ГЕРБ върна БСП при дядо Благоев

За да участват на избори, ще търсят броя на държавен вестник от 1891г.
Обновена: 16 дек 2010 15:06 | 15 дек 2010 12:26,
256
ГЕРБ върна БСП при дядо Благоев
Снимка: Булфото

Остър дебат в парламента предизвика текст от Изборния кодекс, който поставя условия за регистрирането на политическите партии за участие в изборите.

В точка 3 на 82-ри член е записано, че освен подписите на 7000 избиратели, депозит и други изисквания – партиите трябва да представят на ЦИК копие от броя на „Държавен вестник”, в който е обнародвано решението за регистрацията им.

От БСП обаче заподозряха конспирация.

По думите на Янаки Стоилов така управляващите опитват да отстранят основен противник на следващите избори.

„Това е абсурдно изискване, което ни връща към историята на партията. В началото, когато са създавани партиите, те не са регистрирани в зависимост от настоящия формален ред. Вие се опитвате да не допуснете до участие в изборите основни опоненти”, посочи юристът и допълни, че се надява да греши.

БСП е правоприемник на БКП, която пък от своя страна е правоприемник на други социалистически партии. Янаки Стоилов попита на кои точно партии трябва да се представи регистрацията в Държавен вестник.

Справка в сайта на червената партия показва, че БСП е наследник на създадената на 2 август 1891-ва година на връх Бузлуджа Българска социалдемократическа партия. Сред основателите е Димитър Благоев, наричан и до днес с любов от другарите в БСП – дядото.

По логиката на новия изборен закон обаче, за да участват на следващите парламентарни избори, социалистите трябва да потърсят в архивите на „Държавен вестник” от есента на същата година. Също да изровят документ с подписа на Дядото.

Павел Шопов от „Атака” и Искра Фидосова обаче отхвърлиха всякакви намеци за конспирация в текста.

„Аз не ви знам драмите за Бузлуджа”, посочи Фидосова. Според нея обаче „не може да няма първоначален документ за регистрация. Какъвто и да е той. Дали решение, дали от Бузлуджа имате нещо 100 години назад, незнам”.

Шопов пък определи дебата по темата като „напразен и глупав”.

„Намирате се при равни условия, като всички останали партии. Не опитвайте да върнете историческата лента назад, за да си припишете славно минало”, заяви националистът.

Янаки Стоилов обаче си припомни случай преди 20 години, при който окръжен съдия се е произнесъл, че по документ не е съществувала и партията БКП.

Затова юристът е убеден, че новият изборен кодекс ще създаде необосновани затруднения за регистрацията на някои от партиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още по темата: БСПЯнаки Стоилов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
0
 
13
 
! Отговори
коко преди 13 години
След атентата в църквата "Света Неделя",извършен по поръчка на чужда държава е логично терористите да бъдат преследвани.Сега ако някой започне да сее терор като убива невинни хора няма ли да бъде преследван?И коя друга страна изби депутатите си от парламента и цялото правителство,защото са били преследвали обирджиите на мандри,наречени партизани?
188
1
 
2
 
! Отговори
ghost преди 13 години
mda,taka e.ako sa priemnici na bkp-trjbva da ponesat nakazatelna otgovornost za represiite.akosa druga socialisti4eska partia-trjbva da predstavjt registracia.ina4e sa samo serGey i 40te razboinika.
187
1
 
10
 
! Отговори
ор преди 13 години
2 август 1891 г. на учредителния Бузлуджански конгрес. Тогава е приета първата й програма. В нея се заявява, че "освобождението на работниците е дело на самите работници", че партията трябва да работи за издигане на съзнателността на работническата класа и да води борба, за да може да се "освободи нашето общество от съвременното робство и да осъществи социалистическите наредби у нас". Свобода? Справедливи наредби? Утопии! Работникът последна дупка на кавала, за номенклатурата, власт и облаги.
186
1
 
13
 
! Отговори
Мале, мале преди 13 години
Ами, ако регистрацията е останала под мавзолея?
185
1
 
8
 
! Отговори
Има вариант преди 13 години
Какво толкова е станало? Царя отиде при партията на жените, БСП ще отиде при мъжете. Е да де, стой въпросът, дали ще ги припознаят като такива?
184
1
 
2
 
! Отговори
ADIOS преди 13 години
Господа плювачи, настоятелно ви молим да намалите дебита на слюнката, защото сайта се удави и ще ви затрудни при влизане в него!Уважавайте себе си!
183
6
 
6
 
! Отговори
станишеф преди 13 години
Имаме копие,ама една дебела нотариуска го изяде! Тиквата да бръкне в самосвала и-да го извади! А га се молихте да ви приеме в тази партия,що не го искахте,а тикво,а другите ***?????
182
2
 
1
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 13 години
снимката казва много неща.първото е ,че тия от днес бг пак са избрали най-правилната.говорим за регистрация,не за избори.
181
3
 
12
 
! Отговори
666 преди 13 години
TA TE NIKOGA NE SA BILI ZAKONNI , TOVA E PRESTAPNA PARTIA !
180
6
 
25
 
! Отговори
Наблюдател преди 13 години
каква регистрация бе?тия от бсп трябва направо да се закрият.
179
3
 
2
 
! Отговори
Avgur преди 13 години
В този форум е като в кучкарник,много мръсен кучкарник.
178
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В тоя силно червен сайт някакви си пишат статии и самите те си пишат коментари към статиите. Яко.
177
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
bravo na gerp davai se taka
176
2
 
18
 
! Отговори
Цецко преди 13 години
Е, ако големия апарат на БСП не се справи с тоя гъдел, да ида да им помогна? Дано като са горили архивите не са изгорили и учредителния манифест :))))
175
2
 
8
 
! Отговори
jiko преди 13 години
BSP-BKP tribva da se obiavi izvan zakona i da im se tarsi otgovornost za "bezsledno" izcheznalite , za lagerite i genocida sreshtu sobstvenia si narod , kakto i za "vazroditelnia" process
174
20
 
4
 
! Отговори
Китайски НПК преди 13 години
Народа не ще удостоверения,а ревизия и съд! Ама и на вас-герберасти не ви отърва хорското желание-както и на предишните грабители от 89-та-насам! И вии гербави сте престъпници,и вии сте за бесилката!
173
2
 
4
 
! Отговори
Р. Петков преди 13 години
Другарю, днес бонус за вас - още2 лв.
172
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"По-големи престъпници от горепосочените нямаааааа!!!"По твоята герберска логика ние трябва да избираме между по-големият и по-малкият престъпник ли(БСП/ГЕРБ)? Ако е така - мерси за такава държава. Ще я сменям.
171
1
 
15
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 13 години
Ами да търсят :))). Лошото е, че всъщност пак дигат прах, тъй като те са регистрирани като партия по закона след 10 ноември. Иначе добре би било да изчезнат. Ама нещат
170
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много червено във форума бе,МНОГОООО,чак намирисва на развалено червено.Самият факт,че в момента най-много реват комунистите и догановци, е един огромен плюс за Бате Ви Бойко.По-големи престъпници от горепосочените нямаааааа!!!.