МС мъдри кои консули агенти да отзове

Правят закон, забраняващ на ДС сътрудници да стават дипломати
Обновена: 15 дек 2010 14:46 | 15 дек 2010 14:25,
118
МС мъдри кои консули агенти да отзове
Николай Младенов. Сникма: БГНЕС

„Всички назначения, които са в пълномощията на Министерския съвет – това са генералните консули, ще бъдат преразгледани“. Това каза министърът на външните работи Николай Младенов по повод огласените от Комисията по досиетата данни за съпричастност на дипломати към бившата Държавна сигурност.

От думите му стана ясно, че правителството ще се обърне към президента с призив тези хора да бъдат отзовани в България след внимателна преценка.

„Правителството иска да затвори вратата в дипломатическите служби за тези хора“, категоричен е министърът.

Кабинетът ще предложи на Народното събрание законодателно решение, с което да не се позволява оттук нататък България да се представлява в  дипломатическите служби от хора, свързани с тайните служби на бившата народна власт, допълни външният министър.

Той изрази надежда казусът с дипломатите агенти да бъде решен до година.

„Оценката на правителството е, че тази ситуация, в която е поставена Република България, е напълно неприемлива“, заяви Младенов.

Той изтъкна, че като член на ЕС и НАТО България има основна задача да изгражда доверие със своите партньори, а дори съмнението за отношения и връзки извън контрола на държавата създава много сериозно недоверие към страната ни.

Още по темата

Часове по рано министър-председателят Бойко Борисов заяви, че „трябва да се разделим“ с дипломатите, сътрудничили на ДС. От „Синята Коалиция“ призоваха за „спешно отзоваване“ на дипломатите и за промени в законодателството, които да ограничат правото на агенти на службите на бившия комунистически режим да заемат посланически постове.

Справката на Комисията по досиетата показа, че 192-ма висши дипломати са били агенти на ДС или на бившото военно контраразузнаване. Това са близо половината посланици и консули през последните 20 години.

Голяма част от тях са на стратегически за България позиции – 13 посланици в страни от ЕС, във всички постоянни представителства на ООН , в ЮНЕСКО, в страните от Балканите.

Левицата скочи срещу отзоваванията

Същевременно от БСП се обявиха против евентуалното отзоваване на дипломати.

„БСП възразява срещу всякакви призиви или намерения за отстраняване от длъжност на действащи дипломати, принадлежали към бившата ДС, както и срещу политически натиск за тяхното оттегляне“, се казва в официалната позиция на левицата.

От БСП изтъкват, че огласените от Комисията данни са с давност повече от 20 години и стойността им има „единствено и само морални измерения“.

Червените изтъкват, че зад огласените имена на действащи и бивши дипломати стоят професионалисти, изграждани в продължение на десетилетия и допринесли за създаването на новата външна политика на България за присъединяване към НАТО и Европейския
съюз.

Депутатът от „Коалиция за България“ Атанас Мерджанов коментира в кулоарите на НС, че „осветляването“ на посланиците крие опасност за сигурността на страната и накърнява националните интереси.

„За БСП това е неразумно действие“, подчерта той и заяви, че няма държава в Европейския съюз, която да постъпва по такъв безотговорен начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: Николай Младенов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
2
 
! Отговори
Asan преди 13 години
EI TAZI CHERVENA SMRAD NIAMA NIKAKAV SRAM,TE BILI PROTIV. ABE KOI VI PITA PROTIV LI STE ILI NE,KATO CHE LI KATO KRADOXTE 20 GOD NI PITAXTE NAS KAK DA SVARJEM DVATA KRAQ.VZEMETE SI MAZAN GOCE,GEYCHO KYRNELII DOBREVCI I VSIAKAKVA PROTIVNA SGAN I XVASHTAITE GORATA.TAM VI E MIASTOTO MAZNICI TAKIVA
109
0
 
4
 
! Отговори
ЕВАЛЛА ,МЛАДЕНОВ... преди 13 години
АБЕ , МНОГО ПЕКАНО *** ИЗЛЕЗЕ ТОЯ ,ПИЧ....!!!УЖ, ТИХИЧЪК ...УЖ, ДИПЛОМАТИЧЕН И СКРОМЕН ,А.....КАКВА ЦЕПЕНИЦА НАВРЯ В *** НА ГОЦЕ.....НАПРАВО, НЕ Е ИСТИНА....!НАПРАВО МУ СЪЗДАДЕ РАБОТА .....ДО ПРОЛЕТТА, НА ГОЦЕ!ХАРЕСВАШ МИ .....МОМЧЕ!МАЙ ПО ИМИДЖ , СИ НАРАВНО С БАТЕ БОЙКО!
108
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 105 представиси че му казват коиса агентите на ГОЦЕ и КГБ
107
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как щесе съветвате с президента та той е агент ГОЦЕ Ние сме *** държава МЛАДЕНОВ ВСИЧКИТЕ до ЕДИН в кошарата
106
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Abe Maldenov,pederst4e komsomolsko,ami na6ite "saiuznici"amerikanskite negri i pro4ee...ot tiah 120% sa agenti,ama da sa kazali 4e se izlagat
105
0
 
3
 
! Отговори
22 преди 13 години
ВСИЧКИТЕ
104
0
 
4
 
! Отговори
ХАХАХАХАХ преди 13 години
Как кои-ВСИЧКИТЕ!!!!!!!
103
3
 
6
 
! Отговори
Питай бате ти Бойко преди 13 години
Питай бате ти Бойко, колко му дават на месец от ЦРУ и от Мосад!
102
3
 
5
 
! Отговори
Gledach преди 13 години
1.Няма ли най-сетне някой да напише колко са получавали тия като агенти, секретни сътрудници, щатни служители и али бали. Не питам колко като дипломати, щото може да е държавна тайна...Ама ми се струва, че все келепирец са гонили. А и как се уреждат все едни и същи на добри доходи и преди и сега, и все \"в името на народа и за благото на народа\".2. В кои партии членуват тия люде- може би там са записани с псевдонимите си, за да не нарушават някои точки и запетаи на закона? Това е важен въпрос, т.к другарят Бриго венъж каза по телевизията, че ЧЛЕНСКИЯ ВНОС за членове със заплата над 500 лв е 10% от дохода!!! И един дипломат с псевдонима си ли става член на БСП и как плаща 10-те процента? Само 10% от дохода като ченге,агент, щатен или от целя си доход - на ченге + дипломатска заплата? Хмм, мноо интересно питане..Касае и истинност на документи, и искреност и верност към Партията, и ред други въпроси...3. Е няма ли някой познавач на доходите на тия лица и партийната им принадлежност, за да видим в кои каси се леят тия пари, А ТЕ СА ВСЕ ОТ БЮДЖЕТА на държавата, демек на ЦЕЛИЯ НАРОД. Къде отиват сега? ( За преди си знаем- прибираше ги \"Партията майка\"-БКП. Да видим каква е ПРОМЯНАТА по партии в проценти и ПРИХОДИ от членски внос ДНЕС. Любопитен въпрос..).4. Към статистиката- как са отчитани и смятани като бройка по ведомост тия с двойните и тройните имена, след като са получавали пари от бюджета? Като ДВЕ или ТРИ физически лица ли? Как става преброяването на заетите по трудови договори тогава? Да не би затова да е имало към 9 000 000 население в България, защото 1 500 000 са се водили на запалти веднъж с името си и веднъж псевдоним и са отчитани поне като ДВАМА ДУШИ?! 5. Мноооо въпроси, мнооо неясноти. Ама кой да ти каже истината, братче... Дано някой се открехне най сетне. Да ни светне..
101
2
 
7
 
! Отговори
Гражданин за EРБ преди 13 години
В ДС е имало хора дето са работили за България като разузнавачи...и хора дето са работили за България като ДОНОСНИЦИПоследните са проблема.Тези дето са шпионирали щатите и запада - ЕВАЛА ИМВъпроса е КОЙ Е БИЛ ДОНОСНИК И КОЙ НАИСТИНА Е РАБОТИЛ ЗА РОДИНАТА СИ...ЗАЩОТО ИЗКАЧА И ВЪПРОСА - ТЕЗИ ДЕТО СА ОХРАНЯВАЛИ ДИКТАТОРА - "ПОДЛЕЦИ ЛИ СА ИЛИ ПРОСТО СА СИ ВЪРШИЛИ РАБОТАТА"??? Ако са подлеци - ТОГАВА КОГА ЩЕ УБИВАМЕ БОЙКО С КАМЪНИ???
100
3
 
11
 
! Отговори
СРАМ ,ЗА БЪЛГАРИЯ... преди 13 години
...45% ОТ ДИПЛОМАТИТЕ НА СТРАНАТА...ДОНОСНИЦИ НА ДС И РУСКИ РАЗВЕДКИ!ЗА КАКВА "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ", СЕ ГОВОРИ ТУК, КОГАТО ТОВА СА ХОРА ,КОИТО ЦЯЛ ЖИВОТ СА РАБОТИЛИ ЗА ....КОМУНИСТИЧЕСКИЯ И РУСКИ ,"ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗЪМ"!!!??????ДОКОГА БЪЛГАРИ,...ЩЕ ОБЛИЗВАМЕ РУСКИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ БОТУШ...???!СРАМ ,ЗА БЪЛГАРИЯ!!!СПРЕТЕ ,ТАЗИ ГАВРА С БЪЛГАРСКОТО ДОСТОЙНСТВО !!!!!!ВЪН ДОНОСНИЦИТЕ ОТ ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО!!!!!!!!!!!!!ОТЗОВАВАНЕ---ВЕДНАГА!!!!!
99
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ха-ха! Та Синята коалиция можеше да ги прогони още когато беше на власт?! Сега правят театър...
98
2
 
5
 
! Отговори
до 103 преди 13 години
Много си заблуден приятелю. Такова животно като демокрация няма. Само политически и финансови интереси. Останалото е за плебса като тебе.
97
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
i kakvo ot tova, ski kakwa *** e toia, prdon tazi Nikolina Mladata
96
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Nesto ne razbiram i molia da mi obiasnite. Konsulite ne sa li po definicia policai. Nali te se zanimavat s pasportite i vizite i s obmena na policejska informacia. Kak togava samo niakoi ot tiah sa chengeta i vsichki konsuli li ste uvolniava Bojko
95
2
 
9
 
! Отговори
за пожарната преди 13 години
Николай Младенов е роден на 5 май 1972 г. Той е син и внук на активни борци против фашизма и капитализма. Баща му Евтим Младенов е бил дипломат по времето на Тодор Живков естествено БКП
94
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТИЯ ГЕРБ ИСКАТ ДА УПРАВЛЯВАТ 45 ГОДИНИ НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА
93
6
 
6
 
! Отговори
вярно преди 13 години
О значи целта е ВСЯ ВЛАСТ ГЕРБОМ!
92
5
 
11
 
! Отговори
alieno преди 13 години
След калинките идват ***...:-))
91
8
 
10
 
! Отговори
alieno преди 13 години
Сменете плочата,че таз отдавна се изтърка!Отдавна, ама много отдавна се знае кой кой е във висшите етажи на властта.Може сегашните посланици да са хиляди пъти по-полезни за България от лъжливите калинки, които вероятно ще заемат местата им.А такива като това министърче не само червена сиджимка на китките а и пижарникарски каски ще си сложат за да бъдат БОЙКОугодни!