За 48% от първолаците българският не е майчин

Игнатов: Трябва да укрепим националното самосъзнание
Обновена: 31 яну 2011 16:09 | 31 яну 2011 16:09,
474
За 48% от първолаците българският не е майчин
А, Б, В-то като мощен инструмент на българщината. Снимка: Булфото

"Днес имаме 48% от деца, чийто майчин език не е български, а догодина ще бъдат малко повече. Затова е важно да акцентираме, че всички сме български граждани, но в обединена Европа", посочи министърът на образованието Сергей Игнатов.

Данните бяха изнесени на конференцията "Социализация на българското културно-историческо наследство".

Той отбеляза, че още в предучилищната възраст децата се учат да разпознават битовата среда, нормите на поведение – според своята етническа принадлежност, да назовават лични, официални и национални празници, местните обичаи и традиции.

"България е член на ЕС и затова трябва да се положат изключително много усилия за укрепване на националното самосъзнание на живеещите в страната – като български граждани", посочи министър Игнатов.

По думите му другият много голям проблем е, че културно-историческото наследство сега се изучава в училищата, в университетите, но все още не носи тази очакваната добавена стойност.

"Затова културно-историческото наследство трябва да стане част от националната инфраструктура и да се свърже с много други дейности, за да стане не само по-привлекателно, но и да бъде мощен инструмент", смята министърът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
343
3
 
0
 
! Отговори
до ЧернияИбрахим преди 13 години
Мани сега ти българите, а ми кажи защо твоето име не е турско (Ибрахим)?
342
1
 
5
 
! Отговори
ДО ИГНАТОВ преди 13 години
Господин Министър на Образованието,Това българско самосъзнание хептен ми прилича на терминологията измисленето от пъдаря от Правец ``единна нация``...Този филм сме го гледали няколко пъти и да ти кажа хич не останахме доволни и не се чувствувахме щастливи. Когато вие заговорите за ``национални ценности`` у мене се събужда съмнението за етническа асимилация...В единна Европа НЕ МОЖЕ да се говори ЗА НАЦИОНАЛНИ ЦЕННОСТИ- говори се просто зя ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ.Хайди да не побългаряваме и това...
341
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Елементарен пример: аз съм да речем ***, която е роден и живее в САЩ, и имам американски паспорт. По неведоми пътища божи съм решил да изповядвам Будизъм. И каква съм аз? Аз съм по националност американец, по етнос съм ***, а религиозната ми принадлежност е Будизъм. И тук задавам следните въпроси: Това, че съм *** прави ли ме по-малко американец? Това, че съм будист прави ли ме по-малко американец? Отговор НЕ, разбира се!
340
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Една от най-големите простотии, които се шири из България е, че щом си мюсюлманин, значи си турчин. Това е велика глупост! По тази логика всеки мюсюлманин по света следва да бъде турчин, а Турция далеч не е най-големият защитник и пазител на исляма.
339
2
 
5
 
! Отговори
Ясен преди 13 години
То и в нашата кръв тече тракийска, славянска, аварска, гръцка, куманска, арменска, влашка и тн. кръв, но това не ми пречи, да се самоопределям като българин, както не му пречи на бай Хасан от Родопа, да се самоопредя като турчин (повлиял ли му е някой, точно на него, за да се самоопредели като турчин, е отделен въпрос и дали това е практика или прецедент, също много трудно може да се каже).
338
1
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В преди 13 години
Една *** от 12 годишна до 40 г може да произведе 28 ромчета .а смятайте до 60 г ..
337
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хаха, 60 години. детеродна възраст, абе хора спрете се, а иначе ромите са много повече пт 400 хил., вероятно вече минават милион
336
3
 
6
 
! Отговори
дo 354 преди 13 години
До:Кара ИБрахимХаремите на Тирците са били пълни със славянки те какви деца са раждали?Еничерите?Не е ли вярно ,че във вените на 60% от днешните Турци тече славянска кръв?Точно за това сте по човечни и умни от другите мюсюлмански народи!Но все пак се намират и *** като тебе!!!
335
7
 
4
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
- титлите на българските аристократи от Първото царство, срещащи се още в османотурска, селджукска и монголска употреба (багатур, багаин, боил, к(х)ана), но не и в тракийска;- триделното разделение на властта между хана, капхана и ичиргу боила с пряк паралел не само у монголите, ами направо у японците (но не и между траките);- кавалерията (траките нямат, но азиатските народи са конни народи);- обичаят да се носи плитка или опашка на обръсната глава с пряк паралел у манджурците;- наличието на халчести ризници у българите (така наречените "тулсхи" от Преславския надпис, разчетен през чувашки и кумански) с пряк паралел у татарите и без паралел у траките;- окончанието на собствения ни етноним "българи" с пряк паралел за множествено число у всички тюркски, алтайски и повлияни от тях народи - татари, маджари, авари, хазари...(но не и между тракийските племена);- племенните и родови названия без съответствия у траките: Ермиар, Вокил, Дуло, Котраг(ир), унугур, сарагур...;- наличието на централизирана държава, военна монархия на фона на тракийския политически хаос;- пожеланието "сто години да живее" за владетеля в противовес на тракийското схващане, че владетелят а) по принцип е безмъртен и б) че животът е страдание;- издигането на десетки официални каменни надписи с текстове на договори, известия за победи и инвентари на фона на оскъдните частни надгробия на траките;- личните имена като: Ирник, Орхан, Кубрат, Исперих, Баян, Кубер, Алцек, Котраг, Тервел, Кормисош, Винех, Умор, Токту, Телериг, Кардам, Крум, Диценг, Омуртаг, Борис, Расате, Кракра, Есхач, Исбул, Онегавон... все без паралел у траките, но с редица близки форми у тюрки и алтайци - особено Умор, Крум, Токту, Орхан и Есхач;- съществуването и до днес на народ, наричащ себе си *** на мястото на някогашна Волжка България, източно от гр. Казан в Русия, в днешната република Татарстан, бивша ***. Където траки не са и стъпвали.
334
5
 
3
 
! Отговори
Ф.С.В преди 13 години
Според мен ако сложим един българин и един *** --ще има очебийни разлики ..гена на *** е с 500 г назад --смъртна обида към *** е --ако отидеш и му разбъркаш огъня с пръчка ,,,,,,
333
3
 
1
 
! Отговори
Ужас преди 13 години
До тези, които казват, че не била вярна статистиката. Та тя казва, че тази година ще са 25 000 *** и турчета на 7 години! Кое не може да е вярно?!? За турчетата не знам, но *** е съвсем вероятно само те да са 20 000 поне!!! Ако реално са 400 хил, което е възможно, даже ми се вижда твърде малко и най-вероятно да двойно повече, 200 000 *** да има, 150 000 в детеродна възраст(т.е. 12-60 год.), та 15% от тях да са родили преди 7 години си е не възможно, ами даже малко!!!!!!!!!
332
12
 
6
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Днешните българи са точно толкова генетични българи, колкото и лъвовете пред Съдебната палата са типични животни от региона.
331
2
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В преди 13 години
Гадният български бизнес и алчност ,натоварването на сметки които *** дължат а ги плащат българите .липсата на работа или ако е то350 лв .после (изказването на БОКО -ако иска 2 деца трябва да има кариера и пари.).,,,,*** с професия инкубатор на *** до 60 г .помощи за "бедните ромчета". това след 25 г всеки ще има съсед *** и детето му ще "учи" с ромчета .но богатите няма да живеят в такава среда..а в замъците по морето и с отряд охранители.бедния да му мисли
330
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ибрахиме, още ли злословиш?
329
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Не ви ли се струва ,че Караибрахим е християнин провокатор!!!За да привлече внимание и да се мразят другите се е потурчил..ха..ха..ха
328
1
 
3
 
! Отговори
коко преди 13 години
Четете статистики преди да говорите глупости. Тук става въпрос за български ***!!!
327
5
 
8
 
! Отговори
добре е преди 13 години
Тази новина ми повдигна настоението. Въпреки 138 годишния геноцид над турското малцинство.Кланетата през 1877-78, Балканската война, изселвенията през 1950-52; 1968-79; Поголовното гонение през 1989 година и продължаващата икономическа политика благодарение на която се спират всякакви инвестиций в смесените региони и там положението е плачевно, пак НЕ УСПЯХА да претопят населението.Значи със зло не става.Никакви национални ценности.Няма такова понятие в Европа, всеки си знае корена.Знаем филма
326
1
 
4
 
! Отговори
пеева преди 13 години
До Караибрахим:Важното е,че синът Ви се чувства българин.А щом мрази турците,дали Ви обича ?
325
1
 
4
 
! Отговори
maiorski преди 13 години
Бъркаш Ибрахиме .....бъркаш......вие сте славяни продали се на 100-тината тюрки с цел да докопат нещо от погачата........и езика им научихте ...и дъщерите си продадохте .....жалко е това ...но да ви е вие простено Прави разлика между Тюрки и Турци славянско чадо...и не се опитвай славянина на тракиец да обръщаш.....или от помака грък или османлия да правиш
324
1
 
4
 
! Отговори
добрич преди 13 години
като си такъв борец, недей да ревеш като госпожичка, ами се стегни и прави нещо за България!