България ще има войска от 37 хил. души до края на 2014

През следващите 4 г. се съкращават около осем хиляди военни
28 окт 2010 13:19,
165
България ще има войска от 37 хил. души до края на 2014
Снимка: Булфото

Парламентът прие "Бяла книга за отбраната и въоръжените сили на Република България".

Проектът предвижда въоръжените сили в края на 2014 г. да бъдат намалени до 37 хил. души.

Така от армията ни през следващите 4 години ще бъдат съкратени около 8 хил. души.

Бялата книга подкрепиха 95 депутати от ГЕРБ, "Атака" и Синята коалиция, против бяха 19 от БСП. Въздържаха се 8 народни представители – четирима от ДПС, трима от левицата и един независим.

Емил Караниколов от ГЕРБ посочи, че тази книга въвежда нов стандарт и качество на отбранителната политика чрез нов баланс между финанси и възможности.

Колегата му Красимир Минчев отбеляза, че се запазват всички социални права и придобивки на военнослужещите.

Документът предвижда за отбрана да се отделят не по-малко от 1,5 процента от БВП, посочи той.

Георги Пирински от левицата, който се въздържа при гласуването, намери сериозен дисбаланс в документа между задачите за национална, териториална отбрана, от една страна, и за задграничните мисии, от друга.

Според него бил сгрешен и принципът, по който се предлага и гласува Бялата книга, тъй като не правителството трябва да одобри решението на парламента, а обратно – да гласува Бялата книга, а след това НС да я приеме.

Ангел Найденов посочи, че преди да се стигне до решение за числеността на въоръжените сили, трябва да се отговори на въпросите за технологичното и техническото обезпечаване.

На привържениците на незабавната модернизация на въоръжените сили министър Аню Ангелов обясни, че процесът не може да започне сега, защото трябва да се изплащат над 256 млн. лв. задължения на предишното правителство.

"Модернизацията не е само във въоръжение и техника, а и качество на личния състав, образование", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
бил съм в казармата наборен войник(без 1 стотинка заплащане) и то в тежко поделение на вътрешни войски, така ,че издържах ,колкото е необходимо. Ти в този режим, в който аз съм бил и 1 седмица няма да изтраеш! Днес армията няма нищо общо, с това, което беше в наборните поделения!
97
2
 
3
 
! Отговори
ИРНА преди 13 години
А ТОВА СИ ЧИСТО ЧОВЕШКА ЗАВИСТ ЗА ТОЯ ИМА ЗА МЕНЕ НЕМА СТИГА СТЕ ГЛЕДАЛИ В КАНЧЕТО НА ДРУГИЯ
96
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вижте само на какво слагат минуси и си извадете извод за каква пропаганда става дума. Тракайте минуси : пратете си вашите собствени деца да убиват. не чуждите да правите на инвалиди патриоти !
95
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти явно си много тъпо *** от най долните.
94
2
 
7
 
! Отговори
Аз преди 13 години
"Който не храни своя армия, храни чужда."Ние храним и своя, и чужда. Интересно ми е, ако (не дай Боже) бъдем нападнати, колко време ще удържи фронта българската армия? - 1 ден? Едва ли. На практика нямаме армия от доста време насам.
93
1
 
3
 
! Отговори
петко преди 13 години
Горди сме, а ? Че и баба ми ги знае тия работи, лигльо. Въпросът не е дали знаеш, че доматът е зеленчук, а дали знаеш как да го ядеш. И не е достатъчно да се ровиш по сайтове и по уикипедии, трябва и малко акъл. А именно това е проблема на тая нация - че всеки с някакво знание се мисли за голяма работа, ама мисли с *** си.
92
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а стипендии за децата на загиналите миньори, металурзи, фабрични работници. не те ли е сррам бе тъпляк.От Другите професии като починат хора на работа-за техните семейства нищо-1 стотинка помощ няма. а и да не говорим, че когато имаше наборна казарма-при загинал в мирно време наборен войник държавата плащаше 60 лева! 60 леВА. И бил съм наборен войник, без заплащане!!!-и днешните условия в армията са като курорт, в сравнение с положението до 1999г
91
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"абе кво се плюнчите бе! Може ли да сме в нато и да купуваме оръжие от руснаците. баси *** ***!"Да, когато един F22 струва 350 млн. $ и след това всеки час полет струва 44 000 $, а СУ 47 струва 49 млн. $, при цена от 5 900 $ за час полет. Ако любезните братя хамериканци си преразгледат цените, тогава ще се замисля дали България като е в НАТО е разумно да си купува оръжия от Русия. Или Бойко щедро ще извади пари от джоба си да плати, както правеше другите пъти? :)
90
0
 
4
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Войска 37 хиляди, оръжие в 370 хиляди....
89
3
 
2
 
! Отговори
асак преди 13 години
след като е толкова хубаво при нас ела да те видя колко време ще издържиш
88
1
 
5
 
! Отговори
ИРНА преди 13 години
ПРОСТОТИЯТА ПО ХОРАТА ХОДИ АКО БЕШЕ ЕЛЕМЕНТАРНО ВЪЗПИТАН НЕ БИ ПРОКЛИНЯЛ
87
4
 
7
 
! Отговори
Peace преди 13 години
Тракането на желязо не ме възхищава. Нито литературно, нито исторически. Искаме мир, образование и култура ! PEACE
86
6
 
1
 
! Отговори
НАТО преди 13 години
Ако искаш мога да ти говоря за матрици,детерминанти,интеграли...а също и за екзистенциализма и неговия основоположник Киркегор роден 1813г в Дания....Е мисля че позна ДА точно на 16 години съм пич!!!
85
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 83-при мобилизация нямаш избор. То много ти е лесно да се криеш,, а друг да се бие на фронта. При нападение-всички отивате да се биете- и мъже и жени-виж как е в израел, 21 век сме все пак!Третата балканска война е вероятна ,за съжаление. дано този път да сме на правилната страна!
84
6
 
5
 
! Отговори
asak преди 13 години
ей, скапаняко ела да се сменим за няколко дни и тогава друга песен ще запееш. Нямало пари за университетите -глупост, затова ли тогава даскалите са по на 60-70г., правете реформи *** такива а не плюйте по собствените си синове, а стипендиите са за деца на наши загинали колеги - ***
83
2
 
1
 
! Отговори
петко преди 13 години
Катастрофи на руски Су-30 е имало само две. Останалото са индийски и китайски ***, дето са падали. Виж колко катастрофи има Грипена, дето се натискаме да го купуваме, и тогава си отваряй устата.
82
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 81 -може-Гърците купуват нови руски танкове за 1 милиард долара! Значи можело и руско оръжи да се купува!
81
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дайте си собствените деца на армията и да ви ги върнат в сандък за чест и слава.
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 73-при война няма да имаме избор, а гърците и турците се въоръжават. в един форум посещаван от гърци се пишеше, че те очакват до 20 години трета балканска война-дано да грешат. Погледни какво става в македония. а при мобилизация-всимки го отнасяме! И е факт, че оръжието ни е недостатъчно. Всички искаме мир, но не са добри нещата на балканите
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абе кво се плюнчите бе! Може ли да сме в нато и да купуваме оръжие от руснаците. баси *** ***!