ГЕРБ върна БСП при дядо Благоев

За да участват на избори, ще търсят броя на държавен вестник от 1891г.
Обновена: 16 дек 2010 15:06 | 15 дек 2010 12:26,
256
ГЕРБ върна БСП при дядо Благоев
Снимка: Булфото

Остър дебат в парламента предизвика текст от Изборния кодекс, който поставя условия за регистрирането на политическите партии за участие в изборите.

В точка 3 на 82-ри член е записано, че освен подписите на 7000 избиратели, депозит и други изисквания – партиите трябва да представят на ЦИК копие от броя на „Държавен вестник”, в който е обнародвано решението за регистрацията им.

От БСП обаче заподозряха конспирация.

По думите на Янаки Стоилов така управляващите опитват да отстранят основен противник на следващите избори.

„Това е абсурдно изискване, което ни връща към историята на партията. В началото, когато са създавани партиите, те не са регистрирани в зависимост от настоящия формален ред. Вие се опитвате да не допуснете до участие в изборите основни опоненти”, посочи юристът и допълни, че се надява да греши.

БСП е правоприемник на БКП, която пък от своя страна е правоприемник на други социалистически партии. Янаки Стоилов попита на кои точно партии трябва да се представи регистрацията в Държавен вестник.

Справка в сайта на червената партия показва, че БСП е наследник на създадената на 2 август 1891-ва година на връх Бузлуджа Българска социалдемократическа партия. Сред основателите е Димитър Благоев, наричан и до днес с любов от другарите в БСП – дядото.

По логиката на новия изборен закон обаче, за да участват на следващите парламентарни избори, социалистите трябва да потърсят в архивите на „Държавен вестник” от есента на същата година. Също да изровят документ с подписа на Дядото.

Павел Шопов от „Атака” и Искра Фидосова обаче отхвърлиха всякакви намеци за конспирация в текста.

„Аз не ви знам драмите за Бузлуджа”, посочи Фидосова. Според нея обаче „не може да няма първоначален документ за регистрация. Какъвто и да е той. Дали решение, дали от Бузлуджа имате нещо 100 години назад, незнам”.

Шопов пък определи дебата по темата като „напразен и глупав”.

„Намирате се при равни условия, като всички останали партии. Не опитвайте да върнете историческата лента назад, за да си припишете славно минало”, заяви националистът.

Янаки Стоилов обаче си припомни случай преди 20 години, при който окръжен съдия се е произнесъл, че по документ не е съществувала и партията БКП.

Затова юристът е убеден, че новият изборен кодекс ще създаде необосновани затруднения за регистрацията на някои от партиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още по темата: БСПЯнаки Стоилов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
4
 
7
 
! Отговори
Анонимоус преди 13 години
До: егати и м-лаОт комунистите няма отърваване докато не дойде поколение което не е живяло по татово време. Лошото е че те (комунистите) ще си възпитат и нови и нови. Никой няма да откаже лесна лапачка.
208
3
 
8
 
! Отговори
Гфд преди 13 години
абе *** ти пили си хапчето..таз партия,която уби един от родителите ми /Белене/ окраде бащините ми земи,при жива майка/но не партиика/ ни захвърлиха в интернат на таз ли партия да свалям шапка и наричам свята...хайде ***,че вече се нетрайте....
207
3
 
10
 
! Отговори
егати и м-ла преди 13 години
Изглежда тук в тоз форум всички или са по на 20г.незнаещи нищо за времето преди прехода или са много възрастните,които милеят за оногова време,където мързелуваха и им плащаха,за да си мълчат като овце и им предлагаха панелките за добър градцки живот.Какво си чешете езиците ..сега е момента и да излезете на улицата,за да се отървете от тез крадливи комунисти,защото утре пак ще е късно..Първанов всеки момент,ще даде Вето и после пак ще почне голямото *** хихихиихихи....
206
7
 
5
 
! Отговори
Вълко Петров преди 13 години
Да забраним десните партии те и без това са *** на Запада!
205
7
 
4
 
! Отговори
Славян преди 13 години
Йокозуна да си мълчи тази дебела *** е лицето на ГЕЙБ!
204
16
 
3
 
! Отговори
Zuio преди 13 години
БСП -БКП е святост ,а вие сте ***!
203
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хахахаха..баси, ами вмро трябва да изкарат отрязана глава вместо документ за регистрация, а бзнс - торба с жито, каруца и развилнян селянин с мотика от времето на селските въстания у нас. баси кодекса, баси изискванията..а, да и царя сигурно трябва спермограма и генетично изследване да си пусне..
202
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Предлагам денят, в който БСП бъде закрито да бъде обявен за НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК !!!
201
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Червените щат, не щат, ще трябва да си кажат че са приемник на БКП, то и сега всеки си го знае, но те все бягат от тая тема.
200
1
 
4
 
! Отговори
Венсеремос преди 13 години
Де да беше. Щях да живея като царски - нали сме от една партия с него. А ти Цецко се замисли над следното - като не останат в БГ балъци като мене дето си плащат данъците на нормалните заплати и бонуси дето получават, кой ще ти дава пари децата ти да ходят на училище, да ходиш на лекар и като остарееш кой ще ти плаща пенсията? Щото темерута дето ти пише оставя на държавата всеки месец толкова колкото средния българин не изкарва на месец. *** не ти се сърдя - всеки цар има нужда от пъдари (лакеи?).
199
0
 
6
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
О ,цирк безкраен!Ако БСП не е правен субект,то и имотите и са....ничии.Юруш народе към Позитано-там всичко е ничее!!!
198
2
 
1
 
! Отговори
Цецо преди 13 години
Венсеремос много се радвам за тебе 1 темерут по-малко в България си е серьозен успех.А ти при бай Фидел ли избяга, че да му сменяш памперса.Аре с НЕуважение и не се врйщай в България МОЛЯТЕ
197
2
 
3
 
! Отговори
Венсеремос преди 13 години
Странното е че хората се обиждат когато им кажеш направо в очите че са загубеняци. Ама като им лъскат егото докато ......... нямат нищо против. На където ни забута овчаря с гегата натам и тичаме! Ще взема да си остана там където съм - поне се чувствам като човек. Имигрант ама човек. А в България се чувствам като дойна крава. Българска ама дойна.
196
0
 
3
 
! Отговори
До венсерсемос преди 13 години
Колкото повече се обясняваш, толкова повече затъпяваш
195
4
 
3
 
! Отговори
Венсеремос преди 13 години
Кво цъкате минуси? Като ви похарчат парите дето сте спестявали и за вас не останат или като вдигнат прага за пенсиониране така че да не доживеете пенсия, или да плащате за да могат *** дето не пипат да висят по цял ден на опашки пред лекарските кабинети и пред банкомаите за помощи или като ви подслушват или като ви закриват научините и образователни институции и всичко това от хора с по нинам колко имота от консултации и нинам колко милиона от далавери ли ? Ама сме *** народ амаааа!
194
2
 
5
 
! Отговори
Венсеремос преди 13 години
А сега малко по-сериозно. Партиите са като религиите - създават се с една идеална цел а по пътя нещата се променят. Така е с комунизма, капитализма, демокрацията, християнството и много други примери. Всъщност всичко е само и единствено гледна точка, начин на тълкуване. Не обвинявайте мечтатели че са се опитали да направят една утопия а търтейте и използвачите са я превърнали в един от ярките примери на човешката глупост. Не защитавам БСП / БКП за направеното през годините но се замислете
193
2
 
1
 
! Отговори
Доган преди 13 години
Ох кеф, Фидоска остава само за мен.
192
0
 
1
 
! Отговори
марко-1 преди 13 години
много точно го каза
191
0
 
5
 
! Отговори
марко-1 преди 13 години
Всеки може да се изпикае на вратата...ти бъди мъж, изсери се на тавана!
190
11
 
7
 
! Отговори
Венсеремос преди 13 години
Ще победим другари! Да живее ГЕРБ. Б.....ти смахнатата история. ГЕРБ се оливат все повече. Ако сега има предсрочни избори - познайте дали ще стигнат и границата. С 200 навънка - като Царя. Незнам кой крал и кой не ама аре стига простотии бе тате, пардон бате.