За 48% от първолаците българският не е майчин

Игнатов: Трябва да укрепим националното самосъзнание
Обновена: 31 яну 2011 16:09 | 31 яну 2011 16:09,
474
За 48% от първолаците българският не е майчин
А, Б, В-то като мощен инструмент на българщината. Снимка: Булфото

"Днес имаме 48% от деца, чийто майчин език не е български, а догодина ще бъдат малко повече. Затова е важно да акцентираме, че всички сме български граждани, но в обединена Европа", посочи министърът на образованието Сергей Игнатов.

Данните бяха изнесени на конференцията "Социализация на българското културно-историческо наследство".

Той отбеляза, че още в предучилищната възраст децата се учат да разпознават битовата среда, нормите на поведение – според своята етническа принадлежност, да назовават лични, официални и национални празници, местните обичаи и традиции.

"България е член на ЕС и затова трябва да се положат изключително много усилия за укрепване на националното самосъзнание на живеещите в страната – като български граждани", посочи министър Игнатов.

По думите му другият много голям проблем е, че културно-историческото наследство сега се изучава в училищата, в университетите, но все още не носи тази очакваната добавена стойност.

"Затова културно-историческото наследство трябва да стане част от националната инфраструктура и да се свърже с много други дейности, за да стане не само по-привлекателно, но и да бъде мощен инструмент", смята министърът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
383
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
че той слави трифонов има ли какво да обрязва???:) май нито една не му е вързала досега и вероятно има защо...
382
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тОЯ ПЪК ОТКЪДЕ Я ИЗМИСЛИ ТАЯ ЦИФРА 0 ОКОЛО МЕН СЕ БЪЛГАРЧЕТА ПЪРВОЛАЦИ. ДА НЕ БИ ДА ТВЪРДИ ЧЕ *** СА СИ ПРАТИЛИ ДЕЦАТА В ПЪРВИ КЛАС МУАХАХАХАХАХА
381
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
еднопосочен билет за първата африканска или каквато е там държава...Проблемът в Бг освен *** е т.нар. шуробаджанащина - ако на това се сърдиш, имаш пълното право...
380
5
 
2
 
! Отговори
НФБ преди 13 години
то и Слави Трифонов се обряза и стана мюсюлманин пък всички го боготворите и гледате от сутрин до вечер,,ето ви идолите ето ги българските комири,,мутри,,мутреси,,,бойковци,,
379
1
 
7
 
! Отговори
do lulu преди 13 години
лулу, аз съм умен патриот, вероятно доста по - умен от всичко, което можеш да си представиш. и между другото, най-големия патритоизъм е точно между българите емигранти, които възхваляваш. изключение са само някои еФтини българки, които са научени по наследство от също така еФтините си майки, че няма значение какво ти ръгат, важно е да не работиш и да си уредиш живота. Има ги тук, има ги и там. И всъщност не е нужно да живееш в Бг, за да си патриот. Но някои живеят тук, а би трябвало да им дават.
378
1
 
4
 
! Отговори
До № 396 преди 13 години
Докато българите не се научат да уважават различните, нещата ще стават все по-трагични.
377
4
 
7
 
! Отговори
гурбетчия преди 13 години
Нищо хубаво не може да се очаква!Щом още от първи клас децата учат разделени на български,турски,*** паралелки!Между тях винаги ще има бариери,ще съдят един за друг според стереотипи,а не според индивидуални качества!Щом някои хора се правят на дяволи,щом надценяват своите деца и подценяват чуждите,а не оставят педагозите да определят това,значи нещата ще вървят на зле!А и Турция и Европа имат интерес от вътрешно етническа омраза в България.Дано греша,но високомерието ви ще ви изиграе !!!!!
376
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е най-голямото постижение на комунистите - обезбългаряването на България.Днешното състояние не е първопричина, а резултат.
375
13
 
5
 
! Отговори
Пирин преди 13 години
Дано Господ помогне по-рано Пиринска Македония да се отделиме от тази загнила държава, докато не ни е завлякла и нас на дъното.
374
1
 
4
 
! Отговори
do Lulu преди 13 години
Barzai Lulu, dano ne si zakasnjala ....az go napravih oshte predi 25 godini....i sega imam vrazkata s Balgarija, nali imam oshte rodnini tam, koito se lekuvat i hranjat ot moite pari..........
373
0
 
17
 
! Отговори
лулу преди 13 години
абе вие сериозно ли вярвате, че кадърен, образован млад човек ше търпи тука некъв фолк почитател да го прави на *** за 600 лв заплата?? не познавам умен патриот, но познавам много хора, доволни от емиграцията... да си патриот е мега тъпо, особено ако идваш от клоака. един вид, мое съм ***, но съм длъжен да се гордея с тва...мъка, мъка..
372
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ще стане каквото стана с евреите, ама не съвсем; те поне бяха хитри да събират пари където и да са и 1947 г. и направиха държава..нашата ще изчезне и е малко вероятно някой да я направи отново..явно всяка държава и нация си има своето време..не ме притесняват *** в България, по - лошо е 2та милиона българчета, родени в чужбина, от които под 2% говорят български. Както и родителите им, които не си дават зор да ги научат..За разлика от Гърция, която излива милиарди в емиграцията си.
371
4
 
12
 
! Отговори
лулу преди 13 години
изобщо не ми пука каква националност ще са децата ми, стига да не слушат чалга и единствените им идеи да хубав живот да не са черен джиБ и да прецакат някого с далаверка -две. бг е мизерия, пълна мизерия. тия, дето си мислят че като са тук отстояват нешо или пък се борят за нещо, дори че доказват кактото и да е с това че не емигрират, те ше си умрат тука един ден все така озлобени и нешастни. и тогава ше проумеят, че са си пропиляли живота.
370
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
48% ***
369
0
 
11
 
! Отговори
лулу преди 13 години
не вярвах,че в 21 в ще прочета толкова глупости за единия гол патриотизъм.заминавам с 700 км в час оттука. искам да живея нормално, а не да бачкам като луда, за да си платя сметките. в бг работиш само за да оцелееш физически. на ви патриотизъм.извинявайте, ама пука ми за историята и славното минало, много ми пука,особено много ме е грижа, когато нямам лев в джоба. не защото не печеля достатъчно, ами защото моето възрастно семейство разчита само на мен,понеже на милата ви бг също не й пука за тях
368
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
нещата не са толкова сложни, драги ми сънародници. Просто България отдавна не е майка и Родина на българите, нищо не ги задържа тук и това име отдавна изгуби смисъла си. На *** им е все тая къде живеят, стига да правят каквото си искат. В Англия даже им викат 'pikey do as you like it' - в превод '*** си прави каквото си искаш'..Тук имат чудесна среда за развитие, защото хората се делят на левски и цска, провинция и столица, екащи и кекащи, а админситрацията просто чака заплати.
367
1
 
6
 
! Отговори
gogi26 преди 13 години
извън България са всички Българи като се върнат стават какво А
366
0
 
4
 
! Отговори
Нови времена преди 13 години
Няма какво да се прави! И в самите амер.щати небялото население в скоро време ще бъде болшинство, ще преобладават чернокожи и латиноамериканци. Европа е залята от азиатци и африканци, при нас *** се размножават безпроблемно, при ниска раждаемост на българите. Турците у нас са предимно българомохамедани, но ще започнат да прииждат все повече мюсюлмани от Турция и арабските страни. Неминуемо е. Настъпват нови времена, колкото и да не ни се иска.
365
0
 
4
 
! Отговори
Georgi преди 13 години
Niamam kirilica, za koeto se izviniavam. Istinata spored men e edna - vinoven e mantaliteta na bylgarina i navika vinagi da se tyrsi vinata u drugia. Da ne zabraviame i che vsiako neshto e ili cherno ili bialo.
364
2
 
13
 
! Отговори
genadi преди 13 години
Безлюдни села, умиращи градове, изчезващ народ..."През 2100 година прогнозите показват, че при население на България от 10 млн. души българите ще бъдат едва 300 хиляди, ромите осем милиона, а турците 1,5 млн. души."Какво е това? Ордите на Чингиз Хан ли ни прегазиха, или е избухнала чумна епидемия?Не, чисто и просто на 9.9.1944 Българското Царство беше окупирано и унищожено от чифутският юдео-комунизъм- най-големият враг на Белите народи! Естествено, започна програма за развъждане на ***, с цел етническо прочистване на българите.