Совалка до Москва търси решение за АЕЦ "Белене"

Трайков заминава за заседание на Смесената икономическа комисия
Обновена: 6 апр 2011 07:18 | 6 апр 2011 06:58,
120
Совалка до Москва търси решение за АЕЦ "Белене"
Снимка: Булфото

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заминава за Москва, за да участва в заседание на българо-руската междуправителствена комисия за търговско-икономическо сътрудничество.

Очаква се там да бъде поставен отново въпросът за АЕЦ „Белене”, въпреки че не е ясно дали Трайков ще се срещне с руския си колега Сергей Шматко.

Във вторник министърът уволни директора на НЕК Красимир Първанов заради подписано споразумение между НЕК и руската „Атомстройекспорт“, с което страната ни се задължава до 1 юни да подпише окончателно за изграждането на АЕЦ „Белене“.

Трайков заяви, че шефът на НЕК е нерушил правомощията си като е подписал въпросния документ – Допълнение 12 към договора за АЕЦ „Белене“.

Още по темата
5 апр 2011 19:34
494

В остро изказване министърът коментира, че очевидно руският натиск в България е по-силен от способността на някои хора, призвани да защитават националния интерес, да му се противопоставят.

Уволнението на Красимир Първанов обаче не отменя подписания договор.

Така страната ни може да се окаже в ситуацията да парафира окончателен договор, без да са ясни критериите за безопасност на централата и и допълнителните разходи, т.е. без да има окончателна договорка за цената.

Същевременно, посланикът на Русия у нас Юрий Исаков заяви, че проектът „Белене“ отговаря напълно на интересите на България.

Пред ИТАР-ТАСС той окачестви думите на министър Трайков като „излишно емоционални и противоречащи на стила на конструктивен диалог, воден по проекта между представители на двете страни“.

В коментар на ситуацията руски експерти предполагат, че уволнението на директора на НЕК няма да попречи работата по АЕЦ „Белене“ да продължи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
10
 
! Отговори
бостаня преди 13 години
51 На крив гербер космоса му пречи.
52
4
 
2
 
! Отговори
filomena grimaldi преди 13 години
edna rabota kato se zapo4ne bi trqbvalo da se dovede do svoqt krai. tezi deto q zapo4naha lisnaha kup4ina pari v pove4eto usvoiha i zabata4iha proekta.
51
9
 
9
 
! Отговори
7777777 преди 13 години
ГОЦЕ Е В ОСНОВАТА НА ТОЗИ ПАРАФ С ***,А БЕ КАТ РУСКАТА МАФИЯ НЯМА 2-РА НА СВЕТА,АМАН ОТ ПОП КРЪСТЬОВЦИ В ТАЗИ ОГЛОЗГАНА И ИЗНЕМОЩЯЛА БЪЛГАРИЯ,ДОКАТО ИМА КОМУНИСТИ ЩЕ ИМА И БРАТСКА ВЗАИМОВРЪЗКА С МАТРЬОШКИТЕ,ЗАТОВА И ЛУКОЙЛ ТАКА НЕИСТОВО ВДИГА ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА ЗА ДА СИ ПРОКАРАТ МАФИОТСКИТЕ РУСКИ ИНТЕРЕСИ,ДАЖЕ И МАСОВО ИЗКУПУВАТ ИМОТИ ПО ЧЕРНОМОРИЕТО,ДА МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВИЦА-БЪЛГАРИЯ И ТО ГЛАВНО РУСКО-КОМУНИСТИЧЕСКАТА КГБ И Б.Г.-ДС....
50
3
 
8
 
! Отговори
бостаня преди 13 години
47 пий си хапчетата.Тоя кадър си е баш герберски.Назначен е миналата година.
49
7
 
12
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Руснаците не искат нищо повече от това - да кажем ДА или НЕ /то си е наша работа/. Продължилите доста време увъртания от наша страна не даваха отговор нито на едното, нито на другото. По мое мнение бягството от проблема не е решение на проблема, а ние правом точно това. Йорго със сигурност вече доста е пораснал / и в пряк и в преносен смисъл/, а ние все още сме си ние /по темата/. До вчера. Всъщност, нищо лошо не се е случило, напротив - дадена ни е възможност да *мислим* още три месеца. ??? !!!
48
0
 
0
 
! Отговори
С.М. преди 13 години
С мечка - дренки.
47
12
 
25
 
! Отговори
антикомунист преди 13 години
Красимир ПървановКрасимир ПремяновГеорги ПървановВсе видни комунисти и предатели.После пак гласувайте за комунистите и се оплаквайте.
46
8
 
22
 
! Отговори
аватар преди 13 години
Не знам дали АЕЦ Белене отговаря на интересите на България но със сигурност се усеща от извършената диверсия на Красимир Първанов че интересите са в полза на Русия,още повече че Овчаров и комунистите не спят,тях не ги интересува народа български,а най вече личните интереси.
45
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"В остро изказване министърът коментира, че очевидно руският натиск в България е по-силен от способността на някои хора, призвани да защитават националния интерес, да му се противопоставят."Трайчо да не се помайва, ами да отива при Бойко да му се извини за нанесената обида! Иначе му изстива министерството!
44
1
 
7
 
! Отговори
джиджи преди 13 години
до 41. Заради ей такива пернишки овнета като тебе в БГ сме на този хал. Не мислиш ли , че 6 000 000 кандидат депутати ще са в повечко. Те 240 хрантутника еб..а мамата на БГ.Истина е, че всеки народ си заслужава съдбата. За съжаление нашата не е розова!
43
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БОГ БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ С БОЙКО БОРИСОВ!
42
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цялата тази история е взета като от Винету!Лошите са направили пъклен план и сега съвсем невинният ни вожд ще трябва неохотно да приеме решение, което е на 180 градуса противоположно на изразените от него позиции! Поне тези позиции които бяха изразени в началото на мандата де! Че те на няколко пъти се сменяха!Така Генералът се показва като интригант почти от класата на Командира!
41
6
 
6
 
! Отговори
do 37 преди 13 години
Kakvo ti e vinoven Boiko v sluchaq vre carvul ? Kakvo drapate po forumite kato nedygavi vyshki i se pravite na silni i na kompetentni. Kato ste tolkova silni i mojeshti mi haide kandidatiraite se vie da vi vidim do kyde shte q dokarate.
40
15
 
17
 
! Отговори
Стареца преди 13 години
АЕЦ ни трябва! Нямаме други ресурси - нефт и газ, въглищата са слабички, зелена енергия - непостоянна и скъпа за сега. Дълго нашата АЕЦ бе единствена на Балканите и нямаши проблеми. Сега има лобита дето не искат да сме добре и да имаме нищо ценно. Румъния си има вече АЕЦ, Турция започва да строи 3 броя, първата ще е руска. Сега да чуем ядрените специалисти , икономистите, еколози, енергетици, строителните специалисти и сеизмолози. Иначе войнстващи "специалисти" по ядрени централи колкото искаш.
39
8
 
14
 
! Отговори
Ицо преди 13 години
.....не знам на автопилот ли се движи кораба, но със сигурност посоката е - към дъното.... Тежко на България!!!
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"OT KOIA PARTIA E NAZNACHEN .BUSONA ."Ееее, циркаджия славен е горкият човечец, с нов морал!При Боцето няма лабаво!
37
4
 
16
 
! Отговори
Самопризнание преди 13 години
На 5 юли 2009 г. гласувах за Тиквата и се ПОДПИСАХ в избирателния списък. Моля, незабавно да бъда уволнен!
36
4
 
8
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Чиста приода,екологично селско стопанство и хранително-вкусова промишленост,добра инфраструктора,интересни туристически ...дестинации и развит селски туризъм;това е панацеята на българите за следващите години.Къде е АЕЦ-а в тази...схема?
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Разпускане на държавата, и без това я няма. ДА ДОЙДЕ ДЖУНГЛАТА..."Джунглата дойде преди 22г, ако не си забелязал!
34
4
 
2
 
! Отговори
do 25 преди 13 години
Niama znachenie ot koia partia e naznachen a koi i kakyv natisk mu e nalagal. Zashtoto dori i ti da si ti doidat onia deto mnogo gi obichate ti kajat dve dumi na kryst i shte si izseresh vytreshnostite ot strah.