До юни 2011 големите градове трябва да намалят замърсяването на въздуха

Транспортът и мръсните улици са сред основните източници на прах
Обновена: 27 ное 2010 15:58 | 27 ное 2010 15:57, Надежда Бочева
36
До юни 2011 големите градове трябва да намалят замърсяването на въздуха
Снимка: БГНЕС

Най-късно през юни 2011 г. големите български градове трябва да намалят нивото на фини прахови частици до границите, определени в евродиректива от 2008 г. Това съобщи пред журналисти във Велинград Иван Ангелов, директор на дирекция "Опазване на чистотата на въздуха" в МОСВ.

Преди няколко седмици стана ясно, че Европейската комисия е започнала процедура за нарушаване на общностното право срещу България заради наднормените нива на този замърсител, регистрирани през 2007 и 2008 г. В 30 общини е установено наднормено съдържание на прах в атмосферния въздух без тенденция за намаляването му.

Европейската директива за чист въздух е предоставила възможност страната ни да кандидатства за удължаване на срока, в който да покрие изискванията. Заради лошото качество на общинските планове за справяне с проблема през 2009 г. това ни е отказано, заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Въпреки това сега имаме нов шанс да постигнем удължаване на срока, но само до лятото на 2011 г. Това може да се случи само ако 30-те общини изготвят качествени програми с конкретни мерки до март 2011 г.

Основните източници на фини прахови частици са транспортът, мръсните улици, отоплението с брикети и дърва през зимата, както и промишлеността.

 

Вижте още от новината

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: околна среда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 13 години
А КАК ЩЕ НАКАРАТЕ *** ДА НЕ ЗАМЪРСЯВАТ ВЪЗДУХА КАТО ЗАПОЧНАТ ДА ПАЛЯТ КАМАРИ ГУМИ ЗА МЕДНИ ЖИЧКИ ТАКЪВ ДИМ СЕ ВИЕ ИЗ КВАРТАЛА ЧЕ ЧОВЕК МОЖЕ ДА СИ ПОМИСЛИ ЧЕ ТОРНАДА СЕ ЗАДАВА
35
2
 
2
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
А замисляли ли сте се ,че вече никой не мие улиците ???
34
0
 
2
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
По-хубава от водата от "Искъро" нема :)
33
0
 
2
 
! Отговори
VAZMUTENA преди 13 години
Koga nay-posle shte mine edna kola da izmie bul.Hristo Botev - po zeliq bulevard e palno s praholqzi - noshtem spokoyno moje da minava 1 kola da izmiva bulevarda kogato e prazen i bez nikakvo dvijenie - omrazna mi da jiveq v tozi zentar na Sofia - sram me e - ujas !!!
32
0
 
5
 
! Отговори
нервна преди 13 години
На евродебилите дали им идва наум, че хората не си умират от щастие да се ровят в саждите и да влачат кофи с дърва и въглища,а че просто това е единствената им алтернатива,да оцелеят през зимата? Цинично е да наказваш нямащия,че си купува хляб,щото не може да си позволи пасти! Да не стане като в онази поговорка" " Тъкмо научих магарето да не яде,а то умря" ,перефразирам "Тъкмо отучихме народа да се топли,и той взе,че умря.."
31
1
 
5
 
! Отговори
GLEN преди 13 години
До 18- И защо бе драги,реши,че ТОВА трябва да стане за София???Защо бе селяндурино извинявам се за израза,като нарицателно до използвам?Защо си мислиш,че останалите 5 000 000 българи трябва да умират?Айде, да не ти казвам и нещо друго рано сутринта!Пази боже, сляпо да прогледа!!!
30
2
 
4
 
! Отговори
Велинград преди 13 години
прокарайте водоснабдяване от "Бел мекен" вода та дапиете една от най- вкусните ичисти води на света -пожелавм ви го от сърце !
29
1
 
4
 
! Отговори
Велинград преди 13 години
по времето на комунизма имахме 3 основни замърсителя. дървообработващ комбинат използващ фуранова смола , колофонен завод и завод за СКШ котлите им работеха с мазут -няма ги! улиците ни са чисти канализация на всякъде водата от чешмите е по-хубава от "минерална" вода от магазините. по-чист въздух не съм дишал никъде другаде . да недава господ да се застроява повече и да заприлича на Банско или Черноморското крайбрежие . на софианци им препоръчвам - изградете си канализация и прехванете от "Бел
28
0
 
6
 
! Отговори
тъп преди 13 години
Не си мислете,че е мръсно само в тези 30 града.Там където живея запрашеността и концентрациятя на серен диоксид е 29 /двадесет и девет/ пъти над нормата.Датчика е на дом "майка и дете"-Златица.Ама Боко наскоро беше там да реже ленти.
27
1
 
7
 
! Отговори
Сливчо Атънасофффф преди 13 години
Пловдив е града с най мръсен и прашен въздух с България. И сме единствения град без синя зона и всеки паркира където му е кеф. п.п. Направиха фирма, кръстиха я "Синя зона", гласуваха си бюджет,назначиха директори,зам директори,секретарки,служители и т.н. както си му е реда. Приеха план да направят 85 улици платени. До сега за 5 месеца са направили ТРИ улички, но цялото дружество с ръководители и т.н. си съществува, за сметка на данъкоплатеца. Пловдив няма да стане това от новината. Тъжно но....
26
1
 
7
 
! Отговори
Бургазлия преди 13 години
За Лукойл-Нефтохим Бургас защо не кажат нещо от МОСВ?! Или там нещата са ясни - кютаме си и т'ва е! Проблеми - йок! Срамота!!!
25
0
 
9
 
! Отговори
123 преди 13 години
Да, трябва да се намалят емисиите, но как като масово българския народ се отоплява през зимата на дърва и въглища, разни пластмаси и какво ли не, което гори. В градовете и селата се стелят облаци от дим и прах, които са непоносими, това не се отнася за София, Верна, Пловдив, а искат да плащаме по-скъп ток като се отопляваме с ток, защо? Да си газифицираш жилището е много скъпо, с тези доходи е немислимо, а цената на газта постоянно "пада" нагоре ...
24
1
 
7
 
! Отговори
Дрът Комсомолець преди 13 години
Споко бе пичове,и аз чакам да се появят оказионни електрички за по 2-3000 лева,до тогава ще си карам фордчето и маздичата (имам си и Лада-Нива за през зимата и за риболов)
23
1
 
8
 
! Отговори
Дрът Комсомолець преди 13 години
Ами нали това ти казвам бе човек,че дизелът излъчва сажди които падат ниско и се измиват,а от бензиновите газове няма отърване , ако духне,само се разнасят наоколо,направо си е ужас.
22
0
 
14
 
! Отговори
Гоце преди 13 години
Крайно време беше да се обърне внимание на тоя прах. Дано ЕС започне ДА ГЛОБЯВА ЗДРАВО общината, защото иначе те никога няма да си мръднат гъзовете да си свършат работата.. въпреки че и техните деца го дишат и боледуват както всички други.
21
3
 
10
 
! Отговори
Гоце преди 13 години
Не е проблема горивото и колите, проблема е калта по улиците.. трябва да се чистят и трябва да се оправят бордюрите и тротоарите. Да няма паркиране по тревни площи и да не се занася земя от колите върху платното.Софийска вода трябва да се глобява БРУТАЛНО заради тяхната практика да разкопават улици и да ги оставят незатворени със седмици (за да си спестят утъпкването).
20
2
 
6
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели...Кое нещо в енергетиката ни почива на "пазарен анализ..."???1. Живеем ужким при капитализъм...2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална...3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила...Добре...!!!- Но защо тогава НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупява "вятърничевия" ток на 100%, за 25 години и на цена от 72 стотинки... и да отказва ток от Козлодуй, сруваща 1.169ст. - Дори цената тока от АЕЦ Белене, да е 3.5 стотинки, което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя е по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия....- Приятели, ако бяха вярни 1, 2, и 3 (по-горе), Козлодуй ще продава на 100% и не по 1.168 , а по 7 стотинки, Белене ще продава на същата цена..., пазар е това..., а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв... Така ще изпълним и Евродирективата - Да намалим вредните емисии с 40%... Което ще направим всякък..., но ако го има Белене, око го няма до 10 години оставаме без ток..., по-точно ще го купуваме по 72 стотинки..., които можем да си го позволим де...Помните ли когато цяла България, както е сега Албания, беше една голяма Дискотека...!!!
19
1
 
6
 
! Отговори
Рудолф Д. преди 13 години
Дизелът вече не е това, което беше. Новите дизели са БЪДЕЩЕТО!
18
1
 
6
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Това поне да стане в София, ние сме най-замърсената европейска столица.Трябва да се измисли нова наредба за колите и горивото.
17
1
 
5
 
! Отговори
пътеводител преди 13 години
Дизелът НЕ е разрешен за таксита в Атина! Давам ти пример, че хората в големите градове не искат да дишат сажди и въглероден окис!!