Чрез Яне говори Трактора: Ще фалират банки

РЗС прави правителство в сянка
11 ное 2010 15:05,
156
Чрез Яне говори Трактора: Ще фалират банки
Снимка: БГНЕС

Яне Янев отново откри огън, но този път се цели във финансовата стабилност.  

В обяснението защо независимите му депутати няма да подкрепят Бюджет 2011, Янев включи изречението, че догодина ни очакват фалити на банки, „които са на изкуствено дишане благодарение на парите на държавата, с които оперират”.

Неочаквано за депутата това изречение предизвика интереса на журналистите, които го засипаха с въпроси за повече конкретика.

Лидерът на РЗС не каза име на банка. Информацията получил след дълги срещи с банкери и университетски преподаватели.

На въпрос дали сред източниците му по тази тема е и домашният арестант Алексей Петров, Янев отговори: „Под "нас" разбирам и нашия съветник”.

По думите на Янев ставало въпрос за повече от три банки, а РЗС и съветникът им имат и препоръки: „БНБ и правителството трябва да предприемат спешни мерки”.

И по-конкретно: „Трябва да се провери тяхната ликвидност и защо дават по-високи лихви по депозитите”, защото, според Яне Янев, ако държавата им дръпне кранчето, те щели да фалират.

По този повод от БНБ коментираха, че за пореден път се прави опит финансовата стабилност на страната да бъде принизена до нивото на партийните страсти и боричкания.

Фактите обаче са категорични – българската банкова система работи нормално и излъчва стабилност, тъй като е обект на строги надзорни регулации и контрол, пише официално Централната банка.

Лихвите са основна тема за Алексей Петров още от март миналата година, далеч преди да бъде обявен за глава на „Октопода“. В едно от първите си интервюта той заяви, че първото нещо, което би казал на премиера, е: Бойко, ако аз съм на твое място, най-напред бих свалил до европейските нива лихвите по кредитите“. (В. „Труд“.)

Между другото депутатът хвърли и светлина върху бъдещите творчески планове на Алексей Петров. Той приел поканата на РЗС да оглави експертен съвет по национална сигурност към партията.

Точно след един месец – на 11 декември, Яне Янев щял да представи правителство в сянка. Дали Петров ще участва в кабинета на Яне, засега е загадка и за самия депутат.

Яне не каза и останалите имена в проекта си. На въпрос дали не се опитва просто да направи реклама на форума на РЗС, който ще се проведе на същата дата, депутатът отвърна: „Ако искате, не ме отразявайте и сега, няма да ви се разсърдя”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: алексей петров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
2
 
5
 
! Отговори
киро преди 13 години
ето че ги знаеш нещата защо ме караш да ти обяснявам,но Петров не човека който ще направи каквото и да е добро за тази държава
111
2
 
10
 
! Отговори
borokaro преди 13 години
... със сигурност ще го оневинят накрая - виж не го защитавам , но в крайна сметка има закони - Маргините-невинниГалеви - невинни и още и още ...може би има проблеми в съда - но ГЕРБ е на власт и да ги решава - ще кажете ама тя съдебната система е независима - всички знаем до колко е така ...РАЗБЕРЕТЕ ГЕРБ НЯМА ДА ИЗВАДИ ОЧИТЕ НИКОМУ - ГАРВАН - ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ ...
110
1
 
2
 
! Отговори
Gonzo преди 13 години
помислих че си се загубил между асмите,но може спокойно да те зареже без да има доказателства.
109
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
плюя на тази мафиотска скапана държава.
108
2
 
9
 
! Отговори
киро преди 13 години
след като все още е обвиняем,значи има за какво да е така....явно има доказателства
107
3
 
13
 
! Отговори
Gonzo преди 13 години
когато яне каже нещо истината в него е по малко от 1%.яне-творението на бсп и параванов айде нема нужда.
106
2
 
4
 
! Отговори
до 104 преди 13 години
Супер, ама то тия, които имат могат много добре да обезпечат кредит и имат наистина стойностен бизнес и рилаябъл външни партньори и клиенти и преди вземаха кредити отвън на по-ниска лихва. Тук се раздаваха кредити па-па-па и за 2 часа на кило на *** без лична карта, та затова сега банките са в другата крайност и те гледат под лупа и по-строго от ДАНС.
105
2
 
4
 
! Отговори
borokaro преди 13 години
ако искаш може да се запознаем - но без да се увличаш
104
2
 
4
 
! Отговори
borokaro преди 13 години
не съм юрист - но май има разлика между обвинения и доказателства - като пример ще посоча ревноста - обвинява ме че изневерявам - ама няма доказателства ... Е ТОГАВА ИЗНЕВЕРЯВАМ ИЛИ НЕ ...
103
5
 
8
 
! Отговори
Tялото преди 13 години
Притеснителното е че ега каквото е казал яне се е оказало истина, независимо от къде го знае.А банките и ни ги знаем - *** и ЦКБ. Преди 2 години мисля за малко да бумне ***-а.
102
1
 
7
 
! Отговори
t-rex преди 13 години
до 97Никога не съм работил в банка. Инженер съм, но това не ми пречи да се интересувам от икономика дотолкова, че да разбирам какво се случва и да не дрънкам глупости.
101
1
 
4
 
! Отговори
до 93 преди 13 години
а знаеш ли че вече има интерес да се предоговарят кредити от чужди бани , е верно много добре обезпечени и за суми над 500 000 , така че е възможно и някои български компании да се облажат с по нисък 5 , няма да е 2 , но 5 е възможен
100
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ми то така беше бе - 1 лев - 1DM, ама тъпите германци взеха, че си обмениха марките с EUR на 1.95583 *** и ***, вместо да си поискат примерно 1DM=100ЕУР :))). Еййййййй много матрял по форума мноо нещо.
99
4
 
5
 
! Отговори
Gonzo преди 13 години
А бре мани го тоя borokaro,сигурно в момента хрупа грозденце от найлонка-янето лайномета го е черпил,за да пише безумия по форумите.
98
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Позорно е партия да бъде консултирана от подсъдим и бъдещ затворник!
97
2
 
7
 
! Отговори
ж преди 13 години
абе Янев сега ли изперка, или винаги си е бил луд
96
3
 
5
 
! Отговори
auraboneva преди 13 години
Докато има такива като тоя borokaro или не знам точно как му е името цялата държава ще е такава
95
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
1 лев е 1 евро. Така трябва да бъде. Така са и цените по света. Не 3,95, а 1:1 !!! И това можеше да стане няколко месеца след въвеждането на борда, но вече е късно.....
94
1
 
4
 
! Отговори
до t-rex преди 13 години
поработил си в средния ешелон на някоя банка , може и сега да си там, но не си криви душата че лихвата се товари поне още толкова , ако не даже и толкова и половина
93
3
 
2
 
! Отговори
киро преди 13 години
не защитавам Б.Б или Ц.Ц,ПРОСТО СЪМ РЕАЛИС,трябва да ти изреждам цялото обвинение ли