Майчинството ще се плаща върху доходите от последните 18 месеца

Правителството планира да увеличи с 6 месеца срока за изчисляването му
Обновена: 23 окт 2010 21:28 | 23 окт 2010 21:28,
229
Майчинството ще се плаща върху доходите от последните 18 месеца
Снимка: БГНЕС

Правителството увеличава с шест месеца срока, върху който се изчислява майчинството, съобщи bTV.

Сега майките получават обезщетение, което се базира върху доходите от последната година преди раждането.

Според промяната от началото на 2011 г. този срок ще се удължи на година и половина.

Причината е, че много жени започват да се осигуряват от работодателите на по-висок доход, щом разберат, че са бременни. Целта е да получават по-голямо обезщетение, а практиката става все по-разпространена.

В момента майката има право на 410 дни за бременност и раждане, през които държавата плаща 90% от средния й доход за година назад.

Ако майката се осигурява 12 месеца на хиляда лева и шест месеца на 500 лева, ще получава 750 лв. Това е със 150 лева по-малко, отколкото би получила при сегашните условия.

Ако пък през шестте месеца не е осигурявана, тогава за база се взима минималната работна заплата, което намалява майчинството с още 100 лева.

От Националния осигурителен институт вече проверяват дали майките се осигуряват на декларирания по-висок доход и след като се върнат на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още по темата: майчинство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
7
 
! Отговори
rainbou1 преди 13 години
1. При *** демографска криза няма.2. Ако това стане както съм ергенИН, нали се сещаш колко часа ми трябват да си събера багажа и да се добера до летището :)Проблемите се решават, като се оправят причините, не следствията!!!
125
1
 
29
 
! Отговори
Контра - Атака преди 13 години
НОВ УДАР ВЪРХУ БЯЛАТА РАЖДАЕМОСТАз колко пъти писах, че етническия *** Волен Сидеров е смъртен враг на българската нация. За съжаление той държи в мъртва хватка Борисов с уж "БЕЗУСЛОВНАТА" подкрепа на 21 депутата от Атака. Не... не оправдавам пожарникаря. Но не случайно, тази анти-бяла промяна, идва ВЕДНАГА след като Сидеров, открито заплаши, че може да свали подкрепата си за ГЕРБ. Тоест, заплаши ги със сваляне от власт, служебно правителство и нови избориЗначи белите майки източвали бюджета, като се осигурявали на по-голяма брутна заплата, когато разберат че са бременни. Така получавали по голямо Майчинство, което както знаем е 90% от осигурителния доход. Добреее ...Но питам аз, защо за размера на майчинството, не се брои и осигурителния доход на съпруга и, след като имат брак ?! Нали и той през тези 12 (вече 18 месеца), е плащал осигуровки ?! И то обикновенно върху по-голяма заплата от жена си. Нееее, майчинството се изчислява само върху по-малката заплата на работещата съпруга. Нека и с това да се съгласим. Ние българите сме хора-конформистиНо защо тогава, питам аз ... когато трябва да се спрат детските на същото семейство, осигурителния доход на съпруга се взима предвид ?! Именно защото имат брак, се събират брутните заплати на съпруга и съпругата, дели се на 3 (ако са с 1 дете), или на 4 (ако са с 2 деца) и се получава среден доход над 350 лв. БРУТО. Може и да е само с 1 стотинка отгоре и хоп с балтийката - НЯМА ДЕТСКИиии ...При по-големи платени осигуровки - няма детски !При по-малки платени осигуровки - има детски !За да намалят размера на платеното Майчинство, не броят осигурителния доход на съпруга !За да спрат обаче детските, броят осигурителния доход на съпруга !!Блестящ пример, илюстриращ техниката на т.н. "ДВОЕН СТАНДАРТ"
124
0
 
11
 
! Отговори
млад татко преди 13 години
А като умножиш тези майчински по 10? И като добавиш детски, които не се харчат за децата? Пак ли ти е жал? Безработната *** не трябва да получава никакви помощи, детски, майчински, иначе скоро няма да я накараш да работи.
123
1
 
6
 
! Отговори
НВ преди 13 години
Никой не получава през цялото майчинство доход, съобразно осигуровките си. Получават малко по-висок доход само за времето когато са в болничен преди раждане и след раждане в зависимост от поредността на детето което ражда майката. През останалото време майката получава минималната работна заплата за страната...
122
0
 
13
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Вярно бе, криза е, държавата няма откъде да суче те детски искат. Ама и ние кви сме недосетливи, а? Никакви детски повече, по-долре да ги наречем "***"
121
2
 
12
 
! Отговори
мама Миши преди 13 години
Прочетох страшно много злобни коментари. Не знам защо всички толкова са се настървили и "хапете" всичко и всеки. Повечето от вас явно нямат деца, но и това не ги оправдава. ***, няма право на детски повече от 1 година и получава минималната такава. Не ми се спори, но ми е жал, че има хора, които поставят на равно работещата майка и безработната *** :(
120
0
 
4
 
! Отговори
Pitanko преди 13 години
За директорските бордове- при работа на повече от едно място работникът не е ефективен. Така, че депутатите и министрите да не влизат в директорски бордове.
119
1
 
5
 
! Отговори
Pitanko преди 13 години
Аз предлагам да спрем източването на БГ- всички политици да вземат минилната заплата, на която са осигурявали във своите фирми работниците преди да влезат в политиката. Да се забрани членството в директорски бордове, тъй като работа на повече от едно работно място. Не на последно място- всички депутати и министри да влизат по една година на топло преди да се кандидатират за съответната длъжност- тъй като никога не изпълняват предизборните си обещания.
118
1
 
3
 
! Отговори
Дянчо преди 13 години
Питате ме откъде ще има пари за пенсии след 20 - 25 години? Това вече няма да е мой проблем. Който е на власт, да му мисли откъде да търси пари...
117
1
 
2
 
! Отговори
Дянчо преди 13 години
Само така! Какви са тези майки? И деца им се приискало да раждат..... Мушенгии с осигуровки ще ми въртят и то за какво? За няколко жълти стотинки повече от държавата, ама няма да успеете. Ние пипаме здраво и безкомпромисно!!!!
116
0
 
23
 
! Отговори
Ицо преди 13 години
Най-доброто решение е ДА СЕ СПРЕ изплащането на всякакви детски В БРОЙ, а тези пари да бъдат заменени с ваучери за детски стоки, по-късно с безплатна ясла, детска градина, с безплатни учебници в училищата и т.н. Докато с плащат в брой, и докато има праг БРУТО, чрез който се ощетяват БЪЛГАРСКИТЕ РАБОТЕЩИ родители, ще си отглеждаме и ще "спонсорираме" доживотно мързеливите *** - търтеите на България! Че и нов закон им предвиждат, за да бъдат наричани "трайно безработни", а не ***!
115
6
 
0
 
! Отговори
евт преди 13 години
А ти си кравешки вимета дебелана с провиснал *** от много "деца". Хахахаха
114
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
явно ти не можеш да имаш деца.Нали така?
113
22
 
1
 
! Отговори
саръ преди 13 години
"Майчиство" трябва да стане само три месеца, както е в други страни и да е някакъв минимален процент от заплатата. Не може обществото да плаща и финансите на държавата да се източват заради разни патки, които са решили да се размножават. Нали така?
112
2
 
13
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Ти не разбираш ли че в нашата действителност държавата е най-големият крадец. Крадат те с данъците,с осигуровките, със задушаването на малкия и среден бизнес, който би позволил на много семестйва да живеят нормално и да гледат децата си. Крадат с липсата на лекарства и ваксини, които родителите плащат от джоба си, крадат по всевъзможни начини.
111
1
 
16
 
! Отговори
:/ преди 13 години
Ми нали си плащат осигуровките, "бе"! И без това всичко е една жестока подигравка, вместо да се стимуилира раждаемостта, само се спъва. Все по-трудно младите хора ще се решават да имат деца и тогава тежко ни :( И аз като съм си заработила и съм си плащала за какво ли не нито ходя на лекар с направление, нито чакам държавата, но не виждам нищо лошо, при положение, че държавата все пак получава доход от осигуровки и данъци допълнително.
110
0
 
4
 
! Отговори
Imigrant преди 13 години
Izvinete za latinitcata.Po dolu sam posochila statistika ot Svetovnata zdravna organizatcia koiato moje da posloji za primer kato se priemat zakoni, no ne sam ubedena che niakoi v Bulgaria znae kak da pravi zakoni.
109
12
 
4
 
! Отговори
буба преди 13 години
Тук не става дума дали да е върху един или 200 месеца. Въпроса е че има принцип, който повечето хора искат да го заобиколят и искат да измамят държавата (т.е. другите хора). Аз напълно одобрявам правителството защото не обичам да ме крадат!И къде е казано че всеки има право да отгледа с достатъчно пари децата си бе?!?!? НИКЪДЕ. Всеки ще гледа децата си с колкото е заработил. Стига с това крадене от другите.Бтв, аз като малък съм блъскал кат луд на село,от магазин не сме купували нищо...
108
1
 
1
 
! Отговори
Imigrant преди 13 години
Paid maternity leave standards in different countriesMost developed countries provide for between two and six months maternity leave, paid at 80-100 per cent of the womens previous earnings. Maternity leave is funded generally through a contributory social security or social insurance scheme, paid by employees and employers with government contributions.In developing countries leave is mostmonly two to four months paid at 60-100 per cent of previous earnings.
107
8
 
30
 
! Отговори
идеалнО!!! преди 13 години
Направете го върху последните 200 месеца!! Направете го върху дохода на бъдещата майка, на нейната майка и на баба й също!!! Дано таогава да ви стане вече кефа! Некадръни, неграмотни пожарникари, физкултурници, гастролиращи финансисти и другите от *** наречена ГЕРБ!!!!