Премиерът: Вдигаме осигуровките, за да запушим дупката в бюджета

МС оттегли внесените промени в Кодекса за социално осигуряване
Обновена: 6 окт 2010 15:14 | 6 окт 2010 15:14,
266
Премиерът: Вдигаме осигуровките, за да запушим дупката в бюджета
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет е взел решение да оттегли внесените промени в Кодекса за социално осигуряване от парламента.

Вчера премиерът Бойко Борисов пое ангажимент пред синдикатите за увеличаване на осигурителната вноска с 3%, което ще наложи нови промени в кодекса.

Затова настоящите текстове ще бъдат изтеглени от парламента и ще бъдат внесени след допълнението.

Промените в Кодекса за социално осигуряване, които ще бъдат изтеглени, са свързани с увеличаването на стажа и възрастта за пенсиониране.

„Нищо не ме кара на най-бедната държава и на най-болните хора  в ЕС да вдигам сега възрастта за пенсия“, коментира премиерът Бойко Борисов.

По думите му в момента в България осигурителните вноски са 16 процента от доходите, докато в ЕС са 29-30 процента.

„Не сме се отказали от пенсионна реформа, ще има дебат в обществото, ние искаме тя да бъде от 2012 г., а синдикатите – от 2014, каза премиерът.

Още по темата

„Вдигаме осигуровките сега, защото има "дупка" в бюджета за социално осигуряване от 2 млрд. лева, която трябва да  бъде покрита“, каза още Борисов.

На въпрос на журналисти дали това е отстъпление от предизборното обещание на ГЕРБ за 5- процентно намаление на осигурителната тежест премиерът отговори: "Ще я свалим, когато мине кризата".

Междувременно работодателски организации излязоха с декларация, в която заявяват, че се оттеглят от Националния съвет за тристранно сътрудничество заради договорката между правителството и синдикатите за увеличение на осигурителната вноска.

Бизнесът ще остане извън тристранката до „заменяне на двустранните преговори с тристранен диалог“, посочват организациите в документа. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
0
 
19
 
! Отговори
az преди 13 години
Мамичката ви чернааа....всичко освен заплатите не вдигате подли и нагли политичета....нали си Бойко нали си герой запуши я с нещо друго.....но нали няма взимаш от на хората ръцете хляба!Голям умник се извъди.......
180
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДО 171Само *** може да се хвали с простотиите си както си направил ти. Надявам се това да е инцидентно при теб, но ако ти се е случвало вече няколко пъти е необходимо да се замислиш сериозно и да потърсиш доктор ОХ.
179
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Я ми кажи златен дали госпожа Бориславова има хотели в Банско ,и дали тези хотели не са на съвместните и фирми с Бат Бойко.
178
0
 
3
 
! Отговори
Цецко преди 13 години
...мани дедото, дишал е лош въздух
177
1
 
10
 
! Отговори
282 преди 13 години
Много ясно ,че искаме оставката - аз съм един от тия дето го качи и ще участвам в свалянето му , защото съм недоволен и не оправда ни най-малко очакванията ми(ни).
176
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А БЕ ВИЕ С ПОВЕДЕНИЕТО И ДЕЙСТВИЯТА СИ МАЙ ЩЕ ВДИГНЕТЕ НАСЕЛЕНИЕТО, АМА ДА ВИДИМ ТАЗИ РАБОТА.
175
1
 
7
 
! Отговори
м..да преди 13 години
Я кажи кога Бат Бойко е свалил ДОД на 10% че нещо не помним кога е станало.
174
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Осигуряват ме върху 2070 лева заплата(мин. за длъжността ми), реално какво вземам - няма значение. Осигурителната тежест е както следва: почти 504 лева за работодателят ми и почти 276 лева за мен. Тоест, общите данъци платени от мен и работодателя ми, са 780 лева или около 35% от заплатата ми. Отделно, всяка стока/услуга, за която си харча парите е обложена с ДДС от 20%. До тук 55% от парите отиват за данъци. А ако сложим и акцизите на определени стоки... и Боко ще ми вземе още 3%?!?Не, мерси...
173
2
 
26
 
! Отговори
АНКЕТА преди 13 години
ИСКАТЕ ЛИ ОСТАВКАТА НА БОЙКО?ОТГОВОР:1) ДА - ПЛЮС2) НЕ - МИНУС
172
9
 
2
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 13 години
Правилно, Бате Бойко! С мижавите 8% здравна каса не се прави. Ти правилно намали ДОД на 10%, но едновременно трябваше да вдигнеш процентите за здравни и пенсионни осигуровки. Браво, пич си!
171
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С неговото управление, до 2030 може и да няма вече България.
170
3
 
11
 
! Отговори
Връстници преди 13 години
С г-н Борисов бяхме приети за членове на БКП в един и същи ден, като курсанти в Школата на МВР. И двамата сме синове на комунисти. Моля герберите да не ругаят БКП, тъй като оскърбяват и лидера си. И сега , години след това събитие за нас двамата, сме си запазили партийните членски книжки, комсомолските също. Знае ли се ?
169
15
 
2
 
! Отговори
ГЕРБЕР преди 13 години
Бойко е вечен, той ще управлява България до 2030г.!
168
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Терминатора на България - Бойконатора! Виж как му светкат очичките!Дянков му е влязъл под кожата.
167
0
 
11
 
! Отговори
мими преди 13 години
Нека служителите на МО и МВР да се осугуряват като всички нас и тогава дупката в бюджета ще се запълни,Стига с тези техни привилегии
166
2
 
12
 
! Отговори
Резултата сега ! преди 13 години
В момента тези които не подкрепят твоят премиер са четири пъти повече от тези които го подкрепят. Виж резултата и тогава осирай около себе си.
165
1
 
5
 
! Отговори
до 171 преди 13 години
Ти ли си бил тоя дето си пускал тая миризма, случайно аз съм от същия блок. Ако го направиш същото и другата година, пускаме те в кацата със зеле с главата надолу!
164
17
 
3
 
! Отговори
ГЕРБЕР преди 13 години
Форума се напълни със синчета на стари куманисти с партийни книжки, Бойко ви спря далаверите и кражбите от държавата и сега ревете. Всички вие имате хотелчета по Черно море и Банско. То не може за една година да станете милионерчета без да се трудите!!!!!!
163
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
много се кефя рано напролет като пекне слънцето и да стане леко готрещо да си излея чорбата от киселото зеле в тоалетната целия вход се умирисва всички се възмущават и никой не може да разбере откъде е тази воня за 2 дни се измирисва но ефекта е невероятен пробвайте го
162
3
 
13
 
! Отговори
оня с коня преди 13 години
По-голяма част от българите не подкрепят Боко