За 48% от първолаците българският не е майчин

Игнатов: Трябва да укрепим националното самосъзнание
Обновена: 31 яну 2011 16:09 | 31 яну 2011 16:09,
474
За 48% от първолаците българският не е майчин
А, Б, В-то като мощен инструмент на българщината. Снимка: Булфото

"Днес имаме 48% от деца, чийто майчин език не е български, а догодина ще бъдат малко повече. Затова е важно да акцентираме, че всички сме български граждани, но в обединена Европа", посочи министърът на образованието Сергей Игнатов.

Данните бяха изнесени на конференцията "Социализация на българското културно-историческо наследство".

Той отбеляза, че още в предучилищната възраст децата се учат да разпознават битовата среда, нормите на поведение – според своята етническа принадлежност, да назовават лични, официални и национални празници, местните обичаи и традиции.

"България е член на ЕС и затова трябва да се положат изключително много усилия за укрепване на националното самосъзнание на живеещите в страната – като български граждани", посочи министър Игнатов.

По думите му другият много голям проблем е, че културно-историческото наследство сега се изучава в училищата, в университетите, но все още не носи тази очакваната добавена стойност.

"Затова културно-историческото наследство трябва да стане част от националната инфраструктура и да се свърже с много други дейности, за да стане не само по-привлекателно, но и да бъде мощен инструмент", смята министърът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
363
2
 
1
 
! Отговори
Я, не ме разсмивай! преди 13 години
До 363:Изобщо не си прав. Според тебе са съществували османска нация, австроунгарска нация, съветска нация, югославска нация и пр. и пр.Спомням си един случай от побългаряването на *** в началото на 70-те години на миналия век. В партийното бюро викат *** Хасан, който е член на общинския комитет на БКП и му обясняват, че линията на партията е пълното интегриране на *** в българското общество, че *** са част от българската нация и трябва да сменят турско-арабските си имена с български. Този процес трябва да започне от партийните кадри, които да дадат пример, като първи сменят имената си. Добре казва Хасан. Щом такава е линията на партията, ще си сменя името, но още днес ще си купя един хубав нож, ще го затъкна в пояса си и ще разплача майката на всеки, когото чуя да казва Майка им ***!
362
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Икономическа история: фази на цивилизацията: 1. Търсене и събиране на храна 2. Лов/Риболов 3. Земеделие/Скотовъдство; 4. Търговия; 5. Производство; 6. Фабрики/Манифактури 7. Високи технологии..Ха, познайте в коя фаза са чаветата и дали току-що не са скочили от клона//И така вече 4000 години..Щото аз 'ром', който да гледа земя, да има регистрирана РЕАЛНА ДЕЙСТВАЩА фирма, да произвежда (ама не менте уиски); да прави ноу-хау - НЕ ПОЗНАВАМ. Ето затова индийците изгониха тези подобия на хора от Индия
361
4
 
2
 
! Отговори
гурбетчия преди 13 години
За моя радост аз съм учил заедно с българи,турци,*** и какви ли не,което е рядкост в Бг.Поради това имам афинитет,а не омраза към българите!Когато децата от малцинствата не усвояват материала,ги местят в други паралелки,съвсем логично.Но това не означава,че всички малцинствени деца биха пречили на учебните процеси,още повече,че първолаците идват директно от детските градини,т.е.готови за първи клас!Така че това,това което визирате е твърде смешно като оправдание!
360
1
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 13 години
Съгласен с 383 за това, че *** не желаят да се интегрират. Изглежда че им липсва страмаж за идентификация и етнически програс. Наистина живеят ден за ден. Така и не само у нас, а навсякъде из Европа. Не съм съгласен обаче, че искат да крадат. Правят по най-малкото съпротивление това, което им осигурява безгрижен живот. Разликата между нас и запада, обаче, е че онези правителства ясно са определили областта на разрешено съществуване, включително на работа, къде да отсядат, как да пътуват и д
359
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Той отбеляза, че още в предучилищната възраст децата се учат да разпознават битовата среда, нормите на поведение според своята етническа принадлежност" - дам - *** и циганьорчетата разпознават, че имат повече права, че ще им е лесен живота и че могат да ни тъпчат, колкото си искат!!!
358
0
 
9
 
! Отговори
Методи преди 13 години
Уважаеми 381,*** малцинство не желае да се интегрира. То желае някой друг да учи, друг да работи, а то да краде изработеното защото за това не се иска много ум. Да не плаща нищо и да живее ден за ден. Защо не вземеш у вас да интегрираш няколко ***, да видим тогава какво ше пишеш тук после от някой интернет клуб, защото у вас всичко ще изчезне докато се усетиш.
357
2
 
5
 
! Отговори
до 381 преди 13 години
А бре лицемер ти искаш ли твоите деца да учат на едно с миризливи уродливи чавета бре?Които в 8-ми клас не знаят колко е 13+5?
356
5
 
6
 
! Отговори
гурбетчия до 372 преди 13 години
Методи,колкото дискриминирате малцинствата,толкова повече чужди държави ще се възползват от това!Но както се казва "каквото повикало,това се обадило"!Докато има: ама моите деца не искам да учат заедно с турчета или ***,ще има и отчуждаване на малцинствата от българите и както казах други държави ще се възползват от това!Кой каквото прави ,за себе си го прави!
355
0
 
2
 
! Отговори
картина 2050 преди 13 години
Новини по телевизията:Драги зрители на официялно посещение в страната ни беше Президентът на ЕС Бирмек, той посети Национален парк ``Витоша`` където беше запознат и с бита на някогашното население на земите ни наречени българи. Бирмек остан впечатлен от изложеното и изказа задоволството,че държавата полага усилия да се запазят такива исторически традиций и покани участниците на негови разноски да показажат изкуството си из цяла Обидинена Европа....Това ще бъде...
354
2
 
3
 
! Отговори
gtf преди 13 години
357 караИбрахиме: *** главо - кой ти каза, че траките са нямали конница ? Да беше влязъл в училище поне Омировата Илияда да прочетеш. Останалите врели-некипели в поста нема дори да коментирам ...
353
0
 
9
 
! Отговори
Методи преди 13 години
До 363 - прав си, обаче ако американски гражданин краде кабели, вози се без билет, не плаща данъци, не плаща ток, вода и живее на гърба на другите, къде отива? В затвора. А у нас *** да си е привилегия и живот по комунистически. Пожизнено освободени от всякакви задължения. Нашето основно задължение е да ги храним и търпим. Това са аристократите на съвременна България.
352
0
 
5
 
! Отговори
Ния преди 13 години
Едно е решението-емигрирам в Куба.
351
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** са в края на 2009 год. над 1,100,000 души!
350
1
 
1
 
! Отговори
do 367 преди 13 години
Отиди по селата разпитай електората на Доган какво знае.Ей заради такива заблудени като тебе след 11 години когато тия 1-волаци имат право на глас ДПС ще управлява БЪлгария!!!
349
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ибрахиме ,спомням си преди време ти прочетох един пост,после май още един и толкоз,що ли :)
348
9
 
15
 
! Отговори
Методи преди 13 години
Уважаеми Българи, докато търпим това положение - да храним малограмотните крадливи *** и определящите се като турци /не могли нищо друго да правят освен да отглеждат тютюн и за това да им даваме субсидии, макар че никой не иска да им купува продукцията/ ще намаляваме и накрая ще изчезнем. Всичко е в нашите ръце. Няма кой друг да ни реши проблемите.
347
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
МНОГО ВИЕ СТРАХ АААААААААААААА СЛЕД 10 ГОДИНИ СТЕ ИЗЧЕЗНАЛИ ДОРИ ДА СПРЕТЕ ПОМОЩИ И МАЙЧИСТВО
346
1
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В преди 13 години
След 25 г всичко трябва да е от пластмаса .даже вилици лъжици и т.н. желателно е да измислим пластмасови коли и рейсове ..БГ бизнеса ще избяга в Трети страни .защото той няма ценз за Европа .а и работната ръка в БГ ще е само като статистика.(*** не работи кво да е.я цигарки да продаде я железо).Народното събрание ще има Чшае шукарие и Банго Васил..въобще пълна лудница. политическият елит ще избяга в Швейцария- близо до касата -майка
345
4
 
0
 
! Отговори
гурбетчия преди 13 години
до 362.Не разбирам на умен или глупав искаш да се направиш?! Ами че от мнооооооого отдавна хората знаят,че не всеки мюсулманин е турчин и не всеки турчин е мюсулманин!"Голяма новина" си написал,хайде със здраве!
344
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
* Национална принадлежност принадлежност към определена нация. В днешно време това се определя чрез конституциите на различните държави, на базата на които се издават документи удостоверяващи принадлежността на даден индивид към съответната нация. Или иначе казано ако си американец имаш американски паспорт, ако си българин имаш български паспорт и т.н., независимо, че по етнос си *** да речем.