ГЕРБ мислят за минимална часова ставка

Управляващите имали желание да вдигнат заплати и пенсии
Обновена: 5 апр 2011 20:34 | 5 апр 2011 20:32,
147
ГЕРБ мислят за минимална часова ставка
Снимка: Булфото

Крайно време е да спрем да говорим за минимална заплата, а да помислим  за въвеждането на минимална часова ставка. Това каза  председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова на  пресконференция на парламентарната група на ГЕРБ. 

Според Стоянова ако тази идея се възприеме, трябва да се  направят промени в Кодекса на труда. Чрез тях работодателите ще  могат да наемат допълнително работници за почасова работа,  допълни тя. Трябва да дадем възможност за ново, по-гъвкаво  работно време и по-гъвкава работна сила, изтъкна шефкат ана бюджетната комисия. 

Минималната работна заплата може и трябва да се повишава, но само там, където има производителност, където има растеж на сектора. Трябва да говорим за диференцирана минимална работна заплата по браншове, каза още Менда Стоянова.

По темата за евентуално повишаване на минималната заплата и  пенсиите Стоянова каза още, че това е желание и на ГЕРБ.

Първо обаче трябва да се увеличи броят на работещите, за да има повече отчисления и така тези, които имат нужда, ще получат повишение  на доходите си. Стоянова добави, че условията да се случи това  са мерките, които правителството следва - ниски данъци за добра  инвестиционна среда, финансова стабилност, прозрачност. 

Ние също се стремим към повишаването на заплатите, пенсиите  и социалните плащания, но пътят към това е финснсовата  стабилност, която ще доведе до икономически растеж и увеличаване на заетостта, допълни зам-шефът на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.

Той допълни, че министерството на финансите  трябва да направи разчети дали е възможно да се осъществят  предложенията на синдикатите за увеличване на минималната  заплата и на социалните плащания.
По думите му при добро  изпълнение на бюджета за първите шест месеца на годината и при  консенсус между участниците в Националния съвет за тристранно  сътрудничество исканията на синдикатите може да се изпълнят. 
Балонно е обвинението на БСП, че фискалният резерв се пълни от  заеми, каза още Главчев.
ГЕРБ води добра  политика в условията на криза, а БСП управляваха при  икономически комфорт и въпреки това не постигнаха успех, който  да се усети от обществото, коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
34
 
! Отговори
БоСимеонов преди 13 години
Евтини предизборни номера. Жалкото е, че много хора отново ще се подлъжат. Толкова плоска предизборна политика не съм виждал. СРАМ МЕ Е, ЧЕ ЖИВЕЯ В БЪЛГАРИЯ.
58
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Едно е да мислиш друго е да можеш, а трето е да го направиш. А цялата работа е че вече си виждат УВО то и се мъчат да си опраят рейтинга.
57
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
вижте лицата на алчността по канал 1 - осбено оня Хърсев и присмуканата госпожа!
56
4
 
14
 
! Отговори
BG преди 13 години
a utre shte chetem za sedmichna zaplata li? boje BOKO vzemi si kabineta i si idi da si sadish kartofite be samo dumi nishto ne stori samo lehti rejesh i s hilikopteri se vozish
55
6
 
39
 
! Отговори
Петър преди 13 години
Герб мислят-А могат ли
54
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е да не видите нещо от Станишев,който от днес и той почнада обещава.А да видим утре ,какво ще обещаят СДС,ДСБ,Атака и ДПС.Само дали някой си изпълнява обещанията,след като го изберат. Дано ,дано,ама надали.
53
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Престанете с тая малоумщина "работодател"!!! Работата я дават работещите... от тия за които работиш се очаква заплащане.. работа-пари... разбрано??
52
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
е то при почасовата работа като извадиме и данъците на час и кво ще остане..? само да си се разхождам с колата до работата и обратно в задръстванията.
51
6
 
27
 
! Отговори
един преди 13 години
И самото заглавие на статията е подвеждащо...."ГЕРБ мислят....." Това е абсолютно неверно и - бих казал - невъзможно....
50
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тъпацииииииии... още 4 години от живота ми ще минат безвъзвратно докато решите как и защо ще управлявате... :(
49
3
 
31
 
! Отговори
gaw преди 13 години
Чета коментарите и се ужасявам. Абе, хора, вие глави нямате ли? Какво почасово заплащане, какви пет лева ще прокарват? А пък някои се и радват.Ами в Русе и сега съществува фирма, която наема почасово работници да сглобяват дървени шкафчета. И знаете ли каква е надницата? 1 (един) лев на час. Работещите имат право да получат заплащане за работа до 4 часа на ден. Както се казва честито.Ами като узаконя светлия пример и въведат такава ставка ще ви видя тогава.Или очаквате друго?
48
8
 
26
 
! Отговори
лопиннн преди 13 години
Абе още ли пишете за тия *** от ГЕРБ...? Не искаме и да ги знаем!
47
1
 
14
 
! Отговори
един преди 13 години
Минимална работна заплата = най- ниско квалифициран труд, положен с минимум усилие за максимум време! Дали е така, обаче! Ако се погледне колко народ се осигурява на тази заплата, а бачка като за последно - особено в провинцията, защото няма работа...И кой ще отчита колко време се работи....Можаха да въведат банкови карти за всички! Толкова ли е трудно и система за отчитане на работното време, вързана с НОИ - отиваш на работа, картата през устройството, тръгваш си - пак! И после - колко ти плаща
46
2
 
7
 
! Отговори
BALGARCHE преди 13 години
POCHASOVOTO ZAPLASHTANE TRIABVA DA SE PRIEME ! TOVA E EDNA STAPKA NAPRED V RAZVITIETO NA BALGARIA !
45
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като наближат избори и всични почват да обещават.Ама вече няма балами,които да вярват на обещания.Само по делата им ще ги избираме.
44
0
 
16
 
! Отговори
миличка преди 13 години
хубаво ще е да ги въведат, тъкмо най-после ще се види черно на бяло, колко часа трябва да се гърбим, за да си купим хляб и мляко ... да не говорим за покриването на твърдите месечни разходи, пък за останалите неща изобщо не искам и да си помислям! Траурен смях ще е ...А иначе, още малко и ще трябва да говорим за метална и невидима половинка на стотинката, трагикомедия сме в тая държава просто!
43
2
 
25
 
! Отговори
лъжци преди 13 години
абе те от 2 години вече имат желание...но на върба в петък и ние ще гласуваме за тях.
42
11
 
7
 
! Отговори
Работодател преди 13 години
При мене се взимат много добри заплатки почасови при това...ако си красива блондика между 20-25 годишна стройна и с готин фейс...11$ на час
41
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никога няма да въведат почасово заплащане както е в белите държави, защото ако другите страни разберат колко ни е почасовото заплащане и ще ни спукат от подигравки и ще станем за посмешище, не че сега не сме, ама тогава съвсем ще ни бъзикат какви сме аборигени с един лев заплащане на час.
40
5
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 13 години
БГ работодателят е алчен!Лично моите усилия доведоха до 220% растеж на фирмата преди няколко години, които рефлектира в 25 до 30 % ръст на моята заплата!!! Ето това е капиталистическата истина у нас, която означава едно - бедните винаги да го ду.хат!!!