Тренчев: Сивата икономика означава, че няма държава!

За да има реформа, трябва първо да има цел, коментира синдикалистът
Обновена: 12 окт 2010 09:25 | 12 окт 2010 09:24,
95
Тренчев: Сивата икономика означава, че няма държава!
Снимка: БГНЕС

"За да има реформа, трябва първо да има цел", коментира пред БНТ президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев часове преди началото на неформалните преговори за вдигането на осигурителната вноска и за пенсионната реформа с участието на работодателите.

"Идеята за 3% не е наша, тя е на премиера Бойко Борисов, ние искахме да се възстанови състоянието от миналата година", обясни Тренчев.

Според него логично е финансовият министър Симеон Дянков "да скача", защото той предложил миналата година осигуровките да се намалят, колкото и синдикатите да му обясняваха, че дупката в НОИ става все по-голяма.

"Сега не иска да си признае, че е сгрешил", заяви д-р Тренчев.

"В България всяка нова ера започва от всеки нов кабинет, което е пълна идиотщина", добави той.

Според Тренчев министрите избягват да вземат примери от други държави, правят го само когато им отърва.

"Но по въпроса за пенсиите мълчат като бити", добави още президентът на синдикалната организация.

Мълчанието на управляващите той обяснява с факта, че и през тази година пенсиите в България остават най-ниски в целия ЕС.

По думите му сивата икономика не е това, което смущава инвеститорите, и с повишаването на стажа тя няма да се увеличи.

"Сивата икономика е символ на това, че няма държава", допълни той, визирайки митничарските селища, проверявани напоследък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
8
 
! Отговори
баи иван преди 13 години
е от тоя по отвратителен човек човек рядко съм срещал що не иде да пита хората какво мислят за тез нищо невършещи синдикати
51
0
 
8
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Еиий, ти като пишеш мислиш ли ве, бг-то е прав, аз имем две и тичам като кон да изкарам некой лев за да преживяваме некак си -давай да правим челяд и да ги оставим неграмотни ,голи и гладни -така ли.Идеята е че никой с нищо не помага,не те стимулира.Преди време Слави помогна на едно такова семейство -многодетно, спомняте си , ама то на тия хорица друг нема да им помогне,държавата само взима,около теб всичко се комерсиализирало и смуче, скъп е живота ама ти ако искаш и 20 направи и си ги гледай..
50
6
 
4
 
! Отговори
Дедо Либен преди 13 години
ама кой те кара да живееш на 40кв.м. бе пич? искаш да си в София, да се пишеш гражданин, да караш джип, да ядеш Макдоналдсе щом тези неща са ти по-важни от децата - твоя волямоята баба е живяла на село в къща, имала си градина и кокошцичи и козичкина теб какво ти пречи да продадеш гарсониерата и да купиш голяма къща в китно село с чист въздух, да растат децата ти сред природата, да ядат истинско мляко и домашни продуктино не, ти предпочиташ да нямаш деца, но да си градски типами хубу
49
2
 
3
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 13 години
Ами то и години наред хората са живели без ток, без телефон, а да не говорим колко дълго са се подслонявали в пещерите. Добре, че не са разсъждавали като теб, защото още щяхме да си бъдем там.
48
1
 
8
 
! Отговори
бг преди 13 години
Ти деца имаш ли? Помисли баба ти кога е гледала тия деца,какви са били времената.Тия дето ти слагат плюсове колко деца имат, всички ли са богати у нас че имат по 1-2.Пишеш глупости, всеки го говори това пък действителноста е друга.При 40кв.м. апартамент, жена с едно майчинство и друга заплата 400лв. как става.На улицата са мутри,наркотици,изнасилвачи,*** от кое по напред да ги пазиш.Времената са други,и *** имат по 10,но това са потенциални пиявици и престъпници щот са бедни...времена
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами сега ли се сетихте, другарю Тренчев, че няма държава. Всички синдикати се вдигат на протест по сигнал отгоре, никога отдолу, никога наистина заради интересите на работещите. Не ви вярваме. Отдавна щеше нещо да е променено, ако бяхте искрени в усилията си.
46
2
 
6
 
! Отговори
седераст преди 13 години
*** - същество дето само *** по митинги като приклещено прасе и за пет стотинки работа не е свършил през живота си. Акъл обаче дава колкото целия БАН, пуши евтини цигари, пие водка и пърцуца е се бара интелектуалец, особено след като прочете вестник сутрин след втората водка. Комунистите навремето са го карали да работа и затова ги мрази и в червата. Червата му често свирят от глад, затова мрази комунистите още повече.
45
4
 
6
 
! Отговори
Баба Илийца преди 13 години
Много се олигавихте напоследък хора, оядохте се, омързеливите се, всичко на готово чакате да ви се даде, а вие само да плюете по форумите.нямало 360 лева за легло и 400 за детска количка :) 100 за маркови дрешки, 200 за дрънкулки, още 100 за незнам си квовие в ред ли сте?! какво ви ставахиляди години хората са имали деца по 5 че и по 10, без колички, без хумана, без памперси....тогава криза нямало и никой не е знаел какво е кризаа последните 60-70 години така сте се олигавили....само мрънкат
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Георги не лъжи хората, ти на запад не си бил. Лъжец мръсен седерастки.
43
0
 
3
 
! Отговори
за 35 преди 13 години
Като чета написаното от 35 вече ми е ясно , от къде са скъпите къщи,вили ,коли,и т.н.И сигурно това са само малка час от врътките ,А?
42
1
 
6
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
Пък аз си мислех,че сивата икономика означава,че държавата дере по десет кожи!В миналото, когато четем за въстания на народа ,обикновено става дума за "страшни данъци" или налагане на данък десятък.Днес плащаме около 40 проценат от доходите си за данъци и осигуровки,без да броим различните такси.Е,ако държавата иска да печели повече отколкото индивида,то е нормално да има сива икономика.
41
1
 
11
 
! Отговори
1331 преди 13 години
В някои държави синдикатите са заедно с мафиата
40
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сивата икономика расте и ще продължава да просперира.За какво хората да си дават вече 25% от заплатите на безумни институцийЗдравна система която не работи, пенсионна система която не работи, социална система която работи единствено в посока за развъждане на ***...За институций като образование, армия и полиция въобще не ми се говори...Аз също бих предпочел да си получавам пълната заработка без да наливам 1/4 от нея в държавната пирамида или да се осигурявам на 200 лева както много правят
39
6
 
7
 
! Отговори
Дедо Либен преди 13 години
Аве пич, глупости говориш бе :) нима детските и скъпата количка са причина да имаш само 1 дете ?Точно обратното е: колкото си по-беден - повече деца се раждатвинаги е било така, погледни богатите шведи имат по 1-2 деца, а бедните сомалийци или индийци имат по 10моята баба нито детски е получавала, нито пари за колички имала, но 7 деца отгледала.парите не са пречка да имаш деца, точно обратното е.
38
0
 
16
 
! Отговори
Az преди 13 години
Тренчев - ти сега ли се роди бе ***! Хората помнят!
37
0
 
16
 
! Отговори
вторник преди 13 години
Това означава,че няма и синдикати,Г-н Тренчев /и то не от вчера/
36
4
 
7
 
! Отговори
бг преди 13 години
Кой батак да оправи? Това което си изредил го има навсякъде по света, но се мисли и за нас простосмъртните, нека се борят със тия злоупотреби но да погледнат и нас, да поемем и ние въздух.Основната цел е да ни има, да се раждат българи - а как, аз трудно гледам едно дете, детски 35лв -това е гавра,жалки заплати и пенсий, детскка количка 350лв,,легло 360лв при заплата 380лв. -до кога 3 семейства ще отглеждат едно дете -" говоря за бабите и дядовците" жалко е -е тоя батак кой ще оправи....
35
1
 
15
 
! Отговори
ето ги парите преди 13 години
САГА ЗА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ФИНАНСОВИ АФЕРИ У НАС 1 ЧАСТ. Кредитното милионерство зачена в дебрите на социализма и опорочи демокрацията2 ЧАСТ. Ицо Салфетката дава кредити-бакшиши на своите си фирми3 ЧАСТ. ПЧБ строи капитализъм с пари на социализма4 ЧАСТ. "Мултигруп" изблиза като сладолед империята "Балканбанк"5 ЧАСТ. "Бизнесбанката" бе златната рибка за нейните собственици6 ЧАСТ. В БЗК кръстосаха шпаги и секири политическите елити7 ЧАСТ. Банковите "бутици" ЧЗИБ, Кристалбанк, "Славяни"...8 ЧАСТ. Октоподът с "бяла якичка" почти изяде банка "Биохим"9 ЧАСТ. "Заровете" в паричната игра хвърляха политиците и БНБ 1 Ч А С ТЗаченатият в скандални мъки закон за информация относно необслужените кредити /законът "Каракачанов"/, май ще детонира сериозни политически катаклизми в страната ни.Той бе гласуван на 8 октомври м. г., а на 21 януари се появи и списъкът на длъжниците. {Борчлиите се оказаха 10 672 на брой със сума за 2745 трилиона лева. Понеже изискванията на закона не бяха спазени - за обединяване на дълговете към отделно лице или фирма, това свършиха журналистите. Така кредитните милионери се редуцираха до 3450 на брой. От тях около 1200 са със сравнително дребни суми - под 10 000 марки всеки.}Въпросът "докога?""Аз искам парите! Откъде накъде правителството ми трябва да ги връща..." е репликата на премиера на заседанието при президента между изпълнителната власт, следствието и прокуратурата заедно с участието на ръководители на парламента. Думите визират снизхождението, което се проявява към кредитните милионери и техните покровители - сред които са много банкери.Така за първи път на най-високо политическо равнище представителите на една власт нарушиха бетонният доскоро консенсус да се мълчи и покрива най-голямата финансова афера у нас - сагата на кредитното разбойничество и банкерство.Този болен проблем ще се разпука като гноен цирей и ще покаже степента на корумпираност и мафиотщина в страната, прогнозират наблюдатели.{Защото години наред българското общество бе ограбвано безогледно и брутално - чрез натрупване на външен дълг, чиито суми на заемите бяха превеждани по неявни сметки в чужбина, чрез пирамиди и инфлация, чрез входно-изходни търговски операции в обектите на родната индустрия, чрез банковата система - превърната в генератор на лоши дългове още преди идването на демокрацията и замъкнала спестявания и авоари за близо 20 милиарда долари.}*{Въпреки всички депутатски комисии, ангажименти на политически сили и заклинания на несменяемите следователи, прокурори и съдии няма нито един осъден сред големите грабители на националното богатство. Няма и задържани, понеже временният престой на "Развигор" се превърна в нещо като индулгенция - полежиш и вече си опростен. Паричната гаранция стана плата за така удобното "неудобство".}*Сега за първи път открито и публично - от най-високите места в държавата - на президента и премиера, бе попитано "докога"? Надеждата е, че този път въпросът няма да остане без последствия, както много пъти се случваше и случва и досега."Отбиване" на номера ли има...Всъщност законът "Каракачанов" и списъкът "Каракачанов" нито могат да изиграят някаква правна роля, нито пък могат да бъдат основание за търсене на евентуална съдебна отговорност. {Доказват го и започналите проверки на следствието и прокуратурата - те визират евентуалните престъпления според други текстове.}Защото и досегашните параграфи на наказателния кодекс, и тези на редица други закони създаваха повече от достатъчно основания за съдебно преследване. Текстовете за измама, за злоупотреба със служебното положение, за документни престъпления и др. съществуват отдавна. В особено тежки случаи те предвиждат затвор дори до 20 години. Но кой знае защо, Темида нито искаше да си ги припомни, а още по-малко - да се позове на тях и да ги използва.Парадоксът е, че тази уж радикална хиругическа операция, замислена като специален закон се извърши с типично сталински скалпел - в списъчен вид на преброяване на "враговете на лева". {И заради несъвършенствата на самата идея, заради непрецезираните в нея текстове, заради "субективизма" на един или друг квестор, синдик, банкер или лице от надзора излезе, че едни са от виновни по-виновни, а други - не попаднали в греховника по разни причини, стават чисти и невинни като агнец.}Вторият парадокс е, че законът официално бе призван да разчисти терена на финансовото разбойничество. А всъщност нищо не се промени нито с приемането му, нито с досегашното му изпълнение.Защо? За част от вдигнатите единодушно депутатски ръце инициативата на Каракачанов стана поредното отбиване на "номера", предизвикано от натиска на общественото мнение. Гласуването "за" изнасяне на имената на кредитните милионери се превърна в своебразен налог към морала или както казва Балзак "лицемерието е онзи данък, който порокът плаща на добродетелта".Изглежда и представителите на Темида схванаха нещата по същия начин. Поне целият им досегашен опит сочеше, че нещата стоят точно така. Защото следствието, прокуратурата и съдът се печаха години наред на бавен огън. Публично политиците изискваха незабавни и решителни действия срещу престъпността и корупцията, а зад кулисите на власта упражняваха натиск по всякакви начини за запазване на "статуквото". Обществена тайна е, че видни люде, а и цели политически формации в огромна степен се облагодетелстваха и финансираха именно чрез кредитното милионерство и финансовите пирамиди, чрез фирмите-фантоми, укриващи налози, чрез контрабандистите и ембарговите търговци. От "трохите" на тази щедра трапеза кълват и органите на Темида.{Няма друго логично обяснение за забатачените разследвания, за изпуснатите престъпници, издирвани после чрез "Интерпол", за връщаните многократно съдебни дела, за прекратените поради "недоказаност", за нежеланието да се надникне в пътя на задигнатите пари и сенчестите банкови преводи, изнасящи капитал за стотици милони и милиарди долари.}... или волеви политически акт?
34
1
 
11
 
! Отговори
бг преди 13 години
Когато синдикатите трябват да вдигнат народа срещу ниските заплати , Тренчев и другите *** веднага излизат със постановката 4е нямаме производителност , а истината е колкото по малко се дава на трудищите се толкова повече ще има за палати яхти и политическите партии . Този *** 20 години *** кинти от всички партии и има за цел да НЕ се бунтува народа !
33
2
 
2
 
! Отговори
! преди 13 години
Hm edinomislie s Parvanov, hm!