-бедната държава и на най-болните хора  в ЕС да вдигам сега възрастта за пенсия“, коментира премиерът Бойко Борисов.

По думите му в момента в България осигурителните вноски са 16 процента от доходите, докато в ЕС са 29-30 процента.

„Не сме се отказали от пенсионна реформа, ще има дебат в обществото, ние искаме тя да бъде от 2012 г., а синдикатите – от 2014, каза премиерът.

Още по темата

„Вдигаме осигуровките сега, защото има "дупка" в бюджета за социално осигуряване от 2 млрд. лева, която трябва да  бъде покрита“, каза още Борисов.

На въпрос на журналисти дали това е отстъпление от предизборното обещание на ГЕРБ за 5- процентно намаление на осигурителната тежест премиерът отговори: "Ще я свалим, когато мине кризата".

Междувременно работодателски организации излязоха с декларация, в която заявяват, че се оттеглят от Националния съвет за тристранно сътрудничество заради договорката между правителството и синдикатите за увеличение на осигурителната вноска.

Бизнесът ще остане извън тристранката до „заменяне на двустранните преговори с тристранен диалог“, посочват организациите в документа. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
selko stopanstvo ima jivotni obahe nqma i kakvo stava ni6to osven *** da paseme malko li gi xranime ????
200
3
 
0
 
! Отговори
master преди 13 години
boiko ste padne no sled tova znaete li kvo ni haka skpi sagrajdani glad imizeriq ...
199
0
 
1
 
! Отговори
201 преди 13 години
Ами значи моме изложените от теб по-долу сметки изобщо не са верни, защото на 2070 лв. заплата осигуровките изобщо не са само 208 лв. - смятай самаосигуровка пенсия 20 % върху дохода, (май толкова беше), здравна осигуровка 8% върху дохода, фонд безработица не си спомням колко точно беше, но е над процент, а върху остатъка дължиш 10% данък-общ доход. Така, че или си в някаква грешка или формално те водят на няколко пъти по-ниска заплата.
198
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
другя път пак за този глу........ да гласувате да ви оправи на цяло
197
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Работодателя ми не иска да плаща нищо за мен, както казах - кара ме сам да поемам неговата част! Единствено "Здравно осигуряване" и "Общо заболяване и майчинство" не плащам по две причини:1) Винаги се лекувам в частни клиники(от 1998-*** насам и съм много доволен)2) Никога няма да забременея и да стана майкаЕдинствено не съм калкулирал ДДС на потребените стоки и услуги, плюс акцизи и други таксички(винетки, задължителни застраховки, такса смет, данък на жилището, данък на колата...). Забавно.
196
0
 
13
 
! Отговори
Колт преди 13 години
Ох, аман от пишман политици! Тоя колко пъти трябва да прави едни и същи глупости, че да му дойде акъла? Вдигна данъците-сгради и смет и приходите драстично паднаха, вдигна акцизите на алкохол и цигари и приходите от това паднаха драстично, вдигна двойно минималните осигурителни прагове на самоосигуряващите се и приходите от тях и при данъчните и в НЗОК паднаха жестоко 1,7 млн. неосигурени. Ами като вдигне осигуровките с още три процента кой го кара да мисли, че ще станат по-малко. Аз се съмнявам
195
2
 
38
 
! Отговори
АНКЕТА преди 13 години
ИСКАТЕ ЛИ ОСТАВКАТА НА БОЙКО?ОТГОВОР:1) ДА - ПЛЮС2) НЕ - МИНУС
194
0
 
3
 
! Отговори
194 преди 13 години
То хубаво си изтъпанил сметката, ама това е само това, което ти плащаш пряко :). Пропуснал си това, което плащаш коствено - т.е. работодателя го плаща за тебе :).
193
0
 
6
 
! Отговори
още до връсника от 1 преди 13 години
Има ли нещо лошо ,ако върне: твърдите ниски цени-Срине бецработицата-ограничи пладнешкия грабеж -съживи селското стопанство
192
2
 
13
 
! Отговори
az преди 13 години
Боко, айде преди да плещиш как било в ЕС и как било тука да вземеш да обясниш и какъв е разполагаемия доход на хората там и на хората тук, а? Щото този рефрен много ви изнася, когато вземете властта. Преди това едно пеете, после друго. Първо тук осигурителната тежест изобщо не е 16%, защото този, който ти е дал цифричката те е излъгал. Осигурителната тежест е около 40%. Това, че по-голямата част от нея уж се поема от работодателя не е вярно и няма как да бъде вярно. Просто парите не растат по дърветата и когато работодателя наема работник той си е направил сметката при ценообразуването и при формирането на работната заплата и тия парички са калкулирани в труда на бачкатора. Така че не говори глупости. А след като самия ти казваш, че в ЕС осигурителната тежест е 29-30% тогава действий - иравнете я, като я свалите от 40 на 30% и просто спрете да крадете парите на хората.
191
0
 
4
 
! Отговори
!!! преди 13 години
до 190 Вярно е , има си и име - "брейкпойнт" . След тази точка колкото повече вдигаш данъци , толкова повече падат приходите заради намаляване броя на заетите и фалит на фирми!!!
190
0
 
5
 
! Отговори
Вдигам си заплатата преди 13 години
Брутна заплата 2070 лв.Осигурителен доход 2000 лв.Фонд "Пенсии" 136 лв.Фонд "Общо заболяване и майчинство" 28 лв.Фонд "Безработица" 8 лв.Фонд "Здравно осигуряване" 48 лв.Фонд "Допълнително задължително пенсионно осигуряване" 40 лв.Общо осигурителни вноски 260 лв.Данъчна основа за облагане с данък общ доход 1810 лв.Данък общ доход 181 лв.Общо вноски от служителя 441 лв.Общо вноски от работодателя 410 лв.Чиста сума за получаване 1629 лвИ работодателя ми поставя ултиматум "Или плащаш всичко, или те пускам в безсрочна неплатена отпуска за пред дръжавата, а ти пак ще си работиш нормално", та плащам всичките, без "Здравно осигуряване" и "Общо заболяване и майчинство", уж за да съм коректен към държавата. Но това ще се спре от следващият 14-ти, когато получавам заплата - плащам за последно на тия, дето ме направиха на ***, при все, че не съм ги избирал да ме управляват. Самосиндикално решавам: В период на криза сме, вдигам си заплатата с 780 лева.
189
5
 
3
 
! Отговори
до връсника от 178 преди 13 години
Откоровено ли?това е единия показател по който приех Генерал Бойко борисов за мой лидер.Не съм членувал в БКП никога!! Но уважавам и ценя верността - не е политически хамелеон като мнозинството ...За това му вярвам!! Това го знай!
188
1
 
7
 
! Отговори
дедо Иван преди 13 години
Искам да наема Цветелинка за домашна прислужница, да помага на дяда си в някой работи.
187
1
 
14
 
! Отговори
Колт преди 13 години
Че то кризата нали мина бе Бокчо? Или Дянков ни лъже? Айде, кажи си кой от двамата казва истината:). А ако има дупка в бюджета за пенсионното осигуряване не е ли редно някой да поеме отговорност за това? Все пак това означава, че някой пак ни е лъгал в бодряшките си прогнози. А синдикатите да го духат. Лично аз не знам те кой изобщо представляват? Едва ли е работниците, защото при този модел на пенсионно осигуряване те едва ли искат да плащат повече без гаранция, че после ще си го получат.
186
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
''супер идея''.сега работодателите ще имат оправдание да уволнят повече хора,и какво като вдигнете осигуровките с 3 %?,ще намалее общия брой на работещите т.е. на внасящите осигуровки -и резултата ПАК ще е същия.дупка -тая дупка не е заради това ,че работещите не внасят осигуровки ,а от огромните кражби на политиците през последните години
185
1
 
7
 
! Отговори
Некро преди 13 години
Дали да не го вдигна и да ви запуша дупката.. в долната част на гърба?----------------------------------------------------------------------------- Смъртта на духа е по-страшна от смъртта на тялото
184
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да разкараме помака-комунист от премиерския пост!!!
183
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Резултати от анкетата пусната в три подновини 39 - ДА, 7 - НЕ.
182
2
 
17
 
! Отговори
тримата от РМС преди 13 години
Бойко излиза, че в България само въздуха още не сте обложили с данък и то не, че не може, а че още не сте се сетили! Партия ГЕРБ 1г. изпълнява геноцид върху българския народ! Има само едно решение на проблема ОСТАВКА!