"Това е истинска война"

Публикуваха стенограмата от разговора на Първанов и Путин през 2008 г.
Обновена: 13 ное 2010 14:52 | 13 ное 2010 12:39,
152
"Това е истинска война"
Снимка: Булфото

Администрацията на президента публикува стенограмата от пленарните разговори на делегацията на Република България, водена от президента Георги Първанов, и делегацията на Руската федерация, водена от президента Владимир Путин, проведени на 18 януари 2008 година.

Стенограмата е оповестена ден след като стана ясно, че Софийският административен съд е отменил мълчалив отказ на главния секретар на президента  за достъп до обществена информация по жалба на журналист от националния седмичник „Десант“.

По време на посещението на Путин в София през 2008 г. бяха подписани редица двустранни споразумения, включително за строителството на АЕЦ „Белене“, за „Южен поток“ и „Бургас – Александруполис“.

„Е, ако това е сериозна зима, какво да кажем ние?“ Така Путин се обръща къмбългарския държавен глава, който току що е обяснил, че поради спирането на малките блокове на АЕЦ "Козлодуй", предвид на тежката зима, страната е била принудена да спре износа за съседните страни.

От стенограмата става ясно, че доставките на гориво са обсъдени по-рано в, по думите на Путин, „тесен формат“.

Това е истинска война

При обсъждането на трасетата за доставки на гориво руският президент подчертава, че „има голяма борба и конкуренция между европейските страни, за да минат маршрутите за доставки на нефт и газ по тяхната територия“.

Путин определя ситуацията като „истинска война“ и дава пример с тогавашните отношения с Полша.

„Всяка година от Иран, пък и през тази година също, прекратяват доставките на газ за Турция. Тръбата остава празна. И нас ни канят да се включим без пари. А ние сме готови да влагаме пари, за да строим в България“, заявява руският президент.

„Доставките на гориво, които обсъждахме днес в тесен формат, Европа се опитва да дискриминира доставките от руските компании на своя пазар. Това е едно неправомерно и несправедливо действие в икономическата сфера“, казва още Путин и изтъква, че всички основни потребители искат да сключат договори до 2040, 2050 г.

От стенограмата става ясно, че освен трите общи енергийни проекти са обсъдени и стокообменът между София и Москва, участието на български строителни компании в проекти в Русия, развитието на инфраструктурни проекти, сътрудничеството в сферата на културата.

Пълният текст от стенограмата може да видите тук.

Паметната бележка от разговора между Първанов и Путин може да видите тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
7
 
8
 
! Отговори
za 131 преди 13 години
честито сватя : ) има ли баламурници , които да мислят че ченгетата от президенството няма да я фалшифицират ??!?!?!
103
12
 
31
 
! Отговори
АНТИ преди 13 години
ОТ СТЕНОГРАМАТА СЛЕД КТО Я ИЗЧЕТОХ МНОГО ВНИМАТЕЛНО, РАЗБРАХ, ЧЕ Е РЕДАКТИРАНА И НИ Я ПРЕДСТАВЯТ БЕЗМИСЛЕНА! Не мога да повярвам, че политици и бизнесмени са водили безмислени разговори.СТЕНОГРАМАТА Е ПРЕРАБОТЕНА, ФАЛШИВА!
102
2
 
4
 
! Отговори
EMIGRANT преди 13 години
PUTINOVI PARVANOVSTINI ! BEZPLATNA SUPA NEMA ! MERSI ZA VNIMANIETO !
101
9
 
35
 
! Отговори
борис преди 13 години
Гоце е голям предател,подмазва се на Ахмед Доган
100
7
 
38
 
! Отговори
буба преди 13 години
абе ти нормален ли си ? на изборите есента на 2001-а бях в казармата. отидох да гласувам за петър Стоянов разбира се! После лафя с 1 турче от сливен - ти за кого гласува? той - за първанов? после - и що за него? той - ми ей така!Е що де? ко знаеш за него? той - НИЩО НЕ ЗНАМ, АМА ТАКА МИ КАЗАХА НАШИТЕ!!!без коментар за това кой избра първанов тогава...
99
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От стенограмата разбрах, че руснаците преговарят сами със себе си. Който има малко усет за дипломатичност и разговори на това ниво му става жал за БГ. Това не са преговори между две страни а диктат отстрана на едната и навеждане с пирует от другата.
98
10
 
37
 
! Отговори
boris преди 13 години
Първанов беше избран с гласовете на турците!
97
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Желю Желев,Петър Стоянов бяха избрани с гласовете на турците.
96
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Компроматите бяха на Стоянов.До бъдем коректни.
95
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Колко избори сте спечелили след незабравимия терминатор Виденов ? Май само Гоце с компроматите и ***.........амин, другари. На никого няма да липсвате :))"То заради това е България на такъв хал! Ама щом ви харесва да страдате, бидейки крадени и мамени от гербави костовисти, ваша воля!
94
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
putin gleda parvanaga san kato che li shte go plesne vseki moment :DDD i parvanaga san mu kazva , ai stiga i ti be kakvo se stqgash che ti pusnem boyko
93
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Електората ви се пресели в по-добрия свят.........диaлеткита. Българите не гласуват за червени от много години..... Колко избори сте спечелили след незабравимия терминатор Виденов ? Май само Гоце с компроматите и ***.........амин, другари. На никого няма да липсвате :))
92
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да, бе да... гетото на Европа, в което назначенията на възлови държавни постове става в чужди посолства и ракетната площадка на US army , при това не те ни плащат, а ние на тях - т'ва е действителността
91
4
 
1
 
! Отговори
Леле преди 13 години
Аз не знам, колко са турците и циганети, защото статистика по този прицпит не се води:) Ако не знаеш това е дискриминационно:)))) Ама нали си учен:) *** не каза колко от тези 1,6млн са турци и ***, гласуващи под строй за кебапчета, както и колко са тези от закритите психодиспансери!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:)) Нали имаш инфо за другите, сигурно и за тези знаеш!!!!!Хихихихихихихихи! Дори и мислещия се за учен понякога е много *** май!
90
5
 
20
 
! Отговори
za 115 преди 13 години
От тез 2 000 000 около 60 % са турци и ***.......... изобщо за трибуквия , като БКП/БСП/АБВ/ДПС гласуват *** срещу кебапчета, турците под стой, роднините по задълвение и лудите по убеждение.......
89
5
 
8
 
! Отговори
Леле преди 13 години
Те обикновените хора така избраха и един двама други вождове, дето сега ги нема:)Единият мълча 2 години, поради недооцененост, а другия хич го няма вече:)Освен това обикновените хора избраха Първанов с над 2 млн гласа за Президент, а ГЕРБ обикновените хора ги избраха с малко над 1,6млн.!!!!!! Хахахахахахаха!Хайде бегай да смениш постовете, защото се изчерпи емоционално и интелектаулно!!!Хихихихи! Може да ти резнат надничката! С какво ще храниш гарджетата после!!!!!!!
88
6
 
8
 
! Отговори
za 102 преди 13 години
Обикновените хора показаха , че предпочитам мутри пред червени на последните избори.........ами прави са - мутрите не са толкова опасни
87
1
 
2
 
! Отговори
Леле преди 13 години
Има архиви на статистика *** да почетеш:) Има и сайт на статистиката:) Ама откъде да знаеш, нали си образован! Ще ме побъркате от смях!!!! То дето се е сринала образователната, но и здравната система вече явно е довършена!!!!! БГ е малко над 3 млн пре руско-турската война бре учения!!!!!!!! А как ставаш изразител на настроенията на милионите българи тогава направо е върховно!!!!!! Индиана Джоунс ряпа да яде!!!!!Хахахахахахахахаха.Полицаите да те вземат за следово куче:) Здраво ще кяриш:)
86
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На Гоце пРезиденто най- - му харесвам, че малко му остава.......
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За вен като студент икономическа специалност е интересна тази стенограма. Може да се научи много. Не знам защо тези неща се крият и е отказан достъп при положение, че няма нищо компрометиращо, а и вкрайна сметка информацията е обществено достъпна.