Цачева: Референдум за Турция в ЕС е ненужен

Изборният кодекс гарантира правата на избирателите, смята шефката на НС
Обновена: 18 дек 2010 17:17 | 18 дек 2010 17:00, Красимир Ангелов
554
Цачева: Референдум за Турция в ЕС е ненужен
Снимка: БГНЕС

"Референдум за присъединяването на Турция в ЕС е преждевременен и ненужен", категорично заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

По думите й пред "Годината" на Дарик радио референдум може да има само по въпроси, по които може да се произнесе Народното събрание.

Ако то би трябвало да ратифицира такова присъединяване, би могло да има референдум за ратификацията, но не дали Турция да бъде член на ЕС или не, уточни Цачева.

Тя обяви, че акцент в законодателната политика на Парламента до края на годината ще бъде Изборният кодекс.
Според Цачева той гарантира, както правата на избирателите, така и честността и прозрачността на изборите.

Тя опроверга твърденията от ляво и дясно, че с премахването на прекия избор на районни и селски кметове ще се ограничат правата на избирателите.

Цачева посочи, че извънредните заседания на Парламента ще продължат до приемането на промените в НПК, с които се създава специализиран съд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


554
Още по темата: Цецка Цачева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
459
2
 
3
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Като цяло обаче за българските националисти предполагаемият произход на нацията, на която претендираха да са част, бе пълна мътилка не само до, но и след освобождението. Затова първото по-обемно историческо дело по средновековна история на първия български професионален историк бе на тема произход на българите. В това си дело Марин Дринов подред разглежда теориите, битуващи по негово време, а именно, че (пра)българите са траки или славяни, че траки, славяни и българи са различни имена на един и същ народ и подобно. А това ни показва какви все идеи, и то най-сериозно, са витаели из главите на българските националисти по него време. Пълна мъгла. Дринов се спира на решението на Шафарич. Оттогава малко или повече то остава доминантно в българската историография, не защото е доказано, ами защото всяко друго решение може да подкопае мита, че българският народ съществува повече от хилядолетие, а не е просто зародила се през ХlХ век нация.
458
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Северна България определено има с какво да се похвали. В Добруджа са се сблъсквали армиите на македонци, траки, перси, скити, римляни...Там великият мислител Залмоксис е поучавал жадните за мъдростта му гети. Между Стара Планина и Дунава са бродели мизийските аскети - ктистите, чиято духовна извисеност и висока нравственост е будела възхищението на мнозина. В тези земи е построена Мадара известна най-вече с изваяният високо в скалите конник... Според Г. Баласчев това селище е било важно място за траките. Там има светилища на нимфите, Тракийският конник, Бендида ( Вендис), намерен е и мраморен релеф на бог Дионис. За да се срещат толкова много тракийски божества на едно място то наистина трябва да е било считано за свещено от нашите предци. Относно името на Мадара съществуват доста теории. Едни го свързват със скитското име Мадарес ( без да посочат какво е значението). Други смятат, че обяснение трябва да се търси с помощта на тунгусо-манджурските езици, а според Д. Дечев то е свързано с речното име Мадара от Източна Тракия. Странното е, че никой не се е сетил да потърси паралел с древният тракийски град Модра споменат от Страбон в книга XII на География.Старият автор споменава, че часто от европейските мизи ( наречени по-късно българи) са мигрирали за Мала Азия и са основали там градове. Не случайно имаме паралели в имена на топоними и хидроними от Европа и тракийските региони на Мала Азия.
457
3
 
4
 
! Отговори
Xrate преди 13 години
То и да има референдум, смятате ли, че ББ ще се вслуша в него? Той си прави каквото си иска, така че... По принцип държавната религия на всички държави, които са включени в ЕС, е християнството. Не знам какво изключение ще направят за Турция, но това в никакъв случай не бива да става.. След това сигурно и останалите държави след нея ще искат да са в ЕС...
456
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Караибрахиме, точно кюрдите са това, което ще довърши Турция. Малка държава лесно се вади от икономическа криза, но голяма.....много трудно. Икономиката на Турция не е цветуща. Достатъчно е да спре туристическия поток. От какво ще имате приходи, от маслини ли? Или ще разпродава камъни от чукарите? Или солен пясък?
455
2
 
1
 
! Отговори
TR TURK преди 13 години
TURTSIYA DPS .LI IMA HAHAHAHAAA
454
2
 
4
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
ЗА СРАМУВАЩИТЕ СЕ ОТ ПРОИЗХОДА СИДруга причина да обърнем внимание към тази обърканост по отношение на собствения си произход сред българските националисти е, че не става дума за някакво временно и съвременно явление, а за една постоянна криза още отпреди създаването на съвременна България. А тази лудост по произхода се дължи на липса на доверие в собствения избор и самоопределението. Типично е за объркани хора, които се съмняват в собствения си произход...В науката още преди ХlХ век е известна истината за тюркския произход на (пра)българите. Като такива те бяха крайно неподходящи за предци за един тепърва възникващ национализъм в рамките на Турската империя. И ако все пак не на друг народ от миналото, а именно на този, с който нищичко общо си нямат, се спряха източнобалканските славяноезични националисти в ХlХ век, то причините са две. Първата е, че бяха далече от науката, и втората бе, че в зората на българския национализъм (наричан погрешно възраждане) един руски поданик, самият той неисторик, написа една книга, в която доказваше, че българите на Аспарух били славяни. Става дума за Юрий Венелин. Неговите книги на времето станаха нещо като евангелие за българските националисти. Но ако неговата версия можеше да се пробута на тълпата, то тя нямаше никаква тежест пред историците. Пред тях се появява през втората четвърт на ХlХ век занимателната дилема как така, след като българите, създатели на Българското ханство, са тюрки, то днес имаме хора, говорещи славянски и твърдящи, че са българи. Как тюркските българи станаха славянски? Това бе един неправилно поставен въпрос, но неизбежен според тогавашното ниво на исторически познания и обществени идеи. Правилно би било да се постави въпросът: а тези - днешните - какви са, имат ли някаква връзка с онези - старите българи - и ако имат, то каква е? Отговорът на така неправилно поставеният въпрос бе даден не чрез задълбочени научни изследвания, а като проста аналогия с теорията за създаване на руския народ. Пришълците били малобройни и се претопили сред местната маса, давайки своето име първо на държавата, а от държавата то минава на създалия се в резултат на смешението народ. Тази формула изписа Шафарич през 1848 г. Това донякъде поуспокои българските националисти, вече попритеснени от роднинството си с турците, като някои от тях дори опитаха да се възползват от тюркския произход на (пра)българите, за да правят политика на турците - естествено без никакъв ефект.
453
2
 
1
 
! Отговори
TR TURK преди 13 години
DA VSICHKI PROSTITUTKI SA S FENERI PO MAGISTRALITE VIJDAME GI V BILGARIYA SIGANCHE ...PAK SICHTI DUMI ,NAUCHIL SI UROKA SIGANCHE NO DRUGA DUMA NE MOJA LI DA NAUCHICH PISLIK.ZNAECH LI V BG. KATO TEB KOLKO SIGANI IMA.
452
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ама ти си "турчин" а кюрдите не са така ли
451
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
какво плащаш ти бе ХА ХА ХА-ядеш трохите които ви даде дпс-то
450
3
 
2
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Ние имаме много деца,не се притеснявай.Това са кюрди,на които не им даваме много да се развиват,за да има кой да ни върши черната работа.Представи си какво ще стане,ако всички се узучат много като в ***?Всяка жаба да си знае гьола.
449
2
 
2
 
! Отговори
TR TURK преди 13 години
TUKA V TURTSIYA I AZ PLACHTAM NA BILGARKI ,ZA TOVA KAKVO CHTE KAJECH BAY GANYO, TUKA MNOGO IMA.
448
1
 
3
 
! Отговори
8 годишен преди 13 години
А защо всички *** са от *** произход
447
4
 
4
 
! Отговори
до Караибрахим преди 13 години
Наглец си, Караибрахиме... Турския национализъм къде го слагаш? А гръцкия? А на измислената македонска нация? Турците да са построили нещо по-голямо от Света София? Или строежите им да не са от европейци? Целия "Диван" на султана е бил от потурнаци.
446
1
 
4
 
! Отговори
Васко преди 13 години
Боко Тиквата трепери от Ердоган и не закача Доган.Оставка!
445
2
 
4
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Професор Кръстьо Манчев е роден на 27 септември 1926 година в село Верзар, Царибродско, Западни покрайнини. Завършва история в СУ. Специализирал е в ГДР и СССР. Научен сътрудник в Института по балканистика при БАН. На Балканите величието винаги се е измервало с територии - колкото повече имаш, толкова си по-велик, казва той. Напротив - колкото по-образован, работещ, знаещ и можещ е един народ, колкото по-уредена ти е държавата, тогава си наистина велик.- Одобрявате ли назначения министър на българите в чужбина?- Една политика, която и да е, трябва да приеме съществуващите реалности, не може да е успешна в разрез със съществуващите реалности. Македония е съществуваща реалност. И там, в тая Македония, може да има някой, който иска да е българин. Но мнозинството са македонци, така казват, или поне това е, което аз знам. Тази е реалността и тя трябва да се приеме. Аз лично, ако ме питате, не одобрявам да има министър за българите извън България. Абе, я си представете, че Турция си назначи министър за турците в България. Как ще изглежда това - някой техен министър да се занимава с тях? Така изглежда в Македония Божидар сега.
444
0
 
0
 
! Отговори
до 459 преди 13 години
Това, че много неща са запазени в традицийте ни от траките, още не ни прави и траки, нали? Не е лошо да прочетеш нещичко и за прабългарите, дообразовай се, не приканвай само другите...Започни като начало с календара, например.
443
2
 
2
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
В последно време в България набира сила един примитивен национализъм, хранещ се от собствените си измислици и исторически изопачавания. Този национализъм не е безобиден. Внушавайки някакви идеи за величие и свръхзначение и права на най-многобройния етнос в страната, създава атмосфера на нетърпимост, която един ден може да хвърли предизвикателство на и без това мижавата ни и озлочестена от разбойници и националисти демокрация. А всичко започва със съвсем невинни лъжи. Прабългарите били свръхдревен и цивилизован народ. Не били номадско племе, ами строители на градове и разносвачи на цивилизацията. Знаещият човек би си казал: ако са такива строители, то защо е било нужно столицата на стара България да бъде строена от византийски инженери и защо векове по-късно Волжка България ще иска за строежа на крепост помощ от Халифата? И, разбира се: защо монументалното строителство се появява в Дунавска България едва след пленяването на маса византийци и заселването им принудително в България по времето на Крум? Някогашното скромно И ний сме дали нещо на света се заменя с дали сме много, ако не всичко на света (от ракията до компютъра). Тези измислици се разпространяват от телевизии и вестници, дават им алиби пишман историци, а хората вярват, защото им се иска това да е истина, за да се утешат от мизерията на настоящето. Тази утеха обаче е фалшива - води или до налудничав национализъм, или до крайна изкомплексираност според логиката - колко сме били велики, а какви мизерници сме сега.
442
3
 
2
 
! Отговори
ГРОЗНАТА ИСТИНА преди 13 години
Един милион деца от общо 17 000 000 в Турция работят, вместо да ходят на училище, пише днес турският вестник Джумхуриет. Заместник-министърът на труда Ахмет Дахтерогулари съобщил, че работят два процента от децата, записани в училище, и 26,3%, които не ходят на училище. Над една пета 22,4% от децата, които са напуснали училище, са направили това поради високите такси за обучение.В същото време бе съобщено, че Турция желае да предприеме стъпки за развитие на политическите и икономическите отношения със Северен Ирак, пише днес турският вестник Сабах. Анкара отправи покана към президента на автономния район Иракски Кюрдистан Масуд Барзани да посети Турция. В ход е подготовка за откриване на турско генерално консулство в град Ибрил в Северен Ирак, което се очаква да заработи следващия месец, отбелязва вестникът
441
0
 
2
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 13 години
Туркините най-често си правят пластика на носа, следват намаляване на гърдите и на ушите и повдигане на клепачите, а мъжете си присаждат коса и си правят пластични операции на носа.Изселниците от България са най-красивите хора в Турция, смята известният турски специалист по пластична хирургия професор Али Гюрлек. По думите му, при хората от средиземноморския тип главните анатомически особености - лице, ръст и тяло са непропорционални и тези хора нямат добър естетически вид. Изключение правят българските изселници, за които той казва: "Населението от региона на одринска Тракия и Бурса са с най-правилни и пропорционални анатомически черти. Това им придава красив естетически вид и по това се отличават от останалото население. Мнозинството от населението в тези региони са изселници от България. Така че българските изселници са физически най-красивите хора в Турция." Като подчертава, че физическите особености на хората зависят от географските региони, където са се родили и живяли, той изразява мнението, че славянският тип хора са смятани за най-красиви в света. "Най-харесваните жени са от тази тип. Храненето, спортните занимания, личната хигиена, слънчевите лъчи и климатът са важни фактори за естетическия вид", посочва професорът. Той каза, че туркините най-често си правят пластика на носа, следват намаляване на гърдите и на ушите и повдигане на клепачите, а мъжете си присаждат коса и си правят пластични операции на носа
440
2
 
2
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Но днес учениците ни (15-годишните) са на последно място в ЕС по математика, предпоследно по четене и делят с румънските последните места по природни науки (2009 г). Неграмотността и малограмотността се завърнаха по земите ни, процентът деца напускащи училище нараства стресиращо. Бюджетът ни за образование е африкански - под 3.5% от БВП, при средно 6% за ЕС и 12% за Турция.