Майчинството ще се плаща върху доходите от последните 18 месеца

Правителството планира да увеличи с 6 месеца срока за изчисляването му
Обновена: 23 окт 2010 21:28 | 23 окт 2010 21:28,
229
Майчинството ще се плаща върху доходите от последните 18 месеца
Снимка: БГНЕС

Правителството увеличава с шест месеца срока, върху който се изчислява майчинството, съобщи bTV.

Сега майките получават обезщетение, което се базира върху доходите от последната година преди раждането.

Според промяната от началото на 2011 г. този срок ще се удължи на година и половина.

Причината е, че много жени започват да се осигуряват от работодателите на по-висок доход, щом разберат, че са бременни. Целта е да получават по-голямо обезщетение, а практиката става все по-разпространена.

В момента майката има право на 410 дни за бременност и раждане, през които държавата плаща 90% от средния й доход за година назад.

Ако майката се осигурява 12 месеца на хиляда лева и шест месеца на 500 лева, ще получава 750 лв. Това е със 150 лева по-малко, отколкото би получила при сегашните условия.

Ако пък през шестте месеца не е осигурявана, тогава за база се взима минималната работна заплата, което намалява майчинството с още 100 лева.

От Националния осигурителен институт вече проверяват дали майките се осигуряват на декларирания по-висок доход и след като се върнат на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още по темата: майчинство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
0
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Държавата не е реален обект ама взима реално парите ни нали така? Да държавата ***, *** всички, целия народ, ти знаеш ли къде ти отиват осигуровките а, или не внасяш такива може би. Аз внасям, всеки месец внасям по 200 лв от заплатата ми и никой досега не е счел за необходимо да ми разясни къде точно отиват тези пари. А сега искат и пенсионната възрат да вдигнат, че да може и тези пари да прилапат, това не е ли кражба? Обясни ми кво е ако не е кражба. Не, това е геноцид, не кражба.
145
0
 
2
 
! Отговори
Ицо преди 13 години
Ами говори!!! И на мен ми е писнало от "убиеца В.Д.", от закрити лица, от закодирани новини, от "тайни" договори и т.н. Говори, че вече и това се опитват да прокарат "законово"! "Свобода на словото"??? - да, ама не срещу "нашите" хора!
144
0
 
1
 
! Отговори
Бай Танас преди 13 години
Абе са че се сетих,и какво сега Калинка колко детски ще взима викате,не за друго ми да си знаем
143
0
 
8
 
! Отговори
Аля преди 13 години
О, да...и майките, които се връщат на работа след изтичане на майчинството, биват съкратени от работа, защото: 1. намерили са си друг човек вече; 2. приятел на шефа е безработен и назначен на тяхно място; 3. в криза сме. И работодателите казват на желаещите да работят отново майки "Правя ти услуга, напусни сама, за да не те уволня аз дисциплинарно или по друга причина". *** ти държавата, *** ти народа, *** ти чудото! Мога да говоря с фирми, имена и факти по темата до утре сутрин.
142
0
 
8
 
! Отговори
Аля преди 13 години
Още нещо, за което се сетих...като майка на малко бебе и като приятелка на бременни в момента жени и на майки с малки деца. Ами ще ви кажа защо се опитват да си внесат малко по-високи осигуровки майките. За да могат да осигурят ПОНЕ един стабилен доход в семейството. Понеже работодателите съкращават поголовно или не плащат пълния размер на осигуровките. Да се решиш да имаш бебе в тези времена си е геройство, не е "размножаване на патки" както написа нЕк'ва си там по-долу. Проста жена...
141
1
 
4
 
! Отговори
Ицо преди 13 години
Закъде си се запътил, приятелю?! България (държавата!) е ш****а в момента, както казваш, но защо си мислиш, че другаде е по-различно? Европа затъва бавно и сигурно в блатото на социалната либерастия. И освен ако не си крупен предприемач, за да можеш да си плащаш всички данъци, такси и осигуровки и накрая да може да остане и за теб, стой си на *** и се опитай да промениш нещо в твоята и моята Родина България! Европейските чиновници не са по-малко крадливи от нашите, не се заблуждавай!
140
3
 
7
 
! Отговори
andy преди 13 години
Жалка държава и *** управляващи я! Който може да се спасява от БГ, че това е отдавна потъващ кораб. А който е патриот нека си живее тук с голия си героизъм. Сбогом ш..на родино !!!!
139
2
 
14
 
! Отговори
Deja преди 13 години
Това, че досега се взимаха послединте 12 месеца беше добре за българките, които се престрашаваха да имат деца, защото това беше единствения начин да взимаш 90 % от реалните пари, за които работиш, защото 90% от работодателите не осигуряват на реалната заплата. А сега дор малкото жени, които се престрашат да раждат, няма да го направят, защото не могат да се осигурят толкова време назад. Пак е анти българска тази реформа
138
0
 
22
 
! Отговори
Ицо преди 13 години
*** не ги бърка изобщо! Те така или иначе си получават майчинство и безкрайни детски+помощи. Лишават се българските деца, чийто родители - какво престъпление!!! - работят и получават свръхзаплати от над 350лв. БРУТО! Замазват очите на хората, че български майки "крадяли" от майчинството, а на търтеите се дават пари безусловно!
137
14
 
2
 
! Отговори
буба преди 13 години
Добре де - къв е проблема ако се гледат 18, а не 12 месеца? Наистина не разбирам? Ако си работеща жена - кво те бърка? Ако си *** и правиш далавери - бърка те, но за нормланите жени - не.
136
0
 
11
 
! Отговори
Контра - Атака преди 13 години
martony преди 10 секунди "Причината е, че много жени започват да се осигуряват от работодателите на по-висок доход, щом разберат, че са бременни." - и го правят умело 12 месеца по-рано!!! хахахаха А сега вече, ще го правят умело 18 месеца по-рано. Тоест 9 месеца преди да забременеят, ще разберат за това !!!
135
1
 
10
 
! Отговори
млад татко преди 13 години
Държавата е достатъчно реален обект, когато взема от мен. Следователно искам да е точно толквоа реален и когато дава. А не да ми обясняват патки като теб по форумите, че съм крадял! Кое точно ми е кражбата? Че внасям осигуровки за майчинство от моята заплата ли? Или че внасям за фонд "безработица"? Нито майка ще стана, нито ще остана без работа, в сферата ми даже има глад за такива като мен. Или че внасям социални осигуровки, които Боко иска сега да открадне, защото бюджетът за догодина издиша?!
134
0
 
14
 
! Отговори
млад татко преди 13 години
Shark много добре ти го каза- държавата е най-големият крадец. Ама си ми много тъпичка, че да го разбереш. Държавата не си изпълнява договорните отношения, държавата забавя плащанията към изпълнителите, държавата обещава, когато взема, но когато дава, я няма никаква. И престани да ми пробутваш комунистически лозунги, че държавата, това сме били ние. Ако си малка и не знаеш от къде са тези девизчета, прочети малко история. Поне нея не сме я забравили още!
133
1
 
8
 
! Отговори
martony преди 13 години
"Причината е, че много жени започват да се осигуряват от работодателите на по-висок доход, щом разберат, че са бременни." - и го правят умело 12 месеца по-рано!!! хахахаха
132
0
 
5
 
! Отговори
до 133 преди 13 години
буба,не са фалшиви - плаща се и то РЕАЛНО върху тях.Какво да правят майките - гледат вместо с консултантски договори да осигурят пари с болнични.Въпрос на позиция в БГ..
131
0
 
14
 
! Отговори
млад татко преди 13 години
Ти не си ли разбрал досега, че когато трябва да внасяш, трябва да си коректен до стотинка? Когато трябва миризливата държава да отдели пари (при това в пъти по-малко от тези, които си внесъл), я източваш. Очаквам скоро да бъде проведена акция "пенсионерите", с арести на 742 белобради старци, които ще бъдат обвинени публично, че са източили бюджета, като са работили неправомерно 42 години и сега искат да вземат пенсии, тарикатите. Трябвало да работят по 60 години!
130
7
 
7
 
! Отговори
буба преди 13 години
Държавата била най-големия крадец...ми кой е държавата бе? Кой? Държавата не е реален обект. Тя е общо име на всички в нея. Ако държавата краде, то е щото хората крадат в нея. А политиците са ни представителнз извадка на населението. Стига в това че държавата е виновна - не държавата, а хората са виновни.И за кво спорим сега? Една камара народ ми скача че по добре да подават ФАЛШИВИ данни за дохода...и после държвата мамела:)) хахаха
129
0
 
9
 
! Отговори
ЦИ-гането преди 13 години
след 20 години няма да има булагри ша си останем чистите прабългари като костоф и божитар димитроф,абе все наши момчета,а и турците ша ги интегрираме кат им взимаме момите за наши жени малко и боята да оправиме ба,а булгарите ша на молят тогава за пенсиики,а ний сме солидарини пенсйки по 5 бона на 86години,до тогава никви пенсийки на младежи до 85г
128
0
 
0
 
! Отговори
rainbou1 преди 13 години
Поста ми беше отговор на 108
127
1
 
10
 
! Отговори
Бай Танас преди 13 години
НИКОГА НИКОГА повече няма да гласувам за тияНа *** *** им увеличиха също,ама помощите-демографска криза имало-ше има не ами я засилихте мамицата виЕбати колко съм бил *** да гласувам за тях,или то всъщност не е аз да съм бил ***,щото те обещанията беха големи,ама нито едно не е спазено