Преговарящите за "Белене" – на проверка за ДС, зоват сините

СДС искат да знаят дали БЕХ и НЕК не получават заповеди от другаде
Обновена: 12 апр 2011 19:54 | 12 апр 2011 19:51,
151
Преговарящите за "Белене" – на проверка за ДС, зоват сините
Снимка: БТА

Ръководствата на Българския енергиен холдинг и НЕК още тази седмица да бъдат проверени за принадлежност към бившата ДС, настояват от СДС.

Идеята била оправдана заради подписаните документи от директора на НЕК Красимир Първанов "през главата" на ресорния министър Трайчо Трайков.

Лидерът на сините Мартин Димитров настоя да се проверят тези, които преговарят сега с руската страна, дали някога не са работили за бившия Съветски съюз и дали не получават „заповеди от другаде“.

Сините настояват още и за партньорска проверка на проекта "Белене" за сеизмични рискове и икономическа ефективност.

„Не може само руската страна, която ще строи централата, да проверява нейната безопасност. Защото в един момент, когато са готови новите европейски изисквания за безопасност, може да се окаже, че АЕЦ "Белене" не може да бъде пусната в експлоатация“, предупреди Мартин Димитров.

От партията са сметнали, че с парите, които ще бъдат вложени за строежа й – около 10 млрд. евро, биха могли да бъдат санирани всички жилища в страната и така да паднат сметките за ток.

„По-добре България да отиде на съд, да води дела, които има риск да загуби, и да плати неустойки, отколкото да се изгражда "Белене", категоричен е Мартин Димитров.

Без втората атомна централа по сценария на НЕК през 2020 г. се очаква излишъкът от електроенергия в България да бъде около 5 млрд. киловатчаса, посочи Георги Касчиев, д-р на науките по ядрена физика и безопасност, който живее и работи във Виена.

По данните на икономическото ведомство пък токът за износ, с който ще разполагаме, ще е още повече, а някои експерти дори смятали, че страната ни ще има излишък на електроенергия около 12 мрд. киловатчаса.

„Така че дефинитивно този проект не е нужен за задоволяване на потребностите на България", каза Касчиев и допълни, че дори и да бъде построен "Белене", излишъкът електроенергия от него няма да намери пазар, защото в момента няма никъде дефицит на електроенергия.

Според експерта единственият вариант да се окаже "Белене" необходим е, ако бъдат затворени 5-6 блок на АЕЦ „Козлодуй"

„Виждам такъв стремеж у управляващите, отбеляза той. Касчиев подчерта, че не от руската страна, а от българската Агенция за ядрено регулиране зависи дали ще бъде удължен животът на двата блока и решението е на регулатора след сериозна обосновка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още по темата: АЕЦ БеленеСДСсините
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
2
 
8
 
! Отговори
Петров до 104 преди 13 години
Не плачи на чужд гроб.Гледай БСП-то да мине прага, че нещо се размирисва работата.
106
7
 
10
 
! Отговори
ГРОБ за ДСБ–СДС преди 13 години
Сините Болшевики помогнаха на Гоцеоглу на 2 -я кръг на президентските избори през 2006 ,когато Натка МИнуетната агитираше да се гласува за Гуце,а 2009 Гуце Сирищянски им върна жеста....Защото са комунисти...
105
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
България трябва да бъде европейска държава на европейски граждани, а не руска губерния със сдухани мужици.
104
3
 
5
 
! Отговори
Петров до 100 преди 13 години
"Нямаме нищо общо с тия ***-роби на ***!!! "Слава, Богу, никой не те пита вече. България е в ЕС и това е факт!Търси си друга държава.
103
6
 
3
 
! Отговори
Гроб за СДС–ДСБ!! преди 13 години
Боже ,колко е лудо това на снимката....Гаргамел прекалява със използването на зависими(***,луди,клептомани)....Дано Геената Огнена скоро приеме тия антибългари...АлБож им е затоплил казаня....
102
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Петров успокой се! На другите избори ще поправим грешката! Мавъра и Мартинчо са аут!
101
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
100Че той Първанов ги спаси, като не позволи вдигането на праговете:) Иначе - ГЪЛТОК! Освен това ако не бяха коалиция и двете бандитски партии СДС и ДСБ бяха аут:)
100
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
98Питам, питам! Ама едните може, повтарям може, даме скубят в бъдеще, а другите ме скубят от Костово време:) Разликата е голяма! Пък и като попиташ хора от Гълъбово и Козлодуй кое е по-добре от АЕЦ и ТЕЦ и разликата ще се види, дори в екологичен аспект:)
99
5
 
7
 
! Отговори
Петров преди 13 години
Е па, вие се обзалагахте на предните избори, че Костов няма да влезе в парламента, а той взе че влезе. Лесно се обзалагате анонимно и безотговорно. Както в кръчмата.
98
8
 
4
 
! Отговори
Гроб за СДС–ДСБ!! преди 13 години
Гроб за Еврейският Съюз,ГРОБ и за НАТО!!!Нямаме нищо общо с тия ***-роби на ***!!!
97
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
95Пък ние си мислехме, че интересите на България са насочени към самата нея:)
96
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Марто, а защо не питаш за ценити от ТЕЦ-овете и защо са изкупували на по-високи цени тока им:)--------------- А ти защо не питаш за цените на тока от Белене, а си мислиш, че ще е на същата цена като този от Козлодуй?
95
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Американските, английски и френски интереси съвпадат с българските, защото сме в една държава - Евросъюза, най-голямата държава на планетата, с 500 милиона жители и освен това сме военни съюзници. А руснаците са срещу нас и всячески се опитват да ни вкарат в калта, ползвайки старите си маши - ДС, БСП и петата колона полурусначета.
94
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гроб,Вие сте неизличимо болни. И санаториум не ви оправя. :)
93
4
 
7
 
! Отговори
Петров преди 13 години
Интересите на България са формулирани от международни договори, сред които е и договора за присъединяване на България към структурите на ЕС. Съответно, интересите на България са свързани с интересите на ЕС. Не с интересите на Русия! Това е според подписаните международни договори. А, какво иска *** и Пульо, слава Богу, не е важно. Да се оплаква на жена си.
92
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е па обзалагам се че тоз ще леда на следващите избори като Костов през 2001, но този път и двамата ще са в лодката на политическото забвение:)
91
3
 
4
 
! Отговори
ha-ha-haaaaaae преди 13 години
IBRIK4IQTA NA KOSTOV PAK SE OPITVA DA KAJE NE6TO A NE MU SE OTDAVA
90
1
 
2
 
! Отговори
ами да преди 13 години
мартине,излез от теорията на конспирацията и действай.все отнякъде се дърпат конците,както беше и по време на сдс управлението,че и на следващите.докато се занимаваш с почесване,където не сърби и взиране в пъпа си,тия лапат и се окопават все по-надълбоко,плетат си кошницата и залагат капани,в които падате както се реете из облаците.
89
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Този очилат ПЛЪХ заедно с Костов-мостов и всичката *** в ПАНДИЗА!ХАЙДУЦИ!!!
88
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво лошо има в това да се знае какви са хората които крещят срещу Русия и дали имат връзки със западни служби и получават финансиране от там и не защитават българските интереси в тази сделка! Защото много от тях, включително лицето на снимката, по-скоро би защитил американски, английски, френски и всякакви други интереси, а не българските. Доказали са го.