СРС-гейт стабилизира ГЕРБ!?!

МБМД спретна експресно "ало-ало" допитване
Обновена: 18 яну 2011 14:42 | 18 яну 2011 14:31,
856
СРС-гейт стабилизира ГЕРБ!?!
Снимка: Булфото

Още по темата
Последните политически скандали, свързани с подслушваните разговори, имат известен стабилизиращ ефект за подкрепата за ГЕРБ и правителството, коментира директорът на МБМД Мирослава Радева.

Изводите си тя вади от изследване - телефонно интервю, проведено в понеделник сред 548 пълнолетни граждани от София и областните градове.

По думите й въпреки "СРС-гейт" доверието към премиера Бойко Борисов се запазва стабилно - в рамките на 43-44%.

На въпрос дали се е променило отношението към ГЕРБ след скандалите, 35 на сто от попитаните заявяват, че и преди, и сега имат доверие на ГЕРБ, 15% - че сега нямат доверие, но преди са имали, а 5 на сто - сега имат, преди са нямали.

Позиция


Изпрати E-mail


След изследването на МБМД логично е да запитаме: възможно ли е разговор за Мишо Бирата да има известен стабилизиращ ефект за подкрепата за ГЕРБ? При подобен въпрос няма обнадеждаващ отговор: ако е да, сбъркали сме държавата. Ако е не – сбъркали сме със социологията. 

32 на сто обаче отговарят, че и преди, и сега нямат доверие на ГЕРБ.

Друг интересен аспект от изследването на МВМД – 35% от хората категорично смятат, че има кампания за дестабилизиране на правителството, за 6 на сто обаче категорично няма.

Половината от попитаните в изследването отговарят, че са проследили и са чули (чели) всички разговори, изтекли в медиите.

Голям е процентът – 44, на тези, които смятат, че има корупция във висшите етажи на властта и лично премиерът е лобирал за фирми и политически назначения.

Мирослава Радева коментира също, че скандалите "дават хляб" за опозиционните партии и сплотяват редиците на тези, които не подкрепят правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


856
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
768
9
 
6
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
Абе хора, вие да не чакате от небето ангели да слязат и да ви управляват?Реалността в България е такава - който бърка в каца с меда, си облизва пръстите. До сега всички крадоха в КОЛОСАЛНИ РАЗМЕРИ,създадоха си сами закони да не могат да ги пипнат и всичко да си е легално, а сега сте се хванали за някакви СРС-та.Ония - червените изкрадоха всичко до шушка, даже в последните си дни си даваха бонуси, а тия поне закрепиха що-годе положението в кризата. Трябваше БСП да спечелят изборите, сега да се...
767
7
 
18
 
! Отговори
987 преди 13 години
България се превръща в милиционерска държава !
766
2
 
6
 
! Отговори
kitaec__ преди 13 години
do harakiriАбсолютнво си прав,но Герб все пак е издънка на БСП/БКП/ и ДС
765
12
 
17
 
! Отговори
Турски шап преди 13 години
Давай Бойко - воплите на политическите к..ви ни навеждат на мисълта, че си напипал слабото им място. Това са паричните потоци от контрабандата, енергетиката, държавните поръчки, магистрали, пътища и т.н. и т.н.Продължавай - затегни им всички кранчета и като тумор оставен без приток на хранителни вещества се стопява и загива, така и те със затворени канали ще измрат от глад.
764
19
 
18
 
! Отговори
лор преди 13 години
Изгони ГЕРБ - СПАСИ БЪЛГАРИЯ.
763
8
 
8
 
! Отговори
harakiri преди 13 години
ванко, не знам друга партия, управлявала българия да е набутала толко много руски мафиотски далаверки в българия, пример - белене. няма по-комунистическа партия от герб!
762
4
 
11
 
! Отговори
Ванко преди 13 години
Но главно е техният политически смисъл като се използва колебливостта на Б. Борисов и изкушенията от властта да го принудят да спре войната срещу криминалната олигархия (като за целта се използват отчасти прокуратурата, следствието и съда които все още не са напълно реформирани, в които командват старите кадри и правителството не може директно да им въздейства). Да спрат реформите тук настъпилата икономическа криза отлично ползва олигархията, но тя отлично ползва антиреформистката психология на народа, превърнат в тълпа. Вече виждаме как постепенно медиите запяха друга песен за Бойко от Осанна! Разпни го!Същото се случи преди 10 години с Иван Костов, тъй че сценарият е до болка познат. Не може да оставиш главните електронни и печатни информационни средства (БНТ, Бтв, повечето кабеларки, почти всички вестници) в ръцете на политическия си противник и да се надяваш на пощада.Изводът е: нужно е цялостно демократизиране на медийната сфера. Решителна реформа на съдебната и цялата правно-охранителна система изхвърляне на корумпираните и политически зависимите кадри от тях. Възстановяването на върховенството на закона може да стане като се възстанови на независимостта на съда от натиска на олигархията и се застави следствието и прокуратурата да поемат най-сетне своята огромна отговорност, чрез поставянето им под някакъв отговорен контрол. Но за това се изисква професионализъм, а не само политическа лоялност.
761
5
 
11
 
! Отговори
Ванко преди 13 години
Той провали първия сценарий на олигархията за него да направи коалиция с БСП (и ДПС), т.е. да влезе в проекта на олигархията от пролетта на 2009 г. нова издание на тройната коалиция. Не случайно точно в деня за размисъл преди парламентарните избори не друг, а президентът (чийто проект бе тройната коалиция) призова ГЕРБ и БСП да плеснат с ръце и да се коалират (което бе поредно нарушение на закона от страна на държавния глава).Бойко Борисов провали и втория сценарий на олигархията да направи коалиция с Атака и РЗС, като по-този начин се изолира традиционната демократична десница и постави до стената на позора заедно с БСП и ДПС като опозиция на един национал-популистки кабинет.Бойко Борисов проваля засега и третият сценарий на олигархията за него да се превърне в нещо като български Путин с други думи да започне изграждане на авторитарно-олигархичен режим под диктовката на Кремъл.Капаните, които бяха поставени на Бойко Борисов от тройната коалиция и нейния президент започнаха да щракат един след друг от първия ден на неговото правителство. Главният капан са руските енергийни проекти, които трябва да заробят България в следващите 20-30 години и за които нито има пари, нито имат някакъв икономически полезен смисъл за българската икономика.
760
5
 
9
 
! Отговори
Ванко преди 13 години
В България митът за месията се използва активно от 2001 г. насам. Тогава олигархичните медии опаковаха като спасител бившия български цар. След това този мит се ползваше за партийно строителство с цел подмяна на традиционите десни демократични партии (СДС и ДСБ) с нови, псевдодесни, екстремистки и национал-популистки партии. Медиите създаваха своеобразен мит към новите политици, извадени от партийно-инженерната лаборатория на олигархията.Първият национал-популистки лидер (известен с кресливата си реторика) влезе с двата крака в този сценарий, а другият популист (захранван с пари и компромати от криминализирани лица и структури в тайните служби) си беше поначало част от него. Това не попречи и двамата да са след парламентарните избори през 2009 г. водачи на парламентарни групи.Особено интересна ситуация се получи обаче по отношение на старателно създавания популистки образ на Бойко Борисов. Обявен и пропагандиран първоначално от медиите като нов месия, като спасител, борец срещу синьо-червените крадци, гласен едновременно за наследник на Тато и Царо), обожаван от простия народ като Батман той успява да излезе от популисткия сценарий (който го обрича на неминуем провал) и започна политика, която е удар срещу съюза на олигархията и криминалитета.
759
5
 
7
 
! Отговори
kitaec__ преди 13 години
СРС-гейт стабилизира ГЕРБ!?!.............гова не е вярно.Нещо повече,еврокомисията предупреждава комуниста Борисов,че ще наложи санкция на България,точно заради СРС-гейт.Естествено че виждат как правителството на другаря Борисов покравителства престъпния бизнес на комунистическите фирми
758
5
 
9
 
! Отговори
Ванко преди 13 години
С тези двамата няма да им е никак лесно на руснаците. Свърши с авантата на български гръб.Днес бъдещият премиер Бойко Борисов е изпратил писмо до сталинградския боец и министър на икономиката Петър Димитров. То е то пет точки и три от тях са удар върху руските интереси в България:3.Спиране процедурата по емитиране на облигационен заем за Българския Енергиен Холдинг, в размер на 100 000 000 (сто милион) EUR4.Временно спиране на преговорите за участие в големи международни инвестиционни проекти АЕЦ Белене, Южен поток, изграждане на ТЕЦ в гр. Скопие Македония.5.Временно преустановяване на преговорите за сключване на нов договор за доставка на руски природен газ за нашата страна.Ако това е заявка за бъдеща политика, то за пръв път от осем години България ще започне да се грижи за собствения си национален интерес, а не за интереса на БСП и финансовите им покровители в Русия. Да видим сега дали наглите руснаци отново ще си позволят да наричат страната ни троянски кон на Русия в ЕС.
757
6
 
6
 
! Отговори
Ванко преди 13 години
до ЕвопаДа целта на прекрояването е да дойде Параванов и червената олигархия. Само, че Европа ще се отдалечи от нас и ще кажем добре дошли в Централна Азия. Ако планът ви се сбъдне разбира се, чарвени пачи.
756
1
 
6
 
! Отговори
Европа преди 13 години
Като че ли имаше надежди това да не се случи. Като че ли най-накрая ние, българите бяхме открили управление, което да се ползва с нашето доверие. Е, оказа се, че не сме. Оказа се, че и това правителство ще изпадне в кюпа при своите предшественици. Разбира се, още известно време герберите ще ни повтарят, че нямат алтернатива и че все още могат да спечелят евентуални предсрочни парламентарни избори. По-умните от тях сами няма да вярват в своите думи, а на останалите предстои да изживеят драмата на Живков на 10 ноември или тази на Костов в нощта, когато бе пометен от царската вълна. Бомбата в изследването на Алфа Рисърч е сривът в доверието към премиера Борисов. Неговата популярност се превърна за последните 8 години във феномен, който успя да моделира по своя мярка политическата действителност в страната. Фигурата му се превърна в носещата конструкция на сключения своеобразен обществен договор.Сега започва обратният процес скъсване с култа към личността и може би формирането на нов. Въпросът не е дали това ще се случи, а кога точно и по какъв начин. Това е нещо, което ще наложи поредното прекрояване (мисля, че няма по-подходяща дума за промяната на електоралните нагласи у нас) на политическото статукво. И ако предишните управления изпитваха просто страх и дори паника от подобни процеси, когато биваха връхлитани от тях, то днешното може да реагира агресивно спрямо обществото и брутално спрямо истинските и мнимите си противници. Просто такава е неговата същност. И рискът пред страната ни се заключава във въпроса как ГЕРБ ще слезе от сцената
755
4
 
6
 
! Отговори
Ванко преди 13 години
Не всяка агентурна акция на ДС и чарвената олигархия може да бъде успешна, пачи червени. Да се молим Богу да се провалят във всяко едно начинание и заедно с техния Параванчу да изчезнат на километри под земята.
754
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От цялата работа стана ясно, че сини и червени(тук влизат рзс и ндсв) са една и съща групировка антибългарска по своята същност.
753
1
 
6
 
! Отговори
МАЗНИЯ преди 13 години
AZ NE SYM GLASUVAL ZA GERB.. I SEGA NE GI PSUVAM.....?EEE IIIIII?
752
4
 
10
 
! Отговори
kk преди 13 години
Къде го правят това проучване,че нещо не разбирам?!Сигурно между депутатите на ГЕРБ?!Аз поне не познавам човек,който да е гласувал за ГЕРБ и сега да не ги псува!"Стабилизирали се с изтеклите СРС-та"!Глупости!Та чрез тези СРС-та им лъснаха съвсем лъжливите ***!Не зная как по "белите" страни това се нарича "скандал",а в БГ "стабилизиране"?!Ако се подвизава останал гербаджия тук,нека да изясни това разминаване!
751
6
 
4
 
! Отговори
Ванко преди 13 години
Европа,умори се да плюеш тук та реши да пейстнеш нещо, а?Никой не отрича проблемите на Боко и определено най-големия - чарвената олигархия водена задкулисно от Параванов и плеяда агенти на ДС.
750
7
 
4
 
! Отговори
Ванко преди 13 години
Според 35 на сто от анкетираните категорично има кампания за дестабилизиране на правителството, други 30 на сто смятат, че по-скоро има такава кампания, 15 на сто - по-скоро няма, 6 на сто - категорично няма.MBMD
749
4
 
11
 
! Отговори
Петър преди 13 години
Тиквата и Цвъко ги няма втори ден по телевизията-Може да се срамуват.СМЕХ