ГЕРБ мислят за минимална часова ставка

Управляващите имали желание да вдигнат заплати и пенсии
Обновена: 5 апр 2011 20:34 | 5 апр 2011 20:32,
147
ГЕРБ мислят за минимална часова ставка
Снимка: Булфото

Крайно време е да спрем да говорим за минимална заплата, а да помислим  за въвеждането на минимална часова ставка. Това каза  председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова на  пресконференция на парламентарната група на ГЕРБ. 

Според Стоянова ако тази идея се възприеме, трябва да се  направят промени в Кодекса на труда. Чрез тях работодателите ще  могат да наемат допълнително работници за почасова работа,  допълни тя. Трябва да дадем възможност за ново, по-гъвкаво  работно време и по-гъвкава работна сила, изтъкна шефкат ана бюджетната комисия. 

Минималната работна заплата може и трябва да се повишава, но само там, където има производителност, където има растеж на сектора. Трябва да говорим за диференцирана минимална работна заплата по браншове, каза още Менда Стоянова.

По темата за евентуално повишаване на минималната заплата и  пенсиите Стоянова каза още, че това е желание и на ГЕРБ.

Първо обаче трябва да се увеличи броят на работещите, за да има повече отчисления и така тези, които имат нужда, ще получат повишение  на доходите си. Стоянова добави, че условията да се случи това  са мерките, които правителството следва - ниски данъци за добра  инвестиционна среда, финансова стабилност, прозрачност. 

Ние също се стремим към повишаването на заплатите, пенсиите  и социалните плащания, но пътят към това е финснсовата  стабилност, която ще доведе до икономически растеж и увеличаване на заетостта, допълни зам-шефът на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.

Той допълни, че министерството на финансите  трябва да направи разчети дали е възможно да се осъществят  предложенията на синдикатите за увеличване на минималната  заплата и на социалните плащания.
По думите му при добро  изпълнение на бюджета за първите шест месеца на годината и при  консенсус между участниците в Националния съвет за тристранно  сътрудничество исканията на синдикатите може да се изпълнят. 
Балонно е обвинението на БСП, че фискалният резерв се пълни от  заеми, каза още Главчев.
ГЕРБ води добра  политика в условията на криза, а БСП управляваха при  икономически комфорт и въпреки това не постигнаха успех, който  да се усети от обществото, коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
8
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 13 години
БГ работодателят е алчен!Лично моите усилия доведоха до 220% растеж на фирмата преди няколко години, които рефлектира в 25 до 30 % ръст на моята заплата!!! Ето това е капиталистическата истина у нас, която означава едно - бедните винаги да го ду.хат!!!
38
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Stanishev kaza vsichki ot BSP /draskachite/ da si lyagat,utre pak.7,00.Na liniya.
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
веднага ти казвам мендо -------------5 ЕВРО НА ЧАС ,КВО ИМА ДА СЕ МИСЛИ ,ТВА Е ДЕЙНОСТ ТРУДНА ЗА ВАС
36
1
 
37
 
! Отговори
ей,хорааааа преди 13 години
Уморих се,честно ви казвам,от ***,популисти,мошеници,облечени във власт,нищо не ме радва,убиха всичко човешко в мен,чудя се....как ще живея от сега нататък,божееее....
35
2
 
32
 
! Отговори
бг преди 13 години
Минималната часова ставка е 0,7 евро/час в бг. В Германия минималната е 7,5 евро/час. Ясно ли и е Мента?
34
0
 
16
 
! Отговори
Георги Петров преди 13 години
Само да попитам N 10 как при петдневна работна седмица изкара 24 работни дни за месеца?А другият ми въпрос е:може ли някой да обясни по какъв начин това почасово наемане на работа ще се върже с плановете на правителството за увеличаване на осигурителния стаж за пенсиониране.
33
1
 
14
 
! Отговори
до ? преди 13 години
Естествено не чакам това от герб . Все едно да чакаш от умрял писмо.
32
1
 
26
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Българино,Преди да искаш минимална заплата - отговори...!!!- Ти дермоядецо - засади ли си картофите...???
31
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** от герб..вкарайте някакви улеснения за малкия бизнес...икономика се прави с производство и потребление
30
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Предложението е прекалено нормално и европейско за да стане реалност. Все пак тук сме ориенталска държава.
29
4
 
15
 
! Отговори
От го6о преди 13 години
7 е много прав. Така ще се наемат повече хора на по-малко раб. време , безработицата ще спадне ,което ще се отчете за изборите.А ние като цяло пак ще го ухаме. :)
28
0
 
11
 
! Отговори
5ko преди 13 години
a dano ama nadali ! ima edin vic.....
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Я ШМЕНДА СЕ ИЗКАЗА.КАДЕ БЕ ШМЕНДА ДА НАЗНАЧИМ ТЕЗ ПОЧАСОВИ РАБОТНИЦИ.КВО ШЕ КАЕШ В МИТНИЦАТА А.
26
1
 
9
 
! Отговори
Пепи преди 13 години
А аз си мислех, че първи април мина? Нали само тогава се шегуваме? Или ще е през целия април? Ако това сес лучи, ще е наистна добре, въпроса е че пак ще го опропастят по някъкв начин, да не се наричат български управници ако не го прецакат :D
25
2
 
15
 
! Отговори
ореха преди 13 години
Менда Ментова да живее с 270лв. на месец при годишна инфлация 40 на сто годишно.Как ще осигуриш работещия почасово ?Към настоящия момент над 300000 временно-постоянно заети в селското стопанство и туризма не се осигуряват .От това губи и бюджета на страната и работникът.
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
10 kinta na 4as,davai,az sym za
23
4
 
17
 
! Отговори
Това.... преди 13 години
мисленето,хм,,,,,,е сложна работа,ей,*** от измислената герб,докато го измислите,вече ви няма,жалко,че в БГ НЯМА МИСЛЕЩИ ПОЛИТИЦИ,ЖАЛКО.
22
4
 
23
 
! Отговори
миро преди 13 години
Няма да гласувам пове4е за тази нация!По добре да гласувам за овцете на село!
21
15
 
7
 
! Отговори
2011 преди 13 години
Е....едно положително нещо......много е добре за да е истина.....това трябваше отдавна да се случи, за да се доближим до Европа...Дано и разценките да са европейски!
20
2
 
27
 
! Отговори
популист преди 13 години
Да,така по лесно ще се отчете,че драстично е намаляла безработицата и че са открити много повече нови работни места за хората,ангажирани да работят по 2часа на ден!