Махат шефа на НЕК

Превишил си правомощията за АЕЦ "Белене"
Обновена: 6 апр 2011 06:35 | 5 апр 2011 19:34,
494
Махат шефа на НЕК
ДАНС се захваща с шефа на НЕК, каза министър Трайков. Снимка: БТА

Директорът на НЕК Красимир Първанов е освободен от поста си  заради нарушаване на правомощията си. Това съобщи министърът на икономиката,  енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Той посочи, че при  подписаното във вторник споразумение между НЕК и "Атомстройекспорт" за  удължаване на срока на договора за АЕЦ "Белене" Първанов е нарушил правомощията си, като е подписал обвързваща клауза - до два месеца да се подпише окончателно споразумение по проекта. 

 ДАНС ще се заеме със случая защо Първанов е превишил правомощията си. 

Подписани са два документа - меморандум, който дава на  двете страни три месеца, за да се направят допълнителни  изследвания на критериите за безопасност на централата - и това  е добре, каза Трайчо Трайков.

Вторият документ обаче -  Допълнение 12 към договора за АЕЦ "Белене", задължава страната  ни до два месеца да се подпише окончателен договор с обвързващи  клаузи, посочи министърът. По думите му това е грубо излизане от мандата за преговори, който е даден на Красимир Първанов. 

Още по темата

Това показва, че очевидно в България руският натиск е  по-силен от способността на някои хора, призвани да защитават  националния интерес, да му се противопоставят, заяви Трайков, цитиран от БТА.

Той посочи, че това е мотивът за освобождаването на Първанов от  поста. Въпреки уволнението му обаче подписаният от него договор  остава в сила и страната ни отсега нататък ще трябва да действа  в рамките на това, което е подписано днес, каза Трайков.

Министърът каза, че е информирал премиера какво се е случило и че сега също ще разговаря с него за възможностите, които  оттук нататък предстоят.

Трайков уточни, че според подписаното  споразумение до 1 юни т. г. двете страни трябва да парафират окончателен договор без да са ясни критериите за безопасност и  това какви допълнителни разходи те биха означавали в цената на  централата и без да има договореност за цената. Това е безсмислено и е глупост, защото ако на 1 юни не сме се разбрали,  коя от двете страни ще бъде виновна, коментира Трайков.

Той  подчерта, че Красимир Първанов е подписал документ, който му е  било абсолютно забранено да подписва и че предварително е бил съгласуван друг текст. Според Трайков органите, които се грижат  за националната сигурност, трябва да изяснят защо Първанов е  действал така. 

На мястото на Красимир Първанов за момента ще бъде избран  временно изпълняващ длъжността, каза Трайков, без да уточни  конкретно име.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


494
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
463
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дойче веле: Очаква се следващото правителство да бъде съставено от Бойко Борисов. Добре или зле ще е това за страната - според вас?Х. Брам: Досега не съм можел да установя, Бойко Борисов да има цялостна, последователна програма. И като кмет той не успя да постигне нещо съществено. Улиците са пълни с *** и не са в най-добро състояние. Обещанията му са обикновено са по-големи, отколкото може да изпълни. Учудващо е обаче, че независимо от всичко това, за някои Бойко е спасител. Някои хора виждат в него само прекрасно сложения мъж, а не това, дали има политически цели и дали изобщо е в състояние да ги постигне. Удивително е, че вярват, че изобщо може да постигне нещо, независимо от това, че като кмет той не можа да докаже качествата си. Това е наистина удивително, но очевидно е част от българската политическа култура, че не се гледа твърде много към програмите, а просто се свързват определени очаквания с определени личности. Така беше навремето със Симеон, така може би ще стане и сега.
462
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"без да са ясни критериите за безопасност"Бушоните гърмят,централата се строи,после централата гърми и...всичко е ясно.
461
0
 
2
 
! Отговори
sigma t преди 13 години
Ако не знаете , да ви кажа.Най- богатия отрасъл на все още живата ни икономика е енергетиката.Там заплатите почват от 1000 лева.Имат безплатни карти за транспорт, получават за храна по 8 лв.дневно , за облекло по още 600 .Да сте чули за конкурси за длъжности в БЕХ или дружествата му?Няма и да чуете.Тоя Първанов е просто поредния жертвен агнец на Трайчо и кликата му.Сега Бойко да го уволни незабавно, както и цялото ръководство на БЕХ и дъщерните му дружества. Там какъв батак е ако знаете???
460
0
 
2
 
! Отговори
Васо преди 13 години
Хора, българи напишете АЕЦ Белене в търсачката, прочетете , запознайте се с проекта и тогава пишете, моля.
459
0
 
3
 
! Отговори
Васо преди 13 години
А времето за референдум се проспа. Но, ако има все пак би трябвало да се проведе по нови правила. В един голям плик в, който има лист с "Да" и "Не" да има и едно малко пликче с тест от десет въпроса по темата. Та на всеки дето не е издържал теста мнението му да не се зачита. Ама то трябва да има най-после някакви правила в таз държава и да се чуе мнението на компетентни хора. Иначе всеки един *** срещу 20лв гласува каквото му наредят. И аман от русофили, русофоби и разни микроби.
458
0
 
4
 
! Отговори
da be преди 13 години
Защо все опираме до ,"Премахване на абсолютно всички/без изключение/стари бардаци и стари к...и в политиката "?
457
0
 
6
 
! Отговори
драмтичен драмтург преди 13 години
Ако е нямал правомощия, значи подписаният договор автомарично става нищожен. Какво толкова драматизират.
456
0
 
10
 
! Отговори
*** преди 13 години
Абсолютна трагикомедия !!!До вчера К. Първанов си вдигаше телефона с думите: "Слушам господин генерал ..."А сега чисто и просто е изкупителната жертва на Б.Б.Интересно колко ли е получил за тази театрална постановка ? А още по-интересно е кой ще е следващата марионетка в НЕК на г-н Генерала ....
455
1
 
5
 
! Отговори
Васо преди 13 години
Ех, да можех да прочета за нивото на образование и годините трудов стаж, пък и професията на всеки от тези 472-*** ядрени експерти дето се изявяват тук, та да ми стане ясна работата. А то сега оставам с впечатлението, че всичките разузнавачи, енергетици, политолози, патриоти и непатриоти пишат тук. Колко от всичките могат да направят разлика между реакторите в Чернобил, Фукушима и реактор ВВЕР. А кой ли пък знае какъв ще е този в Белене. Ама дрън-дрън всеки може.
454
1
 
3
 
! Отговори
галактика преди 13 години
до 470 - Анонимен --- Все пак в този обект някогашният Съветски съюз е вложил нещо, и както всеки уважаващ труда си, не би искал това да отиде напразно. Тогава България е било на друго ниво, с други перспективи, което е наложило и тази нейна стъпка. Сега нещата са други. Германия например планира да купува ток от Франция. Е защо пък да не бъде от България?! Защо пък да не продаваме и на други?! Тази логика ме кара да мисля, че *Белене* е необходим. Подробностите са предмет на други хора.
453
1
 
4
 
! Отговори
Българофил преди 13 години
НК Чл. 103. (Доп. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9.
452
6
 
3
 
! Отговори
Българофил преди 13 години
Преди 120г. Великият Министър-Председател на България -Стефан Стамболов, нарече руските мекерета в България РУБЛАДЖИИ.Хващаше ги.Даваше ги на съд.Съдът ги осъждаше на смърт и ги разстрелваше. Съд за Рубладжиите-Първанов и Първанов-Гоце, Станишев, Овчаров и др. русофилски мекерета.
451
1
 
4
 
! Отговори
Демокрад Щатски преди 13 години
Демокрацията победи (в) България!Никакви атомни централи! Шъ са грейми с *** и съчки! Долу Русия, да живвей нашия губернатор сър Уорлик! Планът РАН.ЪТ действа! България вече е с 2 000 000 по-малко...
450
1
 
3
 
! Отговори
Petar преди 13 години
DA IZLEZEM PAK VSICHKI PO ULICITE NA BUNT SRESHTU PRAVITELSTVOTO PRED PARLAMENTA ,KAKTO EDNO VREME GI SVALIHME SYSHTITE TEZI KOMUNISTI ...BUNT ,BUNT ,BUNT PRED PARLAMENTA
449
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мат'риялът се върза отново на елементарния сценарий и се нахвърли върху "националния предател" подписал сделката.А в същност един обезпечен бушон гръмна, малко дим и нищо повече...Нито Б.Б. виновен, нито Трайков. От няма как ще изпълнят проекта, понеже така било договорено.В едно са прави да се самосезира прокуратурата и да вкара това правителство в затвора.
448
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 468:Съмнявам се да иска отговор НЕ. И да получи такъв, ще се направи на неразбрала и ще попита пак - Какво е вашето решение?
447
0
 
6
 
! Отговори
Васил преди 13 години
Този Първанов едва ли е бил сам от българска страна при подписването на договора.И не трябва ли толкова важни договори да се подписват от министъра?Или сега ще си измият ръцете с Първанов и с неговото уволнение и ние трябва да приемем,че сме поставени пред свършен факт.НЕ господа,за този гаф носи отговорност цялото правителство начело с премиера.Договора трябва да се анулира и всеки по веригата да си понесе своята отговорност.Иначе ще наказваме ние когато му дойде времето.
446
2
 
10
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Русия иска от нас отговор ДА, или НЕ и нищо повече.
445
0
 
9
 
! Отговори
jj преди 13 години
Това не е проблем на Първанов, а на тези, които са го оставили да подписва подобни договори сам. Просто няма как да се окаже, че едва ли не са го запознали с документите по време на срещата и за 30 минути не е имал време да ги прочете.Иначе имането на АЕЦ не е като нямането. В съвременни условия тя ЩЕ е безопасна, защото ще функционира на територията на ЕС и външния натиск и проверките ще са яростни и постоянни. Не на ТЕЦ-овете!
444
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
русофили, зоофили, педофили, т'ва е