Чрез Яне говори Трактора: Ще фалират банки

РЗС прави правителство в сянка
11 ное 2010 15:05,
156
Чрез Яне говори Трактора: Ще фалират банки
Снимка: БГНЕС

Яне Янев отново откри огън, но този път се цели във финансовата стабилност.  

В обяснението защо независимите му депутати няма да подкрепят Бюджет 2011, Янев включи изречението, че догодина ни очакват фалити на банки, „които са на изкуствено дишане благодарение на парите на държавата, с които оперират”.

Неочаквано за депутата това изречение предизвика интереса на журналистите, които го засипаха с въпроси за повече конкретика.

Лидерът на РЗС не каза име на банка. Информацията получил след дълги срещи с банкери и университетски преподаватели.

На въпрос дали сред източниците му по тази тема е и домашният арестант Алексей Петров, Янев отговори: „Под "нас" разбирам и нашия съветник”.

По думите на Янев ставало въпрос за повече от три банки, а РЗС и съветникът им имат и препоръки: „БНБ и правителството трябва да предприемат спешни мерки”.

И по-конкретно: „Трябва да се провери тяхната ликвидност и защо дават по-високи лихви по депозитите”, защото, според Яне Янев, ако държавата им дръпне кранчето, те щели да фалират.

По този повод от БНБ коментираха, че за пореден път се прави опит финансовата стабилност на страната да бъде принизена до нивото на партийните страсти и боричкания.

Фактите обаче са категорични – българската банкова система работи нормално и излъчва стабилност, тъй като е обект на строги надзорни регулации и контрол, пише официално Централната банка.

Лихвите са основна тема за Алексей Петров още от март миналата година, далеч преди да бъде обявен за глава на „Октопода“. В едно от първите си интервюта той заяви, че първото нещо, което би казал на премиера, е: Бойко, ако аз съм на твое място, най-напред бих свалил до европейските нива лихвите по кредитите“. (В. „Труд“.)

Между другото депутатът хвърли и светлина върху бъдещите творчески планове на Алексей Петров. Той приел поканата на РЗС да оглави експертен съвет по национална сигурност към партията.

Точно след един месец – на 11 декември, Яне Янев щял да представи правителство в сянка. Дали Петров ще участва в кабинета на Яне, засега е загадка и за самия депутат.

Яне не каза и останалите имена в проекта си. На въпрос дали не се опитва просто да направи реклама на форума на РЗС, който ще се проведе на същата дата, депутатът отвърна: „Ако искате, не ме отразявайте и сега, няма да ви се разсърдя”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: алексей петров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
3
 
! Отговори
Gonzo преди 13 години
Само дето фискалния резерв не гарантира борда,гарантира го резервът на БНБ.Нещо си се объркал.
91
1
 
3
 
! Отговори
Gonzo преди 13 години
Няма какво да ти обяснява
90
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе пич, навънка били кредитите 2%. Ами *** и си вземи кредит от Deutsche Bank или Barclays де! Аман от умници. Много ясно, че ще са 2% ама за англичани и германци, а не за Бай Кирчо от Павликени, дето си мисли, кредитен рейтинг е нещо за ручане. При такъв дебилен матрял в БГ, аз бих вдигнал рисковата премия не до 9%, а до 20%.
89
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да
88
1
 
3
 
! Отговори
borokaro преди 13 години
да от София съм - обясни ми ...
87
1
 
5
 
! Отговори
t-rex преди 13 години
Говориш неща които не са ти ясни. Цената на която нашите банки взимат ресурс отвън не зависи от търсенето или предлагането, а от прословутия кредитен рейтинг.
86
1
 
5
 
! Отговори
Gonzo преди 13 години
За фискалния резерв ли споменаваш че бил на минимум?
85
1
 
2
 
! Отговори
киро преди 13 години
ако живееш в София,не нужно да ти обяснявам
84
5
 
6
 
! Отговори
borokaro преди 13 години
а защо да е престъпник-видя се че доказателства няма - или може би е престъпник само защото ЦЦ и ББ така казват ...
83
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Знам,че резерва ,който го гарантира е на минимум.През годините доста цени отидоха нагоре а индексацията на доходите не ги догони както твърдеше Костов когато го въведоха.
82
3
 
10
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Театрална трупа РЗС ще играят пиеса - "Правителство в сянка" .В главната роля Яня Янев и Алексей Петров.
81
2
 
9
 
! Отговори
t-rex преди 13 години
до 78Ако знаеш какво представлява валутния борд няма да твърдиш, че левът е надценен.
80
5
 
11
 
! Отговори
Пламен преди 13 години
Абсолютно си прав.Крайно време е тия недоразумения да си ходят.Видяхме ги вече какви са некадърници.Видяхме и новия им моралБЕЗ МОРАЛ.
79
2
 
19
 
! Отговори
Gonzo преди 13 години
трактора и неговата *** яне ще свалят правителството,нещо много мокри сънища сънуваш
78
3
 
11
 
! Отговори
коро преди 13 години
кой е Петров то се видя не е нужно да се обясняваме за това,но ако този престъпник свали правителството, ще стане за смях дъджавата това не е нормално
77
3
 
9
 
! Отговори
22 преди 13 години
От БНБ посочват, че "продаването на страх - от вътрешни или чужди източници, работи срещу интересите на българските граждани, на българската икономика и на българската държава.Дебилчето Яне нищо градивно не е предложил,не е направил нищо полезно,освен като говорител на трактора.*** и лигавия продажен ***.
76
4
 
5
 
! Отговори
а бе хора преди 13 години
банките ни взимат евтин ресурс от чужбина и го въртят под формата на кредити с по голяма лихва , което е естествено. Били в чужбина лихвите 2 % - ми толкова са ама като и нашите банки са взели на толкова и им се печели дават кредити на 8 , 9 % е това е. Няма как да работят с депозити и остатъци по разплащателни сметки , защото такива почти няма. А и чуждите банки като виждат че се търсят кредити в БГ дори и на 9 % - да не са луди да ги дават на по малък %
75
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дано си прав.Но сме във валутен борд и лева е доста надценен.Започвам да разбирам и защо финансовото министерство не се разплаща с фирми,които са изпълнили поръчките на държавата.Ако се смени курса на 1евро=3,95 лева държавата печели защото ще плати по-малко.Дефицита ще изчезне,инфлацията ще убие най-бедните и ще свършат кризите и преходите.Цената е висока обаче.
74
5
 
9
 
! Отговори
borokaro преди 13 години
не си прав в случая - след неуспешният опит от страна на ЦЦ и ББ да го оставят в ареста се видя какво стана - само няколко дена след пускането му на свобода и започнаха да излизат наяве доста неща относто ГЕРБ - а и ежедневно излизат - и най - важното верни ...за това казвам че Петров ще ги свали от власт - ако междувременно не му се случи нещо ...
73
4
 
6
 
! Отговори
GXx преди 13 години
Toq ne e nared! Sega i finansova kriza shte ni dokara plqmpaiki gluposti i shturotii ! Tozi e za raztrel !