Преговарящите за "Белене" – на проверка за ДС, зоват сините

СДС искат да знаят дали БЕХ и НЕК не получават заповеди от другаде
Обновена: 12 апр 2011 19:54 | 12 апр 2011 19:51,
151
Преговарящите за "Белене" – на проверка за ДС, зоват сините
Снимка: БТА

Ръководствата на Българския енергиен холдинг и НЕК още тази седмица да бъдат проверени за принадлежност към бившата ДС, настояват от СДС.

Идеята била оправдана заради подписаните документи от директора на НЕК Красимир Първанов "през главата" на ресорния министър Трайчо Трайков.

Лидерът на сините Мартин Димитров настоя да се проверят тези, които преговарят сега с руската страна, дали някога не са работили за бившия Съветски съюз и дали не получават „заповеди от другаде“.

Сините настояват още и за партньорска проверка на проекта "Белене" за сеизмични рискове и икономическа ефективност.

„Не може само руската страна, която ще строи централата, да проверява нейната безопасност. Защото в един момент, когато са готови новите европейски изисквания за безопасност, може да се окаже, че АЕЦ "Белене" не може да бъде пусната в експлоатация“, предупреди Мартин Димитров.

От партията са сметнали, че с парите, които ще бъдат вложени за строежа й – около 10 млрд. евро, биха могли да бъдат санирани всички жилища в страната и така да паднат сметките за ток.

„По-добре България да отиде на съд, да води дела, които има риск да загуби, и да плати неустойки, отколкото да се изгражда "Белене", категоричен е Мартин Димитров.

Без втората атомна централа по сценария на НЕК през 2020 г. се очаква излишъкът от електроенергия в България да бъде около 5 млрд. киловатчаса, посочи Георги Касчиев, д-р на науките по ядрена физика и безопасност, който живее и работи във Виена.

По данните на икономическото ведомство пък токът за износ, с който ще разполагаме, ще е още повече, а някои експерти дори смятали, че страната ни ще има излишък на електроенергия около 12 мрд. киловатчаса.

„Така че дефинитивно този проект не е нужен за задоволяване на потребностите на България", каза Касчиев и допълни, че дори и да бъде построен "Белене", излишъкът електроенергия от него няма да намери пазар, защото в момента няма никъде дефицит на електроенергия.

Според експерта единственият вариант да се окаже "Белене" необходим е, ако бъдат затворени 5-6 блок на АЕЦ „Козлодуй"

„Виждам такъв стремеж у управляващите, отбеляза той. Касчиев подчерта, че не от руската страна, а от българската Агенция за ядрено регулиране зависи дали ще бъде удължен животът на двата блока и решението е на регулатора след сериозна обосновка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още по темата: АЕЦ БеленеСДСсините
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
6
 
8
 
! Отговори
анонимен1912 преди 13 години
До 63Браво Пламене! В СДС остана малобройният акъл на нацията. БСП са дъртаци или,още по-лошо, моженици, в ГЕРБ са интересчиите, които някога бяха и в онова СДС, и в НДСВ и бившите мутри, които поизпраха пари.ДПС е троянски кон на друга държава.Само СДС остана от по-квалитетни хора. Огромната част от мозъците ни са в чужбина, за съжаление :((((((((((((((((((((И друго. ЗАЩО НАШИТЕ МЛАДИ И УМНИ ХОРА ОТИВАТ В ЕС и САЩ, а не в бивш СССР, в Китай или в Либия? :))))))))))
66
4
 
5
 
! Отговори
Сексолог преди 13 години
Странно двете изявени леки жени-Трайка и Никиту Младеновата ка рипат в унисон...дали някой нема палави филмчета с тия сини спермопийки?!?
65
0
 
3
 
! Отговори
revlio преди 13 години
ДА СИ ХОДЯТ ВСИЧКИТЕ
64
8
 
9
 
! Отговори
ГРОБ за ДСБ-СДС!! преди 13 години
*** трябва да бъдат опандизени,а Гаргамел-разстрелян!! "Убий ***-направи добро за България"!!!
63
4
 
7
 
! Отговори
чук-чук преди 13 години
До 61Чета внимателно и плюеш по "кабинета Костов" за АЕЦ-а. Не видях никъде обаче да си писал, че сините са си свалили гащите пред руска атомна компания. Никъде не видях, няма и да видя. Гнусотията започна тогава, когато в една късна нощ трима национални предатели - Гоце, мушморокът СерХейчо и *** излялоха от прегонорите. Анатема на тези родоотстъпници
62
5
 
7
 
! Отговори
пламен преди 13 години
Браво Марто точно в десетката само СДС
61
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
A защо г-на главен преговарящ с ЕС по времето на сините, не бе проверен дали е бил в ДС?
60
7
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Нефтохимическия комбинат в Бургас петролна рафинерия. Дотогава България внасяше нефт от десетки страни. С приватизацията през 1999 г. българската икономика стана 100% зависима от руския нефт. До 1998 г. Нефтохим произвеждаше десетки продукти за химическата промишленост като резултат от сложен крекинг на различни видове нефт. Като остана само рафинерията на Лукойл, тя спокойно може да внася на 100 % нефт от Русия.Второ, преди да бъде взето решението за възобновяване на проекта за АЕЦ Белене през 2003 г., а през 2006 да бъде подписан договорът от кабинета Станишев и да бъдат поръчани реакторите, с решение от 26 януари 2000 г. на Висшия експертен технически съвет на Агенцията по енергетика и НЕК, АЕЦ "Белене" е определена за нова ядрена мощност на България предпочетена пред строеж на блок 7 на АЕЦ "Козлодуй"! Забележете датата -2000 г.! През януари 2001 г. Петър Жотев, вицепремиер в правителството на Иван Костов, подготвя доклад за състоянието на АЕЦ "Белене" и препоръки строежът да бъде размразен! В този доклад е определено, че ще се строи втора ядрена централа и тя ще бъде в Белене. Йордан Соколов, тогава депутат от Плевенския избирателен район многократно заявяваше, че ще лобира централата в Белене да сe строи. Кметът на СДС на Плевен Найден Зеленогорски също. Тези тримата дори дадоха специална пресконференция в Белене тогава. Зеленогорски и до момента е категорично за строежа на Белене.Крайно време е дори малобройната секта привърженици на Сините да осъзнаят, че докато Костов беше на власт, той не само скри досиетата, заедно с тогавашния президент Петър Стоянов, но и обвърза България с Русия в енергийната сфера за десетилетия напред. Погледнете приватизацията на Марица-изток. Там се губят проценти от собствеността. Преди дни Румен Петков повдигна ключов казус в едно реалити телевизионно предаване той в прав текст каза, че 12% от собствеността на два от ТЕЦ-овете след сложни хватки не е ясно на кого са.
59
5
 
1
 
! Отговори
бг преди 13 години
да дадеш минус на 54 - или си жена или ***!!!????ЛЕЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
58
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Да говори Костов срещу Русия, е все едно Владо Кузов да говори срещу педофилията
57
5
 
0
 
! Отговори
бг преди 13 години
кой даде минус на 54????ти изобщо вникна ли в подтекста на написаното???ИЛИТЕРАТИ!
56
1
 
6
 
! Отговори
до 49-ти преди 13 години
абе, умнико, агент авджи гоце като не е разведн и има семейство значи е много добър, така ли?!?!? Може и той да е гейче, като Сергейчо. А и Мартин има жена и дете също. Да ти имам логиката проста!
55
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Руснаците не могат да спечелят дело за неустойки, защото не могат да докажат никакви загуби или щети. Не са изхарчили една копейка за тоя проект. До свидания!
54
5
 
3
 
! Отговори
бг преди 13 години
всички сме за БЕЛЕНЕ!ама ни трябва една 200 месечна забелвачкааааааааааа......
53
3
 
0
 
! Отговори
tatar преди 13 години
kitai e sas nas i samo napred kam evropa
52
4
 
1
 
! Отговори
бг преди 13 години
добре де, това отдавна трябваше да се случи, ама точно този суек-католик ли да дава акъл? що не види себе си!
51
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Русия е враг на Европа и трябва да и се прави сечено по целата поста. Точка.
50
3
 
0
 
! Отговори
pregovarjasht преди 13 години
a vie ot koi ste?shto prechite i prepavate vsichko vav taa darjava? nali si vzehte vasheto,kakvo oshte iskate
49
6
 
6
 
! Отговори
а този ..? преди 13 години
а този латентен гей до кога ще мърмори?Писна ми от него и от хора като него ..!Писна ми и от другия гей Николай Младенов!Тези хора освен да мастурбират, явно нищо друго незнаят!То бяха сатри моми недооправени, разведени жинички ...Дайте думата на онези които са успели и в личния, семейния план, а не на разведени кошници ..
48
2
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
няма какво повече да кажа!