ГЕРБ мислят за минимална часова ставка

Управляващите имали желание да вдигнат заплати и пенсии
Обновена: 5 апр 2011 20:34 | 5 апр 2011 20:32,
147
ГЕРБ мислят за минимална часова ставка
Снимка: Булфото

Крайно време е да спрем да говорим за минимална заплата, а да помислим  за въвеждането на минимална часова ставка. Това каза  председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова на  пресконференция на парламентарната група на ГЕРБ. 

Според Стоянова ако тази идея се възприеме, трябва да се  направят промени в Кодекса на труда. Чрез тях работодателите ще  могат да наемат допълнително работници за почасова работа,  допълни тя. Трябва да дадем възможност за ново, по-гъвкаво  работно време и по-гъвкава работна сила, изтъкна шефкат ана бюджетната комисия. 

Минималната работна заплата може и трябва да се повишава, но само там, където има производителност, където има растеж на сектора. Трябва да говорим за диференцирана минимална работна заплата по браншове, каза още Менда Стоянова.

По темата за евентуално повишаване на минималната заплата и  пенсиите Стоянова каза още, че това е желание и на ГЕРБ.

Първо обаче трябва да се увеличи броят на работещите, за да има повече отчисления и така тези, които имат нужда, ще получат повишение  на доходите си. Стоянова добави, че условията да се случи това  са мерките, които правителството следва - ниски данъци за добра  инвестиционна среда, финансова стабилност, прозрачност. 

Ние също се стремим към повишаването на заплатите, пенсиите  и социалните плащания, но пътят към това е финснсовата  стабилност, която ще доведе до икономически растеж и увеличаване на заетостта, допълни зам-шефът на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.

Той допълни, че министерството на финансите  трябва да направи разчети дали е възможно да се осъществят  предложенията на синдикатите за увеличване на минималната  заплата и на социалните плащания.
По думите му при добро  изпълнение на бюджета за първите шест месеца на годината и при  консенсус между участниците в Националния съвет за тристранно  сътрудничество исканията на синдикатите може да се изпълнят. 
Балонно е обвинението на БСП, че фискалният резерв се пълни от  заеми, каза още Главчев.
ГЕРБ води добра  политика в условията на криза, а БСП управляваха при  икономически комфорт и въпреки това не постигнаха успех, който  да се усети от обществото, коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
27
 
! Отговори
uha преди 13 години
вълкът козината си мени,но милиционерщината-НиКОГА!Това е тарикатщина
18
1
 
11
 
! Отговори
beden преди 13 години
Idat izbori.......pak ni slagat na purzalkata! Ina4e ideiata e dobra, ama zavisi kolko 6te e minimalnoto vaznagrazdenie na 4as,,,
17
18
 
9
 
! Отговори
gogo преди 13 години
В целия цивилизован свят заплащането се определя на ЧАС.Ако герб въведат почасово заплащане чрез промени на законите,аз ще гласувам за тях
16
2
 
23
 
! Отговори
uha преди 13 години
избори,избори...къде е Хер Флик да размаха постната пица.Обещания се сипят от добрия Мат^риал към лошия...защо ли-познайтеее)))
15
2
 
19
 
! Отговори
$ преди 13 години
Чакам новата заплата да я направите 2500 евро.
14
0
 
7
 
! Отговори
beden преди 13 години
do fhUffff....i az taka si me4taia 4esto.....i za 20 lv na 4as si me4taia, ama mai nqma da e v Bulgaria.....
13
3
 
4
 
! Отговори
HAMELEONKA преди 13 години
PREDPOLAGAM TCE SUM (VEROQTNO) EDINSTVENATA KOMENTARISTKA ,KOQTO E BILA TCLEN NA NQKOLKO PARTII-:a imenno: BKP-do 1992g.-posle na BSP-do 1995 SDS(bqh Aktivistka v BURGAS,posle se prehvarlih v Partiqta na SIMEON-do 2009.Sled pensioniraneto mi_/bqh OFITZERKA 24 g.-se vlqh v stroinite GERB reditzi.Mnogo radosti i ugasno mnogo razotcarovaniq v Partiiniqt moi givot.Sega sum na 66 i sum v USA-do sina i snahata ot 10 mes.Tuk se givee oholno i volno-bez partizan6tini.-QNKULOVA,RENO-USA.pozdravi za vas.
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
то и сега има по браншове минимални осигурителни прагове а не знам как би било възможно да те назначат на заплата по-малка от мин.осиг.доход за съответната професия и служба ,махнете понятието мин.заплата определена от държавата защото се използва за укриване на доходи
11
0
 
16
 
! Отговори
до 7 преди 13 години
Че те и сега на 4 ч. ги правят поне които работят в магазини..продавачи ..
10
2
 
25
 
! Отговори
fh преди 13 години
МИНИМАЛНА ЧАСОВА СТАВКА 5ЛВ.НА ЧАС ТОВА ЩЕ БЪДЕ НАЙ НИКСАТА В ЕВРОСЪЮЗА,НО ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ ЧУВСТВИТЕЛНО ЩЕНИ ВДИГНЕ СТАНДАРТА.5*8=40 НА ДЕН .24 РАБОТНИ ДНИ ПО 4О НА ДЕН.960ЛВ.НА МЕСЕЦ...
9
9
 
29
 
! Отговори
Такъв филм няма преди 13 години
Герб мислят? Такъв филм няма!
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
eq schetovoditel govori na naroden ezik be.kvo e tova .vpregnah se ne6to.
7
4
 
39
 
! Отговори
Знаете ли че... преди 13 години
А занаете ли защо се прави това??? За да могат работодателите да правят трудови договори на 4 часа, а да държат хората по 8+ часа!!!Грррррррррррррррррр!!!!!
6
4
 
17
 
! Отговори
crus преди 13 години
вие ред и дисциплина в собствения си двор не можете да установите ...кво остана за остатъците от България.....всичките сте национални предатели....всичките трибуквени ,четирибуквени ***...
5
1
 
29
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,Проблема не е в това Защо се разбонтуваха обикновенните гладуващи в северна Африка, а ЗАЩО ОЩЕ ТЪРПЯТ ГЛАДНИТЕ БЪЛГАРИЗа сведение на оксиморона - български политици - Сит на гладния не вярва!!! Въпреки това чакаме Парламента (и управници и опозиция) и Президента, да започнат да спазват "Харта за правата на човека", залегнала в Конституцията ни и Лисабонската стратегия на ЕС: Член 25 от Хартата: - Всеки има правото на жизнен стандарт, който да осъществява на него и семейството му здраве и благополучие, включително прехрана, дрехи, жилище, медицинско обслужване и необходимите социални услуги, както и правото на сигурност в случай на безработица, болест, инвалидност или овдовяване, при старост, както и при други по-нататъшни загуби на средствата за издръжка, по независещи от него обстоятелства. - Майките и децата имат право на особена социална помощ и подкрепа." Какви са минималните изисквания:- "Жизненият минимум" (гладуването) е 295лв. За физически геноцид!- "Социалния минимум" е 645лв. За социален геноцид!!- "Издръжката на едно дете" е 370лв. При по-малко се извършва Национален геноцид децата възпроизвеждат нацията...!!!- Минималната издръжка на четиричленно семейство, е 2030лв., а средната заплата е само 650лв...Или:- При средна заплата, семейния доход е 1300 лева или по 325 лв., което е по-малко дори от издръжката за едно дете...- 70% от работещите със заплати под 625лв. са Социални аутсайдери, което прави около 5.0 милиона българи- Към тази цифра трябва да прибавим и 90% от пенсионерите - около 1.6 мил.Истината:- Ощо около 6.6 милиона от българското население са Социални аутсайдери. - Да не забравяме и около 0.5 милиона, живеещи с доходи под Границата на глада от 295лв. (границата на убиване чрез глад, както в концлагерите) или общо 7.1 милиона, от общо 7.4 милиона, а всичко това е: - Грубо потъпкване на Хартата за правата на човека!Извод:- В България живеят Нормално около 0.2-0.3 милиона души Помните ли кой написа - НАРОДЕ...????, а неговия съратник добави Кой те в таз робска люлка люлее?А ехото тъжно отговаря - Парламент, Правителство и Президент
4
0
 
15
 
! Отговори
beden преди 13 години
hahahaha....minimalna 4asova stavka!!! Mdaaaaaa, zna4i q da smetna kolko 6te mi e zaplatata!Da re4em 4e rabotq sa 450 lv na mesec. rabotq 40 4asa na sedmica=160 4asa na mesec. zna4i rabotq za okolo 2,80 lv na 4as! Basi i mizeriata.
3
0
 
16
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,Пари за пенсионната система, има и при днешното ниво на вноските, но!1. Дори и най-развитите държави не могат да поддържат Четири паралелни пенсионни системи, както е у нас, Солидарна, Капиталова лична (но защо частна), Пофесионална и Капиталова обща (държавен Сребърн фонд)... 2. Пак от гражданите се събира и данък Обществено осигуряване, с който се плаща Конституционното зъдължение на Държавата Социалното осигуряване!!! Парите за пенсии и здраве са достатъчни, но само ако Държавата и Гражданина си плащат Конституционните задължения, и като:1. Премине се изцяло на чиста Солидарна пенсионна система, плащана от работещия и работодателя му и отчитаща трудовия стаж, личния принос и времето за самоосигуряване, подпомагана от Общата капитарова система2. Държавата поема изцяло, чрез бюджета, Конституционните си Социалните задължения(Чл.51 от К-ята)Днес:1. Парите за "втора" пенсия и "професионалните", се крадат от олигархията, собственик на тези фондове, която ги налива в собствените си предприятия, което е Главната причина за съществуването на Сивата икономика, неплащаща социалните си задължения (ето това се нарича Параграф 22)2. Чрез Противоконституционния (Чл.60) "Таван" на осигуровките, годишно от задължителните социални системи се крият над 1 милиард лева..., а от Девидентите и доходите от наеми, се пестят още толкова...3. Любимите на чиновниците и бизнесмените Квази пари, като ваучери, "безплатни дрехи", пътувания и т.н., също не се облагат "пенсионно" и здраво..., а на всичко отгоре, се приспадат и от данък печалба4. Почти 1 милиард Социални осигуровки и помощи, също не се облагат пенсионно и здраво, макар че тези хора се лекуват и се получават пенсииИ накрая: - Това, че някой днес има големи доходи не означава, че утре не може да ги загуби..., та нали нали фалиралите фирми са мършата, която храни оцелелите, до следващата кризаПо Конституция ужким всички сме равни, но изглежда както и при Комунизма, някои са По-равни
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
чудесно така няма да се плащат заплати на голяма част от депутатите
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
остави,имаш желание.