Жените в политиката – от хубавото Наде към Фидосова

Визията вече отстъпвала на професионалното присъствие
Обновена: 3 яну 2011 14:31 | 30 дек 2010 11:00,
208
Жените в политиката – от хубавото Наде към Фидосова
Снимка: БГНЕС

Образът на жените в политиката през 2010 г. се промени – от елегантност и визия към повече работа и доверие, коментира политическият психолог Антоанета Христова. 

„Определено има промяна на женския състав в политиката. Преди типът жена, която доминираше в българското политическо пространство, беше хубавата, елегантна интелектуалка. Сред тези жени можем да отбележим Надежда Михайлова, Меглена Кунева, Гергана Паси и др.“, посочи тя пред „Фокус“.

„Те не бяха достатъчно положително разпознаваемият образ на политик, защото той е повече мъжки, внушаващ доверие в способността да се разрешават проблеми, което противоречи на външната финост, елегантност и красота.

Обикновено при жените в политиката външната красота и елегантност се разпознава по друг, негативен начин, който няма нужда да описвам. Той приписва други причини за присъствието на жената в политиката”, коментира психологът.

По думите й през 2010 г. се появяват образи като Кристалина Георгиева, Искра Фидосова, Цецка Цачева, Менда Стоянова, Нона Караджова.

„Това са все лица на жени, които се опитват да доминират с професионално присъствие, лоялност към политическата си партия, а не с визия и елегантност”, посочи Христова.

Според нея това е по-верният подход.

„Залагането на професионализма и на „мъжкото” като излъчване е по-правилният избор дотолкова, доколкото той върши работа, той въздейства положително при политическите възприятия”, коментира Антоанета Христова.

Според нея обаче има и изключения като Мая Манолова и Корнелия Нинова.

„Мая Манолова е един много добър „войник” на парламентарната група на БСП. Тя се старае да комбинира двата типа жени в политиката. Фактът, че толкова добре е влязла в обувките на добър войник, показва, че се справя, въпреки че е симпатична жена и залага на външността си също”, каза още психологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още по темата: жените в политиката
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
0
 
1
 
! Отговори
* преди 13 години
Хубавото Наде имаше голееми мустаци, когато се появи в политиката. Да не забравяме и Анастасия Мозер, Катерина Михаилова и как изглеждаше Масларова. Настоящите жени в политиката са като модели на Виктория Сикрет, сравнвни с бившите
182
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Жените в политиката от хубавото Наде към Фидосова" Не разбрах на кое точно в статията наричат жени, а после били войни? Как така, жената е свързана с войнството? Единствената жена в политиката на всички времена признавам Беназир Бхуто - със съпруг и четири деца, другото е маскарад!
181
0
 
1
 
! Отговори
az sum преди 13 години
" Визията вече отстъпвала на професионалното присъствие "-e-хе-хеееее,смях се от сърце на поредния поръчков пост,който иска да ни убеди колко работа се върши от настоящите административни чиновници.Водещ е личният интерес,облечен в лоялност към политическата партия,която ги е издигнала.Те не само че са грозни(ако бяха умни,това е простимо),но са и послушни марионетки с влажен поглед и кимащи глави.Те са безгласните букви,машите на пожарникаря и на физкултурника.
180
0
 
1
 
! Отговори
Н.Петров преди 13 години
В политиката не е важното да си хубав или не,дебел или кльощав,а да си на местото ,за което ти плащат от нашите данъци и в този смисъл статията си е чиста провокация,или политическа поръчка.Отделен е въпроса за качеството,което си е все още наследствено обусловено.
179
0
 
8
 
! Отговори
Хубавото Наде.... преди 13 години
.....сега само нищожни остатъци от "хубавото"...
178
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КАКВА ЖЕНА КАКВА ФАДРОМА.
177
0
 
15
 
! Отговори
Dutch преди 13 години
Ще ти го кажа от гледна точка на емигрант, който всеки месец праща 300 евро на родителите си, за да могат да живеят. Причината все повече млади хора да заминават от България, не е само управлението на един милиционер, който управлява държава като стадо ***. Огромната причина са точно такива селяни като теб, които са неграмотни, недалновидни, алчни и откровено прости. Ако имаше акъл за 5 стотинки, щеше да разбереш, че силните държави има силна икономика, а не силни милиционери начело.
176
7
 
2
 
! Отговори
XAXAXA преди 13 години
Не ви харесва Бойко, ами много сте ограничени. Такива политици трябва да има в София, че и асфалта от улиците да ви вземат.... Всеки народ си заслужава управниците!!!То след 200 години няма да има и България щтото хората не им харасва, защото за младите няма да има бъдеще тук няма кой да ги оцени, само корумпирани ***,Комуниctи, *** и турци.... xa xa xa Бат'Бойко е пич.
175
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Vsichko znaete dobre go izkazvate po saytovete da izlezem vin tam da si kajzem koeto si mislim stiskali vi piklovtsi vie samo pred kompa si birborite dai da si organizarete no nemojzete zastoto ste glupatsi hranite se na pensionerite zalika vie ste nyamam dumi ostavyam na vas kakvi ste sled nova godina ste vi e oste po zle no ne vi pojzelam tova moite roditeli sisto sa tam no vieste boklutsi
174
1
 
14
 
! Отговори
Морин преди 13 години
Дърева може да е герой от книга на Стивън Кинг, но поне има някакъв интелектуален багаж. А какво да кажем за другарката Цецка Цачева, чиято простотия е в пълен синхрон с простоселската й грозота?
173
1
 
10
 
! Отговори
Морин преди 13 години
Само едно леко напомняне към другарите самозабравили се гербери. Другари, другарката Искра Фидосова е завършила незаконен филиал на известен университет в Монтана, който е закрит със съдебно решение. Юридическото образование на Фидосова е несъстоятелно. Пита се как такава "личност" с незаконна диплома на юрист е председател на правната комисия в Парламента. Или може би това е една от много страхотни реформи на Боко Тиквата? Борим престъпността с престъпници, а?
172
0
 
10
 
! Отговори
Проститутка преди 13 години
Надежда Михайлова е ***,щото спа с Костов за политическа кариера и после му заби нож в гърба,като долнопробен ***.Златотърсачка.Ако не беше Костов,щеше да си бърже *** с вестници!
171
3
 
4
 
! Отговори
Националсоциалистът преди 13 години
Така си е. Дърева има сексапила на двуседмичен труп през август и женствеността на Квазимодо. Супер е!
170
1
 
10
 
! Отговори
darcas преди 13 години
Тия дзверове на снимката се отстрелват с пушка за изключително грозен и злобен дивеч:)))
169
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
нацииията ни е грозна м.... д, е..
168
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мая Манолова е един много добър войник на парламентарната група на БСП." Да, много добър войник - носи мустаци и краката и миришат.
167
1
 
3
 
! Отговори
мирчо преди 13 години
А Янка къде е?
166
3
 
6
 
! Отговори
Социалистът преди 13 години
За мен 1 винаги и завинаги ще остане Велислава Дърева!1/Сексапил2/Интелект3/Женственост4/Чар5/Обаяние6/Скромност7/Смиреност8/Хуманизъми т.н.
165
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не позна, Българино!И Искрето, и всички останали в парламента са си КУПИЛИ местата по един или друг начин.Никой няма "вкаран" там...
164
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
166-ти, но ако ти падне няма да и простиш, нали?