Премиерът: Вдигаме осигуровките, за да запушим дупката в бюджета

МС оттегли внесените промени в Кодекса за социално осигуряване
Обновена: 6 окт 2010 15:14 | 6 окт 2010 15:14,
266
Премиерът: Вдигаме осигуровките, за да запушим дупката в бюджета
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет е взел решение да оттегли внесените промени в Кодекса за социално осигуряване от парламента.

Вчера премиерът Бойко Борисов пое ангажимент пред синдикатите за увеличаване на осигурителната вноска с 3%, което ще наложи нови промени в кодекса.

Затова настоящите текстове ще бъдат изтеглени от парламента и ще бъдат внесени след допълнението.

Промените в Кодекса за социално осигуряване, които ще бъдат изтеглени, са свързани с увеличаването на стажа и възрастта за пенсиониране.

„Нищо не ме кара на най-бедната държава и на най-болните хора  в ЕС да вдигам сега възрастта за пенсия“, коментира премиерът Бойко Борисов.

По думите му в момента в България осигурителните вноски са 16 процента от доходите, докато в ЕС са 29-30 процента.

„Не сме се отказали от пенсионна реформа, ще има дебат в обществото, ние искаме тя да бъде от 2012 г., а синдикатите – от 2014, каза премиерът.

Още по темата

„Вдигаме осигуровките сега, защото има "дупка" в бюджета за социално осигуряване от 2 млрд. лева, която трябва да  бъде покрита“, каза още Борисов.

На въпрос на журналисти дали това е отстъпление от предизборното обещание на ГЕРБ за 5- процентно намаление на осигурителната тежест премиерът отговори: "Ще я свалим, когато мине кризата".

Междувременно работодателски организации излязоха с декларация, в която заявяват, че се оттеглят от Националния съвет за тристранно сътрудничество заради договорката между правителството и синдикатите за увеличение на осигурителната вноска.

Бизнесът ще остане извън тристранката до „заменяне на двустранните преговори с тристранен диалог“, посочват организациите в документа. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
5
 
1
 
! Отговори
Bo преди 13 години
Изглежда разумно решение да се увеличат малко вноските, за да се спести това издевателство с увеличаването на пенсионната възраст. Лошото е, че синдикатите трябваше да кажат на правителството какъв е разумния подход. Което говори достатъчно за тези, които управляват.
160
0
 
7
 
! Отговори
Цецко преди 13 години
...снимката дави вълци!
159
2
 
9
 
! Отговори
Бай Whoй преди 13 години
Парите се въртят в Си Банкя, не ти ли е ясно! Иначе Цецка как ще я кара само с 500000 месечно, пък и Боко подсмърча наоколо .........
158
2
 
12
 
! Отговори
Ели преди 13 години
Данъчно -осигуртелната тежест в Бг е 38-40 % ,след вдигането става 55-60% .Не е вярно ,че са само 16 % , има и други данъци .Така ,че лъжите на това правителство нямат край.
157
2
 
2
 
! Отговори
Ten4o преди 13 години
Trqbva da priemat zakon za pensionerite da mogat da rabotqt pove4e i da ne im se vzimat osigurovki. Po tozi na4in da se vdignat osigurovkite na mladite.
156
1
 
4
 
! Отговори
................ преди 13 години
В заблуда си
155
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Световната финансова и икономическа криза говорят ли ти нещо?
154
8
 
1
 
! Отговори
зоой преди 13 години
Мерките трябва да са по-строги,остри и драстични! Това е гаранция за успеха на страната и правителството
153
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Ако сполучи, сам се хвали; ако сбърка - хората му криви "ХОДИ СИ"
152
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз пък искам да се пенсионирам на 30! Искам държавата всеки месец да ми превежда по 200 лв. и да ми поема здравните осигуравки, а пък аз ще си работя някъде на черно. Въобще не ме интересува от къде държавата ще намери пари за моята пенсия, утре отивам на протест пред народното събрание.
151
3
 
11
 
! Отговори
1212 преди 13 години
Защо ще вдигат осигуровките?Нали ТОЙ раздава пари. Да запълни дупките сам!!!
150
3
 
11
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
абе нали уж предните много крадяха, а сега яко акции срещу тарикатите, що преди бюджета имаше излишък, а сега дупка от 2 милиарда?
149
3
 
16
 
! Отговори
Съдът, спи ли? преди 13 години
Вчера официално ГЕРБ призна, че са присвоявали от парите ни за здраве за др. цели. В този случай са нарушени поне 3 закона. Питам, къде е прокуратурата? Съмнявам се, че изобщо има 1 милиард, във фиска, според мен отдавна ги няма. Във време, когато хора умират, чакайки направление или на път за болница, това е политически цинизъм и самоубийство! Да се премахнат направленията, клиничните пътеки, лимитите на болниците! За подобни лъжи и пренасочване на пари НЗОК, падат правителства, но не и в БГ!!
148
1
 
7
 
! Отговори
c0ldblooded преди 13 години
гербав тъпчо я виж по-надолу кой го подкрепя и не говори глупости
147
24
 
4
 
! Отговори
ГЕРБЕР преди 13 години
Г-н премиер, всички българи те подкрепят безрезервно!
146
1
 
13
 
! Отговори
шоутайм преди 13 години
С такъв огромен брой и неосигуряващ се "бюджетен сектор" страната лети към катастрофа.Никакви реформи няма там , само цирк. Частния сектор след 20 години "оправяне" скоро ще рухне съвсем и край.
145
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В цяла Европа пенсионната възрас, само българина които в същото време не иска и да се възпроизвежда, се цупи! Кой ще работи за да плаща пенсиите на "кандидат" пенсионерите? Има толкова наивни хора, които си мислят, че пари за пенсии просто се появяват от някъде - не дами и господа, тези пари идват от всички активни хора в България и колкото повече намалява младото население толкова повече ще са покачва пенсионната възрас! Страшното е че без пенсионна реформа ще изпаднем в икономически колапс.
144
2
 
18
 
! Отговори
помощ преди 13 години
Говоренето в първо лице единствено число е медицинско заболяване. Всичко прави Той. А защо не си каже какво прави с приятелчетатат си при големите поръчки, магистрали, метро, защо ли Стенли спечели метрото - сигурно досега е строил няколко вече.
143
1
 
17
 
! Отговори
NVM преди 13 години
От парите на беден народ не може да направиш богата държава. Трябват външни инвестиции обаче нашите оправници вместо да пуснат преференции за малкия и среден бизнес те им увеличават данаците всеки 6 месеца. Браво на управата ни браво ...
142
4
 
17
 
! Отговори
гьорче преди 13 години
Само глупости от голяма по голяма. Бойко отивай си , остави който и ще да е да управлява но да е в себе си. С тоя лудия дянков и с тези дрънкала ЦЦ и ЦЦ фидосова ,тотю и т.н. и т.н. ,работата няма да стане. ГЕРБ се оказа сбирщина от некадърни кариеристи ,които медийте срещу заплащане ни натрапиха