Агрофирми получавали 8-цифрени субсидии

Провали се срещата между министри и протестиращите земеделци
Обновена: 21 мар 2011 15:33 | 21 мар 2011 15:33, Надежда Бочева
60
Агрофирми получавали 8-цифрени субсидии
Земеделците не пожелаха среща с Найденов и Дянков, искат само премиера Снимка: БТА

Обмисля се регламент, според който да бъдат ограничени субсидиите за земеделските сектори, реализиращи свръхпечалба. Това казаха министрите на земеделието Мирослав Найденов и на финансите Симеон Дянков. Те трябваше да се срещнат с протестиращите в 20 области на страната зърнопроизводители, но срещата се е провалила, заяви Найденов.

Зърнопроизводителите са поискали да разговарят с премиера Бойко Борисов, а не само с Найденов и Дянков. Срещата се е провалила, тъй като е необходимо да стигнем до предварително споразумение, преди да ходим при министър-председателя, обясни земеделският министър. Според него само 20% от зърнопроизводителите не са си получили субсидиите, включително и заради данъчни задължения.

Заради плащане на средства за площ под натиск България е санкционирана за 2007 и 2008 г. и ако това продължи, рискуваме евросубсидиите, допълни Найденов.

Цената на хляба в България трябва да падне, защото през последния месец цените на пшеницата на международния пазар намаляха доста силно - със сто лева на тон, каза Дянков. "След като отиват милиарди в земеделието, питаме какво се случва с цените на хранителните продукти“, попита и земеделският министър.

Още по темата
„Трябва да говорим в бъдеще за заплащанията, за да са справедливи спрямо всички – и за животновъдите, и за производителите на зеленчуци и на рози. И също да има регламент какво става, когато в някои сектори има свръхпечалби в определена година, както 2010 г. в зърнопроизводството“, заяви финансовият министър.

На въпрос какво разбира под свръхпечалба, Мирослав Найденов обясни, че минималната цена на тон пшеница в ЕС е 200 лв. на тон и ако се падне под това ниво, се прави интервенция. Когато реализираш пшеницата на 500 – 550 лв./тон, това е свръхпечалба, посочи Найденов. Той коментира, че субсидиите за зърно са били за сметка на средствата за животновъдите и зеленчукопроизводителите.

Дянков поясни, че при свръхпечалба на определен сектор, която е обусловена от обстановката на международните пазари, трябва да има регламент до колко може да плащат субсидии от държавата и ЕС (плащанията за площ са определена сума, една част от която идва от европейския, а друга – от държавния бюджет). „Не може само зърнопроизводителите да получават от държавата. Това оттук нататък няма да е така“, каза още Дянков.

Немалко фирми от агросектора получават 8-цифрени суми – някои получават стотици хиляди, други милиони, а трети – десетки милиони субсидии, заяви Найденов на въпрос коя е фирмата „октопод” в агросектора, която ще получи лъвския пай от субсидиите, както е заявил днес лидерът на ДСБ Иван Костов. Земеделският министър посочи, че 3,4% от фирмите в сектора усвояват близо 80% от плащанията за площ, които са основната причина за днешните протести.

По отношение на подготвяните стандарти за хляба Найденов упрекна зърнопроизводителите, че произвеждат фуражна пшеница, която е некачествена.
 

Още икономика и политика

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
Много е прав 52 преди 13 години
Вижте снимки от днешния брой на Труд - на протеста на зърнопроизводителите има само суперскъпи коли. Наемат за почти без пари земя от която веднъж печелят от производство, втори път от субсидии и трети път от суеперпечалба поради високи цени на борсата , а хляба който купуваме е некачествен и скъп.
50
0
 
1
 
! Отговори
Чопър преди 13 години
Найденов оправи си ДФ"Земеделие" и РА,защото там са СЕПП,НП ,НР 2 и другите плащания.Пълен батак -някои вземат други не,защото са неясни критерии на ДФ"Земеделие" и Разплащателна агенция.Взелитемошениците/ си облизват ръцете.Без комасация,орязана с Конституцията,в реални граници,от Костово време програми и досега едни арендатори яко се облажват,други едва свързват двата края,трети на загуба-стачкуват, за собствениците на земята рента - до 80кг.Дянков-Найденов пълна нула сте.А ,55 е прав.
49
1
 
2
 
! Отговори
! преди 13 години
Земеделието е единствения отрасъл, който е с положителен ръст през кризата , като осигурява един доста добър процент от БВП - какво др доказателство за напредък желаеш ??
48
1
 
3
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Дано парите да не потъват в нечии персонални джобове, а да се употребяват по предназначение.Няма да се очудя, ако след няколко години по официалната статистика стане ясно,че милиони са даде по разни програми, а налице няма нищо,което да го доказва - никакъв съществен напредък на икономиката.
47
0
 
1
 
! Отговори
!! преди 13 години
Целта е напълно постигната, всяко съсловие като излезе на протест и веднага масова медийна атака за настройване на обществото на анти-вълна - "виждате ли тея са се ояли и пак за пари реват" ... Принципът е ясен - разделяй и владей , докато се настройваме едни срещу други - срещу зем.производители, срещу лекари и т.н .. управниците ще си правят каквтото искат защото не сме единни в исканията си за по-добър живот ..
46
3
 
14
 
! Отговори
собственик на земя преди 13 години
Защо толкова ревета бе арендатори! Малко ви били субсидиите спрямо колегите ви от Европа! Що не се поинтересувате колко наем се плаща за 1 дка там, и колко плащате вие!Ще ви се стъжни! Земята цена няма! Сега използувате старите хора по селата, натискате ги със смешните наеми от 10 лв. за дка. с договори за 10 год. Ами ако се вдигнат тези хора и си вземат земята какво ще обработвате бе ,,АРЕНДАТОРИ'. Тогава ще трябва да си продадете джиповете за да преживявате, а не да ходите по два пъти в годин
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо уважаемото министерство не провери, как аревдаторите съсипват лозови масиви, заради зърнопроизводството. Лозята са обрасли с бурени и диви орехи. Те са зарязани от арендаторите. Не вярвате ли? Отидете в Чирпанския край, ще ахнете. Има наистина арендатори, които се грижат за лозята, но те са дребните до 200 - 300 декара. Едрите арендатори са я подкарали през просото. Гонят само печалбата.
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"В тая страна нито да си лекар,нити да си учител, нито да си земеделец...все на някой пречиш, все някой си ощетил, все трябва да работиш за без пари. Тука някви се изказват за субсидии и цени, а пък грам на представа си нямат за какво става реч."Приликата между "професионалистите" от тези професии е, че всичики те изповядват една и съща философия - пари, пари и пак пари.
43
5
 
2
 
! Отговори
дсо 48 преди 13 години
Ако стане както при Тато - ще трябва да върнем и ученическите, студентските, войнишките бригади - тогава така излизаше сметката.... като изчезна безплатната работна ръка и Татовото земеделие издуха супата...
42
3
 
6
 
! Отговори
НРАЕН ПОТРЕБИТЕЛ преди 13 години
Никакви пари,лешояди.Напълно съм съгласен със Дид комасация и национализация както беше при ТАТО и всичко ще си дойде на мястото да да.
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе факт че всяка година реват че или добива е малък или качеството е лошо. У нас прекалено много хора се падат като работна ръка на декарИ това е защото повчето арендатори имат фирми където си назначават цялата рода да си клати краката, купува им служебни коли и после взема работници! В САЩ бях на бригада във ферма която имаше 160 декара земя + пилчарник с 20 000 броилера - работеха чорбаджията с двамата си сина, а+2ма временни... я виж у нас за такова стопанство колко хора ще има...
40
0
 
17
 
! Отговори
Бай Хой преди 13 години
До 43Не си прав. М. г. зърното беше и много и качествено. Проблема е в това, че го изнесоха заради мисоките международни цени. А сега ядем хляб от фуражно зърно с подобрители. А формулата е 1/2/4 зърно, брашно хляб, т. е. при 200 лв./т. пшеница брашното трябва да е 40 ст. за кг. а хляба трябва да ти е 80 ст. за кг. или 50 ст. за брой. Помниш ли кога хляба беше по 50 ст.?
39
0
 
7
 
! Отговори
Дид преди 13 години
Като не можеш да си управляваш добре стопанството НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ!Видяхте как го направиха американците с банките и застрахователните компании и това противоречи на всякакви капиталистически идеологии,но пука ли им на тях?НЕ!Като не могат да се справят с обстоятелствата си ходят...земеделци в България колкото щеш!Народа няма да плаща на всеки за всичко.
38
0
 
14
 
! Отговори
ВСИЧКИ .... преди 13 години
...ЗЪРНОПРИЗВОДИТЕЛИ....СА АРЕНДАТОРИ!!!ТЕ , НЯМАТ ЗЕМЯ-ЗА ТЯХ ЗЕМЕДЕЛИЕТО Е БИЗНЕС--А , НЕ ПРЕПИТАНИЕ!ПРОИЗВЕЖДАТ НИСКОКАЧЕСТВЕНА ПШЕНИЦА, И Я ПРЕДСТАВЯТ ЗА ХЛЕБНА!!!НЕ ОПРЕДЕЛЯТ ТОЧНО ПАРЦЕЛИТЕ --ЗАЩОТО ТЕ, НЕ СА ТЯХНА СОБСТВЕНОСТ И ТОВА НЕ ГИ ЗАСЯГА!СА НАЕМ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ --ПЛАЩАТ СМЕШНИ ПАРИ!НАЕМОДАТЕЛИТЕ/СТАРИ ХОРА ПО СЕЛАТА / ..НАПРАВО ГЛАДУВАТ!
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бай-***, малка част от произведенто в България зърно е годно за хляб, на повечето е необходимо да се слагат подобрители които се внасят. Цената на хляба се определя от цената на брашното, грубо един килограм хляб трябва да струва колкото 2 кг брашно... само че брашното се прави от зърно - зърното или се внася или се купува от зърнобаза... Зърнобазите бяха изкупени от най-мазните тарикати и именнто те диктуват цените - иначе ако купиш зърно къде ще го съхраняваш...
36
1
 
19
 
! Отговори
Бай Хой преди 13 години
Няма да споря за субсидиите, защото не съм производител и не мога да взема страна. Но един наистина резонен въпрос - когато преди 2-3 месеца вдигнаха цената на хляба, председателя на съюза на хлебарите се оправда с цената на международния пазар. Още тогава това звучеше тъпо, защото ние ПРОИЗВЕЖДАМЕ, а не внасяме зърно. А сега? Цената падна с над 20%, а у нас хляба пак скочи!!! *** българсаката икономическа логика. Ама да реват - знаят!
35
3
 
1
 
! Отговори
ivan преди 13 години
tezi sa egasi debelite nagli primati. mozhe li horata jiveeshti varhu naj polodorodnata zemq v evropa da hodqt gladni be carvuli !!! genocid se naricha tova i nacionalno predatelstvo, zaslujavate da badete obeseni gerberski izchadiq.
34
17
 
22
 
! Отговори
Венелин преди 13 години
***! А когато има загуби, какво ще правите?!Завидяха на хората за парите, дето им ги бавят вече повече от година... Я вижте в другите европейски страни какви са субсидиите!!Тези да се махат незабавно, докато не са съсипали и земеделието!!
33
5
 
17
 
! Отговори
Съгласен съм с ДеМео преди 13 години
Все искат,като им умрат животните искат ,като бурята им ги унищожи пак искат,дори като имат в изобилие реколта пък пазара им е виновен...ами в това отношение между държава и производител трябва да има и задължения.Познавам десетина такива производители,ами те се чудят какъв джип да си купят,в което няма лошо,лошото е че когато печелят ни лук яли ни лук мирисали...на борсите в Европа,спечеленото в джоба и дотам!Хората дето с данъците им плащат субсидиите да го ду...
32
3
 
17
 
! Отговори
??????????/ преди 13 години
В тая страна нито да си лекар,нити да си учител, нито да си земеделец...все на някой пречиш, все някой си ощетил, все трябва да работиш за без пари. Тука някви се изказват за субсидии и цени, а пък грам на представа си нямат за какво става реч.