Трайков: Договорът за "Белене" е каша

Нищо страшно нямало да стане, ако не построим централата
Обновена: 29 ное 2010 14:55 | 29 ное 2010 10:10,
193
Трайков: Договорът за "Белене" е каша
Снимка: БГНЕС

“Договорът за АЕЦ "Белене" е една каша. В него няма записана ясна цифра за неустойките, които България трябва да плати. Те ще зависят от пропуснатите ползи“, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

„В момента по АЕЦ "Белене" имаме споразумения и серия от анекси, но основни неща не са договорени“, уточни министърът пред Нова телевизия.

И България, и Русия имат интерес при предстоящите разговори интересите им да се срещнат, смята Трайков.

Той отказа да коментира тактиката на преговорите, но посочи, че и двете страни имат претенции към финансовия модел.

Затова БЕХ е наела авторитетна банка, която да направи нов критичен преглед на финансовия модел. Това ще струва на България само няколко милиона, заяви министър Трайков.

Той отбеляза, че резките изказвания и от двете страни по АЕЦ "Белене" са част от тактиката на преговорите.

Няма нужда да работим по нещо, което може да ощети данъкоплатците, категоричен е министър Трайков.

Той е убеден, че ако решим да спрем строежа на "Белене" днес, няма да имаме никакви проблеми, защото имаме и други възможности.

„Но ако в един по-напреднал етап решим да направим това, когато тези възможности вече не са налице по някаква причина, тогава ще бъде проблем. Във всеки един момент възможностите са различни", обясни министърът.
 

Изявлението на Трайков беше по повод твърденията на "Росатом" от миналата седмица, че строителството на АЕЦ "Белене" ще струва не по-малко от 6,4 млрд. евро, или 64% оскъпяване спрямо цената, с която е спечелен договорът за централата в края на 2006 г.

Руската компания поиска да влезе като акционер минимум с блокиращ пакет в централата, с 30-40%, и отново заплаши с неустойки при спиране на проекта.

Още по темата

 

"Искам "Набуко" да тръгне възможно най-скоро, защото решава и двата ни основни проблема – с трасето и източника на газ, докато "Южен поток" – само един – с трасето", каза още Трайков.

Той е категоричен, че "Набуко" е по-пазарно ориентираният от двата проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: АЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Потреблението на енергия се увеличава всяка година! Съседна турция има висок темп на икономическо развитие и ще гълта все повече енергия по вече изградените електропроводи! Сърбия и Македония все още обмислят дали да имат дял, но не може да се иска от тях отговори при положение, че цената не е договорена!
98
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КРЕМИКОВЦИ НИКОГА НЕ Е БИЛ НА ПЕЧАЛБА!Без залежи на въглища и желязна руда и без евтин морски транспорт и с некадърно управление комбинатът Кремиковци винаги е бил дотиран от държавата за да има работническата класа работа.Вече и децата знаят че това е било градниозна глупост на социализмът и паметника на тази глупост си седи на десетина квадратни километра и няма как да се лъже и маже.
97
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КРЕМИКОВЦИ НИКОГА НЕ Е БИЛ НА ПЕЧАЛБА!СОЦ.-а затова фалира защото всичко се правеше на загуба и се крепеше на гьобелсови лъжи които се повтарят с надеждата че ще станат истина.
96
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всеки български патриот трябва да е във възторг! Защото с построяването на АЕЦ Белене ГЕРБ , (който е Б-отборът на Тройната коалиция) се връща към идеята за построяването на комунизма в една отделно взета страна. Те ни връщат и към дружбата "от векове за векове" с братска Русия. Това ни беше обещано да се случи през 1980 г., но с малко закъснение от около 30 години идеята е освежена! Да живее спасителят на България - интелектуалът доктор на пожарникарските науки Бойко Борисов ! Да живее Рабфак специалистката - председателка на НС Цецка Цачева! Да живее специалистката с немска дипрома, директорка на фонд "Земеделие , младата майка на прекрасно момченце - Калина Илиева! Да живеят всички талантливи кадри на ГЕРБ! Призовавам да им бъдат раздадени безплатни дипломи за средно образование!
95
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цецка казва едно, Б. Б. друго, а Трайко - трето. Май всичко опира до рушвето!!!
94
2
 
0
 
! Отговори
simon до 103 преди 13 години
:))) правилно
93
1
 
0
 
! Отговори
Уотсън преди 13 години
до #101Що така бре Човеко? Що ми разваляте апетита за обяд! (Все още имам нещо на масата.)Много е тъжно въпреки, че е вярно.Вярвам Ви! Вярвайте ми!
92
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КРЕМИКОВЦИ и БЕЛЕНЕ НИКОГА НЕ СА БИЛИ И НЯМА ДА БЪДАТ НА ПЕЧАЛБА!НИКОГА ПОВЕЧЕ *** МЕГАЛОМАНСКИ ПРОЕКТИ НА ПРАВЕШКИ СЕЛЯНИ!
91
3
 
14
 
! Отговори
кашавар преди 13 години
ГОЛЯМАТА КАША Е В ТОВА УПРАВЛЕНИЕ .
90
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 13 години
Няма страшно- след 10 години ще я строят *** и няма да използват при нужда защитните костюми- тях, както и ***, радиация не ги лови.
89
0
 
3
 
! Отговори
Уотсън преди 13 години
Драги ми Смехурко, фобиите са като дървесните чевеи или т.н. дървояди.С това дървено мислене в акомпанимент на една от разновидностите на фобия, е безкрайно нездравословно.Здравната каса няма пътека за това заболяване. Сега не е като при комунизма, кихнеш, пръднеш и айде в болница на аванта лечение.Та да си дойдем на думата, с този помпозен ник не впечатляваш рибата, а легитимираш непознаване на материята и непроявено болестно състояние.Русия без България си може, ама България без Русия - НЕ
88
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
82 - Това за Кремиковци, просто не е така, но ако трябва да ти обяснявам нещата няма да ми стигне нито полето, нито времето.Иначе хубаво е човек да вярва на популистките митове, разпространявани от некадърни милиционери. Кремиковци печелеше, но бе умишлено доведено до фалит. Затварянето му се отрази на българската икономика и остави без работа около 80 хил.души (имам предвид по цялата верига - пристанища, БДЖ). Най-големият гаф беше, когато Бойко Борисов тогавашен кмет, застана пред 5-те хил.работници (около тази цифра бяха тогава) и каза: Нема страшно, ей тука (визира се село Яна, край Комбината), ще ви построим Завод за *** и ще работите там. Само за сведение, така и непостроеният и до днес Завод за преработка на отпадъци, дори когато бъде построен ще осигури работа на около 120 души.На това аз му казвам ДЕМАГОГИЯ, пък вие както искате го наричайте.
87
3
 
3
 
! Отговори
simon преди 13 години
и ти си прав. Само Костов би оправил нещата. Ама нали България го е набедила за най-голямото зло.... са да си сърбат кашата! И всички мрънкащи мухлюзи тука не мога да ги разбера... кой ви избира председателите бе?!
86
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Руснак и арабин си приличат в едно-без нефт,газ и природни суровини,ще измрат от глад.Арабите са *** и мързеливи,а руснаците дължат целият си технически прогрес на икономически шпионаж.
85
0
 
4
 
! Отговори
Леле Банка! преди 13 години
Трайчо: "наета е авторитетна банка, която да направи нов критичен преглед на финансовия модел. Това ще струва на България само няколко милиона..."Коя "авторитетна банка" ще излапа 3 милиона за това?Да не е СиБанка?Ако в договора не е фиксирана сума за неустойка, толкова по-зле, защото нещата могат да отидат на международен съд. Нормално е , че не е фиксирана сума - защото загубите с времето растат - и за двете страни.За Набуко най-добрия вариант би бил Иран - ама САЩ не го харесват и него!
84
1
 
4
 
! Отговори
gtf преди 13 години
а ..ами какво страшно да стане, с тая политика на геноцид над българите ...след 10-тина години няма да има нужда ни от ВЕЦ ни от АЕЦ ...
83
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 13 години
Абсолютно си прав! Ама и този трябва да снесе нещо вече като отговор, че се втвърдява, а като знам мозъчният му потенциал, с втвърденият ще му е още по- трудно.
82
0
 
3
 
! Отговори
SIMON преди 13 години
Е, ФАКТ, ПО-ЛЕСНО СЕ ПРЕГОВАРЯ С МИН. ПРЕДСЕДАТЕЛ, НА КОГОТО В ГЛАВАТА МУ Е САМО ЛИЧНАТА КОМИСИНА!
81
1
 
5
 
! Отговори
гражданин преди 13 години
май от цялото правителство на дЛугалите от ГЕРБ само Трайчо е наясно с нещата,останалите с др Сталин знаят и още не могат да повярват,че руснаците вече не вярват на сълзи и...кученца
80
5
 
2
 
! Отговори
Пенчо преди 13 години
Ако беше на власт тройната коалиция договора да е подписан вече :) със съответните комисионни разбира се..