ГЕРБ върна БСП при дядо Благоев

За да участват на избори, ще търсят броя на държавен вестник от 1891г.
Обновена: 16 дек 2010 15:06 | 15 дек 2010 12:26,
256
ГЕРБ върна БСП при дядо Благоев
Снимка: Булфото

Остър дебат в парламента предизвика текст от Изборния кодекс, който поставя условия за регистрирането на политическите партии за участие в изборите.

В точка 3 на 82-ри член е записано, че освен подписите на 7000 избиратели, депозит и други изисквания – партиите трябва да представят на ЦИК копие от броя на „Държавен вестник”, в който е обнародвано решението за регистрацията им.

От БСП обаче заподозряха конспирация.

По думите на Янаки Стоилов така управляващите опитват да отстранят основен противник на следващите избори.

„Това е абсурдно изискване, което ни връща към историята на партията. В началото, когато са създавани партиите, те не са регистрирани в зависимост от настоящия формален ред. Вие се опитвате да не допуснете до участие в изборите основни опоненти”, посочи юристът и допълни, че се надява да греши.

БСП е правоприемник на БКП, която пък от своя страна е правоприемник на други социалистически партии. Янаки Стоилов попита на кои точно партии трябва да се представи регистрацията в Държавен вестник.

Справка в сайта на червената партия показва, че БСП е наследник на създадената на 2 август 1891-ва година на връх Бузлуджа Българска социалдемократическа партия. Сред основателите е Димитър Благоев, наричан и до днес с любов от другарите в БСП – дядото.

По логиката на новия изборен закон обаче, за да участват на следващите парламентарни избори, социалистите трябва да потърсят в архивите на „Държавен вестник” от есента на същата година. Също да изровят документ с подписа на Дядото.

Павел Шопов от „Атака” и Искра Фидосова обаче отхвърлиха всякакви намеци за конспирация в текста.

„Аз не ви знам драмите за Бузлуджа”, посочи Фидосова. Според нея обаче „не може да няма първоначален документ за регистрация. Какъвто и да е той. Дали решение, дали от Бузлуджа имате нещо 100 години назад, незнам”.

Шопов пък определи дебата по темата като „напразен и глупав”.

„Намирате се при равни условия, като всички останали партии. Не опитвайте да върнете историческата лента назад, за да си припишете славно минало”, заяви националистът.

Янаки Стоилов обаче си припомни случай преди 20 години, при който окръжен съдия се е произнесъл, че по документ не е съществувала и партията БКП.

Затова юристът е убеден, че новият изборен кодекс ще създаде необосновани затруднения за регистрацията на някои от партиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още по темата: БСПЯнаки Стоилов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
9
 
1
 
! Отговори
Пламен преди 13 години
*** е *** защото те е родила а не абортирала.Баща ти не ти ли е казал че те е правил с обратното на х***я и то когато най не му се е искало.Ясно ми е колко ти е багажа щом само мисълта че герберастите падат от власт те парализира.Вземи си пий успокоителните и не се занимавай с въпроси които не разбираш.
168
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много ли те боли? Завалийката...
167
1
 
2
 
! Отговори
Справка-напомняне преди 13 години
"Бай ***" е писан преди парламента да се напълни с комунисти...!!!! Мисли,народе! И да я няма тази партия-бокук-бол-***-костовисти,гърбави,царисти-до един-онанисти...се тая...!
166
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще ли ти се, ***. Няма да стане ;)
165
3
 
1
 
! Отговори
марко-1 преди 13 години
Акъла в кратуната идва бавно и болезнено...понякога само болката остава...
164
16
 
14
 
! Отговори
Пламен преди 13 години
Ще гласувам за всяка друга партия,без значение коя е само и само тъпанарите герберасти да паднат от власт.Тяхната малоумност и некадърност вече не се търпи.
163
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Регистрирал си се с немска нацистка униформа? Ти какво общо имаш с България бе ***?!?!
162
6
 
4
 
! Отговори
луд преди 13 години
Яне хубаво ви казва да смените Конституцията. И в нея чл.1,ал2 ще гласи:Ръководната сила в обществото и държавата е Българската партия ГЕРБ.
161
5
 
6
 
! Отговори
b преди 13 години
ZA edna godina profukaha 4 miliarda ot ostavenoto im 8 miliarda ot troynata koaliciq ,vzemaha parite na zdravnata kasa okolo 1,500 000 hil pak ne im stigna ,a sega nakraya vzeha i 100 miliona ot pensionnite fondove,tova za 1polovina upravlenie glasqli da vzemat i 2 miliarda kredit ot 4ujbina
160
8
 
6
 
! Отговори
ЦРУ преди 13 години
Не си прав. Цветелинка тегли шута на Бойко, защото в САЩ Пудела се договори да събори от власт Тиквата и да стане премиер.
159
6
 
5
 
! Отговори
123 преди 13 години
а кога ще си изпълнят другите основни обещания умнико?Когато измрат пенсионерите и онкоболните ли?Ама че болен мозък имаш!
158
13
 
12
 
! Отговори
123 преди 13 години
божеееееееееее, тия по лоши и от Т.Живков!Искат да се състезават на изборите сами със себе си!тоя слон Фидосова докога ще размотава мощни телеса из парламента-до 2050г ли ще се угоява?
157
3
 
1
 
! Отговори
b преди 13 години
A ve koga si varvql nadolu tiq 4 godini bqha nay silnite godini na Bg v poslednite 20 god. A sega otkakto sa na vlast tiq ot gerb i Volen Bolenovci BG se vurna s 10 god nazad
156
1
 
11
 
! Отговори
1223 преди 13 години
ихаааа , много добре. И ако не са регистрирани изобщо като партия какво правим със всички решения, закони и подписи :))) голям цирк ще стане СУПЕР.Направо чудесно и без това не се знае колко законна република сме, какво като сме имали правителство от неозаконена партия :)))
155
5
 
21
 
! Отговори
I преди 13 години
ГЕРБ просто си изпълняват едно от предизборните обещания с този изборен кодекс!Една от причините да гласувам за тях беше именно турските туристи!А сега БСП просто приглася на ДПС тъй като и двете партии вървят заедно.
154
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
нали се дистанцираха от БКП *** - какво им стана сега - май както им е удобно так се връткат... като са правоприемници на БКП - всички на съд!!!!! Ако Благоев стане от гроба в какво чудовище са се изродили идеите му.. ще скочи веднага обратно ...
153
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
нали се дистанцираха от БКП *** - какво им стана сега - май както им е удобно так се връткат... като са правоприемници на БКП - всички на съд!!!!! Ако Благоев станеe от гроба в какво чудовище са се изродили идеите му.. ще скочи веднага обратно ...
152
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не бързай с квалификации. Но все пак да приемем че съм ***. Факта, че не можеш да убориш един *** обаче те поставя в мого готина светлина. Май боготворените от теб нацисти са вкарвали този вид хора в газовите камери. За слабоумните говоря. Хахахахахаха
151
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изречението започва с главна буква, управлявам се пише с "у", пред "заради" се слага запетая, както и след "крия". С две думи - поредния неграмотен "нацист", който е нищо друго, освен гола глава и кал в ушите. Зиг хайл и марш при фюрера си! :)
150
2
 
19
 
! Отговори
МУСТАФА преди 13 години
Ако се доверим на мотивите на Янаки Стоилов, че БСП е правоприемник на БКП. То това безспорно би означавало, че БСП е престъпна организация, съгласно Закона за обявяване на Комунистическия режим в България за престъпен, от което следва, че не само не бива БСП да се допуска до участие в социалния живот на страната, а и всички членове на БСП, правоприемници на престъпния режим следва да се третират, като престъпници.