Гвардейки – скорошна гледка пред президентството

Оказва се, че сме първенци по жени в армиите от НАТО
8 мар 2011 15:00,
160
Гвардейки – скорошна гледка пред президентството
Досега гвардейците са само мъже. Снимка: Булфото

Министърът на отбраната Аню Ангелов обяви, че е отменена наредбата, с която се ограничават права на жени военнослужещи да заемат определени длъжности в армията.

В тази връзка той коментира, че сега предстои да се приемат военнослужещи в Националната гвардейска част и няма проблеми жени да участват, стига да отговарят на съответните физически изисквания.

Ангелов отбеляза, че неведнъж е бил посрещан от почетни караули в чужбина, в които е имало и жени.

"В момента няма висящи проблеми по отношение на службата на жените в армията", похвали се Ангелов, който днес се срещна с ръководството на Сдружението на жените военнослужещи.

"Съгласихме се с представителите на сдружението, че то трябва да увеличи влиянието си не само сред офицерите и сержантите, но и сред войниците жени", каза министърът.

На срещата е било отбелязано, че военнослужещите жени, както и мъжете, ще имат не само правата, но и същите задължения – например, ако са в състава на определена войскова част и тя бъде изпратена на мисия, те също трябва да участват в нея, за разлика от досегашното доброволно участие в мисии.

Още по темата

Представителките на сдружението са посочили като проблем чрез физическите изисквания към военните да не се промъква "скрита" дискриминация по отношение на жените.

Сега процентът на жените в армията средно е 14, във ВВС те са 19 на сто, а в Сухопътните войски – 13.

"Ако гледаме количествения параметър, сме, общо взето, в предните редици на армиите от страните членки на НАТО", похвали се Ангелов.

Министърът коментира, че за разлика от други държави от НАТО, в това число и стари членки, в които има забрани по отношение на забременяване и други ограничения, в нашата армия няма да има такива забрани.

Ангелов не смята, че има тенденциозност в постъпването на жени в армията за използване на служебното положение във връзка с евентуална бременност.

Министърът заяви също, че засега няма проблеми с отказ на изпълнение на задължения от жени военнослужещи.

"За нас е важно да няма ограничения, те да бъдат свободни да избират своята длъжност, така както чувстват, че са способни да я изпълняват. Естествено, всеки си прави сметката, когато постъпва в армията, за каква длъжност кандидатства", коментира в заключение министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
9
 
8
 
! Отговори
Tina преди 13 години
До 10: Защо даваш Великобритания за пример?! Какви традиции там?!Това стана държава на африканци и азиатци, на сексуално извратени и на алкохолно зависими.Нека да има и жени-гвардейци. В България мъже и жени винаги са били равноправни.
25
5
 
13
 
! Отговори
NEMO преди 13 години
Каква армия те са 40 000 от тях 25 000 администрация.Агитките на Левски и ЦСКА ще ги спукат от бой.Ми то полицията е повече от армията за какво си говорим.
24
7
 
11
 
! Отговори
VAS8ILISQNISEVROPA преди 13 години
АЗ СЪМ ЗА...В АРМИЯТА ДА СЛУЖАТ САМО....ЛЕЗБИЙКИ И ПЕД***СИ....ТАКА И АРМИЯТА ЩЕ СТАНЕ МНОГОБРОЙНА И ТЕ ЩЕ ИЗЛЯЗАТ НА СВЕТЛО...
23
7
 
7
 
! Отговори
самеца преди 13 години
Те са били за друго в армията, не ти е дошло на ум преди да го напишеш!!! Нали ви виждам всеки ден големи войнички сте.........
22
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
do sega ne biah siguren che komentirashtite v tozi site sa pylni oligofreni e sega veche sym siguren.... niama li kyde da si izbivate kompleksite bre typaci?
21
9
 
7
 
! Отговори
фатмак преди 13 години
Добре е добрееее щото при команда залееегни жените разбират командата погрешно и лягат по гръб и тогава атака в батакаааа да да.
20
12
 
14
 
! Отговори
НЕРЕЗА преди 13 години
МОЛБА От НЕРЕЗАГ-н Министър,Моля да бъда назначен за интимен бръснар на гвардейките!Ако желаете, елате да ми видите и пробвате инструмента! с другарски поздрав: НЕРЕЗА
19
7
 
9
 
! Отговори
kghk преди 13 години
искам да са по прашки :D
18
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
по сутиени ботушки и пушки :D
17
10
 
16
 
! Отговори
Sameca преди 13 години
Жените нямат място в Българската армия, освен да пият кафета и пушат цигари по цял ден друго не правят. Ще ви кажа защо е така - 90% са омъжени за военни, които или са в същото поделение или в друго, А накарайте по-старшия от вкъщи да прави нещо......... направо ненормални неща стават в БГ.
16
8
 
16
 
! Отговори
до 12 преди 13 години
За какво стават военни жените. Ми да забременеят и после да получават пълен размер на заплатата в майчинство докато са. Хитър номер за изцоцкване на държавни пари.
15
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гоце да проучи дали имат трипер, че много ще му стане на завалията от ДС.
14
9
 
13
 
! Отговори
Контра - Атака преди 13 години
Седефчо ... гвардейките под 15, или над 15 години възраст ги желаеш ?!
13
5
 
18
 
! Отговори
NEMO преди 13 години
Тябва да се сложи краи на пристотиите на аню този смърф.След него армията ще е само в чужбина.Няма пари реват а за мисии има кои плаща ние.Армията от жени жената трябва да дарява живот не да го отнема.
12
16
 
12
 
! Отговори
ха ха ха преди 13 години
Ха ха, колко мъже - комплексари пишат тук! Винаги е имало жени - войни сред нас, даже и по крумово време :), което си е супер!
11
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз съм бивш военнослужащ и мисля, че жени не бива да служат в казармата.
10
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То в тази държава жените станаха мъжки а мъжете********и.
9
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Излагация. Поредният пример за криворазбраната демокрация, която се прилага в България. Има си традиции и трябва да се спазват. Гвардейки пред бъкингамския да сте виждали ? При все, че Великобритания е в пъти по-демократична от България. Аню Черния да умре.
8
11
 
27
 
! Отговори
8-ми март преди 13 години
Жените не стават за военна служба. При команда "Легни" лягат по гръб ....
7
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами тогава освен с туристи ще се напълни и с перверзници!