Совалка до Москва търси решение за АЕЦ "Белене"

Трайков заминава за заседание на Смесената икономическа комисия
Обновена: 6 апр 2011 07:18 | 6 апр 2011 06:58,
120
Совалка до Москва търси решение за АЕЦ "Белене"
Снимка: Булфото

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заминава за Москва, за да участва в заседание на българо-руската междуправителствена комисия за търговско-икономическо сътрудничество.

Очаква се там да бъде поставен отново въпросът за АЕЦ „Белене”, въпреки че не е ясно дали Трайков ще се срещне с руския си колега Сергей Шматко.

Във вторник министърът уволни директора на НЕК Красимир Първанов заради подписано споразумение между НЕК и руската „Атомстройекспорт“, с което страната ни се задължава до 1 юни да подпише окончателно за изграждането на АЕЦ „Белене“.

Трайков заяви, че шефът на НЕК е нерушил правомощията си като е подписал въпросния документ – Допълнение 12 към договора за АЕЦ „Белене“.

Още по темата
5 апр 2011 19:34
494

В остро изказване министърът коментира, че очевидно руският натиск в България е по-силен от способността на някои хора, призвани да защитават националния интерес, да му се противопоставят.

Уволнението на Красимир Първанов обаче не отменя подписания договор.

Така страната ни може да се окаже в ситуацията да парафира окончателен договор, без да са ясни критериите за безопасност на централата и и допълнителните разходи, т.е. без да има окончателна договорка за цената.

Същевременно, посланикът на Русия у нас Юрий Исаков заяви, че проектът „Белене“ отговаря напълно на интересите на България.

Пред ИТАР-ТАСС той окачестви думите на министър Трайков като „излишно емоционални и противоречащи на стила на конструктивен диалог, воден по проекта между представители на двете страни“.

В коментар на ситуацията руски експерти предполагат, че уволнението на директора на НЕК няма да попречи работата по АЕЦ „Белене“ да продължи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
3
 
! Отговори
DO 29 NIE OT BSP преди 13 години
TOVA E CELTA DA SAZDAVAME NESIGURNOST IDAT IZBORI I NI TRIABVAT NEDOVOLNI
32
0
 
11
 
! Отговори
АЕЦ преди 13 години
Време е компетентен орган/лице в тая държава да каже официалната позиция на правителството: "Правим ли" или "Не правим" АЕЦ и точка! Стига спекулации, празни приказки и простотия!
31
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В това правителство има ли поне едно нормално човещко същество?Бойко, Цветанов, Аню, Дянков, сега и Трайков все си играят играта все едно сме ***!Сериозно ли смятат, че някой ще повярва, че шефа на НЕК е подписал договор с руснаците на своя глава, без одобрението на Бойко?От друга страна, може и да са прави министрите, че сме ***, след като ги оставяме да си правят делаверите!
30
2
 
4
 
! Отговори
ДЖУНГЛАТА преди 13 години
Разпускане на държавата, и без това я няма. ДА ДОЙДЕ ДЖУНГЛАТА...
29
3
 
13
 
! Отговори
,,, преди 13 години
Голям цирк......!!! Как така някой решава да подпише нещо, което задължава всички БГ данъкоплатци - просто не е вярно и е долна лъжа и инсинуация! Защо не се изказа по такъв важен въпрос официално министър председателя и не даде обяснение на БГ данъкоплатец, а си замълча тактично?! Защо за пореден път правителството демонстрира некомпетентност, липса на координация и даде поредния лош сигнал на външния свят, а именно, че в БГ цари безвластие и корабът се движи на автопилот!!!
28
1
 
5
 
! Отговори
повишено внимание! преди 13 години
Междувременно министър Трайков да внимава какво яде и пие!Да не чуем че изведнъж му станало лошо .. и...Много хора са починали, след като са пили "чай" в Русия.Да не дава Господ такива работи, но тогава онези, които са упражнявали НАТИСК ( получавали комисионна.. и не е трудно да се сети човек кОИ са) ще действуват безпрепятствено.СЕГА къде са държавните мъже, Златев от Лукойл, който присъствува на преговори откъм руската страна,като техен представите, да кажат мнението си!ЗА КОГО е ИЗГОДНО
27
1
 
5
 
! Отговори
PITAST преди 13 години
ZASTO PUSNATI PROEKTI SE SABOTIRAT I KOIA PARTIA STOI ZAD PROVOKACIITE
26
1
 
0
 
! Отговори
PITAST преди 13 години
KADE VECHE NIAMA TAKIVA.BUSONI.0
25
2
 
4
 
! Отговори
PITAST преди 13 години
OT KOIA PARTIA E NAZNACHEN .BUSONA .PITAM
24
2
 
5
 
! Отговори
премиер и президент преди 13 години
А КЪДЕ са ПРЕМИЕР и ПРЕЗИДЕНТ да дадат своето ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО мнение по въпроса?Въпросът е"ЗАЩО директор на НЕК в страна от ЕС подписва НЕПОЗВОЛЕНО , в УЩЪРБ на РБългария, договор в ПОЛЗА на РУСИЯ? За Президента знаем, че това е ГОЛЯМ ШЛЕМ още веднъж.Все още се надяваме да не бъде така за Премиера.Иначе... жалко и за нас, и за ЕС!.....
23
2
 
6
 
! Отговори
Иво преди 13 години
В крайна сметка по-добре е да има АЕЦ Белене, но не по този начин с тайни договорки (и бушони като уволнения Първанов които да прикриват тези тайни споразумения) и завишена цена.
22
10
 
1
 
! Отговори
NIE OT BSP преди 13 години
GOT NI E KAT PRODAVAME BALGARIA
21
0
 
22
 
! Отговори
4-ти км. преди 13 години
Тези или наистина са луди или ни правят на луди. Значи някой си подписва нещо си от името на правителството и то има стойност..??...после един министър отива някъде незнайно защо и как. Преди това казваха, че имало фиксирана цена и че България няма да даде и лев за централата, сега не било така. И това ако е нормално управление, аз съм трамвай.
20
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПОдписалият договора за АЕЦ-Белене,Първанов,трябва да бъде съден за държавна измяна.
19
1
 
18
 
! Отговори
ПЕНЕ преди 13 години
Тия за какви "совалки" и за какви " решения " ни говорят ??!Нали Тиквата и ШЕФЪТ МУ , Вальо Златев , вече са взели решение за Белене - (а като гледам са взели НЕ САМО РЕШЕНИЕ , НО И РАЗНИ ДРУГИ РАБОТИ СА ВЗЕЛИ ! ) ! ?Всичко вече е решено , парите са разделени а ние ОТНОВО СМЕ ПРЕДАДЕНИ !Защото не го слушайте Боко , че всичко щяло да е безплатно за България !На тоя Свят , много отдавна НЯМА НИЩО БЕЗПЛАТНО ! ! !
18
0
 
9
 
! Отговори
сизиф преди 13 години
то вече писано те совалки ще ми правят ами пратете и една до марс от там поне можете да излъжете че ви е вързало
17
5
 
7
 
! Отговори
Ананас преди 13 години
До 12Кво се чудиш? Посланиците знаят най-добре кои са интересите на България! боко цвъки и трайчо не знаят в коя Вселена са, а за интересеси и някаква умисъл в действията не може да се говори!
16
3
 
22
 
! Отговори
Николета преди 13 години
Тези този път лъжат здраво, дори на междуфирмени срещи се изготвя предварителна пътна карта и се знае кой с кого ще се среща, в колко часа и най-вече какви ще са темите на разговор. Написаното тук ако е вярно, то кабинетът ни не е зле, той е супер зле.
15
7
 
13
 
! Отговори
Ананас преди 13 години
Tрайчо да застане като мъж и да каже - "Правим АЕЦ!" или "Не правим АЕЦ!" Пък той чупи китки и мрънка като пyтчицa!
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Kva sovalka kvo ste pushili v dnes bg