Трайков: Договорът за "Белене" е каша

Нищо страшно нямало да стане, ако не построим централата
Обновена: 29 ное 2010 14:55 | 29 ное 2010 10:10,
193
Трайков: Договорът за "Белене" е каша
Снимка: БГНЕС

“Договорът за АЕЦ "Белене" е една каша. В него няма записана ясна цифра за неустойките, които България трябва да плати. Те ще зависят от пропуснатите ползи“, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

„В момента по АЕЦ "Белене" имаме споразумения и серия от анекси, но основни неща не са договорени“, уточни министърът пред Нова телевизия.

И България, и Русия имат интерес при предстоящите разговори интересите им да се срещнат, смята Трайков.

Той отказа да коментира тактиката на преговорите, но посочи, че и двете страни имат претенции към финансовия модел.

Затова БЕХ е наела авторитетна банка, която да направи нов критичен преглед на финансовия модел. Това ще струва на България само няколко милиона, заяви министър Трайков.

Той отбеляза, че резките изказвания и от двете страни по АЕЦ "Белене" са част от тактиката на преговорите.

Няма нужда да работим по нещо, което може да ощети данъкоплатците, категоричен е министър Трайков.

Той е убеден, че ако решим да спрем строежа на "Белене" днес, няма да имаме никакви проблеми, защото имаме и други възможности.

„Но ако в един по-напреднал етап решим да направим това, когато тези възможности вече не са налице по някаква причина, тогава ще бъде проблем. Във всеки един момент възможностите са различни", обясни министърът.
 

Изявлението на Трайков беше по повод твърденията на "Росатом" от миналата седмица, че строителството на АЕЦ "Белене" ще струва не по-малко от 6,4 млрд. евро, или 64% оскъпяване спрямо цената, с която е спечелен договорът за централата в края на 2006 г.

Руската компания поиска да влезе като акционер минимум с блокиращ пакет в централата, с 30-40%, и отново заплаши с неустойки при спиране на проекта.

Още по темата

 

"Искам "Набуко" да тръгне възможно най-скоро, защото решава и двата ни основни проблема – с трасето и източника на газ, докато "Южен поток" – само един – с трасето", каза още Трайков.

Той е категоричен, че "Набуко" е по-пазарно ориентираният от двата проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: АЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
4
 
! Отговори
гражданин преди 13 години
как?поднася се кафенце да се ръзбудят очичките,след 2 часа ново кафенце да се събудят ушичките.след още 2 часа в средата на работното време му се обяснява,че е на работа,все пак.Към края на деня ,вече разбуден почват големите приказки и с тях-проблемите.Ето от там идват разминаванията
78
6
 
2
 
! Отговори
SIMON преди 13 години
РУСКАТА МАФИЯ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ!
77
3
 
13
 
! Отговори
1 преди 13 години
Интересно ми по принцип как се преговаря с министър- председател, който сутрин като се събуди и отговора му е "Твърде да", на обяд "Твърде не", а вечерта "Може би"? При все това партията му май няма връзка с главния мозък, а главния мозък почти няма мозък.
76
2
 
1
 
! Отговори
Dan преди 13 години
И последно колко щеше да струва, за да знаеш ,че го оскъпява с 1.8 млрд.? Или това няма никакво значение, трябва да се работи без да се пита за цената иначе другаря Овчаров и компания няма да си вземат цялата комисионна, а може би ще трябва и да връщат нещичко...и сега рееееееееееееееев рееееееееев! Аз до колкото разбрах Путин бил дошъл с цена по-ниска с млрд. ама това май ти е минало покрай ушите ...и главата в пясъка и всичко е О.К.!
75
1
 
6
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Работа за народа ще има само, когато всяко призводство и предприятие - и държавно, и частно, произвежда такъв продукт и по такъв начин, че да може да го ПРОДАВА - и в чужбина и в България. Другото - "индустрия, мощности, селско стопанство", БЕЗ РЕАЛИЗАЦИЯ, го знаем от социализма. То само се провали. Още нещо, ВСИЧКИ, КОИТО МОГАТ (в държавната администрация, в управлението на фирмите, в армията, в полицията, в здравното дело, в просветата и т.н и т.н), ТРЯБВА ДА КРАДАТ ПО-МАЛКО.
74
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като гледате кашата за Белене можете да си представите как е строено Кремиковци където са заровени десетки милиарди народна пара. Строено е с идеята че ще бъде на загуба, и са наливали пари в бездънна каца и се крало безогледно.
73
0
 
0
 
! Отговори
таен обожател преди 13 години
дп 78:евала!
72
0
 
5
 
! Отговори
Въздържател преди 13 години
Трайчо, кво пиеш на снимката ?
71
0
 
5
 
! Отговори
Гошо Имитатора преди 13 години
...А КОТАРАЦИТЕ... СИ ПИЯТ КАФЕТО...
70
1
 
1
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Техническото ми е строително - ВИАС. А практиката ти? Само с познания по автоматика, как зачеркваш маркетинга, казваш че нищо не разбирам и се изказващ по сложен технико-икономически проблем?
69
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трайчо, върви си в EVN и си гледай рахатлъка, защото на този пост съсипваш България!А много станахте, които я съсипват.
68
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така е, Трайков - щом некадърниците от ГЕРБ се намесите, всико става каша. Интересно колко ще плати българският данъкоплатец, заради това че стопирахте година и половина проекта. По най-груби изчисления това забавяне ще го оскъпи с около 1.8 млрд., ама какво са тия пари за вас. Да не би да ги давате от джоба си - пак народът ще го отнесе заради некомпетентността ви и некадърността ви.
67
2
 
3
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Това, което пишеш, се нарича порочен кръг на комарджията. Понеже вече е загубил много пари, продължава да играе, с надеждата, че ще си ги върне. Аз обаче подозирам, че това много добре ти е ясно и се опитваш да ловиш шарани, защото си свързан с тия, които мислят да лапат от Белене.
66
4
 
1
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Вярно пишеш. Но, не се увличай по политически акценти. И в Европа, и в САЩ има извънредно силно лоби на финансовите компании и структури, освен това - многобройна, скъпа и лакома бюрокрация. Мисля, че все пак в САЩ и едните и другите, поне отвреме-навреме, са под някакъв контрол, макар и тип Обама. По-важното обаче е, че кризата не е на икономическия либерализъм, а на извращението му - финансовата разпуснатост ("too big to fail"). А това в България си е просто червена мафия.
65
5
 
3
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
65, ако непреговаряме, а диркетно извадим парите не мислиш ли че условията няма да са в наша полза. Ако можем да построим АЕЦ с аналогични параметри за 6 милиарда, то тогава защо да даваме на рускините 6,4? Защо проекта е много важен за Русия, защото те няма от къде другаде да се представят на пазара на ЕС! НЯМА!!! Ако докажат тук че всичко е точно, могат да продадат още 50 АЕЦ-а. Тази трябва да е промоция и Путина и останалите го знаят, но се опитват да ни набутат яко.
64
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Путинска русия е суровинен придатък на Европейския съюз и сега се пъне с проекти като Белене да си придаде важност.
63
8
 
12
 
! Отговори
Васко преди 13 години
Това се нарича национално предателство ,в някой държави се наказва много жестоко.Кога най-после е изметем гербераската *** от властта?
62
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 13 години
Много се радвам и се обнадеждавам, че и днес има мислещи и анализиращи хора като тебе. Въпреки от какафонията от посткомунистически и псевдодемократични клишета и ценности, с които ни заливат в последните 21 години... и въпреки тоталната разруха, продължаваме да им вярваме и да ги приемаме с върховен приоритет на всяка цена. Дори и на цената на съществуването си като нация и народ...
61
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Той е убеден, че ако решим да спрем строежа на "Белене" днес, няма да имаме никакви проблеми, защото имаме и други възможности."Няколко милиарда вече вложени пари явно не са проблем за Трайчо! Оскъпиха допълнително с около 2млрд централата благодарение на туткане, глупости и "втвърдявания" спрямо руснаците тия гейбери, а сега нямало проблем и да я зарежат ...Кои каруцари ги избраха тея?
60
0
 
2
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
Румене, дано има повече хора с реалистично мислене като тебе в тази страна, защото за съжаление мозинството от хората не искат да се замислят сериозно и задължбочено над нещатата, а се движат от чисто емоционални подбуди.